CATEGORIES

Takapihan terassi

1.6.2020

Viimeaikoina postaukseni ovat olleet aika koti- ja sisustuspainotteisia. Blogi luonnollisesti myötäilee hetken elämäntilannetta. Hiljattain omakotitaloelämään sukeltaneena tämä kodin puunaamis innostus lienee normaalia. Ilokseni olen huomannut, että nämä postaukset kiinnostavat teitäkin tällä hetkellä eniten. Monet teistä on ihan samassa tilanteessa ja pohtivat samoja asioita. Omassakin lähipiirissä on meneillään todella kova muuttobuumi. Lasten kasvaessa tarpeet muuttuvat ja se vaatii uusia rohkeita liikkeitä.

Meidän viime viikkojen projekti on ollut takapihamme kunnostus. Siihen oli aikanaan tehty kaunis puutarhasuunnitelma, mutta talo oli ollut sen verran pitkään vähäisellä asumisella, että luonto oli päässyt villiintymään. Täten päätimme kunnostaa pihan perusteellisesti meidän perheen tarpeille sopivaksi. Nyt on jo pohjatyöt tehty ja suurin rykäisy takana, mutta vielä riittää hommaa. Tulen näyttämään teillekin videon muodossa ratkaisut kun saamme pihan suht valmiiksi. Mutta sitä ennen fiilistelen ja pohdin kanssanne terassikalusteita.

Terassimme sohvaryhmä on meille hyvin rakas. Ostimme sen mieheni kanssa Hollannissa asuessamme n.13 vuotta sitten. Sen ympärille kytkeytyy valtavasti muistoja menneiltä vuosilta. Monet teistäkin saattavat muistaa sen jo Heerenveenin takapihaltamme. Tuolta ajalta meillä on niin valtavasti rakkaita muistoja. Kuinka tuolla sohvaryhmällä istuttiin monia iltoja läheisen ystäväporukkamme kanssa, josta melkein kaikki olivat eri maista lähtöisin. Me olimme ainoat suomalaiset ja parhaat ystävämme olivat tanskalainen, norjalainen, islantilainen, hollantilainen, argentiinalainen, belgialainen sekä muutama ruotsalainen pariskunta. Niinä aikoina syntyi myös myöhemmin Mankeliksi lanseeraamamme peli, kun tarvitsimme jonkun seurapelin mitä voisi pelata kaikilla kielillä, kun puhuimme keskenämme joko englantia, hollantia tai ruotsia :D Tuon ajanjakson ansiosta pala sydämestämme tulee aina sykkimään Hollannille, jonka koemme melkein kuin toiseksi kotimaaksemme, missä minä asuin melkein seitsemän vuotta, mieheni yli vuosikymmenen. 

Sohvaryhmä on polyrottinkia ja kestänyt aikaa ihan äärimmäisen hyvin. Istuintyynyjen kankaat alkavat vain nyt olemaan auringon jäljiltä hieman eri sävyisiä, joten ne tulisi varmaankin hiljalleen uudestaan verhoilla. Vai onko kellään kikka kolmosta auringon haalentamille kankaille?

Kesäisin sohvaryhmä kylpee tässä aurinkoisella ulkoterassilla. Terassin yllä on isot markiisit, joilla kaiken saa peitettyä sateen yllättäessä. Syksyn ja kylmempien ilmojen saapuessa sohva siirretään kuvassa näkyvälle lasitetulle terassille, missä voi paistaa makkaraa ja nauttia takkatulen lämmöstä. Parhaillaan etsin kuumeisesti sopivaa ruokaryhmää tuonne lasitetulle terassille. Kesäisin se on hyvä paikka ruokahetkille, sillä kaikki lasit saa kiinni ja auki tarvittaessa. Näin ruokailua ei häiritse kovakaan tuuli lentävine servietteineen tai ruoasta kiinnostuneet pörriäiset. Talven tullen ruokaryhmä siirtyy ulkoterassille katoksen ja suojapressun alle, joten hankittavan pöydän tulee kestää pakkasta ja kosteutta. Ruokatuolit olisi hyvä myös pystyä pinoamaan tai saada pienempään tilaan talvisäilytystä varten. Siksi olen miettinyt, että yhdelle sivulle tulisi penkki ja toiselle tuoleja. Näin säästyisi tilaa, lasitettu tila pysyisi ilmavan tuntuisena ja nojalliset tuolit toisivat mukavuutta sitä tarvitseville.

