CATEGORIES

Ryhdy kummiksi

27.4.2014

*Yhteistyössä Plan Suomen kanssa*

Hiljattain minulta kysyttiin haluaisinko olla osallisena Plan Suomen Projekti 1000 kummia -kampanjassa, missä kolmen kuukauden aikana pyritään keräämään tuhat uutta kummia apua ja tukea tarvitseville lapsille ja heidän yhteisöilleen. Pienen lapsen äitinä tahdon ehdottomasti tuoda tätä tärkeää projektia esille, sillä itsellänikin on kyseisestä toiminnasta kokemusta.

19

Olen sen verran onnekas, että olen pienestä pitäen saanut kasvaa melkoisen monikulttuurisessa ympäristössä. Kiitos siitä saamani rohkeuden, olen sen jälkeen aikuisiällä asunut pitkään ulkomailla ja käynyt kouluni vieraalla kielellä monien eri kulttuurien keskuudessa. Koen näiden vuosien antaneen itselleni korvaamattoman paljon. Erityisesti paljon herätteitä siitä, miten ihmisten erilaisuutta tulee kunnioittaa ja miten erilaisista lähtökohdista tulemmekaan. Maailmani olisi ilman tätä kokemusta paljon mustavalkoisempi. Haluan tarjota saman avaran maailman omille lapsilleni. Toivon voivani kasvattaa heidät maailmankansalaisiksi, joilla on vahva usko itseensä ja mahdollisuuksiinsa, mutta samalla kunnioitus ja halu auttaa muita samassa tarkoituksessa. Lähellä ja kaukana.

201105-TGO-45

Siskoni oli reilu kaksi vuotta sitten hyväntekeväisyysjärjestön matkassa Nepalissa, missä hän sai itse nähdä millaisissa olosuhteissa siellä monet lapset kasvavat ja elävät. Sieltä hän kirjoitteli usein itkun partaallla, miten erilailla voi pienen lapsen elämä alkaakaan. Nepalissa siskoni avusti muutaman viikon ajan paikallisessa orpokodissa, mutta tämä lyhyt aika sai sitoutettua meidät heidän toimintaansa paljon pidemmäksi ajaksi. Meidän perheemme tukee nykyään tätä samaista orpokotia rahallisesti jokainen kuukausi ja tuntuu hyvältä tietää miten tärkeisiin asioihin voi pienikin summa mennä. Kaikilla ei tietenkään ole mahdollisuutta lähteä itse katsomaan missä apua tarvitaan. Epävarmuus lahjoitetun rahan lopullisesta päämäärästä onkin varmasti suurin syy siihen, miksi moni ei uskalla rahaa hyviin tarkoituksiin maamme rajojen ulkopuolelle laittaa. Tähän epätietoisuuteen Planilla on tarjota heidän kummiohjelmansa.

ryhdykummiksi

Plan kummina voit seurata kummilapsesi ja tämän yhteisön elämää kirjeenvaihdon tai sähköisen Oma Plan-palvelun kautta. Saat säännöllisesti raportteja kummilapsesi elämästä, mikä toivottavasti tuo sinulle tulevaisuudessa myös paljon hyvää mieltä. Kummituki ei auta ainoastaan kummilastasi, vaan koko hänen yhteisöään. Kun lapsen yhteisö voi paremmin ja elinolot helpottuvat, myös yksittäisen lapsen elämä paranee. Eri kylissä on eri tarpeensa, joiden kehittämisestä Plan keskustelee yhdessä kyläläisten kanssa. Kummius antaa siis lapselle turvaa, terveyttä, koulutuksen, puhdasta vettä ja näin ollen myös tulevaisuuden.

dReB0dcHb1zWYcj_CrdLg-kEvoVyIplvPQjyAtEnWQY,KLBsmv-7KnpAdofWRyxpHHeF8Y0Y1kN3dR5_e4bVuXo

Täten pyydän teitä tutustumaan Plan Suomen verkkosivuun ja perehtymään, josko sinäkin voisit ottaa itsellesi / perheellesi / kaveriporukallesi kummilapsen, jonka tulevaisuudelle voit tukesi antaa. Itse tahdon tukea tällaisia projekteja siitäkin syystä, että omat poikani voivat jo varhain kasvaa tietoisuuteen monikulttuurisesta maailmasta ja ymmärtää miten tärkeää on yrittää omien resurssien mukaan auttaa heitä, jotka apua tarvitsevat. Meillä suomalaisilla kun on pääsääntöisesti asiat hyvin – oikeastaan todella hyvin. Annetaan sen hyvän kiertää.

Ihanaa ja aurinkoista sunnuntaita kaikille!

Kaikki kuvat Plan Suomen kuvapankista

17 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • katjuska

  hyvä juttu! ihana kuulla että teidänkin sydän sykkii auttamiselle. itselläni ja miehelläni on ollut jo kohta 3 vuotta kummilapset Ugandassa. meidän pieni poikamme tulee joku päivä kuulemaan näistä kummilapsistamme ja siitä kuinka tärkeää on auttaa heitä joilla ei ole asiat niin hyvin kun meillä :)

 • Tuija

  Olen ollut jo 7 vuotta Nepalilaisen tytön Plan-kummina.
  Hän oli 2 vuotias silloin, kun hänet sain kummilapsekseni. Hän voi oikein hyvin ja käy koulua.
  Olin silloin aikoinaan niin iloinen, että lapsi oli nimenomaan tyttö, koska erityisesti tyttöjen elinolot monissa maissa ovat surkeat.

  • Mrs.V

   Hei ihanaa! Ja sinullakin Nepalissa! Saanko kysyä oletteko usein kirjeenvaihdossa? Kuinka se sujuu? Kirjoittaako hän sinulle jo itse vai kirjoittaako joku hänen puolestaan? Kaikkea hyvää sinulle ja kummitytöllesi.

 • ta

  Mä laitoin palautetta olikohan se tää tai joku toinen kummijuttu että se tv mainos on typerä. Se missä nää lapset latelee ehtoja ja toiveita että haluisivat kummikseen lentokapteenin, lääkärin tai että pitää olla siniset silmät. Typerä idea mainostajalta, ei kyllå lämmittänyt mun mieltä ko mainos. Muuten nää kummijutut on hyvä yritys, mutta en usko että apu menee näille lapsille. Kuitenki joku ympärileikkauspomo ottaa rahat :( pitäs päästä paikan päälle viemään tavaraa ja rokotteita ja niitä hyttysverkkoja.

  • Mrs.V

   Hei! Ymmärrän, että aina kun ei itse konkreettisesti nää minne apu menee niin elää pieni huoli siitä, mihin se loppujen lopuksi käytetään. Itse en kyllä Planin kaltaisia maailmanlaajuisien organisaatioiden toimintaa epäile, mutta oletko mahdollisesti tutkinut jos voisit lähteä paikan päälle auttamaan ja katsomaan, miten apu käytetään? Minulla kun on kokemus oman siskoni matkasta niin luotto on ihan eri luokkaa :)

 • Miten varmistetaan, ettei yhteisö liiaksi turvaudu tähän taloudelliseen tukeen, vaan jatkaa itse myös yrittämistä? Ja entä kun tämä taloudellinen tuki jossain vaiheessa loppuu, mitä sitten tapahtuu?

  • Mrs.V

   Minun ymmärtääkseni eri kohteissa toimitaan hyvin eri tavoin -riippuen kylän tarpeista. Esimerkiksi Kamerunissa osa metsässä asuvista ja ruokansa sieltä metsästävistä yhteisöistä ovat joutuneet sen ikävän muutoksen eteen, että heidän metsäalueita kaadetaan / tuhotaan suurien firmojen toimesta. Metsän vähetessä mm. Plan opettaa heille kouluissa maanviljelystä, jotta he voisivat myös tulevaisuudessa itse kasvattaa ruokansa. Kouluissa opetetaan myös mm. ranskan kieltä, jotta jos he joskus joutuvat muuttamaan kaupunkiin, auttaa se työn saannissa (sillä osa heimoista puhuu vain omaa kieltänsä), eikä perhe joudu slummin umpikujaan. Apu tulee siis hyvin monessa muodossa.

 • aila

  Mahtavaa, että tuot myös tällaisia asioita ja elämänarvoja esille, elämä ei ole kaikille pelkkiä luksuslaukkuja ja -kenkiä. Mielestäni kaikilla on tässä kohtaa miettimisen paikka, meillä täällä Suomessa asiat ovat kuitenkin maailman mittakaavassa todella hyvin.

