CATEGORIES

Herkkyys on vahvuus – 6 toimintamallia vahvempaan minään

15.3.2018

Yleinen käsitys on, että herkät ihmiset olisivat jotenkin ovimattoja. He eivät mielellään sano vastaan ja menevät muiden paneteltavina. Minusta aito herkkyys on ihan päinvastaista. Kun on utelias omassa herkkyydessään on se valtava voima. Jokaisessa meissä on herkkyyttä ja sille antautuminen tuo omaan arkeen suunnatonta voimaa. Tähän postaukseen listasin kuusi keinoa miten harjoittaa herkkyyttä ja sitä kautta luoda vahvempaa ja varmempaa minää.

1.Kuuntele
Herkkä ihminen keskittyy keskustelukumppaniinsa. Kun toinen puhuu hän istuu rauhassa ja levollisesti, katsoo sinuun eikä vilkuile kännykkäänsä, hän kuulee mielellään eriäviä mielipiteitä ja antaa toisen kertoa kantansa rauhassa. On vahvuutta kuunnella toinen loppuun vaikka olisikin asiasta eri mieltä. On tärkeää kuunnella toisen näkökulma ja yrittää nähdä asia muultakin kuin omalta kantilta. Mitä enemmän avaat ajatusmaailmaasi, sitä enemmän sinulla on työkaluja käytettävänä arjessa.

The biggest communication problem is we do not listen to understand. We listen to reply.


2.Puolusta muita

Herkkä ihminen kuuntelee eriäviä mielipiteitä, mutta hän ei hyväksy huonoa käytöstä. Herkkä tunnistaa nopeasti mustamaalaamisen, syrjinnän ja juoruilun. Herkkyydestä tulee vahvuus kun ihminen uskaltaa puuttua kyseenalaiseen puheeseen ja toimintaan. Joten uskalla puolustaa sitä kuka ei ole paikalla. Tarjoa näkökulmia siihen, miksi se toinen toimii kuten toimii ja auta muita ymmärtämään myös häntä. Tai jos jotakuta syrjitään, tarjoa sinä kätesi ja näytä, ettei toinen ole yksin. Kiinnitä huomiota siihen miten toinen puhuu ihmisestä joka ei ole paikalla – sillä hän tekee saman myös sinulle. Ole se, joka näkee muissa hyvän ja yritä rakentaa siltaa eriävien näkemysten välille.

One should never mistake kindess for weakness, for it is in the moments that we apply kindess that our strength is revealed. 

3.Uskalla olla rehellinen, mutta puhu ystävällisyydellä
Herkkä ja vahva persoona uskaltaa olla rehellinen. Hän näkee kun jokin asia on toiselle vaikea ja uskaltaa sanoa läheiselle niistäkin, mutta tekee sen kannustavalla ja rakentavalla tavalla. Empatia ja tahdikkuus ovat tärkeässä roolissa. Herkkä ja vahva ihminen on suora, mutta ei ilkeä tai kulmikas. Kun teet itse virheen, myönnä se ja pyydää anteeksi. On herkkyyttä tietää omat heikkoutensa, mutta vahvuutta ottaa niistä myös vastuu eikä sysätä syitä muiden harteille. Älä kuitenkaan ole liian ankara itsellesi. Kaikki tekevät virheitä ja niistäkin oppii.

Rudeness is a weak persons imitation of strength

5.Älä pelkää olla eri mieltä, mutta yritä ymmärtää
Herkkä ihminen huomaa ihmisten eroavaisuudet herkemmin. Vahva ymmärtää, että asioista voi olla vallan hyvin täysin eri mieltä ja jatkaa silti sulassa sovussa eteenpäin.  Vaikka on erimieltä, on hyvä yrittää ymmärtää sitä toista esittämällä kysymyksiä. Mitä sinä tarkoitit tuolla? Miksi mietit näin? Kaikilla on syynsä miksi käyttäytyvät tietyllä tapaa tai miettivät asioista niinkuin miettivät. Vahva uskaltaa haastaa omiakin näkemyksiään herkistymällä toisen ajatusmaailmalle.

Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.

6.Tiedä rajasi ja lepää kun siltä tuntuu
Herkkä ihminen uupuu helposti, koska hänen aistinsa ja tunteensa toimivat täydellä teholla.Herkät ovat myös tunnollisia. He eivät lykkää töitään muille, vaan hoitavat velvollisuutensa mahdollisimman hyvin. On vahvuutta tunnustaa rajallisuutensa ja olla sinut sen kanssa. Tuntiessa asioiden kuormittavan on sanottava kohteliaasti, mutta tiukasti ei.

Saying no means you know your limits

Tämän myötä haluan kannustaa kaikkia olemaan hyväksyväisempiä paitsi toisia, mutta myös itseämme kohtaan. Tapa miten toimimme ja mietimme värittää elämämme. Sinä luot oman realiteettisi, joten uskalla olla löytää vahvuus omasta herkkyydestäsi.

