CATEGORIES

Gondoliajelu

5.7.2017

Kun puhutaan Venetsiasta piirtyy monen mieleen pienet kanaalit ja niiden sokkeloissa kulkevat gondolit. Superturisteina mekin halusimme päästä istumaan legendaarisen gondolin kyytiin raitapaitaisen ja olkihattuisen gondolieerin ohjaamana. Onneksi teimme pientä taustatutkimusta ennen matkaa eikä ajelun korkea hinta tullut paikan päällä yllätyksenä. Gondoliajelun hinta on kaupungin viranomaisten säätämä ja kustantaa puolelta tunnilta 80 euroa. Huh! Tosin monet retken kokeneet totesivat matka-arvosteluissaan, että oli ehdottomasti rahan väärti. Meidän on pakko liittyä kuoroon. Gondoliajelu on varmasti ikimuistoinen kokemus. Oli upeaa nähdä Venetsian labyrintinomainen vanhakaupunki vedestä käsin italialaisten sonettien kaikuen taustalla. Hyvin, hyvin romanttista. Mekin kun päätimme ajoittaa ajelun auringonlaskun aikaan.

Venetsiassa on noin 400 virallista gondolieeria. Gondoolilupa on varsin haluttu, ja niitä myönnetään vuosittain vain kolme tai neljä kappaletta. Gondolinkuljettajaksi haluavien tulee suorittaa vaativa, 400 tuntia kestävä koulutus sekä haastava testi, jossa mitataan muun muassa kokelaiden ohjaustaitoja, tietämystä Venetsian historiasta ja nähtävyyksistä sekä kielitaitoa. Heidän tietotaitonsa sai turistikin ihanasti huomata. Matkalla gondolieerimme kertoi meille mm. missä Vivaldi aikoinaan asui ja väläytteli meille varmoja ajotaitojaan. Haltioituneena seurasimme kuinka gondoli tasapainoteltiin vasemmalle kyljelleen, jotta mahduimme matalemman sillan ali. Me kyydissä istujatkin saimme tarkat ohjeet siitä missä meidän piti istua ja mihin nojata. Gondolin korkea nokka ja perä olisivat muuten ottaneet siltaan kiinni. Oikealla tekniikalla gondolieri pystyy myös kääntämään veneen hämmästyttävän ahtaissa paikoissa. Riittävän taitavan soututekniikan oppiminen vaatii kuulema vuosien harjoittelun. Muutaman kerran satuttiin parin gondolin sumaan, mutta voimakkaiden gondolieerien huutojen ja taitavien soutuliikkeiden saattelemana päästiin helpon näköisesti kaikki jatkamaan matkaa ilman, että veneet edes osuivat toisiinsa.

Gondolieerin ammatti pysyy usein tiettyjen perheiden sisällä, sillä ura periytyy tavallisesti sukupolvelta toiselle. Venetsian gondolieerista vain harva on nainen, sillä ensimmäinen nainen sai luvan vasta vuonna 2010. Gondolieerin on jossain määrin oltava myös venetsialainen, mutta syntyperäinen ei tarvitse olla. Italialaisia oopperasävelmiä laulava gondolieri on harvinainen. Sellaisen löytäessän joutuu kuulema maksamaan sievoisen summan lisää. Meillä kävi niin hyvä tuuri, että kuulimme lähistöllä laulavan gondolieerin ja saimme nauttia hetken kauniista italialaisista soneteista. Instatarinani puolella osa teistä sai kuulla niitä myös.

Kanaalien täyttämässä kaupungissa on noin 350 gondolia ja niiden kaikkien on kaupungin määräysten mukaan oltava mustia ja kiiltäviä. Jokainen gondoli rakennetaan tarkkojen piirustuksien mukaan. Kaikki ovat samanlaisia. Pituus on 11 metriä ja suurin leveys on 140 senttiä. Venettä ohjataan yhdellä airolla, jonka pituus määräytyy gondolierin pituuden mukaan.

Siinä pieni infopaketti gondoliajelusta Venetsiassa. Suosittelen lämpimästi korkeasta hinnastaan huolimatta. Matkan hinta tosiaan vaihtelee 80-100 euron välillä pituudesta ja sesongista riippuen. Hinta kattaa kaksi henkilöä. Hiljaisimpina aikoina gondoliajelulle pääsee halvemmalla ja silloin voi yrittää tinkaamista. Keskipäivällä on ruuhkaisinta. Ruuhkan välttämiseksi ajelu kannattaa ajoittaa alkuiltaan. On olemassa myös uskomus, että kaikki Huokausten sillan alta ajaneet parit pysyvät ikuisesti yhdessä.

10 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Irina

  Upeita kuvia ja kiva tietopaketti! Itsekin haaveilen Venetsiassa käymisestä <3

  P.s Luin jutun, että Suomessa on alhaisin lapsiluku sitten nälänhätävuosien ja monet kokevat, että Suomessa on ilmapiiri vähän lapsikielteinen. Olisiko sinulla ajatuksia tähän? Itse olen lapseton vielä, mutta pidän lapsista paljon, mutta olen huomannut lähiaikoina aika vahvaa lapsivastaisuutta ja jopa lapsiviha tuntuu olevan yhä yleisempää. Jos sinulla on jotain ajatuksia tai mietteitä tähän, niin olisi todella mielenkiintoista kuulla:)

  • Kiitos kovasti! Kuvia tuli tosiaan räpsittyä! :D

   Ja hei onpa mielenkiintoinen aihe! Alkoi ajatus kiinnostaa! Pistän ehdottomasti hautomoon jos vaikka saisin tästä ihan oman postauksensa! Olen kyllä huomannut, että Suomessa lapsiin suhdautuaan jotenkin kauhean paljon tiukemmin kuin muissa maissa… Sääntö-Suomi :D Mutta pistän tämän hautomoon… Koska koskettaa ja herättää paljon ajatuksia.

 • Magda

  Beautiful photos!

  http://www.gloryofthesnow.com

  • Thank you! :)

 • Piia

  Meillä taas ihan päinvastainen kokemus gondoliajelusta. Oltiin kolmisen vuotta sitten ja ajelu tosiaan kustansi 80euroa mutta matka kesti 10minuuttia. Lähimmän talon ympäri ja takaisin lähtöpaikkaan. Oltiin tosin liikkeelle ruuhkaisimpaan aikaan mutta silti, en ole kenellekään suositellut tuota ajelua… Eikä meidän ajaja mitään taitojaan esitellyt saatika puhunut meille =D Kaipa tässäkin asiassa on kyse tuurista kenen kyytiin pääset.

  • Voi kauhistus! Tossa olisi pitänyt pyytää jo rahat takas, koska se 80e liksa 30 min on tosiaan ihan kaupungin säädös! Ja tosiaan kannattaa vähän suunnittella jos pystyy että missä ja milloin gondolin kyytiin hyppää – tosi harmi, että teidän kohdalla osui kaikki niin huonosti :/ Itse kun ymmärsin että gondoliajaminen on ns. “suvun kunnia” ja se hoidetaan pääsääntöisesti todella hyvin.

 • Tiia

  Ihania kuvia <3 Tuonne kun joku päivä itsekin pääsisi! :)
  Olen pohtinut sitä, että miten säilytät ja pidät valokuvasi tallessa? Sinulla on varmasti tuhansittain kuvia niin miten pidät ne jotenkin järjestyksessä? Ja teetätkö kuvia? :) Itseäni ahdistaa tämä nykyinen valokuvien tulva kun tuntuu että kuvia on miljoona ja ne ovat silppuna puhelimisissa ja kameroissa :D

  • Kiitos! <3 Hei siis on kyllä niiden kanssa säätämistä…. Minulla on ihan hirmuisesti kuvia. Minulla on valtaosa koneella ja ulkosiella kovalevyllä kansioissa. Pyrin aina nimeämään kuvat ja kansiot mahdollisimman tarkasti niin löytyvät helposti etsiessä. Ja joskus teetän valokuvakirjoja. :) Tosin todella harvoin :/

 • Ems

  Kiva kun olet jaksanut ottaa selvää Venetsian historiasta ja perinteistä ja jaat niitä meillekin! Ihania reissukuvia katsellessa tuli myös mieleen, miten miehesi viihtyy kameran takana? Laitatko hänelle kameraan säädöt valmiiksi ja ohjeistatoinen mistä kulmasta kuvataan vai onko hänelle kehittynyt jo oma kuvaussilmä blogikuvailun myötä? :) Ainakin näytät kovin onnelliselta näissä hänen ottamissaan kuvissa<3

  • Voi kiitos! Ja tiedätkö miehelläni on hirveän hyvä silmä kuvaamiseen ihan luonnostaan. Sellaista kun on hirmu vaikea opettaa. Järjestelmäkamerani säätöjen perusteet olen joskus hänelle opettanut ja hienosti se luonnistuu! Kuvia otettiin koko ajan ihan fiiliksellä ja herttinen miten helppoa kun ei ole kolmea lasta jaloissa :D Keskittyminen myös vähän eri luokkaa :D Ja ihanaa jos onni välittyy – me olimme aivan fiiliksissä tuolla reissussa ihan keskenämme <3 Vaikka murusia olikin ikävä.