CATEGORIES

Se että on eri mieltä, ei tarkoita että on toista vastaan

13.9.2018

Oletko koskaan löytänyt itseäsi tilanteessa, missä vietät aikaa kaverin kanssa ja sitten puhe ajatutuu arvostelevaan sävyyn kolmannesta henkilöstä, joka ei ole paikalla ja jonka molemmat tunnette. Jep. Eli tätä surullisen kuuluisaa selän takana puhumista, mihin me kaikki olemme joskus varmasti sortuneet, syystä tai toisesta. Siitä on jo vuosia, kun tein päätöksen, että haluan välttää vastaavaa niin paljon kuin mahdollista. Siitä syntyy vain draamaa ja huonoa mieltä. En halua sanoa mitään, ellei minulla ole jotain hyvää sanottavaa. Uskon, että oikealla asenteella lasin saa helposti näyttämään puoleksi täydeltä puoliksi tyhjän sijaan. Se mitä me puhumme toisista lopuiksi kertoo vain eniten meistä itsestämme. Mutta minut on yllättänyt tämän tavan ajoittainen vastaanotto. Olen monasti kokenut, että vähän hermostutaan tai jopa suututaan, jos ei lähde arvosteluun mukaan. Kun yrittää puolustaa ja yrittää ymmärtää sitä henkilöä joka ei ole paikalla, saa helpommin sitten sen paikalla olevan henkilön suuttumuksen päälleen. Ikään kuin puolustaessasi toista, olisit puhetoveriasi vastaan?

dress MICHAEL MICHAEL KORS / saatu Stockmann
vest ZARA
bag YSL
shoes RAG & BONE
sunnies CÈLINE

Yrittäessäsi avata ymmärrystä tätä kolmatta henkilöä kohtaan et suinkaan tarkoita olevasi puhetoveriasi vastaan. Se on vain yritys tuoda heidän näkemyksiään lähemmäs ja rakentaa siltaa mahdollisen väärinymmärryksen välille. Pääsääntöisesti se onnistuukin. Ulos puhuttu asia saa ilmaa ja sen myötä uutta raikasta näkokulmaa asiaan. Mutta aina näin ei ole. Kannattaa itse myös miettiä, ennenkuin lähtee “puhumaan pahaa” toisen selän takana. Jos puhetoverisi tekee sitä sinun kanssasi, todennäköisesti hän tekee sitä samaa myös sinun selkäsi takana. Miksi sinä olisit poikkeus? Joten senkin uhalla, että toinen suutuu sinulle, kannustaisin aina yrittämään puolustamaan henkilöä joka ei ole paikalla. Tarjoamaan syitä toiminnalle tai mahdollisia vastauksia hänen puolestaan, kun hänelle itselleen ei siihen tilaisuutta annettu. Tee niinkuin toivoisit sinuakin puolustettavan, kun itse et ole paikalla. Näin mahdolliset eripurat kitketään toivottavasti heti alkuunsa, eikä railoja pääse syntymään. Se katkaisee huhuilta siivet ja tarjoaa rauhaa sekä ymmärrystä kaikille osapuolille. Koska kaikkien ei todellakaan tarvitse nähdä asioita samalla tavalla. Riittää että ymmärtää, että sitä toista tapaa täytyy kuitenkin kunnioittaa.

Life is an echo. What you send out, comes back. What you sow, you reap. What you give, you get. What you see in others excists in you.
-Zig Ziglar

Kuvat Alexa Dagmar

16 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Laura

  Pitkästä aikaa minäkin täällä kirjoittelemassa, nyt ei ole tullut kauheasti blogeja luettua saati kirjoitettua sitten kommenttia sen minkä on nopeasti yrittänyt lukea.. :/

  Olen kanssasi ihan samaa mieltä. Itse en pidä tästä tavasta, että sitten loukkaannutaan kun ei lähdetä siihen haukkumiseen mukaan, se tuntuu pahalta ja itseäni ihmetyttää tämä.. mistä johtuu..? Tuntuuko siitä joka sitten puhuu toisesta pahaa selän takana, että hän ei tule kuulluksi tai tarvitsisi jotakin ns. hengenheimolaisuutta.. olen monesti pohtinut tätä koska itselläni lähipiirissä on ihminen joka heti loukkaantuu ja monesti projisoi tunteensa muihin. Se vie voimia.. :( Mutta hyvä aihe pohdiskeluun :)
  Ihana asu ! aivan ihana tuo mekko!!! :) <3

