CATEGORIES

Tehokkuus ei ole yhtä kuin nopeus

1.10.2019

Yksi elämäni kirouksia on, että minulle nopeus on joku ihmeellinen tehokkuuden mittari, mitä jatkuvasti tavoittelen. Olen syntynyt tähän maailmaan tikittävän sekuntikellon kanssa. Minusta tuntuu, että minulla on aina enemmän tai vähemmän kiire. Asiat pitää saada tehtyä. To do -listoja on vasemmalla ja oikealla. Yritän aina maksimoida ajankäytön ja tehdä kaiken mahdollisimman tehokkaasti. Ja minulle tehokkuus on usein yhtä kuin nopeus. Suunnittelen paljon etukäteen ja hermostun helposti, jos aikaa menee “turhiin” asioihin, kuten höpöttelyyn, jos se estää jonkun tehtävän toteuttamista. Mutta niinkuin vanha sananlasku sanoo, ei työt tekemällä lopu.

Toki tämän positiivinen puoli on se, että saan suhteellisen paljon aikaan. En odottele, että jotain tapahtuisi. Olen hyvin nopea tekemään aloitteita ja multitaskaus on vahvuuteni. Näen mitä pitää tehdä ja mitä kannattaa tehdä missäkin järjestyksessä, jotta kaikki sujuisi mahdollisimman tehokkaasti (lue taas nopeasti).  Se on myös osasyy miksi arki kolmen lapsen kanssa meillä rullaa myös suhteellisen hyvin. Osaan (yleensä) ennakoida tulevia tilanteita hyvin. 

Tämän ominaisuuteni lisähaaste on, että myös sählään paljon. Yritän usein tehdä ihan liikaa kerralla. Kuormitan itseäni helposti asioilla, mitä kukaan muu ei odota minun tekevän. Sain taas huomata toissapäivänä, kuinka nopeus ei ole yhtä kuin tehokkuus. Ja nyt minulla on siitä mojova muisto sisäreidessä…

Tein keittiössä kanapastaa perheelleni, mutta ollakseni mahdollisimman tehokas, pitihän minun tehdä samalla monta muutakin asiaa. Vastasin toisella kädellä työviesteihin ja purin myös tiskikoneen. Kun pasta piippasi valmistumisen merkiksi, nostin sen suhteellisen ripeästi keittolevyltä kaataakseni kiehuvan veden pois ja valmiit pastat siivilään. Lattialle oli kuitenkin jäänyt vähän vettä tyhjennettyäni tiskikoneen, mitä en ollut huomannut. Juuri kaataessani pastavettä pois liukastuin niin, että lensin suorilta jaloilta maahan ja sain hyvän kasan kiehuvaa vettä sisäreidelleni. 

Sisäreidessäni on nyt n.kämmenen kokoinen palovamma, mutta ei onneksi sen pahempi. Rakkuloita ei noussut ja todennäköisesti tulee haalistumaan vielä ajansaatossa pois. Pelkäsin, että kävi paljon pahemmin, koska se teki hetkellä todella kipeää.

coat H&M (viime vuoden mallisto)

shirt LINDEX (100% silk)

pants Ril’s 

shoes ADIDAS

Tässä taas muistutus itselleni. Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Se on minulle hyvin vaikeaa. Jokin sisäänrakennettu ominaisuus minussa on, jolla on tarve saada mahdollisimman paljon aikaan lyhyessä ajassa. Onko täällä muita säheltäjiä, joilla on liian monta rautaa usein tulessa? Minua ne nyt kirjaimellisesti polttivat.

22 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Maija M.

  Joskus on pakko multitaskata, mutta säännöllisen Mindfulness-harjoittelun myötä olen opetellut siihen, että mitä sitten tekeekään on parempi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, ja ennen kaikkea olla läsnä siinä mitä tekee. Se on jo aivojen terveydellekin hyväksi. Välillä itsekin tulee sählättyä, mutta sitten kun joku haveri on käynyt (olen saanut kuumat teevedet reisille, onneksi ei jäänyt pysyvää jälkeä tai tullut rakkuloita), sitä sättii itseään ja lupaa parantaa tapansa.

