CATEGORIES

Loma ilman maailmantuskaa?

29.10.2018

Viime viikolla mieheni sai viimein varmistuksen lomistaan. Hänellä on muutama viikko lomaa marras-joulukuun vaihteessa. Kulunut vuosi ja syksy erityisesti on ollut hyvin kiireinen meillä molemmilla. Haaveissa on ollut, että pääsisimme tämän talven aikana hetkeksi jonnekin lämpöön perheen kesken, missä saisimme viikon tai kaksi vain olla yhdessä ilman aikatauluja, nauttia auringon lämmöstä ja katsella pienten poikiemme vesileikkien riemua. Mutta ongelmaksi muodostuu oma maailmantuska. Tuntuu, että sopivan matkakohteen valitseminen on mennyt hyvin vaikeaksi. Kun tietoon tulee huonoja uutisia maailman kärsimyksestä ympäri vuorokauden, pieni ihminen ahdistuu. Voiko sitä vielä lähteä lomalle hyvällä omatunnolla? Miten lentopäästöt? Millaisia ovat kohdemaan ongelmat? Minne voisi lähteä lomalle mahdollisimman pienellä maailmantuskalla?

coat MOSH MOSH / saatu DOTS STORES
cashmere knit H&M
suede pants SAND COPENHAGEN / saatu
shoes AF KLINGBERG
bag CHANEL
suede cap KN COLLECTION / saatu

Lentäminen ja matkustaminen on ollut tapetilla jo viimeisen parin vuoden ajan. Hiljattain julkaistu  IPCC:n tuore raportti ilmaston lämpenemisestä kiihdytti keskustelua entisestään, joka on hyvä asia. Hyvä, että asiasta puhutaan ja ihmiset tekevät tietoisempia valintoja. Mutta samalla se luo myös melkoista maailmantuskaa. Yksilön valinnoilla on ehdottomasti merkitystä ja se luo monille paineita. Mistä kaikesta sitä pitäisi luopua? Olen sitä mieltä, että jokapäiväisillä arjen valinnoilla on suuri merkitys. On tärkeää opettaa lapsille kierrätyksen tärkeydestä. On tärkeää tiedostaa kasvispitoisen ruoan edut ja lihateollisuuden haitat. On tärkeää pyrkiä kohti kestävämpiä valintoja omassa kulutuksessa. Sen kaiken lomassa on myös tärkeää puntaroida omaa matkustamista. Matkustamisen suhteen on paljon eriäviä mielipiteitä. Joidenkin mielestä se tulisi lopettaa kokonaan eikä lähteä upeasta kotimaastamme minnekään. Olen itsekin puntaroinut paljon omaa matkustamista. Siitä syystä olen kieltäytynyt vain jo tämän vuoden puolella monesta pr-matkasta. Yhteen olen nyt suostunut ja siitäkin koen jo etukäteen ristiriitaisia tuntemuksia. Samalla kun olen sitä mieltä, että matkustamista ei voi kokonaan lopettaa. Olen sitä mieltä, että maailmaa on tärkeä nähdä. Koen matkustamisen ja maailman näkemisen olevan yksi ihanimpia ja suurimpia asioita, mitä voin lapsillenikin antaa. Tiettyjä asioita ei voi vain lukea kirjoista. On nähtävä ja koettava maailman monimuotoisuus, jotta sitä voi todella ymmärtää. Näkemällä maailmaa sitä oppii arvostamaan eri kulttuureita ja ihmisten erilaisuutta. Toki matkustamistakin on harrastettava kohtuudella, jonka rajan jokainen voi vetää vain itse. Ihmisten omat elämäntilanteet ja tarpeet vaihtelevat suuresti. Toinen matkustaa paljon töidensä takia tai toinen siksi, että oma perhe tai muut läheiset asuvat ympäri maailmaa. Nyt kovasti yritämme miettiä kohdetta perhelomalle ensi kuun vaihteeseen. Jonnekin missä olisi tarpeeksi lämmin lasten päivittäisille vesileikeille, mutta samalla olisi suhteellisen lähellä eikä lentomatka muodostuisi liian pitkäksi. Täten otan kommenttiboksissa vastaan kaikki vinkit toimivista aurinkoisista kohteista lapsiperheelle tähän vuodenaikaan, mistä ei tarvitsisi kokea niin suurta maailmantuskaa. Onko sellaista?