Olen miettinyt tilaan vaaleanharmaata betonipöytää, johon toisi lämpöä puutuoleilla ja penkeillä sekä tuolla juutinmatolla, jonka jo tilaan ostin. Näin kokonaisuus ei olisi liian samanlainen sohvaryhmän kanssa, mutta ne kuitenkin sopisivat toisiinsa. Vepsäläiseltä ja Cobellolta olen löytänyt pöytämallit mitä harkitsen, mutta juuri oikeanlaisia tuoleja en ole vielä löytänyt. Uskon että hempeän vaalea puutuoli olisi kaunis yhdistelmä ronskimman betonin kanssa. Vinkkejä hyvistä tähän ajatukseen sopivista ruokatuoleista otetaan vastaan!

Että olenkin rakastanut tätä omakotitaloelämää, kun voin aurinkoisena päivänä oleilla tuolla rakkaalla sohvaryhmällä samalla kun lapset leikkivät ulkoleikkejään, pelaavat palloa ja pomppivat trampalla. Vielä on paljon tehtävää terassillamme, kuten istutusten teko, ruukkujen valinta, terassin laajennus sekä ruokaryhmän valinta – mutta nekin etenevät koko ajan hyvällä tahdilla.

Valtaosa tästä sohvaryhmästä oli meillä stadin asunnossa lasitetulla terassillamme, mutta kokonaisuudessaan se ei siihen mahtunut. Loput paloista oli nämä Suomessa asutut vuodet isäni luona säilytyksessä. Nyt monen vuoden jälkeen sohva on taas kokonaisuudessaan meillä ja nyt ensi kertaa Suomen kodissa <3 Se tekee minut todella onnelliseksi. 

17 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • -Sanna

  Hyvältä näyttää! Ihanat terassit ja pojilla tilaa pelailla.

  Mekin kaadoimme kuuset ilta-auringon tieltä, antaa paistaa! :D

 • Sanna Inspired by love

  Näiden kuvien myötä iski aivan järkyttävä pihakuume! :D Niin ihanan tunnelman olet saanut luotua! Tämä sohvaryhmä on todella kaunis ja klassinen. Toivotaan että meillekin löytyy pian se meidän unelmien koti – ja piha!

 • Majjj

  Olipa todella ilahduttavaa lukea tuosta sohvaryhmästä. Hyvä! Miksi pitäisikään vaihtaa toimivaa kalustetta uuteen. Hieno esimerkki nuoremmille sisustajille. :) (Ja sohva näyttääkin upealta uudella paikallaan, kutsuva ja kotoisa seurustelupaikka.)

  Minä myös kannatan penkin sijaan oikeita tuoleja. Penkki olisi kyllä ilmava, mutta selkänojattomuus alkaa varmasti tuntumaan ennemmin tai myöhemmin hankalalta.
  Ruokapöytää hankkiessa kannattaa pitää mielessä, että pöydän pinta on tosi helppo käsitellä itsekin, mikäli mieleistä ei valmiina löydy. Puuöljyllä tai -vahalla saa sävytettyä hyvännäköistä ja kestävää pintaa (maalia en suosittele, etenkään ulkokäyttöön).

  Tsemppiä pihahommiin vielä viimemetreille. Se on rankkaa puuhaa, kun kunnolla tekee, mutta lopputulos kiittää.
  Aurinkoa!

 • SW

  En ehkä kestä, tuli niin hyvä mieli jotenkin tästä postauksessa! Ja sitä en kestä, että miten ihmeessä voin muistaa itsekin nämä :D on tullut aika pitkään seurattua :’)

  • Hanna Vayrynen

   Kiitos niin valtavasti pitkäaikaisesta seurastasi! <3 Olen niin kiitollinen <3

 • Vierailija

  Jokikinen kaunis, paisteella myös varjoa antava kasvi poistettiin pihalta, tekonurmen tieltä?? No, mutta kaiken pelastaa #yhteistyöbalmuir tyynyt!?

