CATEGORIES

Autopilotti ja arjen mustat aukot

16.10.2017

Olen kova multitaskaamaan. Luonteeltani olen aina ollut listoja rakastava ahkera järjestelijä ja nyt kolmen alle viisivuotiaan lapsen vanhempana tuo taito on erityisen tarpeen. Minulle on luontaista toimia suhteellisen tehokkaasti. Näen missä järjestyksessä mitäkin tulisi tehdä ja mitä voin tehdä yht’aikaa, jotta saan kaiken tehtyä mahdollisimman sujuvasti. Hetken trendisanani taitaakin olla tehokkuus. Mutta nämä päivät kuluvat välillä niin kovilla kierroksilla, että äidin kovalevy on vain täynnä ja mieleni siirtyy autopilotille. Autopilotin aikana tehdyt asiat eivät olekaan niin hallinnassa kuin asiat muutoin ovat…

knit BANANA REPUBLIC
pants BANANA REPUBLIC
sunnies CÉLINE
earrings J.CREW
bag YSL

Olen välillä huomannut kovalevyni olevan niin täyteen ängetty, että kaikille asioille ei olekaan enää omaa lokeroansa muistissa. Pään on täyttänyt arjen pikkuhöttö, kuten kenen kurahanskat on missäkin? Kuka tarvitsee uudet kumisaappaat ja missä koossa? Mitä ruokaa tehdään tänään päivälliseksi? Oliko kaapissa tarpeeksi maitoa? Mitä ostaa 6-vuotiaalle tytölle viikonlopun synttärijuhliin ja olihan meillä lahjapaperia? Näitä tavallisia ja päivittäisiä asioita mitä tähän lapsiarjen rumbaan nyt kuuluu. Surullisen kuuluisaa metatyötä. Kotona siivoan ja järjestelen lähes taukoamatta. Aina huoneesta toiseen kulkiessa kantatuu jokin tavara omalla paikalleen. Mutta sitten siivotessani havahdun siihen, etten löydä omaa puhelintani mistään. Kymmenen minuutin raivokkaan etsinnän jälkeen löydän sen laukustani, minne olen sen hetki sitten siivonnut. Asiasta ei ole mitään muistikuvaa. Ehkä korkeintaan joku kaukainen sumun takana kurkisteleva häivähdys. Tai esimerkiksi eilen etsin juuri syömääni suklaapatukkaa, jonka roskat löydänkin roskiksesta. Enpä autopilotilla toimiessani huomannut syöneeni sen kokonaan ja siivonneeni jo jäljetkin. Pää on niin täynnä pikkuhöttöä, että tällaisia mielen mustia aukkoja on päivät täynnä autopilotin jäljiltä.

Kuvat Metti Forssell

18 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Niin tuttua täälläkin, yhden vauvan ja yhden viisivuotiaan taloudessa. Minulla on myös aina lukematon määrä erilaisia listoja asioista – on pakkauslistoja eri tilanteisiin, on listoja muilta lainassa oleviin tavaroihin, on listoja lahjaideoista ja paikoista ja tekemisistä lasten kanssa, ihan kaikesta! Ne helpottavat kummasti asioiden jäsentelyä ja pienessä kiireessä/väsymyksessäkin asiat sujuu hyvin listalta ruksaamalla. ? Muutenkin yritän aina kehittää kaikkia mahdollisia keinoja arjen helpottamiseksi; lataan kahvinkeittimen illalla valmiiksi aamua varten; pilkon vihannekset rasioihin, jotta niitä on lapsenkin helppo itse ottaa leivän päälle; jaottelen jääkaappiin omiin laatikoihinsa mm leivänpäälliset, välipalat ja vauvanruoat, jotta ne on aina helppo tsekata ruokakauppaan lähtiessä, mitä tarvitsee lisää; yms. Mies välillä naureskeleekin tälle tavalleni yrittää kaikessa “helpottaa elämää” näiden pienten arkiaskareiden osalta.

  Olisi kiva kuulla, millaisia keinoja sinä olet kehittänyt arjen helpottamiseksi, tai mitkä keinot olet havainnut hyväksi arjen sujuvuuden takaamiseksi! :)

 • Elisa

  Hei!
  Olen kuolannut Saint Laurentin laukkuja pitkään nähtyäni laukkua blogikuvissasi ja ehkäpä sellaisen vielä joku päivä raaskisin hankkia? Olisinkin erittäin kiitollinen kuulemaan omia mielipiteitäsi laukusta näin käytön myötä. Itseäni kiinnostaisi esim. mitä laukkuun saa mahtumaan niin ettei se näytä liian ahdetulta, onko tupsu käytössä tiellä, miten muuten olet kokenut laadun, minkäkokoinen laukkusi on? Kiitos ihanasta blogista ja hyvää syksyn jatkoa! ?☺️

  • Moi Elisa! Että rakastan tuota laukkua. Käytän sitä alituiseen. Juuri sopivan kokoinen. Kaikki oleellinen mahtuu (avaimet, lompakko, kännykkä + jos muuta pientä). tämänhetkinen elämänvaihe tarvitsee crossbody laukun (kädet vapaaksi! :D) niin siitäkin syystä tästä laukkumallista on muotoutunut suosikkini! :) Oma koko on cassandre medium (muistaakseni! :O )

 • Satu

  Suoraan kuin minun elämästä! Lisäksi vielä se ettei ole saanut nukuttua kokonaisia öitä muutamaan vuoteen…Se varmasti vaikuttaa myös siihen ettei aina muista kaikkea.
  Tsemppiä!

