CATEGORIES

Flora Holland

5.3.2014

Maanantaina aamulla suuntasin ystävättäreni kanssa Aalsmeeriin, missä sijaitsee maailman suurin kukkahuutokauppa. Valtaosa Suomessa myynnistä olevista kukista lennätetään Hollannista ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä tämän paikan kautta.

Hollanti on maailman keskipiste kukkien vienniessä. Vaikka suuri osa kukkatuotannosta on edelleen tässä pienessä ja tasaisessa maassa (mm. tulppaanit), niin maailman suurimpia kukkatuottajia ovat tänä päivänä mm. Kolumbia, Kenya ja Intia. Sieltä matkaa päivittäin kukkia Amsterdamin Schipholin kentälle, minkä jälkeen ne kuljetetaan vieressä sijaitsevaan Aalsmeerin kukkahuutokaupaan, missä ne jatkavat huutojen jälkeen matkaansa kuluttajille maailman eri kolkkiin. Päivässä näissä tiloissa myydään n. 20 miljoonaa kukkaa. Voitte kuvitella, millainen kuhina tässä valtavassa hallissa kävi.

aalsmeer flower auction flora holland (26 of 39) title

Näissä valtavissa tiloissa sijaitsee Flora Holland, joka on maailman suurin kukkahuutokauppa. Paikka on avoinna yleisölle maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkosin ja perjantaisin 7.00-11.00 sekä torstaisin 7.00-9.00. Paikassa suositellaan käymään niin aikaisin, kuin mahdollista. Ensimmäisinä tunteina kauppa käy vilkkaimpana. Sisäänpääsymaksu oli 6e per aikuinen.

aalsmeer flower auction flora holland (39 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (37 of 39)

Tehdashalli oli käsittämättömän valtava. Kierrokset eivät ole ohjattuja, mutta siitä sai itsenäisestikin paljon irti. Tursti sai kävellä jättihallin yllä sijaitsevalla pitