CATEGORIES

Pura osiin

10.4.2019

Edellinen postaus missä pohdin meille tärkeimpiä kasvatusohjeita oli kovin tykätty. Täten ajattelin, että tulen jakamaan kanssanne enemmänkin niitä ajatuksia ja ohjeita, jotka koemme omassa kasvatustyylissämme tärkeäksi. Haluan painottaa, etten olen minkään tason expertti. Nämä ovat vain puhtaasti asioita jotka koemme meille tärkeiksi asioiksi ja mitkä ovat meitä auttaneet arjen sujuvuudessa. Viimeksi kirjoitin sen tärkeydestä meille, ettei koskaan uhkaile lasta turhalla. Jos uhkailuun on sorruttava, niin uhkan ei tarvitse olla mitenkään valtavan suuri menetys. Tärkeintä on, että sanottu asia todella tapahtuu, vanhemman uskottavuus ei kärsi ja lapsi ymmärtää että teoilla on todella seurauksia. Seuraavaksi jaan hyvin pienen ja arkisen, mutta yllättävän tärkeän ohjeen, mikä tekee meidän arjestamme hieman sujuvampaa.

Yritän olla mahdollisimman tarkka asioissa mitä lapsiltani pyydän. Pyrin esimerkiksi välttämään hyvin laajoja käsitteitä kuten “käyttäytykää nyt hyvin”. Toki tällaisen laajan määreen monimuotoisuuden vanhempi lapsi ymmärtää, mutta niinkin pienelle kuin 2-vuotiaalle on hyvä tarkentaa tätä toivetta. Mitä on hyvä käytös? Ennen kauppaan astumista voi esimerkiksi muistuttaa, että kaupassa ei saa juosta tai huutaa sen sijaan että toteaisi vain “käyttäytykää sitten hyvin”. Jotta viestin saa vieläkin positiivisempaan ja ymmärrättävempään muotoon voi sanoittaa tulevaa kertomalla, että kaupassa kävellään rauhallisesti, jotta ei törmätä muihin ihmisiin tai hyllyihin ja tulisi haaveria itselle tai muille. Me yritämme selittää asiat lapsillemme mahdollisimman selkeästi. Asioilla on syy sekä mahdolliset seuraukset. Meillä kotona puhutaan todella paljon.

On muistettava, että lapset ovat hyvin erilaisia. Huomaan, että meidänkin poikamme tarvitsevat hyvin eri asoissa tukea ja eri tavoin toteutettuna. Yksi pojistamme on varsinainen haaveilija. Hän unohtaa hyvin nopeasti sen mitä häneltä pyydän. Hänen huomionsa voi toinen asia viedä kesken kaiken hyvinkin nopeasti. Siksi en esimerkiksi hänen kohdallaan totea ennen lähtöä että “puehan päälle”, vaan hänen kanssaan käydään asioita usein hyvin yksityiskohtaisestikin läpi. On päiviä kun joudun yksitellen muistuttamaan. “Laitahan kengät päälle” ja sen jälkeen “Mahtavaa, ja sitten vielä laita takki päälle“. Joskus liian suuret määreet kuten “pue päälle” sisältää lapselle niin paljon, ettei hän jaksa aloittaa. Mutta kun asian purkaa osiksi tuntuu pyydetty asia olevan helpompi toteuttaa, vaikka sitä saisikin itse olla enemmän vahtimassa.

Boys’ oufits:

pants GUGGUU

army jacket GINA TRICOT /saatu

shirts H&M

shoes ADIDAS

sunglasses / Instrumentarium saatu

Kuten todettu, lapset ovat hyvin erilaisia. Voin ymmärtää, että vanhempia turhauttaa asioiden paloittelu tällä tavalla. Turhauttaa se usein minuakin. Mutta itse olen kokenut, että pienten lasten kanssa se on usein tarpeellista. Pikkuhiljaa he alkavat saamaan jujusta kiinni ja kasvaessa riittää pelkkä “Puehan päälle.”

10 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Niina

  Hei! Millon tulee uusia podcasteja?

  • Hanna Vayrynen

   Moikka! :)
   Tuossa juuri toinenkin kommentoija kysyi samaa, mukavaa kun kaipailette :)

   Meillä on toisen tuottarin rakentaminen käynnissä. 6.5. maanantaina on tokan tuottarin ekan jakson julkaisu! :)

 • Elin

  Mitä teidän podcastille on tapahtunu??