  • No siis sehän se juuri on! Tää vuosien univelka! :D Kyllä sitä onneksi kaikki vakuuttelee että tulee päivä kun lapset pitää aamulla repiä sängyistään! :D

 • Perhonen

  Juuri tästä syystä meditointi on äärimmäisen tärkeää. Kun tutkii menestyneitä ihmisiä joilla on sisäinen rauha ja selkeys, käytännössä kaikki meditoivat. Joskus asiaa tutkiessa tuli vastaan että esim. Oprah Winfrey meditoi 20min kaksi kertaa päivässä, Henkka Hyppönen herää ennen lapsien heräämistä medioimaan.

  Tieteelliset tutkimukset tukevat täysin meditoinnin hyötyjä, eräs aivotutkija kertoi kuinka aivot fyysisesti muuttuvat meditoinnin seurauksena – tämä pystytään siis aivokuvilla todistamaan.

  Tapoja meditoida on monia, googlailemalla ja kokeilemalla kyllä löytää omansa. Ja ainakin itselle sopii vaihtelu, toisinaan laitan kuulokkeet korviin ja youtubesta/spotifystä binaural beats (eri taajuuksia) ja toisinaan istun vain hiljaa 15-20min.

  Olen itse meditoinut joka päivä 10-20min noin viiden vuoden ajan, tulokset ovat arjessa niin huomattavia etten voisi kuvitellakaan olla järjestämättä tälle aikaa joka päivä!

  • Hei hyvä vinkki! Kiitos! Itse en ole koskaan harrastanut meditointia, mutta se voisikin tuoda juuri kaivattua rauhoittumista päiviin. Saisi rauhassa kerätä itseään. Kiitos tästä! :)

 • Jonna

  Mä niin tiedän tuon! Työasiat, lasten asiat, omat asiat, perheen asiat… Käytännön jutuista isompiin asioihin. Ja vähät yöunet vielä vähentävät kapasiteettia. Välillä tulee just noita täydellisiä mustia aukkoja, että ei muista yhtään.
  Monesti tuo metatyö on erityisesti äitien juttu. Ja monesti se jää liian näkymättömäksi, tavallaan. Oon joskus sanonut, että jokainen äiti ansaitsisi palkinnon aina kun on kotoa lähtiessään saanut lapsille oikeat vaatteet päälle, oikeat tavarat mukaan, itsensäkin laitettua ja on vielä ajoissa! Huoh, tämä hengästyttävä arki.

  • Tää on niin totta. Kaikki tää arjen pikku höttö… Ja kyllä – ihan noinkin “yksinkertaiseen” projektiin kun kaikki lapset ulos ovesta mahtuu niin paljon AJATUSTYTÖTÄKIN! :D Se tavaran määrä jo hengästyttää. Saati sitten siihen viereen ne pari kiukuttelevaa pari vuotista :D Well – you know :D Voimia sinne! <3

 • Nipottaja :)

  Mun on ihan pakko napata tuohon lauseeseen ”kolmen alle viisivuotiaan kanssa”. Eikös teidän vanhin jo täyttänyt viisi? Pikkujuttu, mutta itse jäin laskemaan, että mikä ei täsmää :).

  • Ei hitsi! Käynyt mulla ajatteluvirhe. Mietin vaan että oma 5-vuotias niin lipsahti pidempi ajattelu sitten mustaan aukkoon :D Kiitos kun huomautit! :)

 • Elisa

  Hei!
  Olen ihastellut pitkään jo Saint Laurentin laukkuja ja mietin josko raaskisi sellaisen myös joku päivä itselle ostaa? Näyttävät erittäin tyylikkäiltä asukuvissasi!☺️ Olisi ihana kuulla miten itse olet kokenut laukut käytössä ja mitä kokoa laukkusi ovat? Onko esim. tupsu tiellä käytössä tai meneekö siihen hermo? ? Tai mitä laukkuun mahtuu niin ettei se näytä täyteen ahdetulta tai miten ylipäätään koet laadun käytössä? Olisin erittäin kiitollinen arvostelustasi? Hyvää syksyn jatkoa ja kiitos ihanasta blogista! ??

 • Jenni

  En kestä?? Niin tuttua!

  • :D Ihana kuulla että meitä on enemänkin! :D

 • Amaia

  Kerrassaan ihana arkipostaus -voin samaistua tähän täysin!:D

  • Ihana kuula, että tästä saa vertaistukea! :D <3

 • ems

  Autopilotilla meno kuulostaa tutulta (vaikka itsellä ei ole edes lapsia :D). Elämä on välillä liian kiireistä. Tsemppiä arkeen ja “mustiin aukkoihin”, niitä tulee kaikille! Onneksi välillä herää siitä sumusta ja ehtii nauttimaankin arjestaan :)

  • No se on juuri näin. Onneksi näille autopilotin kommelluksille voi nauraa ja itselleen on armollinen. Ihana arki, vaikka hektinen onkin <3