CATEGORIES

Kun ostat uutta, muista tämä

14.8.2018

Kuinka moni teistä sattui lukemaan kaksi päivää sitten julkaistun YLEn artikkelin pikamuodin hinnasta? Vaikka sitä on vuosia tiennyt vaateteollisuuden varjopuolista, niin tämä artikkeli sai taas pysähtymään. Tiesittekö, että isot muotitalot valmistavat niin paljon vaatteita, että jopa 2/3 niistä päätyy suoraan kaatopaikalle! Pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lento- tai laivaliikenne, koska vaatteita ei tehdä kestämään. Minut myös pysäytti tieto siitä, että yhden puuvillapaidan valmistukseen menee jopa 2700 litraa vettä. Se on keskimäärin saman verran kuin yksi ihminen juo 2,5 vuodessa. Miten noin paljon vettä voi mennä yhden puuvillapaidan valmistukseen?! Tämä järkytti minua suuresti, erityisesti kun minulla on kokemus Kalifornian kuivuudessa elämisestä ja veden arvosta. Mikäli nämä statistiikat pitävät paikkansa, vedestä tulee tätä menoa vielä luksustuote, jos emme pysähdy miettimään vaihtoehtoisia kankaita tai omia kulutustottumuksiamme. Järkytyin myös siitä, että polyesteristä irtoaa konepesun yhteydessä haitallisia mikrokuituja. Ne ovat erityisen huonoksi mereneläville, mutta syödyn kalan kautta ne voivat kulkeutua meihin ihmisiinkin. Mallikkona mietin, pystyisiköhän pesukoneisiin kehittämään jonkin sortin mikrokuitufiltterin? Koska itse olen tykännyt juurikin 100% polyesteristä materiaalina, sillä ne ovat helppohoitoisia (voi pestä koneessa ja siliävät helposti), kangas on kestävää ja kangas ei rypisty päällä kuumallakaan ilmalla. Tästä syystä 100% polyesteri puserot ovat olleet erityisen toimivia minusta väljinä kesätoppeina. Kun ne ovat 100% polyesteria eivätkä sekoitetta, ne pystytään myös kierrättämään. Kangas on sen verran vahvaa, että itse olen pitänyt siitä juurikin sen kestävyden ja pitkäikäisyyden vuoksi. Summasummarum, vaateteollisuudella on vielä paljon kehitettävää ja vastauksia löydettävänä, mutta meillä kuluttajilla on vastuu pohtia myös omia kulutustapojamme.

cashmere knit LIDL
slip skirt ANINE BING
shoes RAG & BONE
bag LOUIS VUITTON
sunnies CÉLINE / saatu

Ala kehittyy kuluttajien tietoisuuden mukana, joten mitä me voimme tehdä jo tänään? Yksi isoja asioita mitä itse haluan blogissani nostaa esille on se, kuinka tärkeää on yrittää suosia ajattomia vaatteita, jotka kestävät aikaa ja käyttöä. Minulle tuo suurta tyydytystä kun huomaan vaatekaapissani vaatteita, mitkä ovat olleet käytössä jopa vuosikymmenen (esim tämä postaus tästä luottotopista). Niitä rakastetaan loppuun asti, kunnes ne on kirjaimellisesti rakastettu irti liitoksistaan. Aika kuitenkin elää sekä paino vaihtelee ja kroppa muuttuu. Uusia vaatteita tulee aika ajoin hankittua. Harva meistä oikeasti tarvitsee jotain uutta. Ihminen kyllä pärjää yllättävän vähällä. Mutta jos sitä ostaa jotain uutta, tulisi sitä olla heti selkeä mielikuva monista eri asukokonaisuuksista miten vaatetta käyttäisi. Niin, että ne vanhat olemassa olevat vaatteet saisivat sen myötä myös enemmän käyttöä ja heräisivät “uudestaan henkiin”. Minä ostin hiljattain tämän 100% silkkiä olevan hameen Anine Bing-merkiltä. Kyseiset slip skirtit ovat hetken trendi, mutta se on myös vaatekappaleena naisellinen ja ajaton. Tällä viikolla esittelen teille viisi erilaista asukokonaisuutta, miten vaatekappaletta käytän. Uutta ei kannata ostaa, ellet keksi sen myötä vähintään neljää erilaista kokonaisuutta, miten herätät myös vanhan henkiin. Toivon osaltani pystyväni edistämään kasvavaa trendiä, että trendikkäintä ei ole ostaa jotain uutta, vaan saada vanha kestämään aikaa ja pystyä rakentamaan niiden ympärille jotain uutta. Luksusta ja trendikästä on kestävyys.