  • Mrs.V

   Tuskin se kenellekään pelkästään luksuslaukkuja on. Kaikilla on varmasti omat murheensa ja haasteensa. Blogi kuitenkin keskittyy pääasiassa kevyempiin asioihin, mutta haluaisin välillä yrittää tällaisia asioita hieman nostaa, mutta lempeän kannustaavlla tavalla :) Ihan oikeassa olet – meillä on maailman mittakaavssa kyllä asiat ihan erinomaisesti.

 • Laura

  Itse olen unelmoinut aina ulkomaille muutosta, siellä opiskelusta ja asumisesta.. minä meidän perheessä olisinkin ainut jota sellainen kiinnostaa/sellaisesta unelmoi. ROhkeutta vain tarvitsisin lisää, olisiko sinulla neuvoja tähän asiaan? Olen myös miettinyt tuota vapaaehtoiseksi lähtöä. Nämä asiat kiinnostavat paljon! Menen tuonne sivuille ja perehdyn asiaan! Ehdottomasti tällä tavalla pystyy ainakin auttamaan, jos ei pääse paikan päälle menemään. :)

  • Mrs.V

   Sanon sinulle vain, että jos siitä unelmoit niin ehdottomasti sitä tavoittele ja mene ja tee! :) Se on mahtava kokemus ja opettaa niin paljon enemmän, kuin vain koulunpenkillä voisi oppia. Jos halua löytyy, aivan varmasti keinot keksit. Et varmasti tule katumaan :) Itse olen jo pienestä pitäen puhunut kotona englantia, joten varmuus ja rohkeus toisesta kielestä tuli kuin lahjana. Kiitos siis vanhemmilleni. Jos jännität niin yritä vaikka lukea paljon tällä tulevalla vieraalla kielellä kirjoja? Tai aloita vaikka blogi englanniksi itsellesi, missä voit harjoitella? :) Alku on aina vaativin hetki, mutta aivan varmasti lähtee ajan kanssa sujumaan! :) Ja se vasta on palkitsevaa. Onnea ja menestystä! Toivon unelmasi toteutumista ja toivotan paljon rohkeutta!

   • Laura

    Kiitos Hanna kovasti neuvoista! :)
    Luenkin enkuksi joitakin kirjoja, ja sarjoja tulee katsottua enkku subeilla – en koe sitä enkun kieltä pulmalliseksi tässä. Vaan sitä rohkeutta lähteä paikkaan jota ei tiedä tai ketään tunne. Siinä arastelen :( Nuorempana tuli matkusteltua yms mutta nyt tämän ikäisenä ei, joten olen muuttunut vähän araksi.

    • Mrs.V

     Se onkin aina se vaikein. Ihan uuden aloittaminen tutun ja turvallisen sijaan. Mutta kokemuksesta sanon, että se kasvattaa ihan huimasti ja alta aikayksikön olet varmasti kuin kala vedessä (ainakin sun positiivisella luonteella ;)) ja olet maailman onnellisin rohkeasta päätöksestäsi. Ihania hetkiä MAAILMALLA sinulle Laura <3

     • julia

      tuli hymy naamalle kun luin tämän ja muistin ku kirjoittelin Hannalle myös tsemppi avunhuutoa kun olin muutto kuorman kanssa kotona ja vähällä aristaa lähtöäni Suomen kamaralta. Mutta nyt 8 kk myöhemmin kun olen opiskellut monikullttuurisessa ympäristössä vieraalla kielellä niin olen kasvanut henkisesti todella paljon ja en kadu lähtöäni päivääkään! kiitos Hanna sinulle kun silloin syksyllä tsemppasit se auttoi tosi paljon! <3 t. onnellinen ulkosuomalainen

     • Mrs.V

      Voi Julia!!! Olen niin iloinen, että pystyin antamaan vähän rohkaisua ja luottoa itseesi lähdön kynnyksellä ja olet onnellinen ratkaisustasi! :) IHan mahtava kuulla <3 Nauti ajastasi – se menee ihan liian nopeasti ohi, vaikka siellä usein onkin kotiinkaipuu hetkiä. Sinä sen sanoit: niin opettavainen ajanjakso, että sitä kasvaa valtavasti jo lyhyessä ajassa kun silmien edessä aukeaa ihan toinen maailma.

     • Laura

      Kiitos Hanna tsempeistä! :) Olet mahtava <3

     • Mrs.V

      Kiitos kuule Laura vaan samoin. Aina jaksat olla täällä blogissa minua tsemppaamassa niin vähintä mitä voin tehdä <3