CATEGORIES

5 erikoista faktaa Venetsiasta

4.7.2017

Venetsiassa ollessa tuli tutustuttua lähemmin kaupungin historiaan ja nykytilanteeseen. Niitä lueskellessa muutama asia erottui joukosta ja painautui mieliimme. Tässä teillekin viisi erikoista faktaa Venetsiasta.

Väestöpako
Venetsian väestö vähenee koko ajan. Kaupungin 270 000 asukkaasta vajaat 60 000 asuu historiallisessa keskustassa, 30 000 muilla laguunin saarilla ja loput mantereen puolella. Vedenpinnan nousun ja asumisen kallistumisen takia ihmisiä muuttaa pois, ja samalla peruspalvelut korvautuvat turisteille tarkoitetuilla liikkeillä. Jos kaupungin väestö jatkaa vähenemistään nykyistä tahtia, Venetsiassa ei asu enää ketään vuonna 2030. Toisaalta kaupunkiin on muuttanut tuhansia varakkaita ulkomaalaisia, ja keskiluokkaisia asukkaita on yritetty houkutella sinne tukitoimin ja korjaamalla rakennuksia.

Vähän lapsiperheitä
Historiallisessa keskustassa asuu enää kaksituhatta alle viisivuotiasta lasta, ja viimeinenkin päiväkoti muutettiin hotelliksi keväällä 2007. En tosin ihmettele tätä lainkaan. Keskustan infrastruktuuri on kieltämättä äärimmäisen haastava lapsiperheelle. Sadat pienet sillat, joissa ei ole ramppeja. Vettä joka puolella. Ei tilaa puistoille. Kaikkialle on siirryttävä veneellä koska autoja ei keskusta-alueella ole lainkaan. Eihän keskustassa ole autoteitäkään.

Uppoava kaupunki
Venetsian vedenpinnan on arvioitu nousevan 1-2mm vuodessa. Tulvat ovat voimistuneet Venetsiassa erityisesti sadan viime vuoden aikana: esimerkiksi Pyhän Markuksen torille tulvi vettä 1900-luvun alussa kymmenen kertaa vuodessa. Nykyään vesi nousee siellä polvenkorkeutta ylemmäksi jo yli 60 kertaa vuodessa. Marras-joulukuussa kaupunki kärsii aina voimakkaasta nousuvedestä. Pahimmillaan vedenpinta nousee jopa 2 metriä, joka vaikeuttaa kulkua kaupungissa merkittävästi. Kaupungin uppoamisen takia ongelma on vuosi vuodelta pahempi ja ilmastonmuutoksesta johtuva vedenpinnan nousu kiihdyttää prosessia entisestään.

Turistien valtaama
Venetsiassa käy vuosittain 15–18 miljoonaa matkailijaa, mikä tarkoittaa noin 50 000 matkailijaa joka ikinen päivä. Määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan 20 vuodessa. Turisteista 80% käy kaupungissa vain päivän vierailulla. Meidän vierailumme aikana huomasimme kaupungissa olevan erityisen paljon amerikkalaisia. Kuulimme matkamme aikana enemmän englantia kuin italiaa.

dress ZARA
shoes FLATTERED / saatu

Gondolit ovat tarkoin säädeltyjä
Venetsiassa on noin 400 tavoitellun gondoliluvan ansainnutta virallista gondolieeria. Lupa on hyvin haluttu (pulittaahaan turistit puolituntisesta ajelusta 80 euroa…), mutta niitä myönnetään vuosittain vain kolme tai neljä kappaletta. Gondolinkuljettajaksi haluavien tulee suorittaa vaativa, 400 tuntia kestävä koulutus sekä haastava testi, jossa mitataan muun muassa kokelaiden ohjaustaitoja, tietämystä Venetsian historiasta ja nähtävyyksistä sekä kielitaitoa. Venetsian kaikki gondolit ovat mustia ja usealla kiiltävää maalikerroksella kuorrutettuja. Tämä johtuu siitä, että 1500-luvulla kaupungissa oli jopa kymmenentuhatta gondolia, joiden omistajat kaikki halusivat gondolinsa olevan kaupungin komein. Se johti mahdottomaan koristeluvimmaan. Kaupunki oli täynnä riemunkirajavia gondoleita toinen toistaan erikoisempine koristeluineen. Lopulta kaupunki määräsi, että kaikkien gondolien oli oltava mustia.

15 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • HS

  https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/venetsia_kaupunki_joka_on_ikansa_kamppaillut_kuole vuodelta 2007… En huomannut tekstissäsi lähdeviitauksia ?