  • Hanna Vayrynen

   No siis juuri tämä. Mä niin tiedän että mun pitäisi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja hiljentyä, mutta se on vaan niin vaikeaa :D

 • Essu

  Niin tuttua! Toisinaan joudun töissä toistelemaan itselleni, että “yksi asia kerrallaan!”, kun huomaan, että keskeneräisiä asioita on kertynyt monta, kun “nopeasti tässä välissä” luenkin juuri tulleen sähköpostin, sitten tekstiviestin, sitten työkaveri tulee juttelemaan jne. :D

  • Hanna Vayrynen

   No siis juurikin tätä :D En vain millään osaa tätä…

 • Sanna

  Kuulostaa todella tutulta! Olen myös multitaskingin mestari sekä hyvässä että pahassa. Samalla kun olen tehokas ja saan aikaiseksi asioita myös uuvutan välillä itseni ja varmaan osaksi myös perheeni, mikä ei lainkaan ole hyvä asia. Tästä ei vaan ole helppoa päästä eroon kun yrittää pitää työ-, perhe-ja harrastuselämää kasassa.

  Minulle kävi itse asiassa hiljattain samankaltainen haaveri kuin sinulle. Tein hellalla ruokaa kiireessä lapsille (pojan piti ehtiä futistreeneihin). Samalla kiipeilin hellan vieressä kurkottaakseni järjestelemään epäjärjestyksessä olevaa yläkaappia ja poltin sisäreiteni hellalla. Siihen tuli suuri ja todella kipeä palovamma (onneksi Bevita med palovammoille tarkoitettu geeli, jota hain apteekista lievitti pahinta kipua, suosittelet), josta näkyy jälkiä edelleen vaikka tapahtumasta on jo kuukausi. Sen siitä saa kun sählää useita asioita samaan aikaan.

  Tsemppiä sinulle Hanna ja kiitos kun nostat tällaisiakin asioita esille blogissa! Paranemista myös palovammaan!

 • Veera Sillanpää

  Huh, onneksi ei käynyt pahemmin!! Mutta tosiaan, tunnustan samoja piirteitä itsessäni. Ja kyllä sen arjessa huomaa, että tekemisen lisäksi nainen tekee kokoajan myös ajatustyötä/ suunnittelua. Esim ennen lomamatkoja käyn kokoajan mielessä tulevaa ja kertaan mitä pitää ottaa mukaan , pesen pyykkikorit tyhjiksi yms..
  Inhoan jos jotain jää tekemättä ja likaiset pyykit odottavat matkan jälkeen kotona :)
  Kiire tuntuu olevan nykypäivää ja pitäisi varmaan opetella boheemia elämäntapaa. Samalla mietin että onko tämä tehokkuus ja kokoajan touhuaminen aina joka hetkessä paras esimerkki lapsillenikaan? Vaikka kyllä meillä pysähdytään halimaan ja ollaan sylikkäin aika paljon. Ja läksyjä tehdessä ja niissä auttaessa keskitytään vaan siihen, silloin puhelimet pois <3
  Rauhallista viikkoa :)
  -Veera

 • S

  Tunnistan niin itseni. Mä ajattelen asiat pitkälle ja suunnittelen hyvin kaikki vaiheet. Olen aina ajoissa ja hyvin täsmällinen. Inhoan hidastelua ja säätämistä se saa karvat pystyyn. En myöskään pidä myöhästelijöistä, aikaa menee hukkaan toisia odottaessa.

 • Haidi

  Keittiö on niin pahin paikka olla multitaskaaja.. en ees halua tietää kuin monesti olen polttanut sormeni ja viimeisimpänä leikannut sormeni -.- kun ei vaan voi tehdä yhtä asiaa kerralla. Onneksi ei tullut kelloja, mutta oli kyllä pahan näkönen mitä instassa oli. Toivottavasti paranee nopeasti :)

 • Jepjepjep

  Jep jep. Kuulostaa tutulta: sama ominaisuus työ- ja kotielämässä mullakin. Tuo on kyllä samalla sellainen ominaisuus, mistä pitäis oikeasti opetella pois. Huomaan ainakin itse, että muuten polttaa itsensä helposti loppuun monella rintamalla. Tsemppiä sulle kaiken (eli ruuhkaisen elämän) handlaamiseen! Blogiasi on ollut ilo seurata.

 • Iina

  Ihan kuin olisit minun suullani puhunut. Ja se kaikki metatyö mitä tulee tehtyä!!! Huh! Noh joskus on tullut kaikessa tehokkuudessa poltettua kaurahiutaleet mikrossa (laitoin ilman vettä) ja taas kaadettua kuumat puurot syliin… Mun päässä on listoja ja välillä tuntuu että kovalevyllä on ns.liikaa tavaraa..? Kate Reddy on kyllä yks mun suosikkileffoista, kun pystyn niin samaistumaan roolihahmon elämään. Oletko katsonut kyseistä leffaa? ?

