CATEGORIES

Järki- vai tunneihminen?

5.3.2018

Netti on pullollaan erilaisia testejä, joilla voi määrittää oletko tunne- vai järki-ihminen. Tunneihmisten päätöksiä ohjaa tunne. Tunteella eläessä arki voi olla melkoistakin dramatiikkaa. Nopeasti muuttuvia tilanteita, asioihin voimakkaasti suhtautumista ja siksi se voi olla myös henkisesti raskasta. Järki-ihminen taas toimii järkipohjaisesti. Jos järki määrää liikoja, menee arki suorittamiseksi. Mikään ei tunnu miltään kun tunteet työnnetään syrjään ja vain tekeminen merkitsee. Arki voi alkaa maistua kuivalta, kun päivät toistavat itseään ja pitää vain olla tehokas.

Ihan ilman testiäkin osaan sanoa, että minä olen luontaisesti enemmän järki-ihminen. En ole erityisen herkkä ja pyrin enemmänkin maksimoimaan oma tehokkuuden ja ajankäytön. Olen oikeastaan aika klassinen suorittaja. Mutta sitä ei saisi antaa itsensä vajota lokeroon. Ei saisi hyväksyä omaa käytöstään ajatuksella “Minä nyt olen vain tämmöinen”. Aina voi opetella parantamaan tapojaan. Sitä ei ole oman käytöksen ja heikkouksiensa vanki.

pants ANDIATA / saatu
knit / H&M
shoes / LOUBOUTIN

Olen tietoisesti vuosien saatossa pyrkinyt pois omasta lokerostani. Sen sijaan että teen täydellä höyryllä, olen pyrkinyt hidastamaan toimitojani. En hyppää kaikkeen enää suin päin, vaan pureskelen asioita tovin ennenkuin toimin. Olen pyrkinyt esittämään enemmän kysymyksiä, jotta ymmärtäisin kokonaisuuksia paremmin. Haluan ymmärtää tapahtumia, muita ihmisiä ja asioita laaja-alaisemmin. En tee esimerkiksi mitään suuria päätöksiä päivässä. Nukun vähintään yön yli ja keskustelen lähimmäisteni kanssa yrittäen saada aiheeseen mahdollisimman monia näkökulmia. Liian äkkipikainen toiminta saattaa olla vahingollista. En nopeatempoisen luonteeni vuoksi hirveästi pidä sanasta “viivyttely”, mutta olen huomannut sen olevan totta kun sanotaan, että viivyttely on viisaan mielen taito.

Koet olevasi sitten järki- vai tunneihminen, niin on minusta tärkeää oppia viivyttelemään omia impulsseja. Ennen toimintaa on hyvä miettiä “Miksi tunnen näin?” tai “Miksi haluan toimia tilanteessa näin?”. Eikä puolustella myöhemmin omaa vahvaa tunnereaktiota sillä että on tunneihminen, tai jopa kylmähköä suhtautumista asioihin sillä, että tämä nyt on vain järkevää. Kun hetken puntaroit vaihtoehtojasi on sinulla todennäköisesti paljon toimivammat työkalut käytössä ja selkeämpi päämäärä. Ikäänkuin hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. On hyvä tiedostaa itselleen omia luontaisia toimintatapoja, jotta itseään pystyy kehittämään. Elämään kuuluu molemmat ja tasapainoisessa mielessä järki ja tunne tukevat toisiaan. On haitallista miettiä, että olisimme vain jompaa kumpaa, vaikka toinen hallitsevampi olisikin. Meissä kaikissa on molempia, jos vain maltamme pysähtyä ja tutkia itseämme.

Knowing yourself is the beginning of all wisdom
-Aristoteles

Kuvat Metti Forssell

10 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Anonymous

  Maaret Kallio kirjoitti tismalleen samasta aiheesta helmikuussa…

  • Eihän! Pitää käydä lukemassa – sillä rakastan hänen kirjoituksiaan! <3

 • LR

  Kiitos henkevästä ja viisaasta blogista. Tässäkin oli paljon ajatusta. Ihanaa kevättä!

  • Kiitos niin kovin kauniista palautteesta ja siitä, että saat täältä inspiraatiota myös kuvia syvemmältä <3

 • Kiia

  Huomioni kiinnittyi kuvien ihanaan neuleeseen! Lisäsin sen juuri tänään ostoskoriini, ja nämä kuvat nähtyäni se on kyllä klikattava kotiin asti! Todella kaunis asu kokonaisuudessaankin?

  • Eikö olekin ihana! Minulla on sama vielä punaisena kun olen niin viehättynyt tästä leikkauksesta neuleessa. Olen käyttänyt paljon.

 • Saaramaria

  Järki-ihminen täälläkin, ja myönnän joskun turhautuvani tunneihmisten kanssa. Toiminnan naisena haluaisi asioiden tapahtuvan, ei jaksaisi sitä vatvomista ja pohdiskelua, tai miettimistä, miksi joku nyt sanoi niin tai näin.
  Tätä lukiessani sain taas oivalluksen erääseen työjuttuun liittyen, jonka yleensä hoidan aika nopean tehokkaasti, kun kollega pohdiskelee samaa asiaa paljon enemmän. Itselle tulee olo, etten paneudu tarpeeksi, kun vain painan menemään. Oivallus liittyi tuohon tekstisi loppuun, molemmat puolet ovat meissä, kun vain jaksamme antaa niille tilaa.
  Kiitos loistavasta tekstistä jälleen kerran! Blogisi on antanut viime aikoina minulle paljon pohdiskelun aiheita esteettisyyttä ja upeita kuvia unohtamatta. Olet Hanna kyllä alasi parhaimmistoa!

  • Tiedätkö tunnistan paljon tuota vanhaa minää tuosta sinun tekstistäsi. Ihan samojen asioiden kanssa olen paininut! Ja nyt jotenkin nousi iso ilo siitä että tuo on minulla vähän helpottunut! Kai sitä pystyy vähän muuttumaan jos sitä antaa itsensä kasvaa ja tunnistaa omat heikkoutensa? Ja kiitos ihana jälleen kerran ihanasta ja tsemppaavasta kommentista <3

 • Haidi

  Mä olen ehkä aina kokenut olevani melko 50/50. Vaikka aika puhutaankin, että olen niin tunteellinen, ehkä sitä itse vaan haluaa kuvitella, että on puolet ja puolet ;> tämäkin ehkä vähän tilanteesta riippuvaa kummalta kantilta asiaa lähden lähestymään. Mutta koska vahva usko intuitioon ohjaa elämää niin eiköhän sitä loppupeleissä olla enemmän tunneihmisiä! ”Trust the vibes you get, energy doesn’t lie”

  • Tuohan on ihan parasta. Jos pystyy tasapainotella noiden välillä! Ja itse uskon myös tuohon lauseeseen, vaikka itse olen vähän huono tulkitsemaan mitään :D <3 Jos minä poimin jotain, niin there is definitely very strong vibes :D