CATEGORIES

Punakeltainen idiootti

1.8.2018

“Punainen tyyppi on dynaaminen ja ripeä yksilö. He pyrkivät alati eteenpäin, piiskaavat itseään koko ajan voimakkaammin eivätkä luovuta juuri koskaan. He ovat vakuuttuneita omien kykyjensä lyömättömyydestä. Heillä on aito tunne siitä, että he voivat periaatteessa saavuttaa aivan mitä tahansa – jos vain tekevät tarpeeksi töitä. Punaisille tyypeille nopea ja hyvä ovat sama asia. Harvat asiat ärsyttävät punaisia tyyppejä yhtä pahasti kuin hitaus. Heidän ympärillään tapahtuu, sillä heidän mielestään toimeton aika on hukattua aikaa.”

Kesälomallani luin kirjan nimeltä Idiootit ympärilläni. Olin kuullut kirjasta monilta ystäviltäni, mikä herätti mielenkiintoni. Yksi läheisimmistä ystävistäni tokaisi viinilasillisella yhtenä iltana minun olevan samanlainen punakeltainen tyyppi kun hänkin. Hän kertoi kertoi kirjan pääpiirteet ja totesin, että tänä kesänä minäkin haluaisin lukea teoksen. Kovin pitkälle en ollut kirjaa päässyt kun sain naureskellen todeta, että ystäväni oli aivan oikeassa. Minä todella olen punakeltainen tyyppi. Olen toistuvasti puhunut tarpeestani hidastaa vauhtia ja punaisen määritelmä on monin paikoin minua erittäin hyvin kuvaava, mutta minussa on myös huimasti keltaista.

Oletko sinäkin lukenut kirjan, vai ihmetteletkö mitä ihmettä nämä värit oikein tarkoittavat?


hat KN COLLECTION
dress ZARA
sandals VALENTINO
bag YSL
necklace THOMAS SABO
suitcase SAMSONITE /lainassa

Kirjan on kirjoittanut ruotsalainen konsultti ja tutkija, Thomas Erikson, joka on keskittynyt ihmisten väliseen vuorovaikutukseen erilaisissa yhteisöissä. Idiootit ympärilläni auttaa ymmärtämään muita ja itseäsi. Yleisin syy sosiaalisiin konflikteihin on ihmisten erilaiset tavat viestiä. Jotta voisi käsittää muita, pitää ensin ymmärtää itseään. Thomas Erikson avaa konkreettisesti ja hauskasti, millaisia erilaisia sosiaalisia tyyppejä on olemassa. Hän jakaa tyypit neljän eri päävärin alle: punaisiin, keltaisiin, vihreisiin ja sinisiin. Kirja antaa työkaluja siihen, miten erilaisten ihmistyyppien kanssa pääsee samalle aaltopituudelle, sekä tuo rauhaa ja ymmärrystä erilaisten ihmisten välille.

