CATEGORIES

4 asiaa, mitä tekisin nyt häissäni toisin

22.5.2018

Kesä on häiden juhlaa. Muutaman viikon päästä tulee kuluneeksi 11 vuotta siitä, kun itse astelin alttarille sanomaan tahdon elämäni rakkaudelle. Päivä oli mahtava ja muistelemme sitä lämmöllä usein. Meillä oli todella onnistuneet juhlat. Mutta nyt yli vuosikymmen myöhemmin, on muutama asia mitä tekisin toisin jos voisin. Olimme ystäväporukastamme ensimmäiset, jotka menivät naimisiin. Olinhan itsekin tuolloin vasta 22-vuotias. Meillä ei ollut juuri kokemusta tai vertailupohjaa ja me sekä ystävämme olimme vielä kovin nuoria. Seuraavaksi neljä asiaa, mitä tekisin toisin tänäpäivänä.

shirt ZARA
leather pencil skirt DOTS
shoes DOLCE & GABBANA
bag GUCCI

1.Morsiusneitojen mekot
En tiedä syyttääkö jenkkileffoja, mutta jostain syystä minulla oli sellainen päähänpinttymä, että olisi ihanaa jos morsiusneidoilla olisi kaikkilla samat mekot päällä. Näin vieraat tunnistaisivat helposti ketkä kuuluvat ns. hääseurueeseen. Täten yhdessä tyttöjen kanssa netistä tilasimme kaikille samanlaiset mekot, jotka minä tytöille ostin. Morsiusneitoja oli kuusi ja kaikilla tietysti eri vartalomuodot, ei yksi ja sama mekko tietystikään voi kaikille olla täysin mieleinen. Jos tänä päivänä tekisin häät uudestaan, en pyytäisi tyttöjä laittamaan samaa mekkoa päälle. Valitsisin varmaankin vain jonkin väriteeman, ja pyytäisin kaikkia laittamaan sen oman mekon mikä väriteemaan sopisi. Näin jokainen saisi valita päälleen sen sopivimman mekkomallin, jossa itsellään on mukavin olla.

2.Hääkuvien otto aikaisemmin
Me otimme omat hääkuvat nopeasti kirkosta siirtymisen ja vastaanoton välillä hääpaikan läheisyydessä. Aikaa ei siis hurjasti ollut ja paikkakaan ei ollut optimaali koska se valittiin vain kätevän sijainnin takia. Minulle / meille oli tuolloin niin kovin tärkeää, että näkisimme hääpäivänä ensimmäistä kertaa vasta kirkossa alttarilla. Nyt jos tekisin uudestaan, ottaisin hääkuvat ennen seremoniaa ja videoisin hetken, kun näemme siellä ensimmäistä kertaa. Kuvat tuolta päivältä kun ovat äärimmäisen tärkeitä muistoja vuosikausiksi eteenpäin, ei niiden ottamisessa saisi olla kiire. Tämän takia meillä ei ole kunnon potrettihääkuvaa tuolta päivältä. Onneksi itse hääpäivältä on niitä ihania hetkiä kylläkin taltioitu kuviin <3 Ehkä vielä joskus repäisemme ja otamme hääpotrettikuvat – yli 10 vuotta myöhemmin! :D

3.Alkoholitarjoilu
Minä ja mieheni emme ole koskaan olleet kummoisia alkoholin ystäviä. Vasta viimeisten vuosien aikana olemme alkaneet nauttia hyvästä viinistä hyvän ruoan kanssa, mutta muuten oma alkoholinkäyttö on ollut meillä todella vähäistä. Täten emme halunneet häidemmekään olevan kovin alkoholinhuuruiset – me ja ystävämme kun olimme vielä tuolloin melko nuoria. Ruokailun aikana oli vapaa kaato ja perinteiset kahviliköörit ja konjakit, mutta alkoholitarjoilu ei meillä jatkunut yömyöhään. Ruokailun jälkeen ei enää ollut alkoholitarjoilua, mutta juhlapaikassamme oli kyllä oma baari, mistä halukkaat saivat käydä ostaa juomia. Jälkikäteen tämä tuntuu todella typerältä. Uudestaan jos järjestäisin niin alkoholitarjoilu kestäisi läpi juhlien. Tosin meillä porukka jaksoi tuolloin kyllä huolella bilettää. Valtaosa ystävistämme juhli täysillä kolmeen saakka, kunnes juhlapaikkamme suljettiin.

4.Videokuvaaja
Yksi harmillisimpia asioita mitä en tajunnut häihimme varata oli videokuvaaja. Tämä harmittaa kaikista eniten. Puheet ovat minusta häiden parasta antia. Meillä ei ole mitään niistä ihanista hääpuheista videoituna. Tämä oli suurin virhe ja sitä en voi koskaan paikata. Eli jos häitä suunnittelette, muistattehan varata myös videokuvaajan ja painottaa, miten tärkeää on saada puheet nauhalle.

Vaikka olimme nuoria ja häiden järjestämisessä kokemattomia, onnistuimme muuten mielestäni erinomaisesti. Me todella nautimme hetkestä (tuolloin ei ollut somea tai edes facebook-tiliä! :D) ja tunnelma oli katossa alusta loppuun. Kuunelkaahan lisää muisteluita häistämme sekä vinkkejä häiden järjestelyyn viimeisimmästä Metti & Hanna Podcast-jaksosta. Rakkauden täyteistä kesää kaikille!

Kuvat Metti Forssell

25 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Hyvä postaus, häistä tosiaan voi jäädä jotain mieleen, mitä olisi voinut tehdä toisin. :) Meillä se oli se, että nyt laittaisin ehdottomasti paikkakortit perheelle ja lähimmille ihmisille. Meillä kävi häissä niin, että toisen osapuolen kaukaiset sukulaiset (joiden kanssa ei siis kovinkaan paljoa olla tekemisissä oltu ikinä) istuivat suoraan perheidemme pöytään, jolloin osa sisarustemme puolisoista joutuivat istuimaan erillään puolisoistaan. Tämä oli kiusallista ja ei kehdattu enää mennä pyytämään, että siirtyisivät lasiensa kanssa toiseen pöytään, mutta toivoisin, että oltaisiin tehty paikkakortit läheisimmille tämän takia. Pieni, mutta erittäin tärkeä asia – tästä ei kukaan vinkannut silloin, kun menimme naimisiin lähes kuusi vuotta sitten! :)

  • Hei voi harmi, että teiltäkin löytyy muutettavaa – mutta taitaapa valtaosalta joilla jo aikaa hetketä kulunut olla jotain pientä mitä tekisi toisin. Meillä oli paikkakortit ja istutettiin vierekkäin / pöydittäin tutut ja läheiset. Ei lähdetty sotkemaan / tutustuttamaan ihmisiä, mitä jotkut tekevät.

 • Anonyyminä pysyttelevä

  Ymmärrän! Olisi eheyttävä kokemus vihdoin saada the kuva! Itsekin olen sitä mielessä pyöritellyt.
  Vaikken tätä kokemusta kenellekään toiselle olisi toivonut, varsinkaan Sinulle, mutta tämä sama vene hieman lohduttaa sitä harmitusta. <3 :)

 • Anonyyminä pysyttelevä

  Hei tiedän niin sen tunteen, mikä seuraa siitä, kun kunnon potrettia ei tuolta tärkeältä päivältä ole. Meiltä ei sitä myöskään löydy ja se on useasti harmittanut niin paljon! Minulle tämä oli tärkeeä kuulla, että jollain muullakin on käynyt niin onnettomasti, oikein vertaistukea!
  Olen monet kerrat syyttänyt itseäni ja nuorta ikääni siitä, että kuvauksia ei kunnolla mietitty. Mutta niin se vain meni, eikä sille enempää olisi voinut silloisella ymmärryksellä.

  Toki kauniita kuvia ja hetkiä, mutta ei sitä täydellistä potrettia.
  Nyt panostaisinkin kuvauksiin aivan eri tavalla aikaa ja rahaa kuin tuolloin.
  Se on se konkreettinen näkyvä muisto, jota olisi kiva katsella yhteisessä kodissa vielä vuosien jälkeen.

  Näiden häiden suhteen tarvitsee vain hyväksyä se, että silloin on ollut nuori ja ymmärtämätön joidenkin asioiden suhteen. Täytyy hyväksyä se, että ymmärrystä karttuu ja nyt olisi monessa asiassa viisaampi.

  Joka tapauksessa häissä pääasia on se, että saa elämänsä rakkauden ja aloittaa yhteisen taipaleen ja siitä en voisi olla onnellisempi yhä edelleen, useamman avioliittovuoden jälkeen. <3

  • Sama juttu – siki olemmekin miettineet että ottaisimme “hää”kuvat nyt lähivuosina uudestaan. <3 Ja juuri näin – pakostahan sitä vuosien saatossa kasvaa ja huomaa menneitä "virheitä", mutta juurikin se kuuluu elämään, että me kasvamme ja kehitymme :) Vaikkakin nurinkurista sanoa, niin mukava kuulla että olet samassa veneessä <3

 • Ulla

  Minuakin harmittaa tuo videoinnin puuttuminen! Siskoni lauloi niin kauniisti kirkossa ja kaikki puheet, sulhasta myöten, olivat naurua ja liikutuksen kyyneleitä täynnä. Aikaisemmissa kommenteissa oli ihana idea puheista kirjallisena hääkansiossa… Mahtaisikohan niitä ko henkilöiltä löytyä ? näin neljää vuotta myöhemmin ?

