CATEGORIES

5 helpottavaa ajatusta kiltteyteen ilkeyden hetkellä

7.6.2017

Blogissani on viime aikoina puhuttu paljon kiltteydestä. Mitä se on? Sana kiltti on suomen kielessä vähän haastava, sillä siinä voi kuulla myös negatiivisen kaiun. “Liika kiltteys” nähdään ovimattona. Sana kiltti ei taivu ihan samassa merkityksessä kuin englannin vastaava sana kind. Sillä on monia merkityksiä. Kiltteys voi olla huomaavaisuutta, ymmärtäväisyyttä, ystävällisyyttä tai vaikka empiatiakykyä. Mutta koska teiltä on tullut kommenttiboksiin niin hyviä ajatuksia aiheesta, halusin vielä jakaa erään kommentoijan hyvät viisi vinkkiä siihen, miten meistä jokainen voisi yrittää toimia seuraavan kerran, kun kohtaamme ilkeyttä. Kuinka ja miksi vastata ilkeyteen hyvällä. Itse olen hyvin samaa mieltä näistä opeista ja yritänkin niitä päivittäin elämässäni soveltaa. Miksi taistella tulella tulta vastaan, kun palokuntakin käyttää vettä?

blouse ANINE BING
belt AMERICAN APPARELL
pants KAPPAHL
shoes VALENTINO
bag CÉLINE

1.Hyväksy, että kaikkien ei tarvitse tykätä sinusta. Toisella on täysi oikeus ajatella sinusta mitä haluaa. Me kaikki olemme erilaisia ja kaikkien kanssa ei vain kemiat kohtaa. Tiedä kuitenkin, että erilaisuus ei tee toista huonommaksi.

“We don’t have to agree on anything to be kind to one another”

2.Jos sanoo rumasti ja ilkeästi toiselle / toisesta, tulee paljastettua omasta itsestään ruman puolen – ei sanoman kohteesta.

“If the words you spoke appeared on your skin, would you still be beautiful?”

3.Älä tuhlaa aikaa ja energiaa ilkeän asian ajattelemiseen, siirry mahdollisimman pian muihin kivempiin asioihin. Teet oman realiteettisi.

“You can’t start a new chapter if you are re-reading the last one.”

4.Yritä aina ymmärtää, että ilkeilijällä on huono olo ja jokin syy ilkeään käytökseen. Ilkeys ei kerro niinkään sanoman kohteesta, vaan sanojasta itsestään. Pahalla ei voiteta pahaa, vaan valo rikkoo pimeyden.

“Show respect even to people who don’t deserve it on that moment. Not as a reflection of their character, but as a reflection of yours.”
-Dave Willis

5.Yritä hetken ilkeydestä huolimatta nähdä hyvä hänessä, joka käyttäytyy ilkeästi. Kysy miten voisit auttaa häntä voimaan paremmin.

“We rise by lifting others.”

Kiitos lukijalleni Madame Dragonflylle inspiraatiosta tähän postaukseen.

Kuvat Metti Forssell

6 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Liisa

  Kaikesta kirjoittamisestasi näkee, että olet erittäin fiksu ja miellyttävä ihminen.
  Luen monenlaisia blogeja.
  Olen itse vanhempi ihminen ja usein ihmettelen tämän ajan kaikkea pintaliitoa ja teennäisyyttä. Ja kauhistelen, mitä nuoret ihmiset tekevät vielä virheettömille kasvoilleen ja vartaloilleen tuhoa kauneuskirurgialla ja erilaisilla täyteaineilla.

  Ihana huomata nuoren, viehättävän naisen toisenlaista, tervettä asennetta elämään.

 • Manna

  Hei pakko kysyä noista Rockstudseista..onko ne oikeasti mukavat jalassa? Harkitsen nimittäin vakavasti sellaisten (kitten heel) hankkimista omiin häihini, eli pitäisi jaksaa niissä koko päivä :)

 • sunshine

  Hyviä ohjeita, eivät kylläkään helppoja aina, mutta hyvä ohjenuora ettei turhaan stressaa itseä toisen huonolla tai ajattelemattomalla käyttäytymisellä ja jakaa itse hyvää oloa ympärilleen.

  Mielestäni mainiot sanat Michelle Obamalta: “When they go low, we go high”.

 • Anette

  Mielettömän upeita ajatuksia ja ihmisiä näiden kaikkien sanojen takana. <3 Minunkin oli tarkoitus ottaa osaa kommentointiin jo aikaisemmin, sillä aihe on niin äärettömän hieno ja tärkeä..

