CATEGORIES

Kameran testausta

14.4.2013

Hullujen päivien tarjontaa jaotellessa mainitsin toiveestani vaihtaa kamerani runko uudempaan, kykenevämpään malliin. Olen jo vuosia kuvannut Canonin vanhalla 450D mallilla, mutta nyt olisi aika vaihtaa parempaan. Haaveissani on Canonin 5D Mark II / III tai Mark II:sen tilalle tullut 6D. Mainittuani tästä tarpeesta, ystävällinen neiti V Canonilta otti yhteyttä ja kysyi tahdonko kyseiset mallit lainaan, jotta voin kokeilla runkoja ennen ostopäätöstäni. Kyllä kiitos!

Nyt minulla on lainassa Canonin 5D Mark III. Herttinen kun on opettelemista, sillä tässä kamerassa on huimasti minulle aivan uusia toimintoja ja mahdollisuuksia. Koekaniiniksi sain siskoni, jotta pystyin kokeilemaan kameran street style-kuvaamisen mahdollisuuksia. Ja loistavathan ne ovat, kunha itse vielä saisin kaikki asetukset kohdilleen. Rungolla on tosiaan välilä.

Yritän kuvata ulkoilmassa, milloin voin pitää valkotasapainon automaatilla. Kohdennan keskelle kohdettani (lantiolle) ja säädän aukon n. 1.8 kokoiseksi. Pilvisellä säällä nostan valoitusta hieman (+1) ja pidän ISOn mahdollisimman pienenä (n.100-200). Suosin AV-toimintoa sekä näissäkin kuvissa käyttämääni 50mm f/1.4 linssiä.

Joten kokeneimmille ja mahdollisesti jopa kouluttautuneille kuvaajille kysymys: Millaisia asetuksia sinä suosit katukuvaamisessa? Itse olen poiminut vain netistä kuvausvinkkejä ja sinnikkään kokeilun kautta yrittänyt löytää niitä optimaalisia asetuksia. Vinkkejä siis otetaan avosylin vastaan!

34 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • d

  Ootte tosi kauniita sinä ja siskosi! :)

 • sara

  Mä kyllä noissa asukuvissa vaihtaisin aukon kokoa ainakin 4:sen kieppeille (Alexahan taisi tuossa manita käyttävänsä about tuon suuruista aukkoa ja ero on huima). Näissä esim. siskon naama on ihan sumea ja terävää on on oikeataan vain tuossa navan kohdalla. Muotikuvissa varsinkin kuitenkin mielellään hahmottaa kunnolla koko kokonaisuuden ellei kyse ole jonkun tietyn yksityskohdan esittelemisestä, mutta sehän tapahtuukin lähinnä lähäreissä. Kokeile ihmeessä tosiaan ottaa kuvia eri aukoilla/suljinajalla samasta objektista niin näet eron, miten kamera käyttäytyy. Suurin aukko ei ole yhtäkuin paras kuva ;)

 • Kira

  Jos olisin tiennyt että nää kuvat tulee tänne niin olisin ees voinu yrittää hymyillä :D Kunnon myrkkynaama!

 • sofian sohva

  Suosittelen että testaat kameran eroja ottamalla molemmilla rungoilla täsmälleen samanlaiset kuvat samoissa olosuhteissa ja laittamalla ne tänne blogiin vierekkäin. Eli siis samalla objektiivilla, valotusajalla ja aukolla. Veikkaan että nettiresoluutiossa kuvissa ei juuri huomaa eroa mutta hintaero on useampi tonni. Täyden kennon kokoa tarvitaan lähinnä kun kuvataan suuria printtejä mutta nettiin sillä ei ole mitään merkitystä. Niin ja laita ne kuvat ilman että kerrot lukijoille kumpi on kuvattu kalliimmalla rungolla, saa nähdä arvataanko me oikein :)

  • Mrs.V

   Hieno idea! Kiitos! Pyrin toteuttamaan samanlaisissa olosuhteissa! Kiitos.

