CATEGORIES

Isoisän takki ja rakkaus printtiin

13.2.2018

Kuten teille on varmaan jo käynyt selväksi, on ruututrendi edelleen pinnalla ja minunkin sydämeni sykähtelee tälle klassiselle kuosille. Tuossa hiljattain kävin nuorimman poikani kanssa kiertelemässä Helsingin kivijalkaliikkeitä. Tarkoitukseni oli silmäillä mitä kaikkea missäkin on nyt tarjolla ja sitä kautta osata jakaa teillekin vinkkejä. Siinä samassa pidin silmäni auki josko valikoiman seasta löytyisi himoitsemaani ruutua ruskean sävyissä. Ruutua oli erityisen paljon tarjolla nyt Zarassa. Alennustuotteiden joukossa silmäni osuivat ruskeaan takkiin, joka sai sydämeni hypähtämään. Se oli ruskeaa ruutua mitä olin etsimässäkin, mutta tämä pikkuruutu mustana ja ruskeana toi mieleen jotain paljon koskettavampaa – nimittäin isoisäni. Oma hyvin rakas Iiopapani lähti keskuudestamme jo melkein seitsemän vuotta sitten, mutta blogiani pidempään seuranneet hänet muistanevatkin. Kun näin takin toi se hänet välittömästi mieleeni. Iiopapalla oli paljonkin  ruudullisia pikkutakkeja harmaana ja ruskeana, mutta hänellä on ollut puvun takki joka muistuttaa hyvin paljon tätä. Vain takin näkeminen nostatti niin monia lämpimiä muistoja. Onko erikoista, että tietty kuosi voi nostattaa näin paljon tunteita?

Onko teille koskaan käynyt niin, että jokin vaatekappale muistuttaa teitä rakkaasta ihmisestä tai muuten tärkeästä asiasta? En tarkoita perittyjä kalleuksia vaan tällaisia vähän ehkä odottamattomia mielleyhtymiä. Olen yllättynyt miten vahvasti tämä takki tuokin mieleeni isoisäni. Tunneside takkiin oli hetkessä luotu. Pidän siitä hurjasti ja ostin sen kivasti -50% alennettuun hintaan. Erilaiset tuoksut tuovat mieleeni erilaisia aikakausia, hetkiä ja ihmisiä vahvastikin, mutta ensikertaa huomaan että nyt niin tekee printtikuosi. Ainut ehkä vähän verrattavissa oleva ihastus kuviointiin on omakohtaisesti Arabian vanha Valencia-sarja. Isovanhemmillani oli kyseinen astiasto aina käytössä ja sen näkeminen tuo myös heidät aina mieleen.

Kuvat Kaisa Turunen

14 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Maija M.

  On tuttu tunne! Olen opintojen ohella ollut töissä vaatekaupassa ja viime kesän lopulla meisän liikkeeseen tuli myyntin erään suomalaisen merkin harmaita neulejakkuja, joissa oli tietynlainen musta kuviointi. Siitä tuli välittömästi mieleen lapsuus ja oman pappani käyttämä villapaita 80-luvun loppupuolelta. Olisin välittömästi ostanut jakun itselleni, mutta omaa kokoa ei harmi kyllä tullut meille myyntiin.

  Valitettavasti homma toimii myös toisin päin: olen myynyt pois joitakin vaatteita, joissa ei ole mitään vikaa, mutta ne muistuttavat vaan niin kovasti jostain ajasta tai ihmisestä, joita ei enää viitsisi muistella. Tulee mieleen eräs mekko, jonka kohdalla vielä mietin, että myynkö, vaikken ollut sitä käyttänyt vuosiin. Vielä viimeisen kerran puin mekon päälleni ja välittömästi tiesin, että nyt tämän on aika päästä uuteen kotiin. Vaatteet voi todella herättää voimakkaita tunteita!

