CATEGORIES

Hyvän CV:n runko – Muista nämä 9 kohtaa

30.1.2019

Olen viimeisen kuukauden ajan lukenut paljon ansioluetteloita, sillä haimme Metin kanssa assaria / podi tuottajaa. Meidän omat kanavamme työllistävät meidät täysin, eikä meillä ole ollut sitä aikaa mitä haluaisimme laittaa Podcastin tuotantoon. Tarvitsemme avuksemme luottohenkilön, joka vastaa mm. Podcastin Instagram-tilin toiminnasta, tulevien jaksojen suunnittelusta ja vieraiden kontaktoinnista. Ensiksi haluan kiittää kaikkia hakijoita. Olemme äärimmäisen otettuja ja kiitollisia kiinnostuneiden suuresta määrästä. Hakijoiden taso oli todella korkea. Haastattelut ovat loppusuoralla ja viikon loppuun mennessä teemme päätöksemme, joka ei tule olemaan helppo. Tämän prosessin alla olen miettinyt useasti hyvän ansioluettelon, eli CV:n kaavaa. Mikä tekee CV:stä hyvän ja avaa oven seuraavaan vaiheeseen? Omia on tullut kirjoitettua, mutta oli hyvin erilainen kokemus olla itse niitä lukemassa.

Keskustelin aiheesta ystäväni kanssa, jolla on yli vuosikymmenen kokemus henkilöstöhallinnasta. Henkilöstöjohtajana hän on vuosien varrella rekrytoinut satoja ihmisiä. Hän on se henkilö, joka lukee sisään tulleet hakemukset ensimmäisenä. Pyysin häntä antamaan omat vinkkinsä hyvän CV:n tekemiseen. Tässä yhdeksän kohtaa, jotka tulee ottaa huomioon ansioluetteloa kirjoittaessa:

Vaikutelma luodaan ensisilmäyksellä
Visuaalisuus ja selkeys on todella tärkeä, yleisilme vangitsee kuitenkin heti kun CV avataan. Kohdenna CV:si myös ulkoasun osalta paikkaan nähden, mieti kuka on vastaanottaja. Luovilla aloilla visuaalinen näyttävyys on tärkeää, mutta turha kikkailu saattaa kääntyä sinua vastaan. Moni kompastuu panostamalla liikaa ulkonäköön ja aliarvioi sisällön tärkeyden. Visuaalisuutta tärkeämpää on tehdä CV helppolukuiseksi ja varmistaa, että olennainen tieto (osaaminen, työkokemus) on esillä. Nykyään mm. Office ja Etsy tarjoavat ilmaisia valmiita taittopohjia CV:n rakentamiseen, hyödynnä siis niitä, jos et osaa käyttää taitto-ohjelmia itse. On myös tärkeää, että tallennat CV:si helposti avautuvaan muotoon, mielellään .pdf-tiedostoksi. Kuvatiedostot eivät aina avaudu kaikilla koneilla ja monilla yrityksillä sekä rekryfirmoilla käytössä olevat sovellukset eivät saa poimittua niistä tärkeitä avainsanoja.

Pituudella on merkitystä
Useiden sivujen CV on työlästä luettavaa ja olennainen saattaa hukkua. Rönsyileminen antaa vaikutelman myös, ettet osaa tiivistää ja keskittyä olennaiseen. Fonttivalinnoilla ja järkevällä taitolla saat mahtumaan kaiken olennaisen 2 sivuun. Alan ammattilaiset eivät suosittele valloilla olevaa A4-trendiä, jossa CV saisi olla vain 1 sivun mittainen (toki joskus myös 1 sivu on riittävä). Suurin virhe on jättää olennainen osaaminen kertomatta, joten CV:stä ei saa tehdä liian lyhyttä sisällön kustannuksella.

Kiteytä olennainen
Nosta esiin saavutukset ja opitut asiat. Jos sinulla on jo paljon työkokemusta, ei sinun tarvitse luetella kaikkea kesätöistäsi lähtien, mikäli ne eivät ole olennaisia haettavaa paikkaa ajatellen. Balanssi on tässäkin tärkeää eli älä karsi kuitenkaan liikaa. Jos olet vasta urasi alkuvaiheilla ja sinulla ei ole työkokemusta tai sitä on hyvin vähän, voit hyvin merkitä kaikki työkokemuksesi ja työn kannalta relevantit harrastuksesi.