Kyllä, ketään ei voi lokeroida ja harvoin kukaan on täysin yhtä väriä. Meissä kaikissa on hieman jokaista väriä, mutta yleensä kaksi pääväriä on helposti tunnistettavissa. Minä olen selkeästi punakeltainen tyyppi. Punaiset tyypit ovat vakuuttavia, aikaansa seuraavia, energisiä, lujatahtoisia, nopeita, ratkaisukeskeisiä ja määrätietoisia. Huono puoli punaisten piirteissä on se, että muut saattavat nähdä punaisen myös dominoivana, pomottelevana ja ajoittain jopa mahdottomana. Keltaiset ovat viihdyttäviä, aurinkoisia ja leppoisia tyyppejä, jotka mielellään pyrkivät kohottamaan tunnelmaa missä tahansa ryhmässä. He ovat ulospäinsuuntautuneita ja sosiaalisia. Heidät voidaan kokea myös huomionhakuisina, kaiken hapen huoneesta imevinä ja jopa itsekeskeisinä. Vihreät ovat ystävällisiä ja tyyppejä joiden kanssa on helppo tulla toimeen, koska he ovat niin joustavia ja mukavia. Valitettavasti samat piirteet saattavat tuoda mukanaan myös päättämättömyyttä ja epäselvyyttä, mikä saattaa ärsyttää muita värejä. Valtaosa ihmisistä on juurikin vihreitä. Siniset ovat anaylyyttisiä, rauhallisia ja järkeviä, sillä he miettivät hartaasti ennen kuin toimivat. Heillä on erinomainen kyky pitää pää kylmänä, mutta samasta syystä muut saavat nähdä siniset kylminä, etäisinä ja pikku asioista iäti nillittävinä. Vaikka olenkin selkeän punakeltainen, on molemmissa määritelmissä kohtia, mitkä eivät ole minua laisinkaan. Keltaiset ovat usein aikaoptimisteja, jotka ovat usein myöhässä. Minä en ole koskaan myöhässä (tai todella harvoin) – punainen puoleni pitää siitä huolen. Punainen astuu usein varomatta muiden varpaille. Minä taas olen iän myötä oppinut punnitsemaan sanani paljon tarkemmin, sillä minulle tärkein asia elämässä on ihmissuhteet. Ymmärrän hyvin, että minun totuuteni ei ole toisen totuus.

Kirja on ollut hyvin mielenkiintoinen ja avannut silmiäni monelle eri konfliktin syylle arjessani. Esimerkiksi aviomieheni on selkeä vihreä. Hän on juuri se äärimmäisen mukava tyyppi, josta kaikki tykkää. Hän ei paljoa stressaile ja on hyvin joustava tyyppi. Yleisimmin arjessa meillä tuleekin yhteenottoja siitä, kun minä höyryän täysillä menemään, mieheni mielestä menen liian lujaa ja minun mielestäni hän liian hitaasti. Minulla on piruvie aina kiire jonnekin. Parasta onkin ollut huomata, että vaikka mieheni kanssa olemme hyvin erilaisia, me molemmat olemme oppineet toisiltamme huomattavasti vuosien saatossa. Olen pehmentynyt hänen ansiostaan huomattavasti. Tämä kirja herättelee huomaamaan niitä omia kehityskohtia ja auttaa ymmärtämään miten erilaiset ihmiset voivat auttaa toisiaan kasvamaan. Vaikka kirjan nimi on Idiootit ympärilläni, niin sen luettuasi viimeistään ymmärrät, että niitä idiootteja onkin huomattavasti vähemmän… Hauska kirja, joka saa ajattelemaan itseään ja muita toisin silmin. Minä olen kirjan luettuani jopa värianalysoinut poisnukkuneet koiramme (naaraan punaiseksi ja uroksen vihreäksi! :D) Kirjaa lukiessa ei kannata liian totena värin lokerointia ottaa, koska eihän kukaan meistä olen ihan samanlainen. Mutta viihdyttävää luettavaa kirja on ja sen opit jopa saattavat auttaa sinua eteenpäin seuraavassa kohtaamassasi konfliktitilanteessa.

Ja kirjan lukeneet: Minkä värisiä te olette?

Kuvat Kira Kosonen

 

 

43 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Erppa

  Luen itse kirjaa nyt, ja googlatessa tuli tämä sinun postauksesi taas vastaan. Itsekin olen samanlainen punakeltainen tyyppi, ja itseasiassa se oikeastaan yllätti. Tiedostan nämä piirteet itsessäni, mutta yllätyin kuinka vahvasti olen näitä, varsinkin keltaista. Ja värien huonojen puolien kuvailu yllätti myös ja sai miettimään omaa käytöstään paljon! Nyt ymmärrän myös miksi kaikki parisuhteeni menevät lopulta pieleen – jostain syystä päädyn yhteen aina sinisen insinöörin kanssa :D varmasti erilaisilta luonteilta voi oppia ja erilaisuus myös tasoittaa, mutta kirjaa lukiessa sinisistä kertovissa osuuksissa melkein kiehuin kun ärsytti niin paljon, hahah. Olen superpunainen ja -keltainen juuri siinä mielessä, että pakko mennä täysillä ja teen nopeita päätöksiä, isoissakin asioissa. Kerran irtisanouduin ja muutin ulkomaille kahden viikon varoitusajalla. Edellisissä suhteissa mies taas on ollut ylianalyyttinen, eikä juuri puhu tunteistaan. Ehkä parisuhderintamallakin helpottaa nyt tulevaisuudessa, kun osaa ajatella näitä värejäkin, vaikka ne eivät olekaan absoluuttisia totuuksia (ja minussakin on pieni ripaus sinisyyttä).

