CATEGORIES

Neuleen hoitovinkki: Nopeasti nypyistä eroon

11.12.2015

Lämmin ja pehmeä neule on syystalven lempivaate, joka palvelee hyvälaatuisena pitkään. Ne ovat kovassa käytössä ja sen myötä myös nyppyyntyvät. Nyppyyntyminen kuuluu villan ominaisuuksiin, täten vaivalta ei säästy hyvälaatuisenkaan villan kohdalla. Itse rakastan neuleita ja käytän niitä nyt melkein päivittäin. Pehmeä kangas tuntuu ihanan ylelliseltä iholla, mutta nyppyjen vallatessa villaneule näyttää vain epäsiistiltä. Täten aina kun vain ennätän (eli liian harvoin), yritän näitä ihania luottovaatteita myös hoitaa.

Nyppyjä varten on nypynpoistajakoneita (hinta yleensä 10e-20e tienoilla), joiden teho vaihtelee suuresti merkeittäin. Mutta jos kaapistasi ei löydy kyseistä konetta, on nyppyjen poistamiselle myös toinen keino.

neuleenhoitovinkki-1961text
neuleenhoitovinkki-1963

Nyppyjen poistoon toimii loistavasti kertakäyttöinen partahöylä. Valitse uusi ja terävä höylä, sillä tylsä terä vahingoittaa kangasta helpommin. Aseta vaate tasaiselle taustalle (silityslauta on toimiva) ja kiristä kangas tiukaksi. Pienillä vedoilla rapsuta neuleen pintaa ja ole varovainen ettet tee kankaaseen reikää. Yllä olevassa kuvassa näkyy, miten paljon onnistuin saamaan nyppyjä pois uudehkosta neuleestani.

Minulla on kotona myös nypynpoistokone (maksoi vaivaiset 5 taalaa läheisessä marketissa), jonka avulla pääsee nypyistä eroon nopeasti ja suhteellisen tehokkaasti. Molempia käyttäneenä olen huomannut partahöylän poistavan pienet nypyt tehokkaammin kuin kone (teho vaihtelee ilmeisen suuresti myös merkeittäin). Joten höylällä työ kestää hieman pidempään ja tulos on tarkempaa, kun taas koneella työ käy nopeammin, mutta tulos ei ole ihan yhtä täydellinen. Molemmilla tavoilla neule kuitenkin siistiytyy huomattavasti ja ylellinen kangas näyttää taas siltä, miltä tuntuukin.

neuleenhoitovinkki-1970neuleenhoitovinkki-1971neuleenhoitovinkki-1967

Muista kuitenkin, että nyppyjen poistaminen kuluttaa kangasta, joten neuletta ei pidä liiaksi kyniä. Säästä siis höyläykset niille hetkille, kun kangas sitä todella tarvitsee, tai tee täsmäiskuja vain niihin kohtiin, josta nypyt ovat ottaneet vallan.

6 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Heidi

  Nyppyjen poistamiseen hellävarainen keino on myös cashmerekampa (vai kashmirkampa suomeksi). Sillä ei saa reikiä vahingossakaan aikaiseksi! Omani ostin Muotikuusta ja myöhemmin olen saanut kampoja neuleen mukana niin Lillystä kuin Nectarinestakin Helsingistä.

  • Anonymous

   Olisiko sinulla kuvaa tuosta kashmir kammasta. Löysin itseltäni Andiata merkkisen kammannäköisen pienen pleksin jonka reunassa on karheaa hopean väristä verkkoa. Epäilen ostaneeni sen joskus tuohon tarkoitukseen.

 • Anonymous

  Stocka myy ompeluosastolla viiden euron hintaisia Prymin nypynpoistajia. Lisäksi siellä on mohairille oma harjansa, sellainen kierreharja. Sheiverissä on riskinsä, joten sitä en käyttäisi kun on olemassa siihen suunniteltuja välineitä.

 • Mikaela

  Kiitos tosta sheiveri-vinkistä! Mulla on kans toi kone, joka poistaa nypyt ihan hyvin, mutta sen kanssa pitää olla todella varovainen reikien suhteen (pari reikää tullut ja harmitti!). Täytyy siis kokeilla tota toista keinoa myös :) kiitos myös muutenkin kivasta blogista! <3

 • Minna

  Jes! Kiitos tästä :) juuri muutama päivä sitten siskolleni “itkin” kun neule on jo ihan nyppääntynyt vaikka ostin vasta syksyllä. En ole saanut vielä aikaiseksi hommata tuota konetta, ehkä ensin kokeilen tätä vinkkiä!