CATEGORIES

Mindfulness

19.7.2017

Murehdimme helposti menneitä ja huolehdimme tulevasta sen sijaan, että eläisimme pelkästään tätä hetkeä. Samoin olemme taipuvaisia tulkitsemaan asioita aina samalla tavalla. Tietoisuus- ja läsnäolotaidoilla tarkoitetaan keskittymistä kulloinkin meneillään olevan hetken kokemiseen, havainnointiin ja hyväksymiseen.

rain coat CUBUS / saatu
dress DRYLAKE
wellies HUNTER

Tutkimusten mukaan käytämme n.50% päivästämme joko muistellen ja vatvoen vanhoja asioita tai elämme tulevaisuudessa suunnitellen tai peläten tulevaa. Kasvavassa mediatulvassa huomiomme herpaantuu jatkuvasti ja aito läsnäolo tuntuu olevan vuosi vuodelta vaikeampaa. Mindfulness-, eli tietoisuustaidot on tunnettu jo tuhansia vuosia itämaisessa meditaatioperinteessä, mutta länsimaissa siitä on alettu puhua vasta viimeisten vuosikymmenien aikana. Tietoisuustaidot opettavat meitä siirtämään huomiomme tähän hetkeen, elämään joka tapahtuu nyt. Mindfulnessin tavoitteena on kehittää erityisesti neljää eri osa-aluetta: itsetietoisuutta, tunnetasapainoa (kuinka opimme tiedostamaan ja säätelemään tunteitamme tietoisemmin), ärsykekontrollia (ärsykkeen ja reaktion välissä on tyhjä tila) ja keskittymiskykyä. Kun nämä osa-alueet ovat hallinnassa tekee se arjesta paljon tasapainoisempaa, hallitumpaa, rauhallisempaa. Mindfulness voi olla avuksi masennuksen, ahdistuksen, stressin ja kivun lievittämisessä, mutta se voi myös olla avain onnellisempaan, rennompaan ja tietoisempaan elämään.

Mikäli arki tuntuu kuormittavalta ja kaoottiselta, mutta haluaisit oppia elämään hetkessä ja nauttimaan arjesta, voi mindfulness -harjoitukset olla siihen suuri apu. Ystävättäreni on mindfulnessin pioneerejä Suomessa ja haluaisinkin vinkata hänen juuri alkaneesta verkkokurssistaan. Hänen kurssinsa ovat saaneet paljon kiitosta. Moni on todennut saaneensa siitä suuresti apua stressinhallintaan ja jaksamiseen. Joten jos kiinnostuit, käy tutustumassa kurssiin paremmin täällä. Viimeisin verkkokurssi alkoi maanantaina, mutta mukaan ehtii vielä koska vain tämän viikon aikana.

The trick is to enjoy life. Don’t wish away days waiting for better ones ahead.

Kuvat Metti Forssell
Lähdeteksti Mindfulness instituutti ja mielenterveysseura

21 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • marre

  Jotenkin ikävää että nuoret naiset lähtevät tutkimaan shamanismia tai millä nimellä sitä kutsuttaneekin. Se on minun mielipide asiasta. En ole uskovainen ja karsastan kaikkea tuollaista ns new age juttuja, mutta kasvoinkin uskonnollisessa kodissa. Ehkä just siksi kierrän kaukaa kaikki aatteet ja ismit.. myös siis tämän new age-mindfulnessin mistä puhuit. Jotkut uppoavat siihen aika syvälle.. Olen katsonut vierestä.
  Mutta hyvää kesän jatkoa :)

  • Minusta on hyvä olla tietoinen mahdollisimman monimuotoisesta maailmasta. Yritää ymmärtää ihmisiä ja erilaisia taustoja. Mindfulness ei ole aate vaan työkalu, millä jokainen joka sitä tarvitsee voi saada apua stressinhallintaan ja läsnäolon voimaan. Kiitos ja samaa sinulle! :)

 • Emilia

  Hei! Kyselisin uusista Chanelin espadrilloistasi. Vastaako kokoaan? :) Vai tulisiko ottaa suurempi/pienempi koko..? Kiitos jos ehdit vastata!

  ps. Ihanat kuvat! :)

  xx Emilia

  • Hei kirjoitinkin postaukseen, että otin kokoa isomman. Oma kokoni on 39, mutta 39 eivät menneet päälle (kengän päällys otti kiinni) ja 40 meni kyllä jalkaan mutta sukan kanssa tuntui hieman väljlätä. Mutta kun otti sukan pois huomasikin, että kengä istuu niin kui unelma kun ei ole liukas. Eli oma neuvoni on ottaa kokoa suurempi, mutta sekin toki riippuu koon lisäksi jalan mallista :/ Toivottavasti löydät unelmakoon!

 • Mimi de Paris

  Aivan riemastuttavia kuvia! Kiitos. Sait kyllä noihin kuviin tiivistettyä koko Suomen kesän. Eihän näille säille todellakaan voi muuta kuin hymyillä tai oikeastaan pitää vaan nauraa päin naamaa sateelle – kuten Pekka Pouta ja monet muut. Hymyillään kun tavataan vaikka sataa ja pidetään toppatakkia kesällä! Kyllä se siitä! Pienenä totesin äidilleni sateisesta kesästä “Hyvä että sataa, koska kesä tuntuu pidemmältä”… Ja vieläkin tuntuu samalta. Ihana Suomen kesä, satoi tai paistoi! <3

  • Jep :D Onhan tää ollut välillä aika surkuhupaisaa tämä kesä. Onneksi sekaan mahtuu myös lämpimiä ja aurinkoisia päiviä. Tosin kohta tulee taas pitkä ja pimeä talvi, joten toivon kyllä koko suomen kansan puolesta, että saataisiin nyt edes kesällä nauttia mahdollisimman paljon valosta ja lämmöstä!