Kuvat Alexa Dagmar

39 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • annu

  Tosi hienoa, jos jatkossa tulee entistä enemmän postauksia, jotka viestivät, että kauniisti ja inspiroivasti pukeutuminen ei edellytä jatkuvaa uuden ostamista – innostavaa ja kannatettava suunta! Kiitos!

 • Kikaltsu

  Maailma muuttuu hitaasti, mutta toivottavasti varmasti. Paljon on asioita, mihin pitäisi puuttua, ja erityisesti suurien valtojen (esim. tässä tapauksessa vaatevalmistajien) tulisi muuttaa toimintatapojaan. Parasta on, että näistä keskustellaan – tieto lisää tuskaa, mutta myös yleistä tietoisuutta ihmisten välillä.

  Itselle tuli tenttikirjan muodossa (kerrankin mielenkiintoinen tenttikirja ;D) vastaan aikoinaan teos: “Taistelu vedestä”, kirj. Vandana Shiva (2003). Muistelen, että kirjassa oli siitä, että mm. puuvillaa viljellään aivan väärissä paikoissa, jolloin niitä keinokastellaan paljon, kun toisaalla keinokastelua ei tarvittaisiin (mutta tässä palkkakustannukset vaikuttavat siihen, missä niitä viljellään). Ja maissi taisi olla toinen esimerkki. Se taitaa olla suurin syy tuohon käytettyyn vesimäärään (myönnän, en lukenut vielä tuota Ylen artikkelia eli oliko tästä juuri mainittu siinä).

  Välillä tavantallaajana haluaisi unohtaa kaiken maailman tuskan (ja niinhän sen arjessa usein unohtaakin), mutta onneksi se aina välillä pulpahtaa mieleen, ja tulee ajateltua mm. kulutustottumuksiaan. :)

  Ihanaa orastavaa syksyn odotusta kaikesta maailman tuskasta huolimatta.

  • Hei vitsi miten mielenkiintoista! Koska minäkin jäin miettimään tämän luettuani, että missä päin maailmaa puuvillaa sitten viljellään? Missä oli otollisimmat kasvuolosuhteet, ettei keinokastelua tarvittaisi samoissa määrin? Niin paljon kehitettävää ja mietittävää ja kirja herätti mielenkiintoni! Kiitos!

   Ja ah, sanoit juuri saman mitä mietin. Välillä sitä potee väistämättä maailmantuskaa. Miten tasapainottaa tämä kaikki? Tärkeää pysähtyä välillä yhdessä miettimään <3

 • Jenni

  Luin saman ja nostat hyvin pääpointit esille, äärimmäisen tärkeä aihe! Juuri luin hesarista myös laivaliikenteen rähähdysmäisesti suurenevista päästöistä ja tavallaan ”helpottavat” ja ohjaavat nämä tiedot omaa päätöksentekoa, vaikka ahdistavatkin suuresti. Pienten lasten äitinä sitä on oikeasti herännyt kysymykseen, millaisen pallon haluamme jälkipolvillemme jättää, koska ”There is no planet B.” Kiitos Hanna! <3

  • No siis tämän tässä on. Erityisesti äitinä sitä huolehtii kovasti tulevaisuutta. Ne asiat mille voimme vielä jotain, meidän on pakko tehdä jotain. Olen lukenut arvioita, joiden mukaan jos ei pian tule suurempia muutoksia päästöihin, niin olemme jo myöhässä… Joten kyllä ,näitä on tärkeä nostaa esille, koska meillä kaikilla on kehityskohtia ja näiden kautta on omia seuraavia korjaavia askelia hyvä miettiä.