  • Ah niin ymmärrän. Mutta juuri kuten sanoit, eihän ne ole absoluuttisia totuuksia ja kaikissa meissä on ripausta jostakin, mutta kirja antaa hyviä työkaluja ja ennen kaikkea ymmärtämään itseään ja muita myös paremmin. Ettei tulisi niin paljon sitä “tuo on tommoinen tyyppi” inhottavasti, vaan lempeän ymmärryksen ja hyväksynnän kautta kun tajuaa miksi itse pitää jostakin ja mistä ei. Sellaista erilaisuuden hienouksien ymmärtämistä <3 Ja jep, minun mieheni on vihreä ja minua eniten aina ärsyttää juurikin se HITAUS :D Vaikka minunhan se pitäisi yrittää vähän hidastaa…

 • Miia

  Oi kuulostaapa mielenkiintoiselta kirjalta! Tämä täytyy ehdottomasti pistää mieleen. Tuollaiset kirjat saavat aina mukavasti ajattelemaan. Postaukseen liittymätön kysymys. Mitä shampoota ja hoitoainetta käytät hiuksillesi? Olen ihastellut hiuksiasi jo pitkään ja lyhyempi pituus erityisesti on aivan ihana! ?

  • Hei kiitos! <3
   Olen käyttänyt L'Orealin Botanicalsin tuotteita! Erityisesti Corianderia ja Saffloweria! Molemmista on shampoo ja hoitoaine! :)

 • Luin tämän myös kesän alussa ja täytyy myöntää, että kirja oli paljon mielenkiintoisempi kuin osasin kuvitella! Kirja avasi todella paljon silmiä omasta ja muiden käytöksestä sekä selkeytti monia ristiriitatilanteita. Itse olen ihan selkeästi sinivihreä:-D

  • Siis että miten mielenkiintoista ja ihana kuulla! <3 Me voisimme siis oppia toisiltamme erityisen paljon?! <3

 • Kuulostaa niin tutulta! Minä olen kans punakeltainen ja mieheni vihreä/ sininen. Meillä arjen konfliktit tulee myös nimenomaan siitä, että minä aikataulutan elämää ja juoksen pää kolmantena jalkana. Mieheni ottaa iisisti eikä ymmärrä, miksi sinne kauppaan pitää mennä nyt heti töiden jälkeen eikä illalla.

  • Eikä! :D No siis tää on niin tuttua! :D Mä oon järkkäämässä dinneri/leikkitreffiä ystävien/ystäväperheiden kanssa ja mies helposti haluaisi “vain olla”. Ei etteikö hän tykkäisi olla myös sosiaalinen, mutta “aikataulutus” ja “suunnitelmat ahdistaa” :D Siis high five meille – sama vene ja samat kehityskohdat siis! :D

 • Merja

  Täällä ollaan niin punaisia, kuin olla voi. Ja kyllä, mies on vihreä. Joskus meinaa mennä hermot sen kanssa.
  Asiasta viidenteen, hiukset on tosi hyvin. Väri, omasi jos olen oikein ymmärtänyt, on hieno ja sopii sinulle täydellisesti.