The world you see is created by what you focus on. It is never too late to adjust your lense.

Kuvat Metti Forssell ja minä

29 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Erika

  Moi Hanna! Tämä kirjoitus lipsahti mielestäni vähän keittiöpsykologian puolelle ja nojasi turhaan stereotypian varaan. Minulle jäi epäselväksi, mihin listaus herkän ihmisen piirteistä oikein perustui? Olet mielestäni parhaimmillasi kirjoittaessasi omia oivaltavia havaintojasi oman elämän tilanteista ja ihmissuhteista, näitä juttuja luen mielelläni!

  • Moi Erika! Voi harmi että sinulla jäi tällainene fiilis. Tämä perustui kyllä yhtälailla omiin kokemuksiin siitä, miten itse olen vahvistanut omaa herkkyyttä. En tosiaan koe olevani luontaisesti herkkä, mutta tällaisissa asioissa tietoisesti pyrkinyt herkkyyttäni vahvistamaan :) Harmi että tämä ei ollut sinulle, mutta ihanaa jos täältä löydät kuitenkin enemmän sellaisia tekstejä jotka sitten ovat! :)

 • Mielenkiintoinen postaus Hanna.

  En itse, sinun laillasi, miellä olevani kovin herkkä ihminen, enemmänkin ehkä jopa kova, mutta toisaalta olen todella herkkä, vaikken sitä ehkä määrittelekään ensimmäisenä itsessäni.

  Minussa herkkyys ehkä ilmenee tunneskaalan laajuutena sekä kykynä havaita ja lukea hyvin ihmisten tunnetiloja, ja tilanteen dynaamisuutta, jos paikalla on paljon ihmisiä. Tiedän myös kuormittuvani tietyistä asioista paljon, joten vastavuoroisesti haluan olla myös paljon yksin omissa oloissani, jotta eheydyn taas.

  • Onpa mielenkiintoista! Koska minä olen miettinyt näitä asioita paljon. Minulla on taas tuo, että en niin ole tulkinnallinen. En välttämättä aisti muiden tunnetiloja – mutta olen todella herkkä kysymään kysymyksiä jos mikään lause särähtää korvaani ja olen myös hyvin vahvasti aina “sen puolella” joka ei itse keskustelussa ole. Jotenkin aina yritän tasapainottaa kaikkea – että jokainen näkökulma tulisi esille. Minä en kovin helposti kuormitu, mutta huomaan herkistyväni helposti kylläkin… Itsetutkiskelua – ja sitä on mielenkiintoista tehdä. Kiitos sinulle tästä <3

 • Herkkis

  Todella hyvä postaus, kiitos siitä.

  Olen aina ollut herkkä. Suomessa ei ole helppoa olla herkkä. Minusta siihen suhtaudutaan alentuvasti ja siten, että onpas aikuinen ihminen jäänyt lapsen tasolle, jos esim. itkee toisten seurassa, tai auta armias, julkisella paikalla. Katsotaan säälivästi. Mennään kauhean vaikean näköiseksi ja hävetään, että joku nyt alkaa itkemään. Eikä osata lohduttaa. Näin minä olen asian kokenut. Olen oppinut jonkin verran puremaan hammasta ja kontrolloimaan tunteitani paremmin mutta ei se edelleenkään helppoa ole. En sinänsä häpeä esim. itkemistä ja herkkyyttäni mutta kun tuntee, että häpäisee muut, siitä tulee ikävä olo.

  Minusta Suomessa on kova ilmapiiri. Paljon tunnekylmiä (tunnevammaisia?) ihmisiä. Kärsin siitä, että usein muut tuntuvat niin tunteettomilta ja kuin koneilta, jotka aina ovat hillittyjä ja hallittuja. Ihan kuin se olisi se tärkein asia, että aina hillitsee itsensä. En tarkoita tällä, että toisille saa rähjätä mutta koen usein muut aika mekaanisiksi, jos nyt niin voi sanoa. Ei ole ollut onnea löytää ystäviksi muita (erityis)herkkiä. Ehkä itsekin näytän kovalta.

  Ja tuo on niin totta, että herkkiä pidetään helposti ovimattoina. Sitten kun herkkä nousee kuitenkin puolustamaan itseään, niin sitä ei niin kuin oikein suvaita. Joo, tästä aiheesta voisi kirjoittaa loputtomiin.

  • Kiitos kovasti oman kokemuksesi jaosta. Ja kyllä. Miten aistimme ja koemme asioita on hyvin eroava. Itse en ole kovin tulkinnallinen tyyppi, joten minulta saattaa tällaiset “muiden ajatukset” mennä aivan täysin ohi. Keskityn enemmänkin “faktaan” eli siihen mitä sanotaan ääneen, kuin siihen mitä ei sanota. Ja tavallaan en oikein murehdikaan asioita, joita ei ole ääneen sanottu. Eli jollain tapaa minäkin olen vähän kovahko? Vaikka kyllä herkistyn asioille todella helposti ja olen empaattinen. Minun ei ole taas mikään ongelma näyttää tunteitani. Iloitsenja suren helposti ja avoimesti. Pidän sitä vahvuutena. Minulla ei ole mitään salattavaa ja se on oma rauhani. Minä en ole kokenut siis asiaa ihan samalla tavalla kuin sinä – mutta voikin olla kyse tästä omasta “kovuudestani”. Tai sitten minulla on vaan paljon huikeita ihimsiä ympärillä. <3

   Tästä tosiaan voisi kirjoittaa paljon ja nämä asiat kun ovat niin tulkinnallisia ja subjektiivisia. Asiat voi nähdä niin monella tapaa ja siksi näistä on ihana keskustella. Avata sitä ovea toisen maailmaan ja auttaa ymmrärtää.

 • Annaelina

  Ehkä hieman omituinen kysymys, mutta mitä pesuainetta käytät vaatteiden pesuun? Entä huuhteluaine? Terv. fiksaatio pesuaineisiin ja joku kiva hakusessa :D

  • Moikka! Käytän bioluvil ja omo -pesunesteitä. :) Huuhteluaineena usein hajusteeton comfort. Minulla ei näissä niin fiksaatiota joten mielelläni kuulen vinkkejäkin! :)

 • Johannam

  Kiitos!! Itselleni niin osuva postaus. ❤️

  • Kiitos ja ihana kuulla <3

 • A

  Vau, olipa ajatuksia herättävä kirjoitus, kiitos!

  • Miten ihana kuulla! Kiitos kun kerroit tämän <3

 • Aamen! Tämä teksti kolahti ja kovaa. Jopa niin kovin että oli pakko jakaa. Tunnistan itseni kaikista kohdista ja jopa voisin sanoa että olen ylpeä siitä. Itseasiassa olen miettynyt viime aikoina paljonkin omaa itseäni ja tullut siihen tulokseen että olen varmasti hyvin herkkä ihminen – joku muu varmasti sanoisi että olen ujo, mutta kun en koe itseäni ujoksi :) Herkkyys ja ujous eivät vaan ole sama asia – vaikka niin usein tähän väitteeseen törmääkin. Tosin sitä voi myös olla sekä herkkä ja ujo. Kiitos tekstistä Hanna ja mukavaa kevättä!

  • Onpa ihana kuulla! Kiitos kovasti jaostakin! Ja hei tiedätkö itse olen myös miettinyt tätä paljon ja olen tosiaan aikaisemmin sanonut etten ole ns. herkkä ihminen. Edelleenkään en koe herkkyyden olevan luontaisin piirteeni, mutta olen huomannut että olen harjoittanut sitä huomattavasti. Olen oppinut herkemmäksi juurikin näitä kohtia treenaamalla. Tosin tuo viimeinen kohta on itselläni aina ollut aika vahva – olen aina osannut sanoa ei asioille, joihin tiedän etten pysty kuormittumatta liikaa. Ujous on aivan eri asia. Niitä ei tosiaan saa keskenään sekoittaa :)

 • Mirkku

  Onpas ikkunanäkymät! Olen itse enempi vasemmanrannan tyttöjä, St Germain, mutta tuo Madeleine kirkon ja aukion näkymä kyllä tekisi onnelliseksi. ?

  • Eikö olekin ihana! ja tosiaan, rannan toinen puoli on kyllä myös äärettömän kaunis. Come on – its Paris! <3 :D

 • Sanna

  Ihanasti kirjoitettu, koska tunnistin tästä itseni. Ennen halusin olla erillainen, mutta nykyään ymmärrän itseäni paremmin ja annan olla itseni tällainen kuin olen. Ehkä meitä herkkiäkin tarvitaan.

  • Ihana kuulla, että tämä kosketti. Nimenomaan kaikkien herkkyyttä tarvitaan! Meidän kaikkien tulisi vaalia herkkyyttä ja sitä kautta vahvistaa meitä kaikkia.

 • Haiha

  Aika monet kohdat osuvat itseeni, etenkin viimeinen. Olivatko nuo ajatukset jostakin kirjasta (tai mukailtuina)? Lukisin mieluusti kirjan. Luulen ja tiedän, että kaipaan hieman vahvistusta näissä asioissa. Toki varmaan googlaamallakin voi löytää opuksia aiheesta.