 • Haidi

  Näitä pohtivia postauksia on aina ihana lukea, kun tietää jo etukäteen, että keskustelu jatkuu kommenttiboksissa. Munkin täytyy lähteä pesupussi ostoksille :D ja itse oon mennyt todella samalla mentaliteetilla vaatteiden kanssa ja vaatekaappi onkin melkoisen pieni verrattain siihen mitä se voisi olla. Mulla tämä materia tosin korostuu eniten sisustuksessa. En osta mitään ”väliaikaikaista” vaan elän sitten mielummin ilman siihen asti, että saan ostettua sen mitä alunperin halusin!

  • No sanopa muuta. Niin kiitollinen olen teistä lukijoistani. Miten olen saanutkaan noin fiksun ja sydämellisen joukon seurakseni!? Koska näissä asioissa ei auta syyllistäminen ja paasaus. Tässäkin on lähdettävä ymmärryksen ja lämmön kautta. Kannustavalla ja avoimesti keskustelevalla ilmapiirillä voimme oppia tietoisemmiksi ja silloin se halu tehdä on jo ihan toista tasoa. Positiivisesti kannustetaan toinen toisiamme tekemään parempia päätöksiä ja muutoksia. Ja tosi hyvä päätös!

 • Emma

  Hyvä Hanna, ihanaa kun puhut aiheesta! Tätä maailma kaipaa, ja on muutoksen tuulia onneksi jo havaittavissa. Kiitos! :)

  • Ihana kuulla ja olen ihan samaa mieltä. Vaikka itse olen kaukana täydellisestä tämän saralla niin siksi minusta näistä on vielä erityisen tärkeä puhua teidän kanssanne. Kaikkia meitä kun kiinnostaa muoti, mutta tuskin ketään maapallon kustannuksella. Miten pitää nämä balanssissa? Kiitos kun olette mukanani näitä miettimässä! <3

 • :)

  Hei kiitos!!! Sun arvostus bloggaajana nousi kyllä tosi paljon, vaikka aina sun blogista oon tykänny! Johanna tuossa ylhäällä hyvin sano sen, minkä myös oisin omasta suusta voinu sanoo. <3
  Mä itseasiassa joskus mietin ja pitikin kysyä, mutta unohtu, että mitä oot mieltä kosmetiikkateollisuudesta jotka testaavat eläimillä tai juuri vaateteollisuudesta, joissa hyvinkin räikeästi saatetaan työntekijöitä/tuottajamaita sortaa, kun kuitenkin olet aika "suuri" vaikuttaja bloggaajana?

  • Voi kiitos, olen todella otettu! ja hei tosiaan näitä aihealueita on miljoona, mistä pitäisi keskustella laajemmin. Koko ajan opimme uutta ja kuluttajat akuin firmat yrittävät parantaa tapojaan jatkuvasti. Näitä on äärimmäisen tärkeä pohtia ja miettiä mitä sitä nyt tekee hyvin ja mitä voisi tehdä vielä paremmin. Eläinten ystävänä en hyväksy eläimillä testaamista tai minkään sortin sortamisesta. Vaikeaa kuluttajana on aina sen todellisen tiedon saaminen. Mikä on lopuiksi totta? Toivoisin vielä enemmän läpinäkyvyyttä näille aloille. Olisi ihana saada kuluttajana mahdollisuus nähdä suoraan missä, miten ja millaisessa oloissa mikikäin asia tehdään.

 • Joanna

  Aiheeseen ei liity, mutta blogiasi alusta alkaen seuranneena täytyy todeta, että et ole vanhentunut päivääkään ja JUMANKAUTA sä oot kaunis!

  • Voi härregyyd sä oot ystävällinen ja ihana kun näät mut noin kauniisti – koska itse en kyllä tuota ihan allekirjoita – kyllä nää valvotut vuodet naamassa näkyy, mutta mitään en pois vaihtais <3

 • Johanna

  Kiitos, että otit tämän aiheen esille! Pidän blogistasi, koska olet mielestäni järkevä ja jalat maassa -tyyppinen ihminen. Pohdintasi ovat mielestäni todella aitoja eivätkä yhtään päälleliimattuja. Olen seurannut blogiasi todella pitkään ja sisältö mielestäni vain paranee ?