  Itse olen monesti mennyt perimmille juurille, ja ajatellut että kukaan ei ole syntynyt ilkeäksi, ja jos ihminen saisi alkumetreillään valita, että haluanko minä ympäristön joka tekee minusta kyynisen ja vihaisen vai lempeän ja hyväksyvän ihmisen jolla olisi hyvä olo, niin valinta on varmasti aika selkeä. Jokaisen ilkeästi sanotun sanan takana on sanojaa kohtaan tehty vääryys aiemmin. Me emme vain siinä hetkessä näe sitä. Toki tähän vaikuttaa niin moni asia, kuten temperamentti, että miksi joku ottaa vihan välineekseen ja joku taas päättää vastata rakkaudella kokemastaan vääryydestä huolimatta. Kuitenkin, temperamenttisimmankin henkilön voit muuttaa parempaan rakkaudella, et vihalla, kuten tässä postauksessa oli hieno metafora siitä.

  Ja jos lähdetään pohtimaan pidemmälle niin vihakäytös, mukaan lukien rasismi ja kaikki ennakkoluulot ovat täysin opittuja. Rakkaus ja viha ovat äärimmäisen vahvoja tunteita, mutta miksi viha vie usein niin voiton, varsinkin kun kohtaamme tuntetomattomia?

  Mielenkiintoista oli huomata, että esim. Armanin jaksossa hänen asuessaan Intiassa(?) kadulla muutaman päivän, hänet otti suojiinsa leskinainen jolla oli ennestään useampi lapsi eikä ruokaa riittänyt edes heille. Silti he ottivat Armanin suojiinsa ja jakoivat hänelle ruokaansa. Äärimmäinen esimerkki välittämisestä kun kyse on elämässä selvitymisestä, ja kun verrataan länsimaihin, jossa meidän ei tarvitsi kuin sanoa kiitos, avata ovi toiselle, auttaa vastaantulijaa keräämään laukusta tippuneet paperit, antaa tietä liikenteessä.. miksi se on niin vaikeaa, ja joskus tuntuu että etenkin Suomessa? Tämä on varmasti kysymys mihin ei ole yksinkertaista vastausta. Kiltteys ja myötätunto on joskus raskasta, jos siihen ei saa vastakaikua tai pahimmassa tapauksessa saa ilkeät sanat takaisin, mutta toisaalta, ihmisten välinen vuorovaikutus ja toisten tunteiden ymmärtäminen hyvässä ja pahassa on äärettömän mielenkiintoinen oppimismatka elämän aikana. Minun mielestäni rikkaus elämässä lähtee kuitenkin toistemme välisestä vuorovaikutuksesta.

  Sinun blogistasi Hanna kyllä näkee ja näistä sydämellisistä ihmisistä jotka ovat näin hienoja ajatuksia julkaisseet, että kyllä meillä on paljonkin toivoa. Ehkä muutos on hidasta, mutta se lähtee jokaisesta, pienestäkin ystävällisestä teosta. Nyt se voi piristää satunnaista vastaantulijaa (tai pelastaa jopa jonkun päivän), mutta entäs jos tulevaisuudessa ihminen vastaisikin vihaan rakkaudella isommassa mittakaavassa, ihmiskunnittain. Pienistä puroista syntyy suuri joki.

  Suosikkilauseeni on jo pitkään ollut Hanna sinulta ensimmäiseksi kuulemani "mitä sanot toisesta kertoo sinusta enemmän". Se ei ensin kolahtanut niin lujasti, mutta kun olet viljellyt sitä hyvin paljon kommenttiboxissa, niin lauseen merkitys on kirkastunut yhdeksi merkittävimmistä ohjenuoristani. Sillä lauseella olen saanut monta keskustelua eri raiteille. On todella hienoa, että olet kiltteyden lähettiläs. <3

 • aakk

  Meinasin jo kommentoida edelliseen kiltteyttä koskevaan postaukseen, mutta lopulta unohdin. Jäin sitä lukiessani miettimään kuinka monta harmaan sävyä mahtuu mustan ja valkoisen väliin. Itse olen aina ollut kiltti ja kuullut siitä muiltakin. Olen ystävällinen ja haluan aina kaikille hyvää. Olen ollut lapsena ja nuorena “helppo lapsi” enkä lainkaan kapinallinen tai pahansuopa. Olen myös aina ollut todella herkkä. Toisaalta olen myös kova: osaan sanoa mielipiteeni ääneen enkä ole koskaan joutunut ovimatoksi. Olen suorasanainen järki-ihminen. Aikuisena huomaan, kuinka empatiakyvyssäni on paljon parannettavaa. En osaa astua muiden saappaisiin niin hyvin kuin haluaisin. Koen silti olevani kiltti. Tuli tämän itsepohdiskelun kautta vaan mieleen, että joskus tämmöisiä on kovin vaikea yleistää. Tosin tiedän ettei se ollut postauksen tarkoituskaan. Kiitos ajattelemisen arvoisista postauksista:)

 • Haidi

  Niin osuvia ajatuksia ja ihanat nuo englanniksi olleet lainaukset :) cinderella elokuvaa lainatakseni “have courage and be kind” <3