Kuvat Metti Forssell

63 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Anni

  Ihanaa että otit tällaisen näkökulman esille! Musta on mahtavaa, että haluat tuoda niin muodissa kuin muissakin asioissa esille myös kuluttajan vastuun mm ympäristön kannalta. Teillä somevaikuttajilla on mahdollisuuksia herättää lukijoita pohtimaan tärkeitä juttuja. Moni mun somessa seuraama vaikuttaja luo juuri esimerkiksi lomamatkailusta sellasta kuvaa, että se on ehdottomasti tavoiteltava asia, ja mitä useammin, sitä parempi. Sillä millaista elämäntyyliä itse edustaa/minkälaisia yhteistöitä valitsee tehdä on yllättävän suuri vaikutus myös seuraajien mielipiteeseen tavoittelemisen arvoisista asioista/elämäntyylistä. Sun postauksista välittyy aina sellanen aidosti välittävä ja lämmin fiilis ja usein ne myös jättää (ainakin mut) oikeasti pohdiskelemaan, esim omia valintoja! :)

  • Hanna Vayrynen

   Haluan painottaa, että samalla en missään nimessä ole sitä mieltä, että kaikki matkustelu pitäisi lopettaa. Itse olen sitä mieltä, että maailmaa todella ymmärtääkseen sitä pitää myös nähdä – ei vain lukea kirjoista. Mitä enemmän maailmaa näkee, sitä vähemmän oikeastaan tajuaa tietävänsä. Matkustus on ihanaa ja minusta jokaisen tulisi vain punnita omia matkoja ja panostaa niihin matkoihin mitkä toteuttaa. Kiitos, että näet minut ja blogini niin kauniisti.

 • Suvi

  Omaa lentämisestä johtuvaa maailmantuskaa helpottaa myös ajatus siitä, että lentoyhtiöiden tehdessä voittoa on heidän myös mahdollista tehdä tuotekehitystä ja sitä kautta kehittää uusia, vähäpäästöisiä konetyyppejä, jolloin lentomatkustamisen hiilipäästöt toivon mukaan pienenevät tulevaisuudessa :)

 • Tiina

  Eilat voi olla aika vilpoinen loppuvuodesta ja tekemistä yllättävän vähän. Jordanian puolella taas sama homma. Eilat alueena vielä kallis. Molemmissa nähtävää paljon muualla kuin rantakohteessa mutta en kiertelisi kovin pienten lasten kanssa. Israelin poliittinen tilanne ei nyt ole kovin kaksinen ja ympäristö epävakaa. Aseiden ja tarkastusten läsnäoloon tottumista. Oman takuulämmin ja edullinen. Ehkä kannattaa harkita kotimaata niin pääsee nauttimaan ilman huonoa omaatuntoa. Lappihan on talvella paikkana ihan ainutlaatuisen mahtava.

  • Paljon juurikin niitä asioita mitä itsekin olen tässä edelliisin kommentteihin vastatatessa pohtinut… Lappi on tosiaan upea ja vertaansa vailla, mutta meillä olisi toive mennä keväällä pitkäksi viikonlopuksi sinne, jos vaan aikataulu antaa hieman myöten. Täten toivoisimme että nyt voisimme käydä jossain auringossa ja lämmössä joka katkaisisi kaamoksen.

 • Anne-Maria

  Seychellit on turvallinen ja siisti kohde lapsiperheelle eikä maassa tietääkseni ole mitään ihmisoikeusongelmia. Lentomatka on tietenkin pitkä eikä suoria lentoja Suomesta taida olla. Itse kävin siellä muutama vuosi sitten ja Mahen saarella oli yllättävän paljon näkemistä ja tekemistä ja merivesi oli kristallinkirkasta.

  • Se on upea paikka! Me olimme itse siellä aikanaan häämatkalla <3

 • Anonymous

  Kurkkaapa tämä Tapio on the move video: https://www.youtube.com/watch?v=MA-PHPSBLxU

  • Todella mielenkiintoista kuunneltavaa. Kiitos.

 • Dina

  Tel Aviv, Eilat tai Beirut :)

  • Hei Beirutista me ollaan kuultu paljon hyvää! Hyvä kun muistutit! Se oli ihan unohtunut!

 • Hanna

  Eilat, Israel! Ihana, mielenkiintoinen ja monipuolinen maa yleisestikin, mutta rantalomakohteena kannattaa tuo Eilat tsekata. Nyt vielä lämmöt kolmenkympin hujakoilla, ehkä ei ehtisi liikaa laskea kuukaudessa..? ?
  Ja terveiset Kanarialta, täällä vielä tarkenee, mutta täytyy välillä jo pitkähihaista kaivella päälle.

  • Hei Israelissa en ole koskaan käynyt ja tämä voisi olla todella milenkiintoinen vaihtoehto! Pitääpä vähän tutustua. Tosin sielläkin maan poliittinen tilanne on melko arka. Ja voi että, Kanaria olisi meilläkin ehdottomasti muuten vaihtoehto, mutta marras/joulukuussa ainakin illat ovat siellä jo todella kylmiä eikä ilman villapaitaa pärjää. :/

 • Liina

  Suositukseni Eilatille, jos uiminen, snorklaus, delfiinit ym. kiinnostaa. Lentomatka on kohtuullinen ja Eilatista käsin voi tehdä retkiä myös Jordanian ja Egyptin puolelle. Itse arvostan, jos yhdellä matkalla on mahdollista tutustua edes pintapuolisesti useamman maan kulttuuriin. Hotelleissa ruoka on yleensä todella monipuolista ja hyvää eikä ainakaan meidän perheen kohdalle ole osunut vatsatautia siellä matkustaessa.

  • Ah, mä rakastan sukellusta ja itse olen Egyptissä käynytkin. Hieman vaan epäilyttää maan poliittinen tilanne tällä hetkellä. Mutta taas JOrdania on ollut pitkään paikka missä haluaisin käydä. Siellä olisi vaikka mitä upeaa historiallista nähtävää. Tämäkin ehkä siksi paikka minkä haluaisin säästää sille ajalle kun pojat vähän isompia ja ymmärtäväsivät vähän enemmän maan hienouden ja historian päälle.

 • Liibalaaba

  Jos vaan pitkä lentomatka ei haittaisi niin Etelä-Afrikka saa vahvan suosituksen❤ yhdellä vaihdolla pääsee Istanbulin kautta mukavasti Turkish Airlinesilla (lempparini!) Ja varmasti löytyisi mieluista puuhaa koko perheelle. Kapkaupungin lähistöllä on mielettömän kivoja minisafareitakin ja ei ole malariaa sun muita trooppisia pöpöjä.? Toki lennot on sen 17h mutta aikaerorasitusta taas ei olisi. Ihanaa lomaa minne päädyttekään!

  • Hei meillä on suuri haave, että joskus vielä päästäisiin sinne päin maapalloa ja kokisimme Afrikan savannit ja ehkä jopa käydä paikallisessa luonnonpuistossa ihailemassa eläimiä heidän omalla asuinalueellaan! Mutta sitä varten koemme että olisi parempi jos pojat olisivat vielä vuoden tai kaksi vanhempia. Nuorin kun on vasta kaksi. Mutta todennäköisesti parin vuoden päästä jos vaan mahdollista niin tämä olisi meille ihan unelmakohde!

 • EmmiU

  Jos ulkomaille ei ole pakollista lähteä niin suosittelisin Hotel&spa Järvisydäntä Rantasalmella. Aivan huikea paikka ja mitenkä rentouttavaa siellä olikaan! ? olimme itse Järvisydämessä viime vuoden joulukuun puoli välissä ja miten upeaa siellä olikaan kun oli lunta ja tunnelmallisia valoja yms ? veljeni lapsetkin nauttivat kylpyläosastosta ja aikuiset kävimme vuoronperään kauneushoidoissa ja hieronnassa. Voin vaan suositella! ?

  • Hei kiitos vinkistä! MÄ olen itseasiassa kuullut paikasta! Pitääkin tutustua! Kiitos paljon! :)

   • Elli

    Toinen vastaava tuon järvisydämen kanssa on ihana Koli Spa :) nettisivuilta löytyy tarkemmin, mutta kylpylässä on erilaisia altaita (vedenalaista musiikkia yms. erikoisuuksia) paljuja, rentoutumishuoneita upeilla maisemilla, kiulu jossa kuohuvaa ja Lumenen hemmottelutuotteita, hierontaa yms. :) sen yhteydestä löytyy myös hotelli, ravintolat ja heti vierestä kävelyreitit Kolin upeisiin kansallismaisemiin!

    • Hei kiitos kovasti! Ihania vinkkejä teiltä tulee!

 • Lia

  Itse nautin eniten matkailusta Suomen tai Ruotsin Lapissa, sekä Pohjois-Norjassa. Näihin kohteisiin pääsee mukavasti autojunalla, tai sitten juna + vuokra-auto kohteesta. Pienille Napapiirin Joulumaailma voisi olla ikimuistoinen elämys. Eikö olisi myös hyvä opettaa pienemmille nauttimisen luonnosta ja kohteista, jotka löytyy lähempää? Omasta mielestä Skandinaavinen luonto on upeampi kuin mikään eteläisempi kohde. Nämä ovat toki mielipideasioita, mutta kun on ihastunut pohjoiseen ja siihen hiljaisuuteen, niin en enää kaipaa mihinkään massaturistikohteisiin etelään. Pohjoisen reissuun voisi myös yhdistää edellisen kirjoittajan kylpyläreissun trooppisen tunnelman aikaansaamikseksi :D

  • Hei itseasiassa meillä on suunnitteilla reissu keväällä Rovaniemelle. Meidän läheiset ystävät muuttivat sinne jokin aika sitten ja olisi tarkoitus käydä heidän kanssaan esim. juuti ruolla Napapiirin Joulumaailmassa :)
   Ja meillä ihan arjessa opeteaan paljonkin lähinluonnon tärkeydestä. Me käydään paljon kävelemässä/pyöräilemässä pitkin Helsingin rantakatuja, töölönrantaa jne. ja retkillä eri metsissä. Hiljattain käytiin juuri “dinosaurusmetsällä” stadin keskuspuistossa :D Eli se on hyvin iso osa meillä arkea. Minä tykkään myös lämmöstä ja etelästä, mutta myös pidän kovasti skandinaavisesta luonnosta :)

 • I

  Ehkä Oman voisi toimia? En ole itse käynyt siellä, mutta kuullut paikasta paljon hyvää. Mauritiuksella ei myöskään nyt vielä pitäisi olla sadekausi, mutta sinnehän sitten onkin pitkä matka….Miami on myös ihana, mutta siinä tulee taas se pitkä lentomatka :/
  Itse mietin myös kovasti näitä asioita. Itse olen kasvissyöjä ja meillä tehdään paljon kasvisruokaa koko perheelle. Meidän lapsethan eivät todellakaan voi kasvaa samanlaiseen lihan kulutukseen,johon me olemme tottuneet. Mutta minulle tuo lentäminen on myös vaikea asia.. Rakastan matkustamista ja olen suureksi onnekseni saanut matkustaa paljon koko elämämi ajan. Mutta lentämisestä on kyllä ruvennut tulemaan morkkis ja sitä on kyllä syytä rajoittaa.. Olemme miehen kanssa päättäneet, että teemme kaukomatkoja vain paikkoihin, jotka todella kiinnostavat eikä tehdä mitään reissuja ”muuten vain” (no tässä meidän listassa on mm Aussit, Japani, Malediivit, Seychellit, joten ei mistään ekoteosta kyllä voi puhua). Nämä matkat myös vaativat suuren taloudellisen panostuksen, joten ei näitä kaukomatkoja jatkuvasti tulisi tehtyä. Maailmassa on kuitenkin niin paljon upeita paikkoja, jotka haluaisi nähdä ja kokea vaikka sitä tiedostaakin, ettei niiden näkeminen mikään perusoikeus kylläkään ole.

  • Hyvin samoja ajatuksia täälläkin. Ja tosiaan nuo kaukomatkoja rajoittaa onneksi sekin, että se on kaikille aina suurempi rahallinen panostus. Ja hei kiitos tuosta Oman vinkistä. Se kiinnostaa ja samoin Qatar on ollut pitkään mielenkiinnon kohde. Hyvä että ollaan tänä päivänä tietoisempia, mutta kieltämättä tämän maailmantuskan kanssa on aika ajoin todella vaikea tasapainotella :/ Sitä tuntuu aina pyllistävän johonkin suuntaan tahtotamattaan.

   • Kaisa

    Hei Hanna! Tuo Oman on aivan loistava vinkki. Ihmisoikeusyställisempi paikka kuin Arabiemiraatit ihan rakennusmallien vuoksi plus säät ja rannat ovat aivan ihanat. Ihmiset myös alueen mukavimmat. Qatar on todella tylsä kohde (olen itse ollut siellä vain kohtuullisen vähän aikaa) ja moraalisesti kyseenalainen paikka. Oletteko miettineet myös Jordanian rannikkoa?

    • Kiitos Kaisa vinkistä! Oman alkoi kiinnostaa! Qatariin olen menoss työmatkalle ensi viikolla, mistä syystä olen lukenut siitä enenevissä määrin. 2022 kisat ovat ovat tuoneet valtavan murheenkryynin ja tilastot ovat hirveää katsottavaa. Ymmärtääkseni ihan viime aikoina on tapahtunut maan työlainssäädännössä isoja muutoksia, jotka toivottavasti käyvät myös nyt toteen. Ainakin ILOn johtohenkilöt ovat antaneet lausuntoja missä uskovat muutoksen olevan käsillä:
     https://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsroom/news/WCMS_638754/lang–en/index.htm
     Mutta Jordaniaan haluan mennä! Petran raunikaupunki on omalla listalla, jonka vielä toivon joskus näkeväni. Sinne ajattelimme suuntaa joskus kun pojat ovat vähän vanhempia ja osaisivat arvostaa sitä historiaa enemmän!

 • Tiina

  Mites Tropical Islands Berliinin lähellä? Itse en ole käynyt mutta olen kuullut paljon hyvää.

  • Hei kiva erilainen vaihtoehto! Kiitos vinkistä! Enpä ole ennen kuulutkaan!

 • jeni

  Egyptille täältä vahva suositus, paljon nähtävää ja koettavaa, varmaa aurinkoa ja varsinkin Hurghadassa ihania lapsiystävällisiä hotelleita :)

  • hei kiitos vinkistä! Itse olen ollut aikanaan Sharm el Sheikhissä. Tasan vuosi käyntimme jälkeen siinä Mövenpick hotellissa räjähti pommi. Egyptin poliittinen tilanne on ehkä vieläkin sillä tasolla, etten tiedä uskallanko matkustaa sinne vielä :/

  • Kokemus tästä Shanghaissa. Päästöt noissa paikoissa hieman eri luokkaa…:(

 • Anonymous

  Hurghada!! Testattiin 3 leikki-ikäisen kanssa viime joulukuussa ja oli mahtava.

  • Siellä on kyllä mahtava sää, tosin maan poliittinen tilanne epäilyttää. Itse olen ollut aikanaan Sharm el Sheikhissä ja tasan vuosi myöhemmin samaisessa Mövenpick hotellissa räjähti pommi :/

 • Omppu

  Puit tosi hienosti ajatuksesi tekstiksi. Koen että jokapäiväiset valintamme arjessa ovat tosi tärkeitä. Sen takia että jaksaa antaa ajatusta maapallon hyvinvoinnille arjessa, voi omasta mielestäni ottaa hieman ”vapaammin” lomalla. Enkä tällä tarkota että laitetaan kaikkea ranttaliksi. Vaan sitä että ei tee omasta lomasta niin vaikeaa vaan sen takia että ne arkiset tottumukset maapallon hyvinvoinnin edistämiseksi ei lomalla onnistu. Lapsiperheelle jää lyheeen lomakohteet jossa on turvallista, lämmintä, ekologista, eettistä (ei missään!) ja lyhyt lentomatka. En poissulkisi Dubaita. Maksaa omantunnon mukaiset lentopäästö verot, valitsee suorat lennot, ja kuluttaa lomalla tietoisesti ja kohtuullisesti. Loman jälkeen arkeen palatessa, muistaa taas omat tärkeät valinnat ja kunnioittaa maapalloa tekemällä sille hyväksi olevia vaihtoehtoja. Mikään maa ei nykyään ole kriittistä eettistä tai ekologista tarkastelua kestävä. Tällä pallolla on vaikea olla hyvä kaikessa. Siksi on tärkeää olla armollinen omalle elämälle, kunnioittaen maata joka jaloillamme tallustamme.

  Toivottavasti kommentista sai jonkin sorttista pointtia. Joka tapauksessa tsemppiä kohteen valintaan!

  Ps. Marokkoa en valitsis ellei halua koko perheen voimin halailla lomalla pönttöä vatsataudin kourissa

  • No tämä on juuri tämä ongelma. Tämän ikäisten lasten kanssa se vaihtoehtojen määrä on suhteellisen rajallinen. Ja näissä on aika vaikea tehdä valintoja ilman, että kumartaessaan muualle näyttää pyllyä tahtomattaan toiseen suuntaan. Kiitos itemyötätuntoisesta viestistä <3 Me tosin ollaan mietitty nyt vakavasti sitä Marokkoa, siellä kun en ole käynyt ja kovasti kiinnostelisi. Meillä tosin tuli Dubaissa kerran Noro, se kun iskee niin se on menoa sitten se! :D

 • Ei missään muualla lyhyen lentomatkan päässä ole kai takuuvarmaa aurinkoa kuin Arabiemiraateissa tähän aikaan vuodesta. Ja lentopäästökammoisille se on parempi vaihtoehto kuin kauemmas matkustaminen. Ihmisoikeudet? Eivät toteudu monessa muussakaan maassa, Dubaista on tullut vain kasvot tälle ilmiölle.

  Ja tuo ylempänä vinkattu Marokko. Mä en itse lähtisi sinne kolmen pienen lapsen kanssa. Marrakesh on hieno, mutta siellä kun ei oo sitä rantaa, jota lapset yleensä kaipaavat. Kanarialla on usein tähän aikaan vuodesta kylmä. Ei kai mikään oo lopulta hyvä, mutta koska ette tee kuitenkaan talven aikana enempää reissuja, mun mielestä huono omatunto nyt ainakin loman ajaksi pois ja aurinkoon, mihin ikinä päädyttekään <3

  • Ah, tämä on juuri ongelma. Samoja asioita pyörittelen ja on todella vaikeaa yrittää tehdä päätöstä ilman, että tahtomattaan pyllistäisi johonkin suuntaan. Kiitos kokemuksesta Marokosta. Me kun olemme harkinneet sitä nyt vahvasti. Osaatko sanoa miksi tarkalleen et lähtisi? Kanaria olisi muuten vaihtoehto, mutta juurikin ne säät meitäkin mietityttää. Arabiemiraatit ovat olleet äärimmäisen toimiva kohde lapsiperheelle, mutta meillä olisi halu nähdä jotain uutta, vaikkakin pitkälti vain poolilomaa perheen kesken haluammekin. Huoh. Maailmantuska on tuonut sen, että loman ajattelukin on tuonut painetta. Vaikka on hyvä olla tietoinen, niin kyllä siinä pitää hijlalleen myös muistaa itselleen suoda myötätuntoa, ettei aina voi toimia “täydellisesti”

 • Mintsu

  Kannatus Lapille ja jollekin ihanalle kylpylälle <3 Matkalla Lappiin viekää pojat Rovaniemelle Santa Parkiin ja joulukylään pukkia tapaamaan :) Laskettelua, pulkkamäkeä, upeita maisemia, lämpöä takkatulen valossa. Mikä olisikaan ihanampi tapa laskeutua joulunalusaikaan. Jokin luksusempi majoitus ehkä..? Onneksi on ihana lämmin kesä takana, ei niin tarvetta lämpöön vai..? ;) Lukisin todella mielelläni tällaisesta Lapin lomasta blogistasi :)

  • Voi meillä on tämä suunnitelmissa! Mutta ehkä vasta keväällä, sillä meidän läheinen ystäväperhe muutti sinne hiljattain, mutta on juuri nyt marras-joulukuun vielä täällä Helsingissä. Mutta tuo on unelmareissu minkä toivomme vielä toteuttavamme, ja nyt kun kaverit asuu siellä niin halutaan käydä kun he ovat myös paikalla :)

   • Mintsu

    Santapark on auki vain 17.11.-12.1. joten keväällä ei pääse sinne sitten, harmi! Toki kylä on auki ympäri vuoden mutta nimenomaan SantaPark maan alla on upea, taianomainen pienille ja isommille <3 Kesälläkin on joskus ollut auki mutta vain rajatun ajan.

    • Hei kiitos paljon tästä huomiosta! Me emme siis taida ehtiä sinne tänä vuonna! :/ Keväällä kun oli ajatus että sinne olisi ihana päsätä jos aikataulut antaisivat periksi! :/

 • S

  Tähän vuodenaikaan matkustaminen on haastellista, kun melkein väkisin joutuu menemään pidemälle, jos haluaa auringosta ja lämmöstä nauttia.

  Meidän perhe, kaksi aikuista ja kaksi lasta (7 ja 2v) matkan aikana, oltiin viime vuonna marras-joulukuun vaihteessa kaksi viikkoa Meksikossa. Ihana rentouttava loma lapsille suunnatussa hotellissa oli luksusta! Voin lämpimästi suositella. Itse teimme matkamme Tuin kautta ja palvelu oli ihan loistavaa. ☺️

  Pitkä lentomatkakin sujui mukavasti, kun asenne oli kohdillaan. Sää oli ihanan lämmin ja aurinkoinen!

  • No hei tuota Meksikoa olemme miettineetkin! Mutta vähän pohdin tuota kun hurrikaani sesonkin on taas täällä ja minne sitä kannattaisi suunnata siellä. Cabolle olen halunnut tovin mennä… Ja meitä ei sinänsä pelota pitkä lentokaan poikien kanssa, he ovat ihania matkaseuralaisia. Jotenkin itse haluaisi ehkä pitää vähän lyhyempänä loman , mutta saa nähdä miten tässä nyt saadaan ankat riviin :) Kiitos suosituksesta <3

 • Sanna

  Olisiko mikään mahdollisuus jättää yhtä ulkomaanmatkaa väliin, ja mennä esimerkiksi Suomessa kylpylään? Alle kouluikäiset kun eivät osaa “vaatia” etelänmatkaa tai saa kulttuurillisesti vielä niin paljoa irti eri maista, vaan lähtö tapahtuu vanhempien päätöksestä. Itse muistan lapsuudesta juurikin kylpyläreissut, ja siisteintä oli kun pääsi liukumäkeen ja uimaan. Ulkomaanmatkoja ei silloin meidän perheessä edes tehty, eikä se mua näin aikuisena hetkauta koska reissattiin myöhemmin kun olin hieman vanhempi.
  Kannattaa oikeasti harkita, lapset varmasti nauttii, ja D-vitamiinia saa maailmantuskan välttämiseksi purkista :D

  • On toki mahdollista jättää ulkomaan matka välillä väliinkin, ollaan me niin tehty aiemminkin ja tänä vuonna jättänyt jo monet pr-matkat välistä. Katsotaan pystytäänkö löytämään edes sopivaa rakaisua tähän väliin vai jääkö tällä kertaa lomamme Suomeen. Ei meidän pojat tosiaan vaadi matkaa, mutta kyllä kaksi vanhempaa osaavat jo sitä pyytää :D Harva se päivä kuuntelen kuinka halutaan takaisin Los Angelsiin käymään :D Tiedämme, että alkuvuodesta meillä ei ole mahdollisuutta perheenä matkustaa ja seuraava mahdollisuus on ehkä kesällä, siksi kiinnostaa myös tämän pimeän vuodenajan katkaiseminen aurinkomatkalla.

   • Kirsikka

    Miten olisi Kap Verde, Afrikan rannikolla Kanarian saarten alapuolella ?

    • Sitä ollaan juuri hei nyt meititty! Mutta meitä on varoitettu paikan kovista tuulista? :O

     • Kirsikka

      Varasimme juuri itse matkan Salin-saarelle sinne, en ole akaisemmin siellä käynyt, mutta olen kuullut hyvää muilta, jotka ovat siellä käyneet. Tuo meidän hotelli on aika iso hotelli ja matka on all-inclusive. Suurin osa tarjolla olevista matkoista taitaa olla pakettimatkoja ja hotelleissa on omat isot allasosastot yms. joten jos on tuulinen päivä, niin siellä on hyvä olla ja lapsillekin riittää varmasti puuhaa myös siellä. Meillä tosin lapset ovat jo aikusia ja lähdemme kaksin matkaan =)

     • Hei ihana kuulla! Me tässä vielä kovasti pohdimme minne mennä! Ihanaa matkaa myös teille! :)

 • P

  Ihmiset tuntuvat näkevän matkailun ja lentämisen jotenkin aina yhteen kuuluvana pakettina. Kun itse olin lapsi, meidän perhe matkusti paljon, mutta lentomatkat on laskettavissa ihan muutamilla kerroilla. Ehkä neljä kertaa(menopaluu siis)? Silti sain nähdä Eurooppaa todella laajasti (+ Yhdysvaltoja ja Kanadaa, tosin niihin täytyi juurikin lentää..), me vaan valittiin menopeleiksi laiva, juna ja auto. Suosittelen siis miettimään lentämiselle vaihtoehtoisia ratkaisuja. Toki jos viikoksi lähtee ja halu etelään on kova, ei ehkä auto ole toimivin ratkaisu.

  • Pitää muistaa, että laivamatkustus on ihan yhtä haitallista päästöjen takia kuin lentäminenkin (ainakin viimeisten tutkimusten valossa). Mikäli haluaa viikoksi tai kahdeksi lämpöön, ei ikävä kyllä auto tai juna ole vaihtoehto jo ajankaan kannalta.

 • H

  Lentomatkan lyhyyden takia suosittelen Marokon Agadiriä. Helsingistä lähtee suoria lentoja ja takuuvarmasti on lämmin. Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja blogista

  • Minäkin juuri silmäilin Marokkoa, sillä siellä olen jo pitkään halunnut käydä! Kiitos suosituksesta, pitää tutustua paremmin! :)

   • Lara

    Hei, Marokko on ihana. Haluan kuitenkin tähdentää, ettei Marokossa ole joulukuussa sen lämpimämpää kuin Kanariansaarilla. Itseasiassa Kanariansaarilla voit luottaa, ettei illat laske nollaan sillä Sahara puhaltaa saarille lämpimän tuulen noin kerran kuussa :) Kap Verde on myös lämmin, mutta saarella tuulee voimakkaasti. Jos kuitenkin mietit ilmastoystävällistä lomamatkaa, tarjoaa kotimaan matkailu ihanan Lapin taian. Mutta ymmärrän, kylmän ja kaamoksen aikaan matkustaisi mielellään lämpimämpään matkakohteeseen.

    • ei kiitos paljon tästä vinkistä! Tämä on meille nimittäin hurjan tärkeä asia, että olisi tarpeeksi lämmin. Niin että pojat voisi täysillä nauttia vesileikeistä eikä tulisi kylmä. Voi me rakastamme Suomen luontoa ja meillä on haaveissa vielä lasketteluloma Suomen lappiin, mutta sitä ennen ajateltiin vähän totuttaa lapsia lajin (laskettelun) pariin esim täällä Talmassa, jotta sinne mennessä ei mentäisi ihan kylmiltään mäkee n :D

 • Minna

  Olen aina ollut vähän turhankin tiedostava, tämä yhdistettynä todella herkkään luonteeseen, on toisinaan aika raskas yhdistelmä :)
  Olen jo varhain myös päättänyt, että tiettyihin maihin en voi koskaan matkustaa. Esim. ihmisoikeudet ovat niin tärkeä asia, että toivoisin muidenkin kaikilla teoillaan tekevän jotain näiden hyväksi.
  Hienoa, että sinä otat myös ilmastoasiat vakavasti. En ole siitä kyllä hämmästynyt, vaikutat aivan ihanalta ja fiksulta ihmiseltä!
  Hyvää matkaa perheellenne, minne sitten päädyttekään!

  • Sitä pitää tosiaan muistaa, että ei voi kaikkia maailman huolia kantaa harteillaan. Se maailmantuska on silloin jo tappava yhdistelmä :/ Jopa kirjaimellisesti. Helpommin sanottu kuin tehty, tiedän. Ja pitää muistaa, että ihmiset kokevat eri tekojen vaikuttavan asioihin. Jotkut kokevat, että esimerkiksi jonkun asian täysi boikotointi muuttaa asioita. Itse näen asian ehkä hieman pehmeämmin. Koen että matkailu myös avartaa ja saattaa jopa sitä kautta tuoda toisiin kulttuureihin näkemystä toisita kulttuureista ja tuoda sitä kautta muutosta ja painetta mukautua nykynormeihin. On niin kovin vaikea ymmärtää täysin vierasta kulttuuria, mutta sitä on vielä vaikeampi tuoda niitä lähemmäs jos ei edes yritä. Kiitos, saa nähdä löytyykö sopivaa kohdetta.

 • naa

  Suosittelen Kanariansaaria, sieltä löytyy upeita kohteita, eikä pelkästään ränsistyneitä “turistirysiä” :) Oma ikuinen suosikki on Teneriffa!

  Me olemme taas miehen kanssa lähdössä Las Vegasiin ja Los Angelesiin. Osaatko antaa vinkkejä, mitä tehdä ja nähdä? Vegasissa tietysti kaikki “perus”nähtävyydet ja show’t. Los Angelesissa ehdottomasti Griffith Observatory. Ajattelimme myös ajaa pätkän Pacific Coast Highway’ta. Lähinnä kiinnostaa esimerkiksi hyvät ruokapaikat tai jotkut nähtävyydet, mistä kaikki eivät ehkä ole niin tietoisia – hyvänä esimerkkinä juuri tuo Griffith Observatory :)

  • Hei Kanariansaaret ovat mahtava kohde ja sieltä löytyy hurjasti todella mahtavia perhehotelleja, mutta tähän vuoden aikaan sää on liian riski. Pohdimme sitä vaihtoehtona, mutta ennusteiden ja viimeisten vuosien säätietojen mukaan emme uskalla valita Kanariansaaria joulukuussa. Tärkeää olisi suht varma aurinkoinen ja lämmin sää, niin, että lapset eivät palellu kun juoksevat edes taas altaassa :)

   Hei ihanaa Losin matkaa! Olen tehnyt muutaman postauksen aiheesta!
   Kannattaa lukea esim tämä:
   https://www.idealista.fi/strictly-style/2016/03/10-best-los-angeles-sights/
   Ja noiden lisäksi käykää ehdottomasti katsomassa paikallinen urheilutapahtuma. Dodgersien tai esim Lakersien peli :)

   Ravintoloina sanon Boa, Gracias Madre, Izakaya by Katsuya, The iVy, Nobu Malibu, apua, näitä on monia! Ja suosittelen käymään Urth Cafessa ja tilaamaan Maroccon Mint Boban ;)

 • Moikka Hanna! Niin samat ajatukset täällä. Saanko linkata tähän eilen julkaisemani postauksen?

  https://www.idealista.fi/modernistikodikas/2018/10/28/ostin-lennot-ja-alkoi-ahdistaa-sitten-kirjoitin-taman/

  Me lennämme kuun lopulla Arabiemiraatteihin ja ilman maailmantuskaa ei reissu onnistu. Mutta jatkossa(kin) pohdin tarkemmin lentämistä ja otan entistä vastuullisemman asenteen ja huomioin arjessa pieniä ekologia tekoja entistä enemmän.

  • Ollaanpa me samalla aaltopituudella! Tottakai!
   Arabiemiraatit ovat lapsiperheelle todella helppo ja hyvä kohde. Lyhyt lento, ei aikaeroa, suht varma aurinko, hyvä infra, mutta sitten taas maan ihmisoikeuspuolet taas noh, nostattavat maailmantuskaa enenevissä määrin. Samalla olen myös sitä mieltä, että jokaisella maalla on omat ongelmakohtansa. Mutta olen niin samaa mieltä mitä kirjoitit. Hyvin samoja asioita. Yksi avainasioita mitä haluaisin kanssasi painottaa on:
   “Ennen kaikkea, yritetään uskaltaa puhua ekologisuudesta ja hyvistä valinnoista vähemmällä vertailulla ja enemmällä kannustamisella.”
   Koska kestävä muutos ei tule ikävän syyllistämisen kautta vaan juurikin positiivisen kannustamisen.