  • Hanna Vayrynen

   Heippa! Voi kiitos kun kaipailet! <3
   Meillä meni ikävä kyllä niin ristiin aikataulut (Metin loma, äänittäjän loma ja sitten oma loma) että oli pakko ottaa pieni breikki. Mutta todettiin tämän olevan hyvä asia, ja lähdettiin rakentamaan uutta tuottaria. Olemme suunnitelleet nyt jaksoja pidemmälle ja kutsuneet asiantuntijoita vieraaksi, ja näillä näkymin ma 6.5. tulee toisen tuottarin ensimmäinen jakso ulos! :)

   • Eva

    Oi, tämän kun jaksaisi itsekin pitää mielessä! Olen huomannut aivan saman tekniikan toimivan meidän 2,5 v. pojan kanssa, mutta miten se siinä kiireen keskellä kovin usein unohtuu ja tulee vain turhaa turhautumista, kun se liian suuri “Nyt laitetaan vaatteet päälle” -kehotus ei toimikaan. Yritän taas muistaa tämän ja tehdä elämästä helpompaa niin itselle kuin pienelle miehellekin :) Muutenkin oikein kiva idea tämä postaussarja. Olemme selvästi hyvin samoilla kasvatuslinjoilla kuin teidän perhe, joten kiva saada mahdollisesti uusia vinkkejä kolmen lapsen äidiltä, kun meillä on vasta tämä yksi viipottaja :) Eilen satuin myös kuuntelemaan kotimatkalla Yle Puheelta Tiina Lundbergin huoltamo -ohjelman jaksoa pätkän, jossa puhuttiin miten kasvattaa lapsista kunnon kansalaisia. Pienessä pätkässä puhuttiin siitä, miten lapselle ei useinkaan aukea vanhempien toitottama “kiire”-sana. Sen kohdalla kehotettiin myös kertomaan konkreettisesti, mitä tuo kiire tarkoittaa ja mitä se tarkoittaa vanhempien/muun perheen elämään, jos nyt myöhästytään, kun lapsi ei halua pukea reippaasti. Siinä oli hyviä ajatuksia ja pitäisikin kuunnella ko. ohjelma kokonaan Areenasta. Suosittelen, jos aikaa löytyy (eihän sitä löydy, mut jos kuitenkin jossain siivouksen lomassa :D). Lisäksi siinä oli juttua HETKI-tekniikasta ongelmatilanteissa, kun itsellä tuntuu menevän hermo ja kuohahtaa yli. En viitsi lähteä sitä tähän avaamaan, kun parempi kuunnella se asiantuntijan kertomana, mut siinäkin oli hyviä vinkkejä varsinkin itselle, kun olen taipuvainen hermostumaan helposti. Ja sen meidän rajoja testaava pieni poika kyllä tietää ;D Ja kuten yllä joku kirjoittikin, minullakin on ollut ikävä podcasteja, joten hyvä tietää, että jatkoa tulee! Ehdin jo pelästyä :)

    • Hanna Vayrynen

     Hei kiitos, ihanaa kuulla että nämä ovat osuneet myös teille, mutta samalla kiitos erinomaisista vinkeistä! Herätit heti mielenkiintoni! Käyn ehdottomasti kuuntelemassa! Kiitos vielä valtavasti ja kaikkea hyvää teidän perheelle! <3

     • Eva

      Voi kiitos, ja kiva kuulla, että mainostamani ohjelma vaikutti kiinnostavalta! Toivottavasti siitä löytyy teillekin vinkkejä. Haluan vielä sanoa, että sinusta välittyy aina niin lämmin ja sydämellinen kuva. Kaikkea hyvää teidän perheen viikonloppuun! <3

     • Hanna Vayrynen

      Voi kiitos ja samoin sinusta! :) Hyvää viikonloppua! :)

 • Sanna

  Kiitos hyvästä vinkistä/muistutuksesta! Meidän juuri 3v täyttänyt on melkoinen hattivatti (haaveilijan kaltainen) ja saattaa kesken pukemisen alkaa tekemään palapeliä tms. :) Pitäisi muistaa tämä asioiden palastelu ja ottaa vaikka yksi asia kerrallaan. Myöskin pitäisi muistaa, että lapset ovat niin erilaisia. 4v pukee itsenäisesti, käy vessassa, pesee kädet, kattaa pöydän jne. Sitten tulee pienempi perässä, housut kintuissa, vähän niin kuin olisi unohtanut mitä oli tekemässä ja minne menossa. :D Mutta se ikä! Vuosi tai kaksi tekee niin ison eron, jonka aina välillä itse unohtaa.

  • Hanna Vayrynen

   Se on juuri näin. Lapset ovat hyvin erilaisia, mutta juurikin pienempien kanssa on hyvä lähteä rakentamaan sitä isoa kokonaisuutta pienistä palasista niin on ainakin vankka pohja :D