  • Kiitos kovasti todella kauniista palautteesta! Teen blogia paitsi sydämellä, mutta ajatuksella. Haluan itsekin oppia ja teiltä olenkin oppinut ihan hurjasti. Kiitollinen olen siitä, että näet minut ja blogini noin kauniisti. Kiitos <3

 • Anu

  Todella tärkeä aihe ja mahtavaa kun kirjoitat siitä!
  Kaikki keinokuidut päästävät mikromuovit vesistöön MUTTA on olemassa Guppyfriendin pesupussi, joka kerää muovit pois. Ihan mahtava tuote! Partioaitasta saa ??

  • Hei toinen lukija juuri kommentoi samasta tuotteesta ja aion mennä vielä tällä viikolla sellaisen hakemaan! Miten mahtavaa! Ja tämä on erinomainen esimerkki siitä, miten tällaisia postauksia tekemällä me kaikki voimme levittää tietoutta ja oppia vähän paremmaksi. Esim nyt minä opin teidän avullanne tästä pesupussista! Kiitos! <3

 • Jade

  On Hienoa miten otat huomioon niin monia asioita uusia vaatteita ostaessasi. Tärkeä aihe josta on hyvä muistuttaa meitä ihan kaikkia.
  Jään odottamaan postausta, ihastuin tähän hameeseen ja väriin aivan täysin ?

  • Kiitos <3 Ja ihan totta. Aika muuttu ja tieto lisääntyy – on hyvä pysyä ajan hermoilla ja pysähtyä välillä miettimään mitä tekee oikein ja missä voisi parantaa. Kiitos – huomenna tulee jo seuraava asun tämän hameen ympärille koottuna <3

 • Maija M.

  Hienoa, että kirjoitit tästä aiheesta, koska se on niin tärkeä! Tuntuu jotenkin niin uskomattomalta, että vaateteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin ala!
  Itse en ole koskaan ymmärtänyt sitä, mitä järkeä on shoppailla kassikaupalla heikkolaatuisia trendivaatteita.
  Olen sitä mieltä, että laatutietoisuus peritään kotoa. Niin on ainakin omalla kohdallani ollut. Olisi toivottavaa, että myös koulujen käsityötunneilla opeteltaisiin enemmän materiaaleista ja kestävyydestä, ja siitä miten tunnistaa hyvän ja laadukkaan vaatteen.

  Ymmärrän sen, että nuorena ostetaan halvempaa ja tehdään hutiostoksia, kun vasta haetaan omaa tyyliä. Mutta se on surullista, jos vielä kolmekymppisenäkin rahaa kannetaan vain ketjuliikkeisiin.

  Polyesteriin materiaalina mulla on hieman kaksijakoinen suhtautuminen. Omistan totta kai joitakin polyesteristä valmistettuja vaatteita, mutta varsinkin paidoissa olen huomannut sen, että ne alkavat haista kainaloiden kohdalta niin paljon nopeammin kuin puuvilla tai muut luonnonkuidut :/ Urheiluvaatteissa sen varsinkin huomaa! Siksi yritän viimeiseen asti vältellä ko. materiaalia. Katson jokaisen vaatteen kohdalla ennen ostoa materiaalitiedot, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

  • Olen kanssasi samaa mieltä. Vaikk ymmärrän että näin tyylibloggaajan suusta tämä voi kuulostaa “hyveeelliseltä” niin itse koen että juurikin tässä työssä näitä asioita pitäisi miettiä. Halun siis tämän kautta painottaa että olen itse kaukana täydellisestä, mutta olen halukas kehittämään itseäni jatkuvasti. Blogini lukijoita varmasti kun monia kiinnostaa varasti tyyli, mutta ei kuitenkaan maapallomme kustannuksella. Miten näitä voisi fiksusti tasapainotella on hyvä kysymys ja tällä alustalla hyvin tärkeä pohtia. Opin teiltä jatkuvasti – kiitos siitä.

