CATEGORIES

Hollantiin muutto – mitä muistaa?

22.10.2018

Olen muuttanut maasta toiseen tai vieraan maan sisällä yhteensä seitsemän kertaa. Ulkomaille muutto on joka kerta ollut erilainen. Byrokratia vaihtelee maittain. Toisessa maassa se on helpompaa kuin toisessa. Hollanti on siitä ihana ja helppo maa muuttokohteeksi, että siellä asiat järjestyvät suhteellisen vaivatta. Asiat hoituvat nopeasti ja järkevästi, mikä taas ei ollut kokemukseni esimerkiksi Englantiin muuttaessa. Valtava ero paperityössä on myös muutatko EU:n sisällä. Maakohtaisesti saatat olla oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan, mikäli muuttosi on vain tilapäinen esimerkiksi opiskelijavaihdon takia. Kannattaakin selvittää tarkkaan ennen lähtöä mihin sinut on ulkomailla oleskelusi aikana oikeutettu. Tähän postauksen teen muistilistan Hollantiin muuttavalle, mitä voi toki soveltaa muihinkin maihin muuttaessa. Mitä tulisi hoitaa ennen lähtöä, ja mitä paikan päällä? Lista on laadittu pysyvää muuttoa miettivälle.

1.Muuttoilmoitus viranomaisille
Tee muuttoilmoitus maistraattiin, postiin ja väestörekisterille. Netissä se onnistuu yhdellä sivulla: www.muuttoilmoitus.fi. Täyttämällä kyseisen lomakkeen tässä verkkopalvelussa menee tieto muutostasi kaikille edellämainituille viranomaisille. Muuttoilmoitus tulee lain mukaan tehdä aina, kun muuttaa pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta.

2.Hae maistraatista ote väestötietojärjestelmästä
Ennen lähtöä Hollantiin käy maistraatin kautta. Sieltä saat otteen väestötietojärjestelmästä, jota tarvitaan Hollannissa esim. kuntaan reksiteröityessä. Hollannissa saatetaan kysellä syntymätodistusta, todistusta siviilisäädystä jne. Suomesta saa kaiken kätevästi tällä yhdellä todistuksella. Muista pyytää dokumenttiin vielä erikseen apostille-leima, sillä muuten sitä ei hyväksytä. Todistuksen hankkiminen leimalla maksaa n. 20 euroa. Mikäli mahdollista, pyydä ote engalnnin kielellä. Itse olen aikanaan joutunut virallisella kääntäjällä kääntämään vihkitodistuksen, yo-todistukseni sekä syntymätodistukseni, sillä suomenkielisenä sitä ei hyväksytty. (Tästä on aikaa jo yli 10, vuotta joten en mene vannomaan mikä on tilanne tänä päivänä.)

3. Muuttokuorman lähetys ja palveluiden hintavertailu
Huomioi tämä vain jos muuton mukana mukaasi lähtee huonekaluja ja isompaa irtaimistoa. Ulkomaanmuuttoja tarjoaa moni yritys, mutta hintavertailu todella kannattaa. Saamissani tarjouksissa on ollut hintaeroa tuhansia euroja, vaikka kyse on ollut tismalleen samasta pyynnöstä. Olen kokenut erityisen haastavaksi netin kautta arvioida tarvittavan muuttokuorman suuruutta, joten kannattaa pyytää ammattilainen paikan päälle arvioimaan tarvitsemasi kuorma-auton suuruus. Mikäli mukaasi lähtee vain pienempi määrä tavaraa, mikä mahtuu autoon, olemme myös monesti ajaneet auton Suomesta Hollantiin. Koimme tämän myös helpommaksi kahden rottweilerin kanssa maiden välillä matkustaessa. Paras reitti oli Suomesta lautalla Saksan Travemundeen. Lauttamatka kesti puolitoista vuorokautta. Travemundesta kesti ajaa Hollannin rajalle reilu 4 tuntia.

4.Kartoita uusi kotisi
Olen muuttanut Hollannin sisällä kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla löysin kotimme funda.nl sivulta, joka on suomalaista Oikotietä vastaava sivusto. Se on hyvin toimiva ja helppo sivusto navigoida. Emme koskaan uskaltaneet ostaa taloa Hollannista mieheni työn arvaamattomuuden takia, vaan päädyimme vuokraamaan. Sivustolta löytyy erikseen vuokrattavat ja myytävät kohteet, mutta toisella kerralla päädyimme vuokraamaan vain myynnissä olleen kohteen. Huomasin kyseisen kohteen olleen myynnissä jo tovin ja kysyin omistajalta olisivatko he mahdollisesti valmiita myymisen sijaan vuokraamaan. Viikon kestäneiden neuvotteluiden jälkeen vuokrasimme talon ja asuimme siinä onnellisesti kolme vuotta.