 • Mariel

  Oh I feel you! Kesällä sähelsin yhtä tehokkaana samalla tavalla. Väistin perunakattilan kanssa avonaista kaapin ovea sillä seurauksella, että kippasin kattilasta kiehuvat vedet vasempaan jalkaani. Muistona etureidestä laskeva vana sääreen ? Pienet rakkulat nousi ja kipu oli jäätävä!

 • Katja

  Auts! Minulla on reidessä pieni mutta näkyvä jälki vanhasta, vuonna 2014 tulleesta palovammasta. Syynä tähän kädestä pudonnut kiharrusrauta. Enpä ole sen jälkeen kihartanut tukkaa shortsit jalassa.

 • Heidi

  Been there, done that :D Kuulostaa hyvinkin tutulta. Itsekin olen joskus heittänyt kuumaa pastavettä päälleni sillä erotuksella että minulla kiehuvat vedet osuivat vatsaan :D Siihen jäikin sitten jos jonkinmoista “karttakuviota” ja meni ehkä vuosi ellei ylikin että haalistuivat pois. Lähtevät tosiaan kyllä pois, minullakaan ei noussut rakkoja, mutta oli pitkään todella kipeä ja jälki haalistui hitaasti.

  Mutta näinhän se juurikin on ja usein nimenomaan meillä naisilla, että säädetään kymmentä asiaa samaan aikaan. En tiedä mikä sisäänrakennettu ominaisuus se oikein on :)

  Siinä mielessä poikkean ehkä sinusta, että jätän kyllä hirmuisen sotkun jälkeeni puuhaillessani ja mies kulkee perässä siivoamassa jälkiä :D Itse en vaan touhutessani huomaa, jos rapatessa vähän roiskuu, kirjaimellisesti.

  P.S. Ihanat nuo Ril’sin housut!

 • HannaH

  Tekevälle sattuu, onneksi ei käynyt pahemmin! Olisi muuten kiva lukea postaus ajankäytön hallinnasta ja suunnittelusta, mm. mitä välineitä tähän käytät jne :)

 • Merja

  Taitaa meillä naisilla kaikilla olla hieman samaa vikaa, kolme hommaa pitää hoitua yhtäaikaa. En itsekään voi vain katsella televisio-ohjelmaa, pitää laittaa ruokaa, imuroida, silittää tai ainakin kutoa ja olla IPadi sylissä samanaikaisesti, joten aivan tuttua.
  Asusi on taas aivan ihana juuri tähän syksykeliin.

  • Hanna Vayrynen

   No siis juuuuuuurikin näin. Tunnistan! :D

 • katariina

  Auts.. Mä oon jo oppinut että puhelin ja keittiöhommat ei vain sovi yhteen.. jos yritän samalla tehdä jotain puhelimella, A I N A käy joku vahinko :-D

  • Hanna Vayrynen

   Se on niin totta…. Jotenkin vaan aina sorrun yrittämään jotain uhkarohkeeta multitaskausta. Niin samperi selkäytimessä :/

 • emmms

  Tunnistan itseni! Itsellä tämä tehokkuuden tavoittelu johtaa myös siihen, että en tykkää odotella vaan esimerkiksi aamulla ennen töihin lähtöä saatan alkaa vaikka tiskaamaan, jos huomaan olevani edellä aikataulusta ja minulla on 5 minuuttia ylimääräistä aikaa ennen kuin on pakko lähteä bussille. Tai kavereita nähdessä olen yleensä paikalla 5 minuuttia sovitun ajan jälkeen, koska olen hoitanut jotain asiaa viimeiselle minuutille asti. Jos olen lähdössä johonkin mieheni kanssa, joudun “tuhlaamaan aikaa” ja lähtemään ajoissa, koska häntä ärsyttää viivyttelyni :D Oletko samanlainen aikaoptimoija?

  • Hanna Vayrynen

   Noniin! :D
   Mä en taas ole aikaoptimisti vaan olen lähestulkoon aina 5 min ajoissa. :D Jos en ole sovittuun kellonaikaan paikalla, osaa kaverit jo arvata että jotain hyvin poikkeuksellista on käynyt. Olen todella harvoin mistään myöhässä – vihaan jos joku joutuu käyttämään aikaansa minun odottamiseen :D
   Mutta tunnistan tuon viimehetkeen saakka tekemisen :D

 • Karkki

  Mä oon just samanlainen!! ? Yleensä se on hyvä juttu, mutta sit just aika ajoin jotain haaveria tapahtuu ?

  • Hanna Vayrynen

   Hei ihanaa etten ole yksin hulluuteni kanssa :D