  • Hei ihana kuulla! Koska juurikin tuo välitön tunne ja muistijälki nousee mieleen! Ja hei minulla on myöskin tuo toinen puoli käynyt. Mulla on muutamakin mekko mitä käytin enemmän raskausaikana mitä en vaan enää pysty käyttämään. Tosin onnistuin ne minä mun jättimahallakin venyttämään :D

 • Anne

  Voi että miten kaunis takki!

  • Kiitos – niin minustakin <3

 • Laura

  On ja moniakin! :)

  • Mahtava kuulla että en ole tässä yksin. :D

 • Erppa

  Mulla ei tule kukaan henkilö mieleen, mutta aina kun näen (varsinkin vaatteissa) oranssin ja turkoosin yhdistelmän, koen todella voimakkaan tunnereaktion – sydän putoaa ja tunnen jotakin hyvin vahvaa inhon tapaista. Tiedän että reaktio liittyy johonkin lapsena kokemaani, mutta en vielä ainakaan osaa yhdistää sitä mihinkään. Lapsena minulla oli huivi jossa oli noita värejä, mutta en tiedä mitä sen kanssa on tapahtunut. Mutta hyvin jännä, vahva reaktio tulee aina.

  • Miten ihana tunnejälki. Minullakin itseasiassa tulee tietyistä väreistä tiettyjä ihmisiä mieleen. Jotenkin hyvin mielenkiintoista mitä kaikkea sinne muistin syövereihin onkin kinnittynyt… <3

 • Haidi

  Minulla perus flanelipaidan ruutukuviosta tulee aina mieleen Vaari. Vaarilla oli lähes aina kyseistä kuosia päälle :) saman tekee ne katossa roikkuneet kolme erikokoista verkkokoria mitä lie olivatkaan. Tai Iittalan Aalto lasi vaaleansinisenä.

  Ihanan löydön olet tehnyt itsellesi ja se miten se tuo muistoja tekee siitä entistä ihanamman :)

  • Oih ihana <3 Niin ihanaa että ympäristössä törmää välillä asioihin, jotka tuovat noin lämpimiä muistoja mieleen <3 Kiitos ihanaa <3

 • Anna F

  I feel you! Juuri eilen menin ostamaan mekon, jonka kuosi muistutti edesmenneen äitini mekkoja hänen nuoruudestaan. En voinut olla ostamatta. Onneksi ei ollut kallis hankinta ja vaikka kovin epätyypillinen valinta minulle olikin (mekko ja vieläpä kukkakuosia), uskon sen saavan kovasti käyttöä! :)

  • Ah miten ihana kuulla! Koska tuo tunne oli jotenkin ehkä vähän yllättävä ja samalla jotenkin niin lämmin. Mutta tosiaan – tuollaiset hankinnat ovat paljon muutakin kuin vain käyttöä <3

 • Tuumummi

  Todella kaunis takki!
  Minun kaikki isovanhempani ovat kuolleet jo ennen syntymääni, joten mummin korvikkeena minulla oli äitini kummitäti. Hän oli kovin ihastunut homeenvihreään villakangashameeseen, jota käytti kukkakuosisten paitapuseroiden kanssa. Minusta tuntui, että se oli hänen sunnuntaiasunsa ainakin kymmenen vuotta, jollei pitempään.
  Niinpä tuo tietty vihreän sävy on aina minulle Alli-tädin väri. Jonkun niistä paitapuseroistakin varmaan tunnistaisin heti, jos samanlaisen printin näkisin.
  Kiitos tästä viehättävästä muistosta, joka toi elävästi mieleen myös minulle läheisen henkilön.?

  • Voi kiitos! Ja miten ihana tunnejälki! Minullakin on nimittäin tiettyjä värejä joihin saatan yhdistää tiettyjä ihmisiä. Ja ihanaa kun ympäristöstä löytyy tällaisia lämpimiä tuulahduksia menneestä. Tuo jotenkin ihanaa turvaa ja lämpöä <3