PAIKAN PÄÄLLÄ

5.Rekisteröinti kuntaan ja paikallinen sosiaaliturvatunnus: BSN
Saavuttuasi Hollantiin tulee sinun rekisteröityä uuden kotikuntasi kunnantalolla. Tämän rekisteröitymisen myötä saat myös BSN-numeron. Tämä on Suomen sosiaaliturvatunnusta vastaava numerosarja, jonka tarvitset esimerkiksi pankkitilin tai puhelinliittymän avaamiseen. Suuremmissa kaupungeissa tulee varata kunnantalolle aika, kun taas joillain pienemmillä paikoilla voi vain kävellä sisään.

6.Sairausvakuutus
Hollannissa on pakollista hankkia sairausvakuutus, mikäli muuttosi on pysyvä eikä esim. opiskelijavaihto. Tarjoajia on monia ja kustannus on kuussa keskiarvoltaan n.100 euroa. Perus vakuutuspaketti kattaa peruslääkärivierailut sekä lääkkeet, mutta usein esim. hammashuolto on paketin ulkopuolella. Kannattaa vertailla tarkkaan, millä ehdoilla vakuutuksen ottaa. Meillä vakuutus tuli automaattisesti mieheni työpaikan kautta. Moni asia oli myös helpompaa kun olimme naimisissa. Aviopuolisona oli oikeutettu automaattisesti moniin etuuksiin ja paperityö oli vähäisempää.

7.Lääkärille ja apteekkiin rekisteröityminen
Kun olet valinnut sairausvakuutuksen, seuraavaksi valitset itsellesi oman lääkärin. Hollannissa on tapana valita “oma lääkäri”, eli käyt aina samalla lääkärillä joka oppii tuntemaan sinut ja sairaushistoriasi. Moni hollantilainen on pysynyt saman lääkärin kirjoilla pienestä asti, ja lääkärit usein tuntevat potilaansa hyvin. Klinikat ottavat yleensä potilaiksi vain henkilöitä, jotka asuvat tarpeeksi lähellä, sillä lääkärin tulee kiireellisessä tapauksessa pystyä olemaan kotonasi nopeasti. Sinun tulee myös valita apteekki, jonne lääkäri voi lähettää reseptin sähköisesti – sitä ei voi jakaa kaikille apteekeille, kuten Suomessa. Apteekit sulkeutuvat aikaisin, kello 18:00 tietomillä, kuten muutkin vaatekaupat ja muut vastaavat liikkeet. Minulle on edelleen mysteeri, miksi kaupat ja apteekit menevät niin aikaisin kiinni Hollannissa. Amsterdamin keskustassa vaatekaupat yms. ovat keskivertoa pidempään auki. Kerran viikossa on “koop avond” (eli suomennettuna ostoilta, milloin liikeet ovat normaalia pidempään auki eli esim ilta kahdeksaan tai yhdeksään). Kaupunki kohtaisesti ostoilta on eri. Toisessa kaupungissa se on keskiviikkona kun toisessa perjantaina. Amsterdamissa esimerkiksi on yksi ilta-apteekki, mutta klo. 18 jälkeen noudetuista lääkkeistä joutuu maksamaan lähes 30€ ekstraa.

8.Pankkitili
Pankkitilin avaaminen käy suht helposti kun olet jo saanut BSN-numerosi. Me olimme Rabobankin tyytyväisiä asiakkaita, mutta myös ABN Amro ja ING-pankit ovat saaneet kehuja. Suosittelen tilin avaamista mahdollisimman nopeasti, sillä vaikka korttimaksut ovat erittäin yleisiä, ruokakaupoissa käy usein vain paikallinen pankkikortti.

Siinä kokemuksiani ja hieman jo hataria muistikuviani Hollantiin muutosta. Lukijoiden joukosta löytyy monia Hollannissa asuvia ja sinne hiljattain muuttaneita, joten erityisen kiitollinen olisin hyvin ajankohtaisista vinkeistä sekä niistä kohdista, mitkä minulta tästä unohtui. Kaiken kaikkiaan Hollanti on ihana ja helppo maa asua, minne toivoin vielä hetkeksi joskus palaavamme.

6 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Anita

  Heippa!