   Ja erinomaisia pointteja! Loistava idea tuo käsityötunti! Koska eri materiaalit sopivat juurikin eri käyttätarkoituksiin ja olisi minusta ihana saada käsiin ns. lista, mikä materiaali sopii parhaiten ja mihinkin tarkoitukseen. Esim. Itse en pidä kovinkaan paljoa 100% puuvillasta lastenvaatteissa. Puuvilla kun kutistuu merkittävästi pesussa ja lastenvaatteita tulee pestyä erityisen paljon sottaavien käyttäjien takia. Heti jos siinä on hieman elastaania, kestää vaate käytössä (ja pesussa) paljon pidempään. Ja hei tuo on ihan totta mitä sanoit polyesteristä – siksi haluaisinkin vielä tarkentaa että pidän polyesteristä vain tietynlaisessa vaatteessa. Oma suosikkitoppini ovat itseasissa 100% polyesteria banana republic merkiltä, mutta ne ovat ilmavat, mikä sallii ilman kulkea. Ne ovat myös hihattomat, eikä täten kainaloon jää ns. “hajuvaraa” :) Eli tuohon käyttötarkoitukseen esim kaliforniassa asuessa nuo paidat olivat ihan lyömättömät. EI rypistynyt kuumassa autossa istuessa (losissa kun se autossa istuminen oli välttämätöntä ja pitiä aikoja) ja helppohoitoisuus lapsiarjessa on myös valtava plussa. Yksi elämäni tavoitteista onkin löytää nämä parhaat, toimivimmat ja ajattomat vaate+kangas yhdistelmät! :D Että saisi mahdollisimman toimivan vaatekaapin.

 • k

  Hyvä että tämänkin asian ympäristövaikutuksiin kiinnitetään huomiota. Pakko kuitenkin muistuttaa, että suurin teko minkä yksilö voi ympäristön hyväksi tehdä, on muuttaa ruokavalio vegaaniseksi. Tässä pikagooglaamisella vedenkulutus lihatuotannossa, huomioimatta jää nyt hiilidioksidipäästöt, jotka eläinteollisuudessa kokonaisuutena on jo enemmän, kuin koko maailman liikennepäästöt:
  Näin paljon vettä kuluu yhden lihakilon tuottamiseen:
  – Nauta 15 500 litraa/kg
  – Lammas 6 100 litraa/kg
  – Porsas 4800 litraa/kg
  – Kana 3 900 litraa/kg
  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001585254.html

  • Kyllä. On tärkeää huomioda myös miten lihatuotanto vaikuttaa maapalloomme. Maailmassa on miljoona eri saraa missä kukin voi katsoa peiliin ja miettiä voiko tehdä jotain. Itse en ole vegaani, mutta olen vähentänyt lihansyöntiä huomattavasti ja hiljalleen liikun siihen suuntaan. Muutos ei tapahdu radikaaleilla käännöksillä, vaan askel kerrallaan. Saroja missä petrata on monia.

 • Tärkeä postaus ja erittäin tärkeä aihe. Itse olen nyt viimeisen vuoden aikana alkanut satsata kestäviin ja kotimaisiin vaatteisiin. Ostan mieluummin muutaman tädellisen vaatteen, kuin kaapin täyteen hetken hairahduksia.

  Olen lukenut blogiasi todella pitkään ja yhtenä tärkeänä syynä pidän sitä, että harkitset tarkkaan ostoksesi ja satsaat laatuun. Valitettavan usein muotibloggaajat himoitsevat tuotetta ja seuraavana sesonkina myyvät sen kirpparillaan pois. Me kuluttajat imetään niin paljon vaikutteita teistä, että teidän valinnat menee kyllä myös meidän alitajuntaan. Kiitos siis Hanna laadukkaasta ja kauniista blogista, jota voi ihan vilpittömästi suositella eteenpäin. Ja jutuistasi suosikkeja ovatkin nämä eri vaatekappaleiden ympärille tehdyt erilaiset asut.

