CATEGORIES

Wardrobe cornerstones – Shoes

14.3.2012

Takaisin kulmakivillä teposteluun, sillä nyt käydään läpi klassisia kenkiä!

Laukkujen lisäksi olen ihan totaalinen kenkäaddikti. Olen huomannut, että laadukkaat kengät kestävät helposti monia vuosia loistokunnossa. Ennenkuin omistin ainoitakaan “merkkikenkiä”, niin ihmettelin kovasti miksi niihin kannattaa panostaa kun koin kenkien kuluvan käytössä jokatapauksessa niin nopeasti. Voih kuinka väärässä olinkaan. Tästä syystä kenkiä ostaessa suosittelisin jälleen huolella punnitsemaan tarpeitasi ja panostamaan laatuun. Ihan muutamallakin yksilöllä pääsee hyvin pitkälle. Tulen käymään läpi tässä postauksessa hyväksi että huonoksi toteamiani merkkejä.

Jaan käyttämäni kengät tässä postauksessa neljään luokkaan: Matapohjaisiin, avokkaisiin, saappaisiin sekä talvikenkiin. Aloitetaan mukavuusluokasta, eli matalapohjaisista kengistä.

Flats – Matalapohjaiset kengät

Kun suuntaan kaupungille, valitsen lähes poikkeuksetta matalapohjaisetkengät, sillä ne ovat kaikista mukavimmat päällä ja jalat jaksavat pidempään. Toisena syynä miksi harvemmin valitsen ohut korkoisia kenkiä kaupungille on mukulakivet. Ne tekevät huomattavaa tuhoa korkojen jäädessä väleihin ja sekunnissa koron vuoraus/nahka on rutussa.

Käytän hyvin paljon balleriinoja. Ne ovat äärimmäisen mukavat päällä ja kovin naiselliset. Henk. koht. en juurikaan käytä lenkkareita tai vaikkapa Converseja kaupungilla. Lenkkareita käytän ainostaan urheillessani tai koirieni kassa kävellessäni enkä vain koe Conversien olevan minun juttuni.
Näin kevään kynnyksellä puen balleriinojen kanssa ohuet sukkahousuja muistuttavat sukat. Ne ovat sopivan ohuet eikä niitä edes huomaa käytössä. Näin jalkapöydän paljas osa pysyy lämpimänä sekä rakkuloitakaan ei pääse yhtä helposti muodostumaan. Suosittelen lämpimästi.
Omasta kaapistani löytyy balleriinoja vain perusväreissä (mustat, ruskeat, nudet, valkoiset ja harmaat). Vasta hiljattain ostin hieman erikoisemmat baltsut, nimittäin leopardiprintillisinä. Ne tuovat oikein mukavasti eloa niihin kokomustiin perusasuihin, mutta suosittelisin alkuun kuitenkin miettimään mille peusväreille sinulla olisi eniten käyttöä. Syksyllä ja keväällä käytän hyvin paljon mustaa ja ruskeaa, mutta kevät/kesällä valkoiset ja nudet menevät nokkimisjärjestyksessä edelle. Kesällä myös sandaalit ovat kovassa käytössä.

Olen huomannut, että mukavimmat ballerinat ovat tehty pehmeästä ja joustavasta kankaasta. Kovat balleriinat saavat herkkiin jalkoihini helpommin rakkuloita. Niiden kanssa käytän aina varmuuden vuoksi rakkolaastareita, koska omat jalkani ovat rakkuloille jotenkin erityisen alttiit (saan niitä jopa Havaianas -sandaaleista :/ )

Ehdottomat suosikkimerkkni ballerinoissa ovat Mulberry ja Louis Vuitton. Ne istuvat omaan jalkaani todella hyvin ja niitä kahta paria käytänkin ylivoimaisesti eniten.
Muista merkeistä joista minulla on positiivista kokemusta on Marc by Marc Jacobsista sekä Fendistä.
Negatiivista kokemusta minulla on Jimmy Choon balleriinoista. Omani ovat vain niin kovat käytössä, että niillä on melkoisen tuskaista kävellä kun ottaa huomioon miten mukavat balleriinojen pitäisi olla. Myöskin negatiivisia kommentteja saa osakseen Stylesnob – baltsut. Niiden kangas lähti kulumaan välittömästi ja koristekivet tippuivat matkan varrelle vähintään yhtä nopeasti. Valtava ero siihen, kun vertaan esimerkiksi näihin aiemmin mainitsemiini merkkeihin. Suosikkibaltsuni ovat jopa 6 vuoden jälkeen kuin uuden veroiset vaikka ovatkin saaneet kovaa kulutusta osakseen.
Hiljattain ostin myös Tory Burchin baltsut, mutta minulla on ollut ne vasta niin vähän aikaa käytössä, etten osaa sanoa niiden kestävyydestä vielä mitään. Todella mukavat ne kyllä ovat minun lättäjaloissani ;)
Sandaaleista voin suositella massaketju River Islandia. Heillä on paljon hauskoja yksilöitä edullisin hinnoin. Sandaaleita tulee käytettyä vain kesäisin, joten ne kestävät helpommin vuodesta toiseen.