  • Hanna Vayrynen

   Tekonurmen tilalla oli ennen tosiaan se kosteutta kärsinyt mökki sekä täysin ränsistytnyt ja osittain jo kuollut 3-4 pensasta, joista ei varjoa saa. Kauniita ne ei ikävä kyllä enää myöskään olleet. Varjoa saa muualtakin pihalta – tuo on kaikista aurinkoisin kohta pihalla, mikä on ihana saada kolmelle lapselle hyötykäyttöön. Suosittelen jokaiselle, että tekevät pihastaan sellaisten, että saa siitä perheelleen mahdollisimman toimivan ja täyden käytön :)
   Ja tämä ei ole yhteistyö :)

 • Haidi

  Mulle on kyllä niin jäänyt elävästi mieleen Heerenvenin ajoiltanne tämä sohvaryhmä. Se on aina ollut jotenkin omaan makuuni! Jotenkin ihanan kutsuva ja lämmin. Juuri sellainen mihin käpertyä ystävien kanssa ja nauttia lasi viiniä ? niin ihanaa, että saitte viimein koko setin samaan paikkaan <3

  • Hanna Vayrynen

   Kiitos Haidi – olen ihan samaa mieltä <3 Kutsuva ja lämmin - se taitaakin olla sisusukseni kantava teema :D Mukava, lämmin ja kotoisa :D

 • Heli

  Hei, suosittelen vielä miettimään tuon pöytäryhmän kokoonpanoa. Vaikka penkki antaakin ilmavuutta, ei pitkät illanistujaiset ole penkiltä niin mukavat kuin selkänojallisesta tuolista. :)

  • Hanna Vayrynen

   Mietimme tätä ihan samaa. Siksi mietimme tosiaan yhdelle sivulle vain penkkiä, mutta toiselle sivulle ja päätyihin selkänojalliset tuolit. Penkille mahtuu enempi lapsia tarvittaessa, tuo, ilmaa, ja sitten ne muut viisi tuolia riittävät heille ketkä tarvitsevat tosiaan mukavuutta. Pitkiä aikoja siinä tuskin istuttaisiin, vaan sitten siirrytään enempi tuonne sohvaryhmän puolelle :) Kiitos huomiosta – ihan samoja ajatuksia siis <3

 • Mermar

  Oikein kivalta näyttää. Oma kokemukseni terassi-ja puutarhakalusteista on vain Suomen olosuhteista. Sää nyt on välillä mitä on, niin ainakin pehmusteet on iltaisin kiikutettava suojaan sateen ja lintujen jätösten varalta. Joten hyvä kun teillä on tuo lasitettu terassi. Toinen asia on esim. tuolien keveys ja pinottavuus, juuri siirtelyn ja säilytyksen takia. Helppohoitoisuus on myös aina plussaa ulkokalusteissa.

  • Hanna Vayrynen

   Ihan samat ajatukset täällä! Siksi polyrottinkiset ovat olleet niin mahtavat – kovin helppohoitoisia! :)

 • Katri

  Mielestäni on hienoa että pyritte mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään talonne sisustuksessa vanhempia kalusteita entisistä kodeistanne ja annatte niille arvoa vuosienkin jälkeen! Monissa kodeissa kalustehankinnat tehdään aina sen syvemmin miettimättä kulloisen muotisuuntauksen mukaisesti ja vaihdetaan surutta uusiin kun alkaa vähänkin kyllästyttää. Toki tarpeet ja mieltymykset ymmärrettävästi voi muuttua ajan kuluessa, mutta kieltämättä olisi hyvä aina harkita ja mietiskellä, miten hyvin se oma hankinta kestää aikaa, muodin muutoksia ja kulutusta. Myös sitä soisi ihmisten enemmän miettivän, olisiko se vanha kaluste “uhkan” sijasta mahdollisuus eli jotenkin modernisoitavissa tai muuten sopeutettavissa uuteen sisustukseen, kuten teitte sen lipaston kanssa.

  Noissa sisustuksen ajallisissa kerrostumissa on sekin mahtava puoli, että ne tuovat kotiin enemmän sitä yksilöllistä luonnetta ja mielenkiintoa kuin yhdellä rysäyksellä tehdyt Ikean hankinnat. Kaikista muistoista puhumattakaan :)

  • Hanna Vayrynen

   Kiitos kovasti <3 Ihana kuulla, että mietit samoin. Toki meillä kasvoi neliöt niin huomattavasti, että paljon uuttakin on tullut ostettua - mutta kyllä sen ison fiiliksen tuon tällä hetkellä juurikin nuo tietyt kalusteet, mitkä meillä olleet jo niin pitkään ja sisältävät valtavan tunnelatauksen muistoillaan <3

 • Rosa

  Ihanaa omakotitalo elämää ? Ja tuo Hollanti juttu. Kuinka hieno kokemus ihan asua noin pitkään ulkomailla?

  • Hanna Vayrynen

   Ollaan niin nautittu täällä olosta. Ja nuo vuodet kyllä opettivat ihan valtavasti :)