CATEGORIES

Stadi vs. lande?

28.2.2020

Ollaan kutakuinkin nyt tasan kuukausi asuttu Kauniaisissa – “landella” :D. Arki on lähtenyt rullaamaan jopa odotettua paremmin. Seitsemäntoista vuotta sitten muutin Kauniaisten lapsuudenkodistani omaan ensimmäiseen asuntooni Helsingissä. Ehdin asua omillani Helsingin Bulevardilla vain reilun vuoden verran, kunnes tapasin aviomieheni ja siitä elämä onkin sitten kuljettanut meitä yli vuosikymmemen verran pitkin maailmaa Hollannista Englantiin ja vielä Jenkkilän kautta takaisin koti-Suomeen. Ulkomailla asuimme aina omakotitalossa. Emme koskaan halunneet kerrostaloon. Iso syy sille oli tietysti myös isot koiramme. Kaipasimme tilaa, omaa pihaa ja hyviä lenkkimaastoja. Olemme asuneet ulkomailla seitsemässä eri talossa. Jo silloin haaveilimme, että joskus kun palataan Suomeen “pysyvästi”, ostetaan talo hieman Helsingin ulkopuolelta, missä olisi pihaa, tilaa temmeltää ja lasten koulut sekä harrastukset lähellä. Nyt tuo silloin kaukana tulvaisuudessa kimmeltänyt unelma on käynyt toteen. Pitkään ehdittiin kuitenkin asua tätä ennen perheenä ydinkeskustassa. Nautimme siitä niin paljon, että hyvin todennäköisenä aloimme pitää sitäkin, että me olemme kaupunkilaisperhe. Rakastimme Punavuorta. Voisimmeko koskaan muutta sieltä pois? Pidimme vaihtoehdot avoinna ja totesimme, että kun oikea tulee vastaan niin se tulee. Ydinkeskustan ja Kauniaisten lisäksi katselimme taloja myös Tapiolan, Haukilahden ja Westendin alueilta jopa kuuden vuoden ajan. Meillä ei ollut kiire pois Punavuoresta, joten helposti meitä ei saanut liikkumaan. Kun tämä koti tuli kohdalle tiesimme sen heti. Tämä oli meidän perheelle täydellinen. Mutta näin kuukauden jälkeen, mitkä ovat olleet ne TOP3 plussat ja miinukset täällä elellessä?

armchair KARE DESIGN
side table KARE DESIGN
pampas vase HOME IN GARDEN KAUNIAINEN
chandelier is from my childhood home <3

Miinukset

Kierrätys
Kierrätys on aikaa vievämpää. Stadissa nautti taloyhtiön jätehuoneen helppoudesta. Kuinka alakerrasta heti löysi kaikki tarpeelliset jäteastiat kaikelle: pienmetalli, muovi, pahvi, lasi, paperi… Täällä jätehuolto hakee kotoa sekajätteet, mutta kierrätyspisteille pitää ajaa itse. Onneksi Kauniaisten juna-asemalla on yksi, joten usein kaupassa käydessäni käyn sitten samalla lajittelemassa roskat. Hollannissa ja Jenkeissä oli tosi hyvä systeemi jätehuollolla. Kaikilla omakotitaloilla oli kolme isoa jäteastiaa, mitkä haettiin 2 viikon välein. Yksi sekajätteelle, yksi biolle ja puutarhajätteelle ja kolmas pahveille. Pitää selvitellä olisiko moinen täälläkin mahdollista.

Hyvien ravintoloiden puute
Stadissa nautin siitä, että perjantai-iltana saattoi kävellä vaikka Gaijiniin illalliselle jos siltä tuntui. Täällä ei tietystikään ole samanlaisia mahdollisuuksia eikä Woltiakaan. Tosin sen vaikutus meidän arjessa on hyvin pieni, sillä kokkaamme kotona 95% ajasta jokatapauksessa, mutta jotenkin pidin sen mahdollisuudesta. Kauniaisten keskustasta löytyy ilkosemme kuitenkin Fafa’s, erinomainen (ja edullinen!) sushi-ravintola sekä oikein hyvä intialainen.