  Ihania muistoja postauksesi toi! Kaikki pitää vieläkin paikkaansa. Kaikki paperit pitää kääntää englanniksi. Kun me muutimme 2008 ei voitu vuokrata asuntoa ja se oli jotenkin niin vaikeaa. Vanhempani päättivät siis ostaa talon kun ajatuksena tuolloin oli jäädä pysyvästi Rotterdamiin. Ajan myötä kuitenkin muutimme takaisin suomeen ja talon myyminen oli todella todella vaikeaa. Suosittelen siis kaikille vuokraamista ellei ole 100% varma jäävänsä sinne asumaan. Hyvää syksyn jatkoa sinulle ja perheellesi. (Harvoin kommentoin blogiisi)

 • Julia

  Hei oon itekin tässä suurimman osan aikuisiästä suhaillut ulkomailla ja mietin että ootko tarkistanu kuinka paikkaansa pitäviä nää neuvot edelleen on? Ite pidin esim. Lontoosta 4 v taukoa ja sinä aikana oli moni käytännönkin asia ehtinyt muuttua.

  Esim. Oisko vuodesta 2017 asti voimassa olleen EU-asetuksen takia kaikilla EU-kansalaisilla on oikeus ns. käyttötiliin pankissa EU-maissa. Täällä ainakin ennen ei hirveästi pankkeja ois huvittanu avata tilejä varsinkaan nuorille mutta ennen kun nää lähtee EU:sta niin näiden on pakko, ainakin jos asiakas osaa ruveta penäämään oikeuksiensa perään. Tää on mun PSA kaikille muille EU-maissa asuville suomalaisille, harva tuntuu tästä asetuksesta tietävän :D

 • J

  Aikas hyvin muistat! Itse suosittelen ING pankkia niiden mobiilisovellus on tosi hyvä ja helppo eikä tarvi sellaista lukijaa niinkun esim Abn amrossa. Mulla terveysvakuutus hammaslääkäripaketilla 133 euroa kuukaudessa, jos on pienituloinen niin valtio saattaa kattaa tästä noin 80 euroa. Monet puhelinyhtiöt ei suostu avaamaan liittymää ilman hollantilaista henkkaria/ oman maan passia, minä vaihdoin vuoden jälkeen ajokortin hollantilaiseen ja maksoi 38 euroa, poikaystävältä vaan henkilökortti ja sillä ei saanu liittymää avattua. Haluaisin myös varottaa ihmisiä Hollantilaisten talojen homeongelmista ja viheliäisistä vuokranantajista, usein on vaikea saada takuuvuokria takaisin ja oikein keksitään ongelmia, itse otin kuvat kaikista kulmista että voin tarvittaessa todistaa mitä vikaa sielä on jo ollut. Ja vinkkinä jos harkitsee Hollantiin muuttoa niin syksy, siis elo syyskuu on varmaankin huonoin aika muuttamiseen kämppätarjonnan puolesta sillä tänne tulee niiiiin paljon opiskelijoita silloin :)

  • HEI IHAN TOTTA!! Mekin kävimme hyvin tiukan taistelun 2/3 vuokranantajienmme kanssa kun juurikin keksimällä keksittiin ongelmia. Meillä oli esimerkiksi tällainen väitös vuokranantajalta: ei suostunut maksamaan takuuvuokraa takaisin, koska autotiellä oli mukulakivet liikkuneet kun olimme ajaneet siihen autollamme parin vuoden ajan. SIIS MITÄ? Ajaa nyt omalle autopaikalle autotiellä ja se on väärin? Kyllähän sen pitäisi kestää juuri sitä kulutusta mihin se on tarkoitettu?! Todella hyvä kun mainitsit tästä. Tämä tosiaan taitaa olla hollantilainen tapa. Se mikä meni Englannissa vuokralaissa vähän “wear and tear” piikkiin niin hollantilaiset kyllä keksivät vaikka mitä syitä :D

   • J

    Joo tää touhu on kyllä aivan uskomatonta mitä ihmisiltä kuullu :D itselle ei onnesta oo vielä osunut kohdalle mutta niin monelta kuullu että hyvä tietää jos tänne muuttaa niin osaa varautua ottamalla kuvat päivineen kaikesta, ja meiltähän ei kyllä takuuvuokraa pyydetty edes mutta oon varautunu jos vaikka jälkikäteen alkais pyyteleen :D

    • Hei siis kauheaa kuulla, että tämä on YLEINEN asia. Mutta tulipa tän myötä muisteltua myös mitä EN kaipaa :D koska kaikissa maissa puolensa. Aika kultaa muistot :D Hyvä että olet varautunut! :)