 • Anonymous

  Hei, ihan ystävällisesti kysyn, onko sade kuvankäsittelyllä lisätty? Näyttää nimittäin siltä. Myös se vähän paljastaa, kun esim. laukun pinnassa ei näy sadepisaroita ja kun ohikulkijat taustalla käyskentelee ilman sateenvarjoja..

  • On! Kuvaushetkellä satoi kyllä ihan kunnolla (laantui ja voimistui), mutta tuolla kameran suljinajalla pisarat / sade eivät näy, joten harjoittelin niiden tekoa photarilla! :) Olin nimittäin läpimärkä tuon jälkeen :D Vielä on harjoiteltavaa, mutta halusin saada sen sateen kuviin, mikä myös kuvaushetkellä oli! :)

 • -H

  Ihana fiilis näissä kuvissa, näyttää siltä, että nautit sateesta ;) Asukin on just eikä melkein täydellinen kuvien tunnelmaan!!

  • Kiitos kovin! Nautin suuresti jotenkin sateella kuvaamisesta. Niihin tulee aina niin kiva fiilis.

 • Shamaani

  Nyt on ihan pakko esittää pieni soraääni, nimittäin mindfullness ei ole länsimaissa uusi eikä se ole lähtöisin vain itämaista. Tämä fakta opetetaan myös Kalifornian yliopistossa (jossa ystäväsi on opiskellut). Mindfullness on nimenä uusi, mutta sitä on harrastettu ihmisen historiassa 100 000 vuotta (!!!) eri nimillä. Länsimaissa yleisimmin tunnettu nimi on shamanismi. Nykyäänkin ihmiset joilla on ns. shamanistinen maailmankuva (huom. eivät ole shamaaneja, mutta kokevat olemassaolon samalla tavalla) harrastavat nimenomaan tuota ns. mindfullnessia ihan jatkuvasti arjessaan. Sitä vain kutsutaan tietoiseksi läsnäoloksi.

  Anteeksi purkaukseni, mutta koen suurta surua siitä, etteivät suomalaiset enää osaa arvostaa omaa kulttuuriperintöään, vaan aina käännytään joko todellisiin tai keksittyihin itämaisiin suuntauksiin.

  • Mielenkiintoista! Kiitos tästä informaatiosta. Itselleni mindfulness terminä ja harjoitteena on tullut tutuksi ystävättäreni kautta, mutta pitääki tutkia tätä shamanismia! Ei tarvitse anteeksi pyytää. aina mielenkiintoista kuulla jos tosiaan kuulla lisäinfoa.

 • Henna

  Siis aivan upeita kuvia! Miten voitkaan saada aikaiseksi näin hienoja kuvia, hetkiä ja lokaatioita päivä toisensa jälkeen. <3 Taidan vetää keltaisen Rukkan päälle ja mennä itsekin viilettämään sateisille kaduille :)

  • Kiitos kovin! Kiitos kuvista menee Metille. Kunnon sateessa kuvaaminen ei ehkä ole se ideaalein tilanne kuvata, vaikka kuvien tunnelma onkin ihana! :D Ja juuri näin! Värikäs sadetakki päälle ja ilolla kadulle! :)

 • Haidi

  Aivan ihania kuvia, mikä fiilis! “Life isn’t about waiting for the storm to pass. It’s about learning to dance in the rain” <3 tätä on viimeaikoina tullut hoettua, kun elämä ei ole mennyt niinkuin strömsössä. Kaaoksen keskellä itse lähdin hakemaan apua keskittymiseen neulomisesta! Puikkoihin en ole koskenut kun viimeksi ylä-asteella ikuisuus sitten, mutta uusi harrastus on kyllä nyt vienyt mukanaan :)

  • Ai miten hienoa! Neulominen! Itse olen totaalisen huono käsitöissä… Tosin joskus yläasteella taisin minäkin ensimmäistä kertaa jotain kutoa ja ne oli Michael Jackson logolla varustetut villasukat :D Olin aika fani :D

   • Haidi

    Haha ihanat sukat! Tästä tuli heti mieleen Michael Jackson asukuvat ;>

 • Elli

  Mua on aina ihmetyttänyt tää sana ‘mindfullnes’ mikä on niinkun mieli täynnä, kun eikös tuossa oo pointtina tyhjentää sitä mieltä eli ‘mind less’:D tällanen oli nyt vaan pakko kommentoida kun tuntuu niin hassulta mielen hallinnan ja toi mind full sanan yhteys:P hih:)

  • Hei toivottavasti voin nyt avata syytä eikä enää askarruta! Sillä termin nimi on mindfulness – YHDELLÄ F:llä. Eli silloin sana mindful tarkoittaa suomeksi käännettynä huomaavaisuutta / huomioon ottamista! :) Toivottavasti tämä vähän avasi? :)

 • Johanna

  Todella hyvä teksti. Sinulta löytyy kyllä Hanna tuo kirjoittamisen taito. Ja vau mitä kuvia!

  • Kiitos kovasti Johanna, mutta tästä tekstistä suuri osa on saanut pohjansa noista mainitsemistani lähteistä. Mutta allekirjoitan kyllä kaiken! :)