 • H

  Aivan ihanan näköistä! Ei uskoisi, että siellä on samaan aikaan ollut noin 50.000 turistia, sen verran seesteinen tunnelma näissä kuvissa :D ja nyt nousi kyllä Venetsia-matkakuume :)

  • Kiitos! :D Ja lauantaina oli varmaan enemmänkin kuin se 50 000! :D Tulossa pian postaus missä sitä turistivirtaakin näkee… :) Mutta ai että, suosittelen silti! Vinkkejä tulossa! <3

 • Haidi

  Näitä faktoja lukiessa miettii taas näkeeköhän kyseistä kaupunkia itse koskaan. Paikkoja kun on monia mihin tahtoisi mennä, ja jotenkin Venetsian faktat ovat surullisia kuten sanoitkin :o hassua ajatella, että kaupunki vain katoaa veden alle.

  • On kieltämättä todella surullisia faktoja. Kaikki tuo kauneus tulee todennäköisesti katoamaan jonain päivänä, ellei dramaattisia muutosksia saada aikaiseksi. :/

 • Maija M.

  Vaikka rakastan Italiaa yli kaiken, Venetsia on oikeastaan ainoa kaupunki siellä, josta en pidä. Asiaan varmaan vaikutti myös se, että tein oman Venetsian matkani marraskuussa. Tykkäsin kyllä Muranon ja Buranon saarista, mutta muutoin kaupunki ei vaan oikein iskenyt. Jostain muistan lukeneeni, että Venetsiaan kannattaisi matkustaa talvella. Ehkä tämän vinkin voisi joskus testata? Venetsia on kyllä kaunis, siitä ei pääse mihinkään. Olen myös aina tykännyt lukea Donna Leonin Venetsiaan sijoittuvia dekkareita. Leonkin muutti kaupungista pois vuosikymmenien jälkeen, koska turistien loputon tulva ärsytti. Myös omalta Venetsian matkalta muistan, että jenkkituristeja oli kaupungissa paljon silloinkin.
  Ihailin kovasti kauniita kuviasi kaupungista! :)

  • Oliko matkasi aikaan jo Acqua Alta valannut kaupungin? Jotenkin pidän kovasti tuosta Venetsian arkkitehtuurista, pienistä kujista ja siitä, ettei autoliikennettä ole. Jotenkin niin erilaista. Ja minuakin ehdottomasti kiinnostaisi nähdä kaupunki talvella. Nähdä miten se eroaa kesäisestä Venetsiasta nousuvesineen jne. Ja voi että voin ymmärtää tuon, että paikallisia ärsyttää se loputon turistien tulva vähintään yhtä paljon kuin tulviva vesi. Ja kyllä – todella paljon jenkkejä. Erityisesyi Philadelphiasta ja Chicagosta. Ja kiitos kovin! :)

   • Maija M.

    Joo, muistan matkaltani että paikoittain vettä oli tulvinut kaduille, jopa siinä määrin, että toinen kenkäni imaisi hieman vettä sisäänsä yhtenä päivänä :/ Oli myös aika sateista, joten marraskuu oli Venetsian matkalle huono ajankohta. Onneksi tuli samalla reissulla käytyä myös Veronassa, joka on aivan ihana kaupunki <3 Hyvin romanttinen myös. Kun kirjoitit uusimmassa postauksessasi, että ruoan hinta-laatusuhde ei Venetsiassa oikein ole hyvä, olen samaa mieltä. Tämän huomasi aika nopeasti, ruoka oli siellä pettymys. Bellini-drinkki sen sijaan ei. Pitihän tämä Venetsiassa Harry's Barissa keksitty drinkki testata ja sitä on sen jälkeen voinut tilata muuallakin. Silloin harvoin, kun drinkkejä juo :)

    • Iik. Joo eihän se ole kiva tuolla tavoin kastua… Ja hei Veronasta olen kuullut hyvää! Ja tosiaan ei ollut kauhean hyvä ruoka ihan vain jos piti ravintola jostain vain valita. Toki sitä olisi löytänyt parempaa jos olisi jaksanut/halunnut perehetyä alueen ravintoloihin, mutta kun me emme halunneet aikatauluja vaan mennä ihan fiiliksellä ja sen pohjalta mitä mieli teki kun ei ollut lapsia mukana. Me onneksi osasimme odottaa tätäkin ennen matkaa. Ja hei joo – minunkin ystäväni osasi vinkata (ollut vaihtarina vuoden venetsiassa) että juokaahan paljon proseccoa ja spriziä! Me ennätimme nauttia vain Proseccoa mutta olipa hyvää! :)

 • ååå

  Upeita kuvia Hanna! :) ps. olet laihtunut hurjasti! oletko noudattanut jotakin dieettiä tms? :)

  • Voi kiitos! ja apua – en! Enkä mä nyt ihan hurjasti ole laihtunut – hiljalleen päässyt tosiaan raskauden tuomasta omasta turvotuksestaan eroon, mutta näissä kuvissa (esim tuo kuiskausten silta) luo jotenkin illuusion sutjakammasta vartalosta. SIihen vaikuttaa varmaan kameran laajakuvalinssi sekä hameen lyhyt helma :D Mutta mitään dieettiä en ole noudattanut. Syön kotiruokaa, hyötyliikunta on päivittäistä poikieni kanssa hääräillessä/harrastaessa ja imetän vielä, joten ne kaikki auttaa ihanasti ja tasaisesti kropan palautumisessa jälleen kovasta urakasta.