Kerrostaloasumisen helppous
Meillä onneksi on pitkä kokemus omakotitaloasumisesta ulkomailla, mutta siellä ollaan kuitenkin vuokrattu. On erilainen vastuu olla nyt itse kiinteistön omistaja. Se tarkoittaa sitä, että hommaa kotona riittää paljon enemmän, kun ennen keskustassa saattoi vaan jonkin pieleen mennessä soittaa isännöitsijälle. Omakotitalossa on uusia vastuita, kuten pihan ylläpito, katon huolto, vesirännien säännöllinen tyhjennys jne jne. Tekemistä riittää kyllä niin paljon kuin on halukas tekemään. Omakotitaloasuminen vie enemmän aikaa.

cashmere knit BMUIR x Alexa Dagmar / saatu
earrings GAUHAR / saatu
jeans LIDL

Plussat

Luonnonläheisyys
Rakastan sitä, että heti vierestämme aukeaa pienet metsäpolut, järvimaisemat ja ikkunan avatessa kuulee heti lintujen laulun. Meidän stadilainen kuopus kysyikin ensimmäisinä aamuina tarhaan lähtiessään: “Mikä ihmeen ääni tuo on?” Kuuntelimme ja tajusimme hänen tarkoittavan linnunlaulua –  talitinttihän se :D “Aah – kaunis!” Hän totesi ja nyt aamuisin usein ihasteleekin kun se lintu jaksaa joka aamu lauleskella <3 Stadissa kuuli oikeastaan vaan lokit kesäisin. Stadiinkin menee vain 17 minuuttia! Siellä olen tosin käynyt paljon vähemmän kuin alkujaan ajattelin. Tosin tämä arki muovautuu vielä.

Sosiaalisuus
Stadissa rakastin sitä, että kotoa lähtiessä törmäsi aina tuttuihin. Matkalla sai aina vilkutella tien toiselle puolelle tai vaihtaa kuulumiset jossain tienposkessa. Sain nopeasti huomata, että Grani ei ole tästä poikkeus. Pieni kyläyhteistö tämäkin edelleen on <3 Ja ilokseni olen huomannut, että täällä olen nähnyt ystäviäni paljon enemmän kuin stadissa! Tulee enemmän sovittuja treffejä kotiin (tai lenkkitreffejä lähistöllä asuvien ystävien kanssa) ja sitä tulee oltua toisten kanssa paljon enemmän kuin stadissa ollessa. Tämä on yllättänyt minut erittäin positiivisesti.

Lasten vapaus
Oli ihanaa asua keskustassa kun lapset olivat pieniä. Ympärillä oli paljon elämää ja erilaisia aktiviteetteja. Nyt kuitenkin kun ollaan siinä vaiheessa että esikoinen kulkee myös itsekseen, on tämä asuminen ollut käsittämättömän vapauttavaa ja ihanaa! Hän on tehnyt jo paljon hyviä ystväviä naapurista ja nyt he vain juoksevat talosta toiseen täällä vapaasti keskenään. Jotain, mitä ei vielä stadissa pystynyt tekemään. Heilläkin on paljon useammin kavereita kylässä tai he ovat jonkun luona. Täällä on myös ihan kaikki harrastukset ihan vieressä. Pojat ovat kaikkialla perillä (esim. koulu, futistreenit, tennis, lätkä, uimahalli) vain muutamassa minuutissa ja liikenne matkalla minimaalista. Arjen sujuvuus on helpottunut valtavasti, vaikka luulin sen olevan jo optimaali stadissa. Tässä erityisen iso osiossa on talomme sijainti. Se on meille ja meidän tarpeillemme täysi kymppi.

Siinä ensimmäiset tuntemukset näin kuukauden takaisin “landella” asumisen jälkeen. Täällä on lasten hyvä ja turvallista kasvaa ja me elämme suoranaista kuherruskuukautta kaiken uuden ja ihanan kanssa <3 Ajan kuluessa tulee varmasti paljon enemmän plussia ja miinuksia. Kun jonain päivänä lapset muuttavat omilleen tulemme silloin todennäköisesti muuttamaan taas takaisin stadiin. Tosin se on tämän hetken tunne. Reilun 16 vuoden täällä asumisen jälkeen fiilis voi olla ihan toinen :D Mutta nyt tuntuu niin vahvasti siltä, että muutos takaisin Kauniaisiin oli meidän perheelle meant to be <3 Pitkä odotus ja palkittiin. Se oikea koti tuli kuin tulikin sitten vastaan <3

Kuvat Kira Kosonen

29 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Ansku

  Ihanan inhimillistä, että kaiken tuon ihanuuden ja harkitun kokonaisuuden keskellä sinulla on sukassa reikä! Siis tämä ei oikeesti ole ilkeyttä enkä tarkoittanut sitä huomata :) Mainitsen asiasta koska se vaan tekee sinusta niin ihanan tavallisen kaiken huolitellun sydeemin keskellä. Mulla voi olla sukassa reikä. Ihanaa, että sullakin voi olla :D

  Kiitos kun esimerkillisesti nostat roskien lajittelun esille!