Balleriinoja silmälläpitäen, olen kuullut Tod’s merkistä todella paljon positiivisia kommentteja. Heidän kenkänsä ovat nimenomaan tehty joustavasta kankaasta ja pohjassa on usein jalkaa hyväilevät ergonomiset muovinapit, joten mukavuus on kuulema aivan omaa tasoaan. En omista merkiltä ainoitakaan kenkiä, mutta ehdottomasti haluaisin tulevaisuudessa sellaisiin panostaa jos vielä tarvetta balleriinoille joskus on.

Pumps – Avokkaat

Kun pääsin kokemaan merkkikengän lestin sekä kestävyyden eron entisiin Zaran kenkiini, ei ole ollut taakse katsomista. Ero on ihan huima. Zaran mustat avokkaat menivät nuhjuisen näköiseksi helposti alle vuodessa, kun taas esim. ihka ensimmäiset Louboutinin mustat avokkaani ovat 6 vuoden jälkeenkin uudenveroiset. Myös mukavuus on aivan eri tasoa. On uskomatonta kuinka paljon hyvä lesti voi saada aikaiseksi. Näin korkoakin voi tulla helposti lisää ja kävely luonnistuu ongelmitta ilman naamalleen lentämistä.

Jokaisen jalka on erilainen, joten eri merkkien kengät sopivat eri ihmisille eri tavoin. Minun jalkaani mukavin on ehdottomastiGiuseppe Zanotti merkki. Ne joustavat kivasti ja tilaa leveälle jalkapohjalleni on riittämiin. Positiivista sanottavaa minulla on myösChristian Louboutinin sekä Jimmy Choon kengistä. Ulkonäöillisesti pidän eniten Christian Louboutinin kengistä. Hänen muotoilunsa on niin kovin pehmeää, mutta kuitenkin erikoista. Tosin, myös suuri osa hänen kengistään ovat niin erikoisia, että omalta osaltani menee ihan yli hilseen…
Jos jostain merkistä tulisi jotain negatiivista sanottavaa mieleen niin se olisi Dolce & Gabbana. Nättejä kenkiä, mutta minulla ei ole parit omistamani yksilöt niin hyvinä säilyneet kun saisi odottaa.

Toki voit löytää laadukkaita avokkaita monesta paikkasta, eikä niiden tarvitse olla minkään merkkisiä. Itse olen huomannut tämän helposti menevän kalliiksi hakuammunnaksi, joten tästä syystä olen päätynyt panostamaan siihen varmaan valintaan, jonka tiedän sopivan omalle jalalleni.

Avokkaidenkin kohdalla ehdottomasti eniten käyttöä saa perusvärit. Täten suosittelisin hankkimaan mustat sekä nudet avokkaat vaatekaapin kulmakiviin. Mustille löytyy käyttöä vuoden ympäri kun taas nudet korkokengät toimivat upeasti kevät/kesällä mekkojen ja hameiden seurana kun väri antaa illuusiota pidemmistä sääristä. Kun nämä perusvärit ovat hankittu, voi lähteä pohtimaan muita erikoisia värejä makusi mukaan. Niillekin löytyy käyttöä vuosiksi eteenpäin juurikin piristämään LBD:tä tai mustaa jakkuasua. Sitä mustaa kun tuppaa aina vain löytymään ja valitsemaan…

Boots – Saappaat ja nilkkurit

Suosikkini kenkäni ovat varmaankin mustat Christian Louboutinin nilkkurini. Ne ovat niin äärimmäisen mukavat päällä korkeasta korostaan huolimatta. Minä olenkin pitkään yrittänyt metsästää vastaavia konjakkisina, mutta vuosien etsinnän jälkeen täydellistä paria ei ole tullut vastaan. En missään nimessä tahdo tyytyä, sillä tiedän käyttäväni niitä ahkerasti ja vielä monta vuotta eteenpäin.


Korkeavartisetsaappaat ovat mukavat ja tukevat syksyn säihin. Yllättävän paljon olen löytänyt käyttöä esim. mustille ylipolvensaappailleni. Saappaiden ja nilkkureiden kohdalla suosittelisin ehdottomasti pysyttelemään perusväreissä. Minusta on äärimmäisen haastavaa (ellei mahdotonta) keksiä asua hyvänmaun rajoissa esimerkiksi sähkönsinisille ylipolvensaappaille :/ Tämä on toki vain minun mielipiteeni, mutta omakohtaisesti pitäisin ne jalat hyvin neutraalinvärisinä mitä saappaisiin ja nilkkureihin tulee.