 • Onpa huikeita kuvia! Varsinkin tuo, jossa Huokausten silta ja sinä <3
  Kyllä, Venetsian tarina on tietyllä tavalla hyvin traaginen. Se muistuttaa toki meitä siitä, että hetkessä pitää elää.
  Itse en ole koskaan mennyt gondolilla, vaikka olen käynyt Venetsiassa monta kertaa, koska hinnat ovat mielestäni menneet naurettaviksi juuri turistien takia (suostuvat maksamaan mitä vain ajelusta). Suosin kaupungin julkista liikennettä (lauttoja), niitä paikallisetkin käyttävät.
  Ja mitä tulee lapsiperheisiin, niin mielestäni se on surullista, etteivät viihdy Venetsiassa. Vesi ei mielestäni ole este, Suomessakin asuu perheitä saaristossa joten veneily autoilun sijaan ei ole itsessään mikään mahdottomuus, kyse on vain erilaisesta elämäntyylistä. Itse käytän myös paljon kantoreppua matkoilla, ja myös Venetsiassa sellainen ratkaisu toimisi.

  xxx
  E
  http://helsinkidragonfly.blogspot.fi/

  • Kiitos! Joo mieheni on ollut ihan pro tuolla kameran takana! :D
   Ja sinäpä sen sanoit. Todella surullista, että tuo kaikki voi olla suhteellisen pian historiaa, ellei dramaattisia muutoksia pystytä tekemään. Ja kieltämättä hinnat ovat AIVAN naurettavat Venetsiassa (ruoka & juoma hinta-laatusuhde aika heikko) ja gondoliajelunkin hinta pöyristytti. Sen hinta meillä oli tiedossa etukäteen ja kuultiin ajon olevan ehdottomasti sen arvoinen silti, joten maksettiim mukisematta. Upea kokemus se oli kyllä. Meille sen arvoinen.
   Mekin käytettiin Vaporettoa, mutta pääsääntöisesti käveltiin. Se oli minusta ihanaa, sillä kaupunki kuitenkin suhteellisen pieni.
   Ja on totta, että kantoreppu toimii hyvin jos lapsia on vain yksi (toki joka päivä jo vuoden ajan kantorepun kanssa kävely voi sekin käydä selälle ja hermoille – varsinkin kun meidän kuopus oli 5kg jo syntyessään! :D), mutta kun lasia enemmän perheessä esim meillä on kolme, niin ymmärrän hyvin, että eläminen on Venetsiassa haastavempaa. Ja kun kävelyä pääsääntöisesti jokapäivä hurjasti (kuulema venetsialaiset pääsääntöisesti kuitenkin lukevat jalan koska esim grand canalia ei saa yksityiset veneet ruuhkaiakana käyttää), käy liikkuminen vaikeaksi, koska kantorepussa lapsi pystyy olemaan vain tiettyyn ikään asti. Koska vesi on ainakin itselleni juurikin se pelottava elementti lasten kanssa. Kolmen kanssa kun huomio on väistämättä about 33% per lapsi, niin vesi on niin hiljainen ja nopea tapa mennä. Toki on kyse erilaisesta elämäntyylistä, mutta ymmärrän hyvin sen, että jos perheessä on enemmänkin lapsia tuntuu helpompi liikkuminen missä enemmän akitivteetteja lapsille paljon houkuttelevammalta.

 • Emma

  Tosi mielenkiintoinen postaus ja kauniita kuvia!
  Olen jo pitkään ollut blogisi lukija, mutta valitettavan harvoin tulee kommentoitua. Teet hienoa työtä Hanna :)

  • Kiitos kovin! Venetsia on kyllä hyvin erityinen paikka, mutta tätä tahtia siitä ei enää jälkeläisemme pääse ihailemaan, sillä on ennustettu että kaupunki on kokonaan veden vallassa vuoteen 2100 mennessä.
   Mutta kiitos valtavan ihanasta palautteesta. Se tuntui kovain hyvältä <3 Kiitos kun käyt ja jätit niin kauniin kommentin! <3