  • Minun isäni sanoi, että häneltä löytyy vielä jostain puheen avainkohdat paperilta ja yrittää etisiä niitä :) Äitini on kuulema antanut minulle häissä puheen kirjallisena, mutta en jotenkin muista tätä ollenkaan! :O Lieneekö sinä päivänä ollut infoähky ja mekin lähdimme heti seuraavana päivänä suoraan häämatkallemme. Mutta en muista itse ollenkaan, että minulla olisi puhe kirjoitettuna. Pitänee katsoa tarkkaan varasto kun ehdimme sitä tyhjentää. Lukuisten muuttojen takia moni asia on tosiaan vielä varastossa pahvilaatikoissa :/ Ehkä sieltä vielä löytyy – vaikka itse en muista moisesta mitään!

 • Jaana

  Ihanaa, että näitä hääpostauksia ja -podcasteja tupsahtelee nyt joka paikasta, sillä omaan päivään on enää 85 päivää. Niin jännää! Omille kaasoilleni tulee samanlaiset mekot, mutta muuten meillä toteutuu kaikki nuo mainitsemasi kohdat. Valokuvaus on todella iso asia, johon haluamme panostaa ja onneksemme meidän kuvaaja on alkanut myös videokuvata. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että saadaan nauttia meidän rakkaiden kanssa päivästämme ja että kaikki viihtyisivät juhlissamme. ❤️

  • Voi ihanaa! Ihania hetkiä häittenne suunnitteluun! Ja ihan samaa mieltä – minusta häiden valokuvaaminen ja videointi on yksi tärkeimpiä asioita. Niin voi ihan eri tavoin elää päivää uudestaan. Se että muut asiat on huolella mietitty ajoissa auttaa nauttimaan tärkeästä päivästä täysillä <3 IHania häitä teille, mutta sitäkin ihanempaa avioliittoa <3

 • Jade

  Oletteko ajatelleet uusia vihkivalanne, olisi varmasti aivan ihana ja tunteellinen juhla. Vaikka se ei tietysti ihan sama asia olekaan, saisitte myös kuvat jotka jäivät silloin ottamatta ja lapsenne pääsisivät mukaan kuviin.
  Me olemme mieheni kanssa suunnitelleet uusia vihkivalamme meille rakkaassa Miamissa, hiljaisella rannalla paljain varpain…

  • No ollaan! <3 Mietittiin että olisimme tehneet sen viime vuonna kun tuli 10 vuotta täyteen, mutta viime kesä oli vain niin täynnä tehtävää ettemme millään ehtineet järjestää. Kun tämä elämänvaihe vähän hellittää niin hyvin todennäköisesti voisimme uusia vihkivalat <3 Ja juuri tuo että lapset ovat mukana on myös ihana ajatus <3

   • Jade

    ?Kiitos ihana Hanna ?

 • Kia

  Vietin juuri omia häitäni viime viikonloppuna ja nämä asiat ovat hyvinkin tuoreessa muistissa. Minulla oli yksi kaaso ja häntä en vaatinut pukemaan väriteeman mukaista asua, mutta hän itse halusi. Kuvat otimme juurikin ennen vihkimistä, mitä aluksi pelkäsin, että saattaisi näkyä jännityksenä kuvissa, mutta esimaistiaisten jälkeen en pelkää enää. Alkoholia meillä tarjoiltiin koko juhlan ajan eikä ylilyöntejä käynyt kenenkään osalta. Videokuvaus oli ainoa, mikä ei toteutunut, mutta en olisi sitä kokenut meille luontevaksikaan. Joten kaikenkaikkiaan todella onnistuneet häät :)

  • Voi miten ihana kuulla, että teillä meni kaikki noin ihanasti! Toivottavasti kymmenen vuoden päästä taakse päin miettiessä ei ole noussut mitään harmituksia – kuulostaa kylläkin aivan mahtavalta :)

 • Lila

  Meilläkään ei ollut videokuvaajaa, mutta minä pyysin puheet kirjallisina juhlien jälkeen. Myöskin papin meille henkilökohtaisesti kirjoittaman osuuden vihkiseremoniasta. Puheet liitin valokuvakirjaan jonka tein häiden jälkeen. Tämä oli hyvä ratkaisu, koska itselläni videoita ei tulisi juurikaan katsottua jälkeenpäin (ja vuosien saatossa ne myös tuhoutuvat helpommin kun laitteet, kuvaformaatit ja tekniikat kehittyvät nopeasti) mutta kirja on helppo ottaa käteen ja palata kuvissa ja sanoissa hääpäivän tunnelmiin.
  Siitä olen onnellinen, että tajusin silloin palkata taitavan valokuvaajan. Se oli kallis suhteutettuna pienten ja melko vaatimattomien häidemme kokonaisbudjettiin (Kalliimpi kuin hääpukuni, kenkäni ja vihkisormukseni yhteensä!) mutta kertaakaan ei ole katunut, että häistä on muistona kauniit valokuvat.