  • :D Sama asetelma siis :D Siis meillä mä olen AINA se joka on ensimmäisenä valmiina lähdössä ovesta ulos kun miehellä ei mitään kiirettä mihinkään ja mä oon “ärsyttävä stressaaja” ja mun mielestä mies taas vois skarpata jos mäkin oon jo valmis :D Ja onnekkaita ollaan, että hermot menee juurikin näistä pienistä asioista, jotka ovat kaikki vaan omia kehityksen kohtia, molemminpuolin <3

   Ja hei kiitos hurjasti! Joo väri on täysin oma – kiitos kovin. En oikein pysty värjätä (enkä niin ole tehnytkään yli 10 vuoteen) kun mulla se menee aina punaisen puolelle punapigmentin takia. Omalla siis menee <3

 • Neiti

  Hei Hanna! Kysyisin tuosta upeasta YSL:n laukusta. Onko sinulla ollut ongelmaa kultaisten ketjujen tummumisen kanssa tai oletko puhdistanut niitä jotenkin? Olen suunnittelemassa kyseisen laukun ostoa ja mietin sen pitkäikäisyyttä! Upea se jokatapauksessa on! Niin kuin sinäkin :)

  • Heippa! Siis suosittelen! Tykkään ihan hurjasti! Mulla on sama laukku mustana ja valkoisena ja käytän molempia ihan hurjasti. Just sopivan kokoisia ja kulkevat kivasti mukana! Tuota mustaa (pehmeänahkainen) olen puhdistanut baby wipeseilla (kaupasta saa sieltä vauvahyllyltä) ja sit taas mun valkoista joka on kovaa nahkaa niin ihan taikasienellä ja sillä olen saanut ketjut sekä kovemman nahan uuden veroisiksi! <3 Kiitos kovasti ja toivottavasti tämä auttoi!

 • Pink

  Täällä sinikeltainen ?. Stressitilanteissa minusta nousee sininen ja helpoissa mukavissa tilanteissa keltainen. Punaista ja vihreää minussa on todella vähän. Tuo kirja on loistava! Todellakin on auttanut monissa monissa tilanteissa ymmärtämään miksi joku käyttäytyy niinkuin käyttäytyy eikä he tee sitä ärsyttääkseen muita. Englannin kielinen kirja personality plus on myös loistava kirja!

  • Että miten mielenkiintoista! TAidat olla harvinainen tapaus, kirjankin mukaan sinikeltainen on harvinaisempi yhdistelmä! Upeaa! Mutta niin hauska kirja ja todellakin auttaa ymmärtämään paremmin itseään ja muita paremmin! Ja se on aina loistavaa! <3

 • Ansku in ireland

  En ole lukenut kyseistä kirjaa mutta meillä on töissä tehty erinäisiä persoonallisuustestejä ja team building kokeita ja niiden perusteella mä olen myös punakeltainen. Allekirjoitan osan niistä atribuuteista mutta jotkut kuten ”dominoiva” persoonallisuus tuntuu vieraalta. Oletko tehnyt Myers Briggs testin? Sen tulokset saattavat yllättää. Toinen mielenkiintoinen on Clifton Strenght Finder. Meidän Penny koira on muuten selkeästi myös punainen ?

  • HEI ON! Minulle on tehty pitkän kaavan mukaan tuo Myers Briggs testi ja se oli ENTJ! Tuota toista en heti tältä istumalta tunnistakaan! Mutta nyt kiinnostaa mitä sinä sait tuosta Myers Briggistä ja koetko kuvaelman olevan oikea? :) Mulla ainakin meni tosi nappiin. Miehellenikin tehty pitkän kaavan mukaan sama ja meni ihan yksiin!

   • Ansku in ireland

    Melko sama, oon ENFJ. Oon tällänen tunteikas siili niin siksi kai toi feeling over thinking ?? allekirjoitan kyllä tulokset mutta vaikka oon extrovertti niin mulla on aika vahva introvertti puoli ja tarvin aika paljon omaa rauhaa jotta voin latautua kunnolla. Ps. Muutama hääkuva on instassa #sheanna2018 ?

    • Hei jee!!! Onneksi olkoon! Meen vaklaamaan! <3

 • Saaramaria

  Kelta-punainen täällä, joka niin ikään naimisissa vihreän kanssa ? hyvä ja silmiä avaava kirja, suosittelen myös!

