CATEGORIES

Kuka teillä tekee näkymättömän työn?

27.2.2019

Kuinka monelle teistä metatyö on käsitteenä tuttu? Metatyötä on kaikkialla, mutta erityisesti lasten tullessa elämään sen määrä moninkertaistuu niin, että se räjäyttää pään totaalisesti. Termiin metatyö tutustuin aikanaan Marja Hintikka Liven kautta, missä toimittaja Jenny Lehtinen sen niin oivallisesti selitti. Metatyötä on kaikki osittain näkyvä tai näkymätön suunnittelu, järjestely, tarkistelu ja organisointi, mikä muodostaa valtaosan lapsiperheen kotihommista. Metatyötä on esimerkiksi päiväkodin kuvauslappujen täyttäminen ajoissa, synttärijuhlavieraiden allergioiden kartoittaminen, lasten harrastusmahdollisuuksien selvittely sekä lasten vaatteiden suunnittelu, pesu ja pakkaaminen lomamatkalle. Se on jatkuvaa ajatustyötä, päässä pyörivää listaa ja liutaa kysymyksiä, joiden määrä on loputon. Kuten jäävuoresta näkyy vain huippu, myös lapsiperheiden todellisesta työtaakasta näkyviä töitä on vain osa. Vähintään yhtä suuri osa on tätä metatyötä, jota on vaikea havaita.

sunnies CÉLINE

coat ZARA

knit MASSIMO DUTTI

bag LOUIS VUITTON

pants KAPPAHL

earrings GLITTER

shoes RAG & BONE

Kun kuulin tästä termistä, oli se kuin ahaa-elämys. Tämä on juuri se asia, mikä kuormittaa ja sen takia olen usein henkisesti niin väsynyt. Vihdoin minulla oli sana millä selittää sitä, mikä niin uuvutti. Tunnistin oman arjen olevan tosiasiassa täynnä tällaista näkymätöntä ajatustyötä ja suunnittelua. Tajusin ottaneeni hartailleni perheen projektijohtajan roolin. Ei kukaan sitä minulle antanut enkä minä sitä tietoisesti ottanut. Niin vain kävi. Nyt seuraava haaste olisi päästä siitä eroon ja se ei olekaan niin helppoa. Osaako luovuttaa ohjat? Mikä siinä onkin, että meillä äideillä niin helposti tulee tarve päällepäsmäröidä niin lasten pukeutumisessa kuin muissa perheen arkisissa asioissa.

Ihan pienen vauvan kanssa metatyötä oli jo jonkin verran. Piti esim. laittaa soseet valmiiksi, pakata tarvittavat ruoat, vaihtovaatteet, vaipat, wipesit, varatutit yms mukaan aina ovesta ulos lähtiessä, mutta lasten kasvaessa metatyön määrä on vain kasvanut. Kun tajusin jokapäiväisen metatyön määrän, auttoi se meitä huomattavan paljon jakamaan vastuuta arjessa. Alla minun ja Metin uusin podcast-jakso, missä puhumme niistä metatöistä mitä arjessamme on ja miten se on helpottunut tämän käsitteen ymmärtämisen myötä.

 

9 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Heli

  Haha, nauroin ääneen, kun kuuntelin tätä teidän jaksoa kuulokkeet päässäni – ja yritin samalla nukuttaa nuorimmaistani! Metatyö on tosiaan ihan tuttua, ja ulottuu ihan kaikille arjen osa-alueille. Mitä kenellekin päälle, mitä varalle mukaan, kuka hakee, kuka vie, kuka päättää mitä syödään, kuka laatii kauppalistan, kuka käy kaupassa, kuka valmistaa ruoan, kuka aikatauluttaa…. Ihan loputon lista. Itsekin huomaan kyllä välillä nimenomaan väsyväni tähän projektijohtamiseen – meillä mies kyllä toteuttaa, mutta auta armias, jos hänen pitäisi itse ensin miettiä, että mitä ja miten! Jäisi hoitamatta, epäilen. :D

  • Hanna Vayrynen

   Tipuin :D Kuin minun suustani. Yhdyn ajatuksiisi aivan täysin!!! :D High five sinne toiselle projektijohtajalle! :D

 • Ansku in Ireland

  En ole itseasiassa koskaan törmännyt termin mutta käytännön tasolla tuttu juttu! Vaikka meillä ei lapsia niin aika pitkälti projektijohdan meidän taloutta, laskut jne. Mutta toisaalta, olen onnekas että mies osallistuu kodin hoitoon (varmaan paremmin kuin minä!) ja rakentaa ja fiksaa kaikkea koko ajan. Oma duuni on suhteellisen vaativa ja stressaava mutta toisaalta se on kehittänyt tiettyjä taitoja jotka luontaisesti tekee musta uber organisoijan kun taas puolison työ on fyysisempää ja more practical niin hänen vahvuudet loistaa muissa asioissa kun metatöissä ? happy spring time!