Winter – Talvikengät

Ugg’sit jakavat rajusti mielipiteitä, mutta itse olen ainakin sellainen vilukissa, että rakastan pukea ne päälleni kylmemmillä säillä. Erityisesti suosittelen näissä nimenomaan Ugg’s merkkiä. Olen aikoinaan omistanut joitakin feikkiversioita, ja ne lähtivät menemään linttaan pohjasta alta aikayksikön. Aidot Ugg’sit taas ovat säilyttäneet muotonsa vuodesta toiseen. Kyseiset mukavuudet on valmistettu lampaannahasta, joten on itsessään melkoisen arka materiaali. Omiani olenkin hoitanut tunnollisesti vettä ja likaa hylkivillä suihkeilla, sekä nopeasti poistanut kaikki tahrat lampaannahalle tarkoitetuilla tuotteilla (pehmeä harja + saippua). Lisää Ugg’sien hoidosta olen kirjoittanut tässä postauksessa

Uusin ihastukseni on Hunterin saappaat. Ne ovat todella mukavat jalassa sienimäisen sisuksensa ansiosta ja ovat kaikenlisäksi yllättävn lämpimät tämän vuorauksen ansiosta! Todella hyvät sade sekä loskasäälle! Merkki vielä valmistaa vaikka mitä hauskoja värejä ja malleja, ettei sateessa laulaminenkaan ole enää vaikeaa ;) Itse valitsin mustat salmiakkivarrellisen Regent Savoy -mallin, sillä kestävyytensä lisäksi näm käyvät tyylikkyytensä takia loistavasti myös kaupunkikäyttöön.

Siinä siis pitkä litannia taas kengistä järkyttävien kielivirheiden koristamana. Huoh. Toivottavasti jokui sentään jaksoi lukea koko pitkän lätinäni. Niin paljon tuli tarinaa, että jäi kieliopin tarkkailu hyvin vähälle :D

Yhteenvetona: Tässä suosittelemani kengät vaatekaapin kulmakiviin:

 • Mustat balleriinat
 • Ruskeat balleriinat
 • Sandaalit (neutraaliväri)
 • Mustat avokkaat
 • Nudet avokkaat
 • Mustat saappaat
 • Lämpimät talvikengät

Jos joku teistä on minunlaiseni kenkäaddikti, suosittelen kurkkaamaan shoes -kategorian postaukset kokonaisuudessan. Sieltä löytyy eri kenkämateriaaleille hoito-ohjeita, kuvia omasta kenkäkokoelmastani, ajatuksiani kenkien laadun suhteen jne jne. Haluaisin vielä loppuun painottaa, että kuten minkätahansa tärkeän tavarasi kohdalla – muista pitää niistä huolta! On tärkeää suojata kenkien arkoja materiaaleja oikeilla suihkeilla ja käydä suutarissa vaihtamassa korkolapua kun vanhat lähentelevät loppuaan. Lisää hoito-ohjeitani voit löytää tuon linkittämäni shoes-kategorian alta.
Kylläpä sitä jaksaa tämä tyttö jauhaa kengistä :D

shoescornerstones

God. I just went on and on about shoes and I just simply don’t have the time to translate the whole text in English. In a nutshell, my mantra in shoes is – quality matters. There is a huge difference between quality shoes and high street store shoes, so I would advise you to select carefully what sort of shoes you really need and the spend a little more on them. I would always opt for neutral colours, as they are useful and versitile year after year. When you have got your basic selection in order, you can begin to spicen up your LBDs and black suits with colourful pumps which alone can make the outfit.

In short, here’s a list of shoes that I’d recommed for every woman:

 • Black flats
 • Brown flats
 • Sandals (in a neutral colour)
 • Black pumps
 • Nude pumps
 • Black boots
 • Warm and comfy wintershoes

If you are a shoe addict like myself, I advise you to take a look under the tag “shoes“.

5 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Kata

  Heippa! Tarvisin hieman apua kokojen kanssa ja ajattelin, että sinä voisit tietää näistä jotain elikkä olen tilaamassa guccin kumisaappaita, mutta koot ovat siis Italialaisia.Vastaako italialainen koko miten suomalaista kokoa vai pitääkö ottaa isompi pienempi? Kiitos paljon jos vastaat <3

 • Xxx

  Paljonko maksoit noista louboutinin avokkaista? Unelmoin…

  • Mrs.V

   EN ikävä kyllä muista tarkkoja hintoja per kenkä :/

 • Hapsu

  Hei,
  oisko sulla vinkkejä mistä löytyisi kivat mustat korottamat saappaat? Semmoiset olisi mukavat syksyn ja sateisten kelien tullessa, kun ei joka päivä jaksa koroilla mennä.
  Tietäisitkö Hunterin ja Tretornin tapaisia tyylikkäitä kumisaappaita halevmpana?

  Kiitos näin etukäteen ! :)

 • Kikkara

  Hellou,
  meinasin seota onnesta kun näin nuo nuden väriset nilkkapituiset bootsit. Kenen designia? Voi kun tuollaiset saisi vielä…