  • Hei high five! Ihmekkös me ollaan ymmäretty toisiamme niin samperin hyvin tässä vuosien varrella! :D

 • Katja

  Jonotan tätä parhaillaan kirjastosta, mutta pikaisella analyysillä olen selkeästi vihreä, mutta tunnistan itseäni myös keltaisesta ja sinisestä ? odotan aika innolla laina-aikaani, sillä tällaiset analysoinnit on niin kivoja, kun ne saa tehdä itse itselleen ?

  • Siis tää on niin hauska! Just hyvä kun voi tutkailla itseään ja sitä kautta oppia ymmärtämään muitakin paremmin! :) Viihdyttäviä hetkiä kirjan parissa! :)

 • Venla

  Super mielenkiintoinen kirja ! Täällä yksi vihreäkeltainen, jolla punainen mies ? Mut niin kai vaan se on että ne vastakohdat täydentää toisiaan!

  • :D No siis näin mä näen! Ihanaa kun omalta puolisolta voi oppia niin paljon ja oikeasti paremmaksi ihmiseksi! Elämä on oppimista <3

 • Hanna

  Itse luen parhaillaan kirjaa. Olen myös puna-keltainen tyyppi, ehkä enemmän keltainen. Mieheni on selkeä punainen. Välillä todella jyräävä ja suorasanainen, jonka vuoksi otammekin välillä yhteen :) Jännä nähdä millainen pojastamme kasvaa.
  Todella hyvä kirja jota voi kyllä suositella!

  • Että miten mielenkiintoista – kun moelmmissa teissä on punaista niin yhteenotot on varmasti kovia, mutta samalla molemmat myös ymmärtävät hyvin mistä johtuu <3 Mutta ai että miten mielenkiintoista. Itsekin mietin omia lapsiani tämän valossa, mutta vielä he ovat niin pieniä, että koin tällaisen analysoinnin melko haastavana.

 • Elina

  Kirja on ihan mahtava ja mielenkiintoinen. Pitää muistaa nuo eri tyypit, tässä kun juuri palaillaan äitiyslomalta töihin. Minä taidan olla vihreä ripauksella keltaista??. Ihanaa loppukesää ja mukavaa päiväkodin aloitusta, täällä sama edessä!

  • No siis juurikin työyhteisössä näitä on hyvä miettiä, koska parhaan kombon ja synergianhan saa kun työpaikalla on kaikkia värejä! Kaikilla vahvuutensa ja heikkoutensa <3 Ja siis mun miehenikin on vihreä-keltainen! :) Hän on taas keltaistunut vuosien myötä, varmaan pysyäkseen mun menossa <3

 • Jonna

  Luin kyseisen kirjan myös lomalla.Vaikka tunnistin kaikista väreistä jotain itseeni sopivaa,niin olen pääväriltäni ehdottomasti vihreä. Loistava kirja.
  Tänään kävin nappaamassa mukaan Psykopaatit ympärilläni -kirjan.Innolla odotan mitä se tuo tullessaan.

  • No se on juurikin näin ja itsellä ihan sama juttu. Kaikissa oli jotain tuttua mutta selkeästi olen punakeltainen. Jos yksi väri pitäisi ehdottomasti valita niin pohjimmiltani ehkä eniten punainen, elämä vaan opettanut vuosien saatossa hieman oranssimmaksi :D Ja hei jos vaan kirjan luet (psykopaatit siis) ja muistat niin hihkaisehan täällä millainen se oli! :)

   • Jonna

    Jossakin määrin nään itsessäni myös paljon keltaista,mutta enemmän vihreää.Ehkä sitä vaan käyttäytyy eri tilanteissa erilailla,niin huomaa jokaisessa värissä jotain omaa ?

    Aloitin eilen kirjan lukemisen ja vaikutti erittäin mielenkiintoiselta.Tulen vinkkaamaan mielipiteeni sitten tänne ?