Panosta tiivistelmään
Rekrytointeja tehdessä on arvostettavaa, jos CV:ssä on selkeä tiivistelmä alussa ja siitä käy ilmi, että olet kohdentanut CV:si juuri tätä kyseistä paikkaa varten. Tiivistelmä kiteyttää kuka olet, mitkä ovat vahvuutesi sekä saavutuksesi. Tämän avulla rekrytoija saa nopeasti sinusta kokonaiskuvan ja toivottavasti kiinnostuu sinusta lisää.

Järjestyksellä on merkitystä
Tästä puhutaan harvemmin CV:tä käsitellessä, mutta järjestyksen merkitys on yksi tärkeimpiä asioita CV:tä tehdessä. Rakenne sekä ajallinen järjestys tekevät CV:stä jäsennellyn vaikutelman ja helpottavat rekrytoijan työtä. Panosta siis niihin. Tiivistelmä ja työhistoria ovat usein kaikista olennaisimmat, nosta ne heti alkuun. Liian monesti CV aloitetaan luettelemalla ensin opinnot, kielitaidot ym. ja olennaista joutuu selaamaan pitkälle. Muista myös, että aloitat työhistorian luetteloinnin uusimmasta vanhimpaan eli ajallisesti käänteisessä järjestyksessä. Jos olet kuitenkin vastavalmistunut, eikä sinulla ole vielä tehtävän kannalta olennaista työkokemusta, silloin voit nostaa ennen työkokemusta esiin opinnot sekä muut kyseisen työn kannalta relevantit osaamiset. Lisää loppuun referenssit, joihin rekrytoija voi olla yhteyksissä ja jotka osaavat kertoa sinusta työn kannalta lisää.

Älä jätä arvauksien varaan
Työhistoriasta kerrottaessa pelkkä työnimike ei vielä avaa kiinnostavinta osuutta eli sitä, mitä olet tehnyt. Avaa siis nimikkeen alle lyhyesti työnkuva ja kerro myös mitä olet saavuttanut sekä mitä osaamista tehtävä kartutti.

Ole rehellinen, pitäydy faktoissa
Suomalainen on monesti liian vaatimaton osaamisestaan, mutta CV:ssä näkee valitettavasti myös räikeitä ylityksiä, etenkin kielitaidon tai ohjelmistojen osaamisen osalta. Älä siis missään nimessä valehtele CV:ssä, kaikkien ei tarvitse olla suvereeneja viidessä kielessä ja on tärkeämpää, että kerrot olevasi nopea oppimaan uusia ohjelmistoja, kuin liioittelisit jo osaavasi kyseisen yrityksen järjestelmät ja IT-ohjelmat, mikäli näin ei ole. Jos sinulla on aukkoja työhistoriassasi tai jotain muuta, joka voisi herättää epäilyksiä, on myös hyvä avoimesti kertoa syyt sekä taustat näille.

Vältä kirjoitusvirheet
Ei läheskään itsestäänselvyys, vaikka niin luulisi. Tarkista CV ja hakemuskirje useampaan kertaan ja pyydä tarvittaessa joku muu oikolukemaan ne läpi. Kirjoitusvirheet ovat toki inhimillisiä, mutta CV:ssä ne antavat sinusta huolimattoman vaikutelman.

knit J.CREW

skirt H&M

jacket FILIPPA K

bag YSL

earrings GLITTER

boots STUART WEITZMAN

PS. foto ois kiva
Moni pohtii, kannattaako CV:n laittaa kuva. Se riippuu täysin haetusta työtehtävästä. Kuva ei ole missään nimessä pakollinen, mutta rehellisyyden nimissä kuvalliset hakemukset jäävät usein paremmin mieleen ja sillä voi erottautua. Muista, että Instagramisi suosituin kuva ei kuitenkaan usein ole paras valinta CV:n. Huomioi kuvavalinnassakin työ, jota haet. Perusvarma valinta on riittävän tarkka ja hyväntuulinen kasvokuva, ei siis kuva bilemeikissä tai sängyssä rennosti makoillen.

Iso kiitos ystävälleni Annamarialle näistä ammattilaisen vinkeistä.

10 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Jonna

  Hei, olisin kiinnostunut vielä kuulemaan keihin viittaatt “alan ammattilaisilla” tässä kohden:
  Alan ammattilaiset eivät suosittele valloilla olevaa A4-trendiä, jossa CV saisi olla vain 1 sivun mittainen (toki joskus myös 1 sivu on riittävä).

