CATEGORIES

Mitä lastenhoitajille ja opettajille lahjaksi?

30.5.2019

Jo joutui armas aika ja aika kevätjuhlien! Jälleen moni on sen saman kysymyksen edessä: Miten kiittää lapsen fantastista hoitajaa / opettajaa kuluneesta lukukaudesta? Ongelmaksi usein nousee lahjan arvo. Heidän tekemänsä työ on niin äärimmäisen arvokasta – mikään lahja ei pysty sitä kyllin ilmaisemaan. Meilläkin on kaikki kolme lasta päivähoidossa ja 10 hoitajaa ketä haluamme muistaa. Tästä syystä monelle budjettikin nousee kysymykseksi.

Kysyin aiheesta teiltä sekä tutuilta lastentarhaopettajilta. Mitkä ovat aina kivoja ja ilahduttavia lahjoja, ja mitä taas välttää?

Hyväksi koettuja lahjoja

Lahjakortti äänikirjapalveluun (esim. Book Beat n.16,50e/kk)
Kahvilalahjakortti
Leffaliput
Villasukat
Kukat
Herkkukori
Viinipullo
Aurinkorasva (Hoitajat viettävät paljon aikaa ulkona)
Käsirasva (Pesevät arjessaan paljon käsiä joten ihon helliminen tärkeässä roolissa)
Lehti (Sisustus- tai muotilehtiä lomalukemiseksi)
Löylytuoksu ja pefletit
Leipokaa (Viekää hieman ennen tarhan loppua lapsen kanssa yhdessä leivottu kakku tai joku muu herkku, josta hoitajat voivat nauttia työn lomassa)

Tuttu lastentarhaopettaja kommentoi näin: “Joku pieni hyödyke toimii aina. Jotain, mikä tulee varmasti käyttöön, esimerkiksi viinipullo, kauniit kukat tai ihana saippua.”

Lahjoja jotka jakavat mielipiteet

Suklaa
Itse olen usein jouluna antanut joulusuklaakonvehtirasioita, sillä olen uskonut niiden olevan melko varmoja hyödykkeitä, mistä moni pitää. Mutta yksi lastentarhaopettaja kommentoi, että niitä tulee niin paljon – ettei kaikkea ehdi syödä.

Viinipullo
Joku saattaa kokea alkoholin antamisen erikoisena lastensa hoitajille.

Lapsen askartelema lahja
Vaikka idea on ihana ja koskettava, niin nämä ikävä kyllä eivät kauhean usein pitkään jää säilöön. Askarreltu kortti on kiva, se on helppo säilyttää.

Yhteislahja?

Meillä on ollut ilo näiden vuosien saatossa tutustua poikiemme tarhakavereiden perheisiin ja pidämme paljon yhteyttä keskenämme. Tästä syystä olemme nyt parina vuotena päätyneet hankkimaan yhdessä kertätyllä potilla isomman yhteislahjan. Aiempina vuosina olemme ostaneet keskustan alueella sijaitsevan päiväkotimme hoitajille esim. Stockmannin tai Kämp Collectionin lahjakortit, jälkimmäistä kun voi käyttää esim. heidän spa-, hotelli- tai ravintolapalveluissaan.

Dress SAND saatu

Paras lahja?

Kuten alussa totesin: Lastemme hoitajat ja opettajat tekevät ihan hurjan arvokasta ja tärkeää työtä. Ei ole lahjaa, jolla kyllin voisi kiitollisuutensa ilmaista. Siksi yksi tärkeimpiä asioita mitä itse olen kokenut on ajatuksella tehdyt kortit ja sydämestä tullut kiitos. Annoit minkä tahansa lahjan, niin muista halata, pysähtyä sen ihanan hoitajan äärelle, katsoa silmiin ja sano kiitos siitä kaikesta, mitä he teidän perheenne eteen tekevät. Me usein kirjoitamme personoidut kortit jokaiselle hoitajalle, jossa kirjoitetuin sanoin kiitämme henkilökohtaisesti jokaista kaikesta.

Kuvat Nelli Kosonen

6 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Tiina Pykäläinen

  Hei, mistä tuo ihana mekko on, asiasta toiseen?

  • Hanna Vayrynen

   Sand! :)

 • at

  Vähän olen kyllä sitä mieltä, että kaunis kortti ja kiitos riittää. Ainakin Espoossa on joskus kielletty kalliit lahjakortit, jotka siis ovat rinnastettavissa rahaan. Lisäksi pitää muistaa, että kaikilla ei ole varaa osallistua noihin keräyksiin, ja on ikävää, jos osa lapsista/vanhemmista on eriarvoisessa asemassa. Omien lasten kouluaikaan joku opettaja sanoi ihan suoraan ettei halua lahjoja, se kaunis kiitos riittää : )

  • Hanna Vayrynen

   Ymmärrän kyllä – se on juurikin tuo. Meillä tässä päiväkotiporukassa on hyvin tutut perheet jo monen vuoden takaa, joten yhdessä järjestäminen tuntuu mukavalta ja helpolta, mutta jos on kyseessä isompi määrä perheitä ja jokseenkin tuntemattomia selllaisia niin ihan hyvä linjanveto. ja kaunis kiitos on minustakin paras lahja.

 • Sara

  Olen tähän asti ostanut joka vuosi lahjat kahden lapseni hoitajille/opettajille. Vuosikausia keräsin rahaa esikoisen alakoulun opettajalle yhteiseen lahjakorttiin. Olen joskus ostanut viinipulloja, jos olen tiennyt sen olevan ok. Kesäiset kukat ovat kivoja, samante Pentikin lahjakortit. Jouluisin olen ostanut kauniita kynttilöitä. Leffalippujakin olen tainnut antaa. Koriste-esineitä en ole hankkinut, kun en ole tiennyt saajan makua.

  Tänä vuonna on iskenyt turnausväsymys 15 vuoden jälkeen. Jollen pian keksi hyvää lahjaa, en osta kummankaan opettajalle mitään. Päiväkodissa vaihdettiin aina sananne lapsia hakiessa, joten hoitajat kävivät tutuiksi, samaten kuin alakoulussa. Yläkoulussa taas ei luokanvalvojaa ole tavattu kuin pari kertaa. Espoon kaupunki taisi vielä kieltää ainakin arvokkaampien lahjakorttien keräämisen yms. antamisen, mitä en kyllä ymmärrä.

  Yhtä kaikki, tuo sanallisesti annettu, sydämestä annettu kiitos lämmittää varmasti kovasti ja jää parhaiten mieleen.

  • Hanna Vayrynen

   Ymmärrän hyvin. Varmasti tämäkin tulee meillä tulevaisuudessa muuttumaan. Ja ihanin tavoin olet vuosien varrella opettajia ja hoitajia muistanut! :)