    • No se on varmasti juurikin näin, ja hyvä niin, jos pystyy ymmärtämän kaikkai värejä! :) Ja jes – jään odottamaan! :)

 • Loved it! Luimme mieheni kanssa tämän kirjan molemmat, se on ihan loistava! Kirjan pitäisi olla pakollisena lukemisena jo koulussa, sillä toimivat ihmissuhteet ovat elämässä lopulta kaikista tärkeintä. Olipa ihminen muuten miten älykäs tahansa, jos tunneälyä ei ole, tulee ihmissuhteissa aina olemaan haasteita.

  Minä olen vahvasti keltavihreä tyyppi (tunneihminen) ja mieheni on oma vastakohtani eli punasininen (järki-ihminen). Kirja avasi silmiäni ymmärtämään miksi mieheni tekee jotkut asiat tietyllä tavalla (eri tavalla kuin minä) ja tuo toisen ymmärtäminen olikin kirjan parasta antia. Joten lämmin suositus täältäkin! Tosi hyvin olit onnistunut tiivistämään värien hyvät ja huonot puolet muuten! :)

  • No siis olen ihan samaa mieltä, että tunneälyn ja ihmisuhteiden tärkeyttä pitäisi korostaa. Olen kokenut, että se on minulle äitinä yksi tärkeimpiä tehtäviä. Siinä on käytöstavat, muiden huomioonotto, mutta samalla myös juurikin oman itsensä arvostuksen tärkeys. Ja näitä kaikkia tämä kirja opettaa. Elämä on oppimiskäyrä <3

   Ihanasti täydennätte toisianne <3 Ja niin mahtavaa, että kirja on teidän kohdallanne avannut ihanasti ymmärrystä toista kohtaan! <3

 • Johanna

  Hahaaa tämä menee ehdottomasti lukulistalle! Sun tiivistelmien perusteella olen todella punainen ? Mies vaikuttaa sinivihreältä! Zekkaappa myös enneagrammi persoonallisuustesti (löytyy googlettamalla). Siinä jako yhdeksään tyyppiin ja kolmonen on aika punaisen kuuloinen ?

  • Mä kiinnostuin niin tästä sun vinkistäs ja tein testin… KAPPAS, eniten olen 3, tehokas suorittaja :D Mutta myös paljon 8. vahva vaikuttaja :D Mikä sulla oli? :D

   • Johanna

    Puhdasta kolmosta näytti mulle tällä hetkellä!

    Itseasiassa viime vuoden eskarilaisen lastentarhanopettaja ohjasi mut tututstumaan tähän ja kertoi mistä näkee viitteitä eskarilaisessani eli varmaan voi pohtia näitä taustoja jo lapsenkin osalta :) Toisaalta jos miettii itseään vaikkapa 10v sitten niin vastaukset olisivat varmaan olleet jokseenkin erilaisia. Että pitänee antaa persoonallisuudenkin kasvaa ja elää tilanteiden myötä :)

 • pauliina

  Kirja menee kyllä varmasti lukuun, vaikuttaa niin kiinnostavalle! Pikaisesti luokittelisin itseni punavihreäksi :)

  • Tää on niin mielenkiintoinen ja viihdyttävä! Kannattaa tutustua! Omat yhteenvetoni oli järkyttävän suppea, mutta toki pääpiirteet tulivat esiin :)

 • K

  Hehe olipa sattuma, kuuntelin just tänään framgångspoddenin jakson jossa tämä kirjailija oli vieraana. Ja vielä jostain syystä juuri sinä tulit mieleen, ja mietin että mikäköhän väri olisit! :D suosittelen myös tuota podia, jotenkin muistelen että puhuisit ruotsia?
  Ihanat kuvat :)

  • Eihän?! HEi kiitos vinkistä! Pistän korvan taakse ja kuuntelulistalle! Ja kiitos <3

 • Elina

  Olen lukenut tämän myös! ? ja olen myös puna-keltainen tyyppi, ja juurikin noin että molemmissa on kohtia jotka eivät sovi ollenkaan, liekö ajan kuluessa hiotunut vähän pehmeämmäksi.. ?

  • Hei high five! <3 Ja ihana kuulla että sinä koet saman myös! <3 Minäkin toivon, että opin vuosien saatossa myös paljon sinistä ja vihreää.