  • Hanna Vayrynen

   Sä olet ihana! <3 Ja kiitos - kyllä :D Reikähän se :D Ja sitä minä olen, äärimmäisen tavallinen - ihanaa jos se kuitenkin huokuu teillekin <3
   Ihanaa alkanutta viikkoa! <3

 • Vierailija

  “Brittilehden mukaan kasvi, jonka useimmat tuntevat viattomasta nimestään pampaheinä (cortaderia selloana), on muodostunut symboliksi parinvaihdolle.”
  Lähde:Iltasanomat/The Guardian

  • Hanna Vayrynen

   Kaikkea sitä keksitäänkin :D Mutta kaunis ja pitkäkestoinen kasvi <3

 • Laura

  Aww ? ihana poika ? mä tykkään seurailla lintuja, tässä meidän takapihalla niitä näkyy aika paljon aika ajoin, leikkivät keskenään ja mitä ikinä ☺️ Pitäis hankkia lintukirja kun kaikkia ei tunnista ?

  • Hanna Vayrynen

   EIkö <3 Ja varmaan meilläkin tää vielä yhteiseen lintubongailuun täällä menee :D

 • Jenn

  Heips, mistä nuo ihanat tuuheat pampaheinät ovat? Ihana koti teillä <3

  • Hanna Vayrynen

   Granissa kauppa nimeltä homeingarden :)

 • Johanna

  Hei kannattaa testata uuden laajentuneen Ainoan ravintolamaailma ylimmässä kerroksessa. Tapiolaan on kuitenkin lyhyt matka. Löytyy niin pikaruokaa, aasialaista, tapaksia kuin viinibaarikin. Sandro, Fafa’s ja pari muuta tuttua myös. Ja kahviloista ikuinen lemppari Kaisan Café <3

  • Hanna Vayrynen

   Siellä on tullut käytyä! :) Se on ulkonäöllisesti myös todella kauniisti toteutettu! :)

 • Haidi

  Mä viihdyn niin paljon paremmin näin sivummalla asuessa :D täältä löytyy hyvät kaupat, ihan ok raflat ja se luonto. Jotenkin rennompi meininki kun Helsingissä vaikka sinnekkin pääsee junalla nopeasti. Ja vihdoin saatiin Wolt tänne ?
  Jotenkin symppis tuo linnunlaulu juttu ja ihana kuulla, että arki on alkanut rullaamaan sujuvasti!

  • Hanna Vayrynen

   Ymmärrän erittäin hyvin! :) Ja hei tännekin tulee Wolt ensi viikolla!! Kuin tilauksesta :D ja eikö <3 Se oli jotenkin niin söpö hetki :D

   • aila

    Harmi vaan, että noiden Woltien ym. ruokia kotiin tuovien yritysten työntekijöillä on kurja asema. Rahaa on kyllä kaikkeen netin vaikuttajamarkkinointiin, kun samaan aikaan lähettien työolot ja -palkat ovat surkeat. Onneksi asiaan ollaan puuttumassa. Itse en käyttäisi tuollaista riistopalvelua vaan menisin sinne ravintolaan. Tosin joissakin niissäkin on työntekijän asemassa korjaamisen varaa.

 • Kati

  Ihanalta kuulostaa teidän uusi arki! Meillä on omalla omakotitaloalueella viiden talon yhteinen biojätekeräys, se on todella kätevä ja kuluja ei tule juuri mitään kun jaetaan.
  Suosittelen lintulautaa, meillä sellainen on ja lapset tosi mielellään opettelee tunnistamaan pikkulintuja. Onneksi omakotitalon hoidossa on melkein kaikki mahdollista myös ostaa, niin mekin tehdään ja kotitalousvähennys laskee kustannuksia tosi hyvin. Esim rännien puhdistus nyt on lähes mahdotonta tehdä itse korkeassa talossa. Ihanaa kevättä teille, kesällä sitä puuhaa vasta onkin ??

  • Hanna Vayrynen

   Hei iso kiitos näistä vinkeistä! Paljon uusia juttuja näin kiinteistön omistajalle :D Mutta ihana uusi vaihe <3

 • Elisbeth

  Meillä on kyllä Pasilassa sekä Keskuspuisto että Kumpulanlaakso ja jopa Arabian rantapuisto hyvin lähellä, ja pihallamme on mm. oravia, rusakkoja ja paljon lintuja! Eli kyllä kaupungissa voi olla myös lähellä luontoa :)

  xxx
  E
  http://www.elisabethrundlof.com

  • Hanna Vayrynen

   Voi kaupungissa toki olla, mutta se missä me asuimme (suht ytimessä) niin siellä ei ollut, vaikka oli siinäkin suht lähellä kaivari, eiranranta yms :)

 • ah

  En voi hymyilemättä lukea tätä postausta “landella” asumisesta. Kauniaisella ei ole mitään tekemistä oikean “landen” kanssa.
  Vasta kun asut oikeasti landella kuten minä; lähimpään kaupunkiin lähes 100km matkaa, ei ole julkista liikennettä, ei virastoja, postia, ravintoloita ym puhutaan todellisesta landesta ja hei, täälläkin oikeesti on elämää.
  Kauniainenhan on oikeastaan kaupunki kaupungin sisällä.