  • Sama juttu – kotimaisuus on valtava plussa ja näiden täydellisten vaatteiden etsintä on tavoite. Kiitos niin hurjasti kauniista kommentistasi. Olen todella iloinen jos tämä oma näkemykseni ja tavoitteni on välittynyt. Kiitos valtavasti suosituksista sekä pitkästä yhteisestä ajasta <3

 • a

  Hej kiitos ajankohtaisesta tekstistä! Olen viime aikoina juuri kamppaillut tämän asian kanssa kun tykkäät muodista ja seuraan sitä mutta on alkanut ahdistamaan liika ostaminen ja tavara :)
  Tama asu on niin ihana!

  • Kyllä, materiaaliähky on täälläkin ottanut vallan viimeistään lasten synnyttyä. Rakastan kuitenkin tyyliä ja siksi tällaisten asioiden miettiminen ja punnitseminen on hyvin tärkeää. Kiitos <3

 • Ronja

  Hyvä postaus tärkeästä aiheesta! Olen vuosien saatossa karsinut muotiblogien lukemista melko rankasti juurikin vaateteollisuuden kertakäyttökulttuurin takia. Ei siis missään nimessä tuomitse muotibloggaajia vaan yksinkertaisesti kiinnostus vaatteita kohtaan on vaateteollisuuden realiteettien tiedostamisen myötä vähentynyt. Sinun blogisi on kuitenkin jäänyt lukulistalle edustamasi klassisen ja ennen kaikkea ajattoman tyylisi vuoksi. Palaan yhä ajoittain postauksiisi esimerkiksi vaatekaapin kulmakivistä, kun mietin uusia järkeviä hankintoja!

  P.S. Ihanaa, kun Metti ja Hanna -podcast on palannut kesälomalta! ?

  • Kiitos, miten ihana kuulla, että olet ollut mukanani niin pitkään! ja kyllä, mainitsemasi asiat koen hyvin tärkeänä ja olen äärimmäisen iloinen jos olen blogssani onnistunut sen välittämään. Ja hei tosiaan, vaatekaapin kulmakivet olisikin taas aika päivittää! Samat ne ovat, mutta itse postaus kaipaisi uutta henkeä <3 Kiitos kun luet ja kuuntelet <3

 • Mervi

  Moi! Olin just tulossa linkkaamaan artikkelin sinulle ja toivomaan, että tekisit aiheesta postauksen!! Olitkin ehtinyt ensin. :) Ajattelin, että sinua saattaisi kiinnostaa tämä aihe, kun olet ajattomien ja laadukkaiden vaatteiden puolestapuhuja.

  Vuosien varrella itselleni on tullut varsinainen materiaaliähky ja ihan oksettaa ajatella miten paljon sitä onkaan vuosien varrella tullut tehtyä huteja ja ostettua “ihan ok” -kamaa. Viime vuosina olen löytänyt hyvin harvoin mitään mieleistä, kun minuun ei ole iskenyt tämä -90 -luvun muoti ja kukkaprintit.. Samalla on tullut selväksi mitä vaatteita oikeasti tulee käytettyä. Ostaisin mielihyvin laadukkaampaa ja suomalaista, jos hinnat olisivat edullisemmat. En siis osta kuin pari kertaa vuodessa mitään edullisempaakaan. Mielenkiintoinen, mutta samalla ahdistava aihe. Kiitos tästä! :)

  • Ah mä olen sun kanssa niin samoilla linjoilla! Ihana kuulla, että olet miettinyt minua tämän lukiessasi ja toivon postausta aiheesta! Mutta siis tämä on aihe joka on todella mielenkiintoinen ja tärkeä. Minusta on ihanaa että lukijoissani on niin paljon teitä, keitä tämä kiinnostaa suuresti. <3

 • Katja

  Moikka Hanna!

  Ihanaa että blogeissa puhutaan muodin kääntöpuolistakin :) Tohon pesun yhteydessä irtoavaan mikromuoviin on kehitetty ratkaisuja, yksi esim tässä:
  https://www.partioaitta.fi/shop/guppyfriend-washing-bag-2037854/

  • OMG! Miten ihmeessä en ole ennen kuullut tästä!? Miten tärkeä tieto ja tässä esimerkki siitä miksi tällaisia postauksia on tärkeä tehdä. Me voimme oppia ja parannetaan omia tapojamme. Kiitos – tämän käyn ostamassa pikapikaa! Kiitos! <3

 • Johanna

  Harvoin kommentoin, mutta nyt kyllä nostit todella tärkeän aiheen esille. Kiitos siitä!
  Ja onpa ihanat kuvat, kaunis kokonaisuus!