  • Hanna Vayrynen

   No kyllä! Metatyötä on tosiaan kaikkialla! ja ihana jos teilläkin on tasapainossa hommat! <3 Hyvä tietää omat heikkoudet ja vahvuudet <3

 • Tintti

  Tosi mielenkiintonen popcasti. Lisää kuulisin mielelläni vinkkejä miten helpottaa ja vähentää metatyötä arjessa. Tällä hetkellä ruokaostosten teko tapahtuu netissä jotta ei menisi vapaa aika siihen. Ja mulla kans sama kortti juttu käytössä (joulu&synttärikortteja)

  • Hanna Vayrynen

   Hei loistava idea! Minä mielelläni kyselisin teiltäkin vinkkejä siihen! Listaan omani ja teidän parhaat vinkit! Kiitos!!

 • Viola

  Hei Hanna, yhdyn kokemuksiisi erittäin vahvasti vaikka meitä ei ole kuin kihlattuni ja minä vielä :D nyt viime aikoina muuton ja uuden työn aloittamisen myötä olen pyrkinyt miehelle selittämään miksi olen niin uuvuksissa kun teen lisäksi kaiken metatyön. Olisiko sinulla vinkkejä miten saada mies kunnolla ymmärtämään? Haluaisin pystyä tasapainottamaan vastuitamme ennen kuin perheemme tulevaisuudessa kasvaa :) Tuntuu, että ihan täysin mun mies ei ymmärrä miten rankkaa loppujen lopuksi on, kun hoitaa metatyön täysin yksin.

  • Helena

   Tämä metatyön hoitaminen itse on tosiaan aika aikaavievää ja rasittavaa! Itse lähdin aikoinaan purkamaan asiaa niin, että ensin yritin keskustella asiasta hieman tuloksettomasti. Tämän jälkeen lopetin kaikessa hiljaisuudessa joidenkin metatöiden tekemisen. Esim. Ennen tein yksin kauppalaput valmiiksi, suunnittelin ruokalistan ja suunnittelin valmiiksi esim. Perheenjäsenten(myös miehen perheenjäsenten… oh lord) synttäri- ja joululahjat. Tällä hetkellä otan suoraan ne asiat puheeksi, mitkä aiemmin olisin tehnyt itse kaikessa hiljaisuudessa. Esim ennen kauppaan lähtöä vaadin miestä edes jotenkin osallistumaan ruokalistan suunnitteluun ja ainakin hänen läsnäollessaan tsekkaan jääkaapin nykysisällön jne. Lisäksi lopetin tuon miehen perheen lahjoista stressaamisen, mies ei varmaan edes huomannut koko asiaa ja hoitaa homman nyt (tarvittaessa minun pienellä avustuksella) aika itsenäisesti. Tietysti tilanteita tulee, joissa joutuu joustamaan, mutta ehkä kannattaa tarkastella mitä metatöitä tekee ja ennenkaikkea miksi ne tekee itse, ja miten niitä voisi jakaa. :)

  • Hanna Vayrynen

   Hei ihana kuulla vertaistukea! Se on juurikin näin. KÄypä katsomassa vielä tämä sarjakuva aiheesta, se on loistava. Voit vinkata siitä miehellesikin! Keskustelkaa asiasta, listaa ylös kaikki ne asiat mitkä sinua kuormittaa ja miettikää voisiko niitä jotenkin jakaa. Kerro miltä sinusta tuntuu ja pohtikaa miten sitä taakkaa voisi helpottaa. Tämä on selkeästi yleinen ongelma, että puoliso joka ei metätyötä harrasta ei ymmärrä sitä kokonaisuutta. Joten itsekin otan mielelläni näisät vinkkejä vastaan! Minulla helpotti myös kun päästin itse ohjista enemmän irti. Päätin, että tietttyjä asioita en vaan enää tee. Jos hän haluaa että tietyt asiat vielä tapahtuvat (esim perheen lomamatkojen suunnittelu ja varaaminen) niin hän saa itse ottaa niistä itse vetovastuun. Mieti myös siis itse, mistä velvollisuuksista sinun on helpoin luopua ja todella delegoida eteenpäin.