CATEGORIES

Mokkaisten kenkien hoito

12.9.2010

Mokkanahka on paljon arempi materiaali kuin normaali nahka, täten se likaantuu helpommin. Siksi on hyvin tärkeää suojata kenkäsi oikein ennen käyttöä ja lisätä suojaa kenkiisi tasaisin väliajoin. Hyvä suoja nimittäin hylkii lika- sekä vesitahroja, täten oikealla hoidolla voit tuoda näillekin kengille vuosia lisää elinaikaa.

Ennen suihkutusta, mokkanahka tulee puhdistaa pölystä ja muusta liasta. Tätä varten on hyvä hankkia oma harja mokkanahalle, koska liian kova harja saattaa vaurioittaa nahkaa.
Mokkanahkaa tulisi muutenkin harjailla säännöllisin väliajoin, jotta pinnassa säilyisi materiaalille ominainen nukkapinta. Vanhaa ja kulunutta mokkapintaa voi elävöittää mokkaharjan erikoisella metalliharjaksilla. Silloin voi lukemani mukaan käyttää koviakin otteita, jotta tiiviiksi painautunut pinta saataisiin uudestaan nukkaiseksi.
Jos kengille on lentänyt kuraa, kannattaa sen ensin antaa kuivua ja sitten harjata pois.

Kun kenkäsi on puhdistettu pölystä ja liasta, voi suihkuttaa niille tarkoitettua suoja-ainetta. Tässäkin on tärkeä muistaa valita kengillesi oikea suojaväri, sillä moni näistä suojasuihkeista sisältää väripigementtiä, mitkä ehostavat kenkiesi alkuperäistä väriä.
Suihkutustyö kannattaa tehdä ulkona tai hyvin ilmastoidussa tilassa. Sen jälkeen anna suihkeen kuivua purkissa mainitun ajan verran (yleensä 30 – 60min).

Minulla on muutamatkin mokkapintaiset kengät, täten suojasuihkeitakin minulla on moneen eri lähtöön. Varastostani löytyy suihke mustille, beigeille ja sinisille mokkakengille.

4 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Juulia

  Hei osaatko sanoa onko tekonahkasille ja -mokkasille mitää tällaisia ohjeita? Tai psytyykö niihin laittamaan mitään suoja-aineita? :)

 • iinap

  Kiitos vinkeistä! Löysin juuri mokkaiset vintage-saappaat kirppikseltä ja ne kaipaavat varmaan juurikin tuota metalliharjaa:)Ps. pisti vähän silmään tuo sun "täten" -sanan käyttö. tarkotat varmaankin "joten", tai ainakin mun korvaan se kuulostaa niin paremmalta:)

 • Pusuhuulet

  Piti muuten sanoa että nää sun hoito-ohjeet on hyödyllisiä, mä olen lukenut aiheesta jonkin verran mutta aina on hyvä kerrata. Olen ollut tosi laiska kenkien hoitaja, ja nää ohjeet saa mut häpeämään etten ole hoitanut kenkiäni säännöllisin väliajoin. Täytyykin tästä lähteä putsaamaan yhdet nahkakengät… :)

 • Ebba Q.

  Ihanaa, kiitos näistä kenkien huolto-ohjeista! :)Olen ainakin itse tosi huono kenkien huoltaja joten tästä oli hurjasti hyötyä!