  • Uskon, että mainitsemasi syyt pitävät usein myös paikkansa. Tavallaan toivotaan sitä hengenheimolaisuutta mutta unodetaan siinä hetkessä, että toisen taka-ajatus on kasvattaa sitä hengenheimolaisuutta entisestään. Ei vaan teidän kahden kesken, vaan KOLMEN kesken. <3

 • Minna

  Sinä se sitten jaksat kerta toisensa jälkeen yllättää tällaisen ikivanhan tallaajan ikääsi nähden uskomattoman kypsillä ja sielun suuruutta kuvaavilla kirjoituksilla. Toivottavasti et ota tätä loukkauksena, mutta olet niin kaunis, tyylikäs, chic ja Hgin kermaan kuuluva, ettei mitenkään voisi uskoa päälle päin katsoessa, miten uskomattoman viisas olet. Omat mittasuhteeni eivät ikinä istuisi sinun asupostaustesi asuihin, mutta luenkin blogiasi ihan puhtaasti elämänfilosofiasi takia. Mukavaa viikonloppua!

  • Olet ihana, kiitos. Mutta en mäkään enää mikään ihan eilisen tyttö ole – ainkaan silmäpusseista päätellen :D Ja kiitos niin kovasti, että luet ajatusteni takia. Koen sen valtavana kohteliaisuutena <3 Sitä samaa! <3

 • Iava

  Kiitos taas ajatuksia herättävästä tekstistä. Itse pyrin myös välttämään parhaani mukaan toisista pahan puhumista – harvoin, jos ikinä, siitä on kenellekään mitään iloa. Yhden poikkeuksen tähän tosin teki entisen työpaikkani lähiesimieheni, jos en olisi päässyt purkamaan hänen aiheuttamaa pahaa oloa muutamalle läheiselle työkaverilleni, en tiedä miten olisin jaksanut. Siinä oli kyllä sellainen ihminen, että kiitän onneani kun sain paremman työn. Enää ei tarvitse tehdä töitä myrkyllisessä ilmapiirissä enkä voisi olla tästä onnellisempi. Tässä tapauksessa ei olisi ollut mitään mahdollisuutta ymmärtää hänen tarkoitusperiään – se oli suoranaista työpaikkakiusaamista joka jätti kyllä ikuiset muistot. Hänestä pahan puhuminen oikeasti helpotti oloa vaikka se onkin ikävä näin jälkikäteen sanoa. Toivonkin, etten itse ikinä joudu vastaavaan tilanteeseen, eikä tietenkään kukaan muukaan joutuisi kärsimään työpaikalla minkäänlaista kiusaamista.

  • Tuo on jo haastava tilanne kun kyseessä on esimies eikä ystävä. Ja ei todellakaan mikään harvinainen tilanne. Ja on tärkeää muistaa mikä ero on “takana pahaa puhumisella” ja ajatusten puhdistuksella ja tunteiden sanotuksella. Jälkimmäisessä ei yritetä lytätä toista, vaan ymmärtämään häntä ja tuomaan sen kautta rauhaa myös omaan tilanteeseen. <3

 • Haidi

  Joskus aiheeseen liittyen luin blogistasi ajatuksen, ettei seläntakana pitäisi puhua mitään, mitä ei tälle henkilölle voisi livenä sanoa. Se jäi mieleen ja sitä on siitä asti pyrkinyt noudattamaan! :) olen aina osannut nähdä asiat ”kahdelta kannalta” ja pitänytkin sitä yhtenä vahvuutenani. Vaikka välillä sen vuoksi saa käydä pidempiä keskusteluja kun koittaa avata toiselle sitä asian toista näköpuolta.