  • Joo voi että harmittaa, että minulla ei ole puheista mitään. En ymmärtänyt tuolloin niitä pyytää. Harmillisin erhe. Ja valokuvia rakastavana olen niin samaa mieltä. Hyvän valokuvaajan löytäminen hääpäivälle on yksi tärkeimpiä asioita. Koska niiden kautta päivää voi elää ihan toisenlailla uudestaan ja uudestaan <3

 • Saara

  Minun häissäni isä teki tosi kivasti. Hän oli nähnyt paljon vaivaa puheensa eteen ja sen pidettyään hän ojensi sem minulle kirjallisena versiona. Nyt voin kerrata paperilta hänen sanojaan. Jos joskus itse olen vastaavassa asemassa, teen samoin. Hääpari on päivän ajan sellaisessa infoähkyssä, että ihanat puheet saattavat valitettavan helposti olla seuraavana aamuna jo hämärtyneet muistista.

  • Riikka

   MInunkin isäni antoi minulle puhettaan varten tekemänsä muistiinpanot, ja niitä lukiessa palaan uudestaan samaan tilanteeseen <3

   Valokuvauksen suhteen olen Hanna muuten ajatellut juuri päinvastoin: itsestäni tuntuu, että jos kuvat olisi otettu vihkimisen jälkeen, olemuksemme olisi ollut kuvissa vapautuneempi. Nyt mielestäni kuvissa näkyy lievä vihkimistä edeltävä jännitys :)

   • Hei ihana kuulla, että mietit näin! Se tosiaan voi olla, että se jännitys näkyisi niissä kuvissa enemmän eikä tosiaan se vapautuneisuus ja onni siitä, että nyt ollaan vaimo ja mies <3
    Ja ihanaa, että sait muistoksi muistiinpanot <3

  • Voi ihana! <3 Joo pitää kyllä saada nuo puheet jotenkin taltoitua, koska ne ovat ihan parasta antia ja unohtuvat liian helposti siinä kaikessa.

 • Ilona

  Meillä on häihin vielä vuosi aikaa, ja kovasti niitä jo suunnitellaan. Kiitos hyvistä vinkeistä, erityisesti tuo puheiden videointi täytyi pistää itsellekin ylös että tulee varmasti tehtyä :) Ps. ihanat kuvat.

  https://stalkkaamunelamaa.blogspot.fi

  • Voi kiitos ja aivan ihania häiden järjestelyitä ja itse häitä teille!

 • Mintsu

  Me menimme myös nuorina naimisiin ja hääpäivästä alkaa olla pian 13 vuotta aikaa. Omilla morsiusneidoilla oli itse valitut mekot boutique-liikkeestä mutta sattumalta molemmilla samaa kangasta! Eli molemmille osui omaan vartalotyyppiin sopiva silkkiasu mutta ikäänkuin asut olisi mietitty/teetetty vaikkei näin ollut! Me otimme potrettikuvat rauhassa ennen vihkimistä suoraan kampauksen ja meikin jlk, tämä oli hyvä ratkaisu. Videokuvaajakin meillä oli ja puheet tämän lisäksi ovat kirjallisina tallessa <3 Alkoholitarjoilu meni meillä samalla tavoin mutta en tekisi tätä toisin kuitenkaan. Meillä oli aterioinnin ajan viinit ja liköörit ja lisäksi booli häiden ajan. Muuten sai ostaa mieleistä juomaa. Sopi ikäkauteemme :) Mitä sitten tekisin toisin? Ehkä oman asun valitsisin eri tavoin. Minulla oli olkaimeton tylliunelma, nyt valitsisin peittävämpää yläosaa ja varmaan pitäisimme hieman pienemmät häät :)

  • Voi ihana kuulla, että teillä meni noin mahtavasti! Meilläkin oli aivan mahtava päivä ja kaikki meni muuten ihana nappiin. Suurin harmitus on juurikin tuo, että puheita meillä ei ole missään. Mutta ihanaa, että teillä on ne kaikki tallessa. Todella arvokas muisto <3