  • Ihanaa, että sinullakin osui ja upposi. Tuossa edellisessä kommentissa sain konkreettisen avun omaan polyesteri pulmaani! Ja kiitos kovin! Tästä eteenpäin pari päivää tullaan näkemään tuota hametta enemmänkin, mutta haluan juurikin kyllästymisen uhalla korostaa sitä, miten tärkeää vaatteiden monimuotoisuus on käytännön kannalta!

 • Hei mäkin kirjoittelin tästä eilen postausta ja olin aika pöyristynyt tuosta ylen artikkelista. Oli tosi mielenkiintoista lukea sinun näkökulmasi asiasta. Tähän asiaan on kuitenkin niin paljon erilaisia näkökulmia! Hyvä, että näin tärkeä asia saa paljon huomioita! Itsekin pyrin ostamaan vaatteita, jotka ovat monikäyttöisiä ja, joita pystyn yhdistelemään monella eri tavalla. :)

  https://www.siirikiviharju.com/2018/08/halpavaatteen-todellinen-hinta.html

  • Olen ihan samaa mieltä. Tyyliblogia työkseni kirjoittavana haluan osaltani tuoda myös näitä varjopuolia esiin. Uskon, että yleisönäni on paljon viisaita ja valveutuneita kuluttajia, joille tyyli on tärkeää, mutta ei kuitenkaan maapallon/tulevaisuuden kustannuksella. Siksi on hyvä pysähtyä välillä, pohtia nykytilannetta, miettiä mitä teemme hyvin ja mitä voisimme tehdä toisin? Ja kyllä – monikäyttöiset vaatteet ovat luksusta.

 • Anonymous

  Hei,

  Suurkiitos tärkeän aiheen esiinnostamisessa myös muotiblogi-puolella! Arvostan esimerkkiäsi käyttää vaatetta 10 vuoden ajan, ja muistanpa että Sinulla taisi olla myös joskus äitisi vanha huivi “kierrätettynä” edelleen käytössä, se lienee vielä vanhempi vaatekappale.

  Työskentelen itse kestävän kehityksen päällikkönä kansainvälisessä yrityksessä ja kuitenkin muotia rakastavana koen ristiriitaa näiden asioiden välillä. Minusta on hienoa, että yhä enenevässä määrin myös muotialan yritykset kiinnittävät huomiota omaan kestävyyteensä, mukaan lukien maapallon resurssit sekä vaatteita valmistavien tehtaiden työolot sekä päästöt (vaikka näissä kaikissa toki parannettavaa riittää!)

  Ja samaa mieltä vedestä, ja ylipäätään ravinnosta maapallolla. Kun se varanto niukkenee, voi vain kuvitella mitä sen hinnalle tapahtuu, köyhillä on entistä vähemmän varaa ruokaan.

  • Ihanasti muistat! Kyllä – se on rakas vaatekappale ja ihana kuulla, että sinäkin olet kiinnittänyt siihen huomiota <3 Vanhat aarteet ovat tredikkäintä mitä tiedän! Tämä on tosiaan aihe, joka on todella tärkeä. Muotiblogia työkseni kirjoittavana haulan nostaa näitä asioita esille ja keskustella niistä avoimesti. Minulla ja toivottavasti myös kaikilla lukijoillani on halu oppia, kehittyä ja muuttaa niitä omia tottumuksia. Vaikka alalla ja itselläni kuluttajana on vielä vaikka kuinka paljon kehityttävää, on nämä hyviä hetkiä pysähtyä miettimään ja puntaroida taas niitä omia valintoja. Mitä teen hyvin ja missä voisin parantaa? Minä, kuten valtaosa lukijoistani ovat kuitenkin varmasti kiinnostuneita muodista / tyylistä. Siksi on ihana yhdessä pysähtyä miettimään mitä tämä tarkoittaa isossa kuvassa.

   Kiitos että luet <3 Yhdessä eteenpäin.