  • Juuri näin. Eihän kukaan meistä ole täydellinen ja joskus soorrutaan typeriin juttuihin. Pitäisi muistaa vetää itseään niskasta ja muistuttaa, että vastaava ei auta ketään ja lopuksi kertoo vain meistä itsestään. Eri asia tosiaan on juuri tämä halu keskustella ja todella ymmärtää <3

 • Paula

  Hienoa!
  Samoin olen päättänyt joskus aikoinani etten puhu sellaista toisesta , mitä en itse hänelle suoraan sanoisi!

  • Se on hyvä ohjenuora! On tosiaan hyvä myös muistaa että pahan puhuminen selän takana on eri asia kuin tunteiden käsitteleminen. Esimerkiksi, on eri asia jos ystävälle kertoo työtoverista jonka käytös töissä tuntui pahalta ja ihmetytti, yrittäen samalla miettiä mistä moinen saattoi johtua ja miksi itse kokee asian niinkuin kokee, versus se, että haukkuu takaisin työkaverin ja kertoo miten ärsyttävää hänen kanssa on olla.

 • Johanna

  Hyvä kirjoitus – asiaa!

  • Ihanaa, että pidit!

 • Katariina

  Heippa upea Hanna!?

  En ole pitkään aikaan kommentoinut blogiisi, mutta nyt täytynee tehdä korjausliike?
  Olen kanssasi niin samoilla linjoilla! Muistelen, että kirjoittelit aiheeseen sivuten jokunen vuosi takaperin ja silloin minäkin päätin, että hitsi vie nyt loppuu tämä muiden asioiden ruotiminen ikävään sävyyn, kiitos siitä sinulle!?
  Arvostan kovasti sitä, että toisesta/toiselle puhutaan kunnioittavaan sävyyn, vaikka asioista oltaisi väkevästikin eri mieltä.
  Hyvä ystäväni tosin muistutti minua siitä, että muistaisin sen, että pahan puhuminen selän takana on eri asia kuin tunteiden käsitteleminen. Esimerkiksi, on eri asia jos ystävälle kertoo työtoverista jonka käytös töissä tuntui pahalta ja ihmetytti, yrittäen samalla miettiä mistä moinen saattoi johtua kuin se, että haukkuu takaisin työkaverin ja kertoo miten ärsyttävää hänen kanssa on olla.
  Hui tulipas pitkä kommentti?
  Joka tapauksessa luen aina niin mielenkiinnolla näitä pohdiskelevia ja uusia näkökulmia avartavia postauksia.?? Sinä todella osaat niin kauniisti kirjoittaa, wow! Lisäksi sinun lämminhenkisyys, kiltteys ja tarvittava jämäkkyys maustettuna oikeudenmukaisuudella on kerrassaan tarttuvaa ja ihailtavaa. ?❤
  Oikein ihanaa ja aurinkoista syksyä sinulle ja perheellesi!❤

  • Voi miten ihana kuulla! <3 Olikohan kyseessä mahd "yritä aina ymmärtää" postaus? <3 Se kokoaa myös aika hyvin ajatuksiani tästä aiheesta. Ja juurikin on eri asia lähestyä asiaa niin että yrittää ymmärtää. Kerää ajatusta ja antaa asian ns. hengittää. Versus se, kuin lähtisi puimaan asiaa oma kanta ja päätös jo valmiina. Ja kiitos kovasti, että näet minut noin kauniisti. Sinustahan se kertoo. Olen todella otettu, että näet juurikin tuon noin miten kaikin keinoin pyrin elämässä olemaan: lujasti lempeä. Haluan aina yrittää ymmärtää, arvostan muita, mutta samalla arvostan myös itseäni ja tiedän mikä minulle parhaiten sopii :) Niin kauniisti kuvailit ja siihen pyrin käytöksessäni pyrkimään <3 kiitos.

   • Katariina

    Hei!
    Joo niin se saattoi olla ja kyseinen postaus on yksi ikilemppareitani! :)
    Kiitos sinulle kauniista sanoista❤ Nimenomaan lujasti lempeä?
    Ihanaa päivää sinne!?

    • <3 Maaret Kallio – lujasti lempeä <3