  • Hanna Vayrynen

   Viittaan tässä ystävääni, jota konsultoin tätä postausta tehdessä muutama vuosi sitten.
   Hänellä on vuosikymmenien kokemus HR-johtajana.
   Tästä postauksesta on jo aikaa, joten tämä on voinut muuttua.

 • Ansku in Ireland

  Haha, mun virallinen nimi on myös Annamaria ja olen ollut pitkään henkilöstöjohtotehtävissä. Mulla on siis Suomessa klooni ?? pointit allekirjoitan muuten UK ja Irlanti rekryprosessiin mutta kuvaa en täällä laittaisi. Saksassa ja muualla manner-Euroopassa se kyllä on usein tapana.

  Toivottavasti 2019 on lähtenyt hyvin käyntiin, en ole saanut aikaiseksi taas kommentoida pitkään aikaan mutta täällä yhä matkassa mukana!

  • Hanna Vayrynen

   Eikä! :D Ja hei mielenkiintoinen pointti! Että tämäkin eroaa niin suuresti kulttuurien / alueiden välillä!
   Kiitos erinomaisesti on lähtenyt, vaikka nyt täällä sairastellaankin. Toivottavasti siellä myös? :)

 • M

  Hei, tämä voi olla alakohtaistakin, mutta itse olen aina mieltänyt että tuo “panosta tiivistelmään” -kohdan teksti kuuluisi itse hakemukseen, tai jos CV:n lisäksi ei lähetetä erillistä hakemusta, niin esim. saatesähköpostin viestiin tms. Tällaista en siis koskaan ole nähnyt työnantajana tai työnhakijana. Olen akateemisella teknisellä alalla ja aina ollut suurissa kansainvälisissä yrityksissä, ja en ole törmännyt rekrytilanteissa tällä alalla siihen, että CV:ssä olisi oikeastaan mitään kohdeyritykseen viittaavaa. En myöskään ole omaan CV:ni tällaista lisännyt. Mahtaisiko olla alariippuvaista?

  • Hanna Vayrynen

   Mielenkiintoinen kysymys. Kysyn tätä ystävältäni onko huomannut tässä poikkeuksia! Minäkin olen nimittäin tehnyt CVn rinnalle saatekirjeen. Sanoit, että ettet ole törmännyt siihen, että CV:ssä olisi oikeastaan mitään kohdeyritykseen viittaavaa? Itse sanoisin että vaikka se on työlästä, niin tekisin CVn erikseen per kohdeyritys, koska saattavat painottaa eri asioita ja silloin valikoisin CVhen ne asiat jotka parhaiten myös vastaa heidän tarpeitaan/etsimäänsä?

 • Jaana

  Hyvä postaus ja hyvin listattu oleellisimmat ja tärkeät pointit, joista hyvä CV rakentuu. Olen tässä muutaman vuoden sisään ollut erittäin hyvässä rekrykoulutuksessa, jossa käytiin juuri nämä asiat läpi ja viilattiin jokaisen osallistujan hakemus, CV ja LinkedIn-profiili viimeisen päälle kuntoon.

  Itse olen tässä juuri nyt hakemassa uusia tehtäviä palvelumuotoilun, markkinoinnin ja front end -koodauksen ympäriltä ja toivoisin ja odotan sitä, kun LinkedIn:iä alettaisiin aktiivisemmin käyttämään rekrypuolella. LinkedInissä on ihan sama tieto, kuin CV:ssä ja juurikin helposti luettavalla kappalejaolla. Voisi hakemiinsa paikkoihin laittaa vain hakemuksen ja linkin omaan LinkedIn-profiiliin. Poikkeuksena vain nuo luovemmat tekijät; graafikot jne., vaikka heitä olen kyllä myös jututtanut ja useimmilla on piilotetun nettiosoitteen takana portfolio, jonka jakavat rekrytoivalle taholle tarvittaessa.

  • Hanna Vayrynen

   Mielenkiintoista kuulla! Kiitos Jaana tästä! Ja hyvin mielenkiintoista juuri Linkedin laajempi käyttö esim rekryssä. Tosin varmasti sitä moni työnantaja käyttääkin. Ja sitä minäkin jäin miettimään että miten luovat alat, mutta varmasti sitä keinot keksii tarpeen tullen :)

 • Missa

  Kiitti näistä vinkeistä! Itselle on työnhaku nyt ajankohtainen ja olenkin tehnyt Canvalla CV:t työpaikkoihin. Se on tosi helppo käyttää ja saa näppärästi kaunista!

  • Hanna Vayrynen

   Hei kiitos tämän vinkin jaosta! :)