  Voitko kertoa taviskuvaajalle, miten onnistuu tuontyyppisten kauniiden kuvien ottaminen, jossa muu ympäristö ei mene mustaksi ikkunasta tulevan valon myötä? Voisin joskus harjoitella…

  • Ihana kuulla! <3 Nämä eivät itseasiassa olleet mistään kirjasta vaan enemmänkin sellainen yhteenveto kohdista jotka minua puhuttelivat kun googlettelin aihetta itsevarmuus saadakseni siihen aiheeseen eri näkökulmia. Nämä asiat toistuvat ja herättivät minussa ahaa elämyksiä ja kokosin ne sitten yhteen listaan.
   Ja hei tosiaan jätän kuvat tuossa tilanteessa ehkä jopa vähän tummiksi, jotta tausta ei palaisi puhki. Sitten kuvakäsittelyllä tuon esiin varjoja ja vastavuoroisesti hieman alas valoja – joten siis kuvakäsittelyn avulla tämän saa parhaiten näkymään! :)

   • Haiha

    Selvä, kiitos! Minun pitää joka tapauksessa varmaan etsiä jokin kirja, jonka kautta omaa herkkyyttä (jonka olen monesti kokenut haitaksi) voisi pohdiskella.

    Ah, luulin, että kuvaustilanteessa olisi ollut joitakin kikkoja. Itse olen niin laiska, että enpä muista varmaan koskaan käsitelleeni kuviani. Pitäisi kyllä joskus! Omien matkakuvien läpikäyntikin on aina niin suuri prosessi! :)

    • Olen ymmärtänyt että on kirja “erityishekkä ihminen” on hyvää luettavaa! Itse en ole sitä lukenut mutta kuullut suosituksia. Olisiko sinulle siitä luettevaa? :) Ja hei suosittelen kokeilemaan Lightroomia. Vie kuvat uudelle tasolle jos valokuvausta tykkää harrastaa :) Itse kuvaan aina raakana ja juuri tällainen valoa vasten kuvaaminen ja voimakkaat kontrastit tulevat oikeuksiinsa vastan pienen käsittelyn kautta.

     • Haiha

      Kiitos näistä vinkeistä! :)

 • Lissu

  Juuri näin. Joskus herkkyys on taakkakin, kun erottaa ja aistii niin hyvin monet ihmiset ja asiat. Mutta kun ikää tulee, sen oppii ymmärtämään ja hyväksymään vahvuudeksi ja lahjaksi ?

  • Kyllä. Aamen. Mutta juuri se ettei anna ulkoisten asoiden dominoida omaa mielialaa on se vahvuus mitä pitää taas vahvistaa. On vahvuus olla herkkä, jos osaa myös tunnistaa sen tuoman vahvuuden <3

 • Olipa osuva ja hyvin kiteytetty teksti! Kiitos tästä.
  Itse olen herkkä ja edelleen toisinaan sorrun ajattelemaan sitä virheellisesti heikkona kohtana itsessäni.
  Näiden pointtiesi myötä on kyllä helpompaa kääntää herkkyys vahvuudeksi :)

  • Ihana kuulla, että tämä kosketti. Itse kun en kategoroisi nopealtaan itseäni herkäksi, mutta aihetta enemmän miettineenä ja lukeneena tunnistan, että elämä ja omat kokemukset ovat herkistäneet minua monelle asialle ja sitä kautta itse olen tullut vahvemmaksi kun olen altisstanut itseni omalle herkkyydellekin – joka meissä kaikissa on jos uskaltaa tutkia <3

 • Haidi

  Ihana pohdiskeleva postaus, joka täällä kyllä osui ja upposi :) olen aina ollut herkkä, mutta aikojen saatossa olen saanut käännettyä sen vahvuudeksi. Tietyt tunnereaktiot ovat edelleen todella vahvoja, enkä niitä vielä(kään) täysin pysty kontrolloimaan, itken esimerkiksi super helposti oli tunnetila sitten mitä vain vihasta onnellisuuteen, mutta henkisesti olen näissä tilanteissa täysin varma omasta kannastani. Näitä juttuja on välillä ihana pohtia kun miettii miten itse on ihmisenä muuttunut ja kasvanut :) mutta itsekin koen herkkyyden vahvuutena ja olen tämän samaisen kuullut aikanaan yhdeltä esimieheltäni mistä tuli silloin ihan mielettömän hyvä fiilis.

  • Ihana kuulla Haidi – että osui <3 Ja se on totta – itsekin juuri tänään keskustelin siitä että miten sitä kestääkin erinoamisesti itseään kohtaan tulevaa arvostelua, mutta jos mennään omiin lapsiin niin se säätely onkin paljon huonompi :D Leijonaemo herää :D Mutta äärimmäisen tärkeää juuri näiät pohtia miksi nämä tunteet heräävät ja miten voin niitä hallita. Ja ihana ja viisas esimies sinulla ollut.