  • Hanna Vayrynen

   Siis ymmärrän täysin – siksi käytin heittomerkkejä kun tämä on tosiaan pilke silmäkulmassa sanottu! :) En siis sano että Grani todella olisi landea, mutta kylläkin keskustan ulkopuolella ja erilaista erillistalo elämää :) Ja en epäile sitä lainkaan etteikö olisi – meille tämä välimuoto on erinomaisen toimiva :)

 • Outi

  Moikka! Ymmärtääkseni Wolt on juurikin tulossa Graniin eli yksi miinus vähemmän ?? ja Maka sushi on ihan paras ?

  • Hanna Vayrynen

   Siis mun ystävä kirjoitti tästä juuri mulle whatsappissa!! IHANAA!!! <3 Ja kyllä - me ollaan jo ihan makafaneja! :D

 • Varpu

  Hei!
  Lassila&Tikanojalla on ainakin meillä päin tarjolla omakotitaloon nelilokeroksi kutsuttu jäteastia, johon saa sekajätteen, muovit, paperit ja pahvit lajiteltua ihan omassa pihassa! Todella kätevä, ollut meillä käytössä jo pari vuotta. Biojäteastia pitää toki olla erikseen, mutta kaksi astiaa ei ole paljon. Metallit ja lasit kulkeutuu sitten jo helposti kaupassa käynnin yhteydessä ekorinkiin.

  • Hanna Vayrynen

   Hei iso kiitos tästä vinkistä! Alan selvitellä tätä mahdollisuutta! Kiitos! :)

   • Anniina

    Kielikylpypäiväkodin parkkipaikalta löytyy lähempää kierrätyspiste :)

    • Hanna Vayrynen

     Sielläkin on tullut käytyä! :) Tosin oman reitin varrella se ei ihan vielä ole – siksi käytän enempi junaradan vieressä olevaa :)

   • Jenni

    Olinki tulossa samaa sanomaan, että yks viime vuoden parhaista ostoksista oli oma kartonki/paperinkierrätyslaatikko omaan pihaan! Ja täällä Kemissä se maksaa 3e/krt kun käyvät tyhjentään, eli aivan tosi edullinen ja mielellään maksan tuon (ja vaikka enemmänki) ku ei tarvi raahata joka reissulla kauppaan jotaki. Muoville yms. saa myös omia keräysastioita. :)

    • Hanna Vayrynen

     Kiitos paljon tästä! Selvittelen näitä mahdollisuuksia parhaillaan! <3

 • Taija

  Toi teidän talo on kyllä ihan älyttömän hieno! Ihana ajatus asua noin lähellä luontoa ja kuunnella linnunlaulua aamuisin ❤ Onko sun nyt hankalampi ottaa esim. asukuvia? Onko siellä suunnalla kuvaajaa? ?

  • Hanna Vayrynen

   Voi kiitos <3 Me kyllä rakastetaan tätä kotia <3
   Ja itseasiassa on hankalampaa... Se on ollut vielä vähän haasteellista ja nyt on tullut enemmän kotipostauksia kun kuvia itsestä ei juuri ole eikä päivän asutkaan juuri vaihtele... :D SIksi olen pitkälti postannut kuvia missä on vain kotia tai sitten olen julkassut jonkin verran jo vanhoja kuvia mitä siis en ole aiemmin postannut - esim sain hetki sitten kuvaajaystävältäni yhdet kuvat, jotka otettiin jo viime syksynä, mutta olivat unohtuneet hänen koneelleen. Kävi sopivasti minulle! Olen pääsääntöisesti kuvaillut muiden bloggaajien kanssa päittäin, mutta nyt siihen ei ole samalla tapaa mahdollisuutta. Tosin oma blogikin tällä hetkellä vähän hakee uusia uria, sillä ihan niin paljon muotia en edes haluaisi kuvata. Koska omat käyttövaattet on pitkälle nahkahousut, farkut, silkkihameet ja cashmere-neuleet :D Myös sisustus kiinnostaa ekaa kertaa ihan uudella tapaa. Olen yrittänyt vähän itselaukaisijalla kuvailla (oh the old days! :D) ja onneksi nyt peiliselfiet kännykällä on suht suosittuja joten yritän ottaa selllaisiakin rennompia kuvia jotta saan monipuolisettua sisältöä :)