 • Ja kannattaa vielä opetella pois tuosta automaattisesta valkotasapainosta. Se on kuitenkin kamera, joka siellä arpoo että mikäs oliskaan sopiva valkotasapaino, eikä se ole aina se paras mahdollinen. Ulkona kuvatessa voi ihan hyvin valita aurinkoista/pilvistä vallitsevan sääolosuhteen mukaan. Tai jos ihan hifistelijäksi alkaa, niin määrittää sen valkotasapainon itse esimerkiksi valkoisen paperin avulla. Ja ISOa vain tarvittaessa suuremmaksi, kyllä se noilla kuvakoilla sen kestää. Kuhan ei naama rupea vihertää… (:

  • Mrs.V

   Sisällä kuvatessa “hifistelen”, sillä lähes aina säädän valkoisen paperin kautta valkotasapainon. No hyvä tietää, että tässä kamerassa riittää poweria suuremmallakin ISOlla, mun 450d nimittäin ei kovin hyvin siinä kestänyt :/

 • Canonit on parhautta <3 Mä oon ollu ainakin enemmän ku tyytyväinen omaan mark II:seen. Se on vaan niin helmi:) Ainoo miinus on sen koko, jonka vuoksi olympuksen pen lähtee usein mukaan, jos on pienempi laukku tms. Mutta täyskennosessa ihanaa on se, että 50mm on todellakin 50mm ja kuvaan kans mahtuu jotain. Ja terävyys on ihan omaa luokkaansa. Kolmosella taitaa saada vielä liikkuviin kuviin ihan omat sväärinsä:) Ite haaveilen 24-70mm 2.8 objektiivin hankinnasta, joka itseasiassa Malenaltakin löytyy. Se olis vaan aivan täydellinen ihan melkein kaikkiin kuviin :) Hinta tosin on kaikkea muuta ku täydellinen.. Ja noista asetuksista, niin mä käytän yleensä jonkun verran enemmän isoa, mutta tosin riippuu ihan täysin muusta valotuksesta. Manuaalilla saa kyllä kaikkein parhaimmat kuvat olosuhteesta riippumatta, mutta itselle sen kanssa kuvaaminen on aina sen verran hitaampaa , että pelkkää aukkoa säätämällä saa nopeemmin kuvattua:)
  Niin ja upea sisko taas! <3! :)

  • Mrs.V

   Oho! Joo Alexa puhui tuosta kameran omasta objektiivista ja kieltämättä kiinnostaa kovasti kokeilla… Ja juuri näin. Ajan vuoksi ja myös sen takia, että linssin takana on asu kuvia kuvatessa joku muu (joka haluaa vaan äkkiä olla valmis :D) niin toki rajoittaa säätöjen määrää. Halikiitos! <3

 • K

  Kysymys siskollesi: Tuota huivin alkuperää mietin.

  • Mrs.V

   Toivottavasti sisko kerkeää vastata! :)

   • Kira

    Huivi oli tuliainen äidiltämme Shanghaista! Ei minkään merkkinen, mutta kashmerea niin ei kutita suupieliä kun huivin taakse haluaa hautautua :)

 • Voi vitsi minä haluaaa… Kyllä toi 50mm toimii näköjään ihan hyvin täydellä kennolla, olisi tosi mielenkiintoista kokeilla sitä 85mm nimenomaan tohon täyteen kennoon ja katsoa että kuinka upeita streetstyle kuvia sillä saa! Tosin sitten just jos haluaa sen 85mm 1.4, niin siitä saakin jo vähän maksaa…

  Mä käytän yleensä 4 tai 4.5 aukkoa, toiminut näillä säillä varsin hyvin :)

  xx

  • Mrs.V

   Oli puhetta, että voisin mahdollisesti kokeilla sitä tuohon kameraan optimaalisinta objektiivia. Toivottavasti onnistuu, että pääsen vertailemaan! Kiitos muru! Mä en tiedä oikeastaan mitään tästä yhteensopivuudesta. HArmitti vain kun oma macro ei tähän runkoon käynyt. Toivottavasti sitten 6D:hen käy?

   • Pöllö

    Sulla on varmaan canonin ef-s 60mm macro. Täyden kennon runkoihin kuten 1D-X, 5D:t ja 6D käy ef-objektiivit. Muihin canonin runkoihin eli ns. croppikennosiin käy sekä ef ja ef-s objektiivit.

    • Mrs.V

     On…. Voi räkä. Osaatko suositella sitten parempaa runkoa, jotka ovat myös käyttökelpoisia näiden objektiivien kanssa?

     • Pöllö

      No joo vastauksesta tuli vähän pitkä :D Täyden kennon rungoissa on tärkeetä että objektiivit on hyviä. Mulla on mark II:ssa tuo 50mm sekä canonin 24-105mm ja niillä on pärjännyt ihan hyvin. Ellei halua niitä ef-s objektiiveja myydä pois niin joskus piakkoin ilmestyvä 70D on luultavasti jo ihan kunnon runko :)

     • Pöllö

      Eihän noita parempaa runkoa olekaan :) Mutta siis on nuo canonin halvemmatkin mallit kehittynyt tuon 450D jälkeen esim 650D ja uusimmat 700D ja 100D ovat jo aika hyviä myös korkeilla ISOilla. Myös 70D on varmaan kohta ilmestymässä, samoin 7D -rungon uusi malli.
      Itse myin ainoan ef-s objektiivini pois ja ostin 5D mark II -rungon täyden kennon ja korkeiden ISO -arvojen vuoksi. Halusin myös kameran mikä on hyvän kokonen ja sopii hyvin käteen, nuo 650D ja 700D ovat melko pieniä mistä tietysti toiset tykkää, toiset ei.
      Mun oli helppo luopua tosta ainoasta ef-s objektiivista koska mulla oli myös hyviä ef -objektiiveja mitkä siis sopivat noihin täyden kennon runkoihinkin. Jos sulla taas on enemmänkin noita ef-s -objektiiveja niin ehkä niistä ei sitten kannata luopua vaan ostaa runko mihin ne sopivat.
      7D ja varmaankin sen tuleva seuraaja on hyviä luonto ja -urheilukuvaukseen nopean sarjakuvauksen ja hyvän tarkennuksen vuoksi. 650D, 700D ja 100D on pienikokoisia, 100D kaikista pienin. Semmonen mahtuu pienen objektiivin kanssa mukaankin kivasti. Noissa kolmessa on kaikissa kosketusnäyttö, jos sellaisen kameraansa haluaa. 60D -runkoa en enää ostaisi koska 70D on varmaankin kohta tulossa, ja samaan hintaan saa vaikka 700D -rungon mikä on oikeastaan parempi.
      Eli suosittelen kyllä täyden kennon runkoa, mutta jos sen takia joutuu laittamaan monta objektiivia vaihtoon ei se ehkä ole paras vaihtoehto. Kannattaa jonkun verran vertailla noita runkoja, jotain muitakin pieniä eroja niissä on :D

     • Mrs.V

      Wau mikä vastaus. Valtavan syvä kiitos ja kumarrus avusta! Minulta löytyy noita ef-s objektiiveja melkoisesti. Jopa 3. Joten eipä taida olla kunnon runko vielä mun hankita, ellen saa objektiiveja fiksuun hintaan myytyä :/

     • 60 D ja 7D !!! :)
      Mä arvoin pitkään ton seiskan ja mark II:n välillä :) 60 D ja 7 D:tä molempia oon ehtiny testaamaan ja on myös aivan huippu hyviä:)

 • Veera Orava

  Heips!

  Tuossa rungossa on sen verran vääntöä, että voit surutta nostaa herkyyttää reippaasti tarvittaessa. Varsinkin kun kuvat ovat netissä pienellä resolla. Pidä vaan huoli, että suljinaika on tarpeeksi nopea, ellei kohde ole täysin paikallaan ja itselläsi vakaa käsi. Mikäli haluat pelata syvyysterävyyksillä ja fiiliksissä, joka tuo kieltämättä sitä “extraa” kuviin, voit kokeilla mm eri aukkoja/aikayhdesitelmiä (liike-epäterävyyttä ym). Kokeilemalla selviää, millä saat sellaista jälkeä mistä itse pidät eniten. Vielä lisäksi voin sanoa, että linssin laadulla (kulkee käsikädessä hinnan kanssa) on merkitystä kuvan laadun kannalta. Kannattaa hyödyntää kameran kaikkia ominaisuuksia ja opetella käyttämään muuta kuin automaattia. Muuten kameran finessit menevät täysin hukkaan ja kuvia voi yhtä hyvin ottaa huonommallakin rungolla.

  Ihania kuvaushetkiä Sinulle!

  • Mrs.V

   Ah! Kiitos Veera kovasti! Juurikin syvyysterävyyttä tahdon käyttää asukuvissa. PItää nyt siis keskittyä entisestään suljinaikaan. Minusta tuntuu, että vasta nyt tuon MARKin myötä saan hyvistä linsseistäni kunnolla käyttöä! Automaatilla en ole kuvannut vuosiin, mutta silti on edelleen hakusessa niiden täydellisten asetusten löytäminen asukuviin. Kiitos ja pitää muuten taas palata mailien puolella.. ;)

   • Veera Orava

    Tehokeinona voit vielä käyttää esim pientä salamaa kiinni kamerassa, jolla pysäytät liikkeen pitkällä suljinajalla (suht. lähikuva). Lisäksi pienellä teholla salamasta on hyötyä esim tummille silmänalusille jne. (Tämä kommentti ei liittynyt suoraan juuri sinuun ;) ).

    • Mrs.V

     HAhahah! Loistava vinkki! Tää väsynyt yövalvoja tahtoo todellakin löytää jotain valokynän kaveriksi kun noi silmänaluset lähtee ihan käsistä :D

 • aila

  Luin juuri aikaisemman postauksesi kameroista (monta postausta oli rästissä, taisi olla hullujen päivien ostovikit-postaus) ja siinä oli puhetta objektiiveista ja aukoista. huomio kiinnittyi siihen, että puhuit pienistä aukoista (f 1,4 etc) . Sehän on niin, että mitä pienempi luku, sitä suurempi aukko, jolloin kuvaaminen onnistuu vähemmässäkin valossa ja saadaan se pieni terävyysalue, mikä korostaa haluttua kohtaa. Tämä on tosi yleinen “virhe”, johon sorrutaan noista aukoista puhuttaessa. Tarkoitus ei missään nimessä ole ns. viisastella, otat hyviä kuvia ja sehän on tärkeintä : )..Minun järkkärissäni on ihana havainnollinen kuva, jostä näkee aukon koon :)
  Itsekin pidän tuollaisista sumea tausta-asukuvista, hyvä tehokeino ja tunnelmanluoja : ) Kivoja kuvaushetkiä sinulle !

  • Mrs.V

   AH! Ihan totta, kiitos vielä kun muistutit! Asiasta lukenut pariinkin otteseen miten se käytännössä toimii, mutta taas unohdin. Kiitos vielä selvennyksestä!

 • Amaliina

  Kameroista en valitettavasti osaa sanoa mitään, mutta mistä siskosi on ostanut tuon takin. Se on juuri, mitä olen etsinyt kevääksi ja värikin aivan oikea. Voisitko kysyä häneltä takin tietoja? Kiitos! :)

  • Mrs.V

   Pipo on ostettu Prismasta!! :)

   • Anonymous

    Hän kysyi takkia :)

    • Mrs.V

     No jopa näkyy nyt mun 3 tunnin yöunet :D Minä kuin koko ajan LAKIN :D Takista en tiedä – toivottavasti sisko kerkeää tänne vastata! :)

     • Amaliina

      Kiitos vastauksesta Kira. Pitää yrittää väijyä sitä jostain, tosin saattaa olla vain ajanhukkaa, mutta pakko yrittää. Takki on ihan mahtava! Tosin sinun päälläsi muovisäkkikin näyttäisi edustavalta… :)

     • J

      Heippa!

      Onko sulla mahdollista saada unta palloon päivän aikana, jos yöt ovat rikkinäisiä? Kokemuksesta tiedän että on hieman laiha lohtu mutta auttaa hienan ainakin:) muistan hyvin tuon vaiheen ja unenpuutteen… Yhdessä vaiheessa suurin haaveeni oli vain saada nukkua, ah! Tiedän että on raskasta, muista olla itsellesi armollinen.

     • Mrs.V

      Ihana olet kun huolehdit <3 Ikävä kyllä minun on pakko tehdä töitä ne hetket kun poikani nukkuu ja myös jostain syystä päiväunet eivät sovi minulle sitten alkuunsakaan? Olen aina puolet väsyneempi niiden jäljiltä sekä aivan sekaisin. VAikka olen väsynyt, olen paremmalla päällä ilman. Omituista, mutta näin mulla :/ Onneksi asutaan lähellä perhettä ja läheisiä, joten apu on lähellä. Mummilla oli tuosaa yhden yön juuri, että sai vanhemmat kaipaamansa kokonaisen yön unta. Kiitos paljon sanoistasi ja sympatiasta. Taitaa tietää kaikki äidit millaista tämä on. Auttaa paljon, kun kuuntelee saman lpi käyneitä ja todisteita siitä, että ei tämä loputtomiin jatku :D Kaikki on vain vaiheita <3

     • Kira

      Hei! Takki on Leviksen. Ostin sen Barcelonasta viime syksynä. Yritin Leviksen nettikaupasta katsoa jos mallia löytyisi, mutta ei. Saattaa olla todella vanhakin malli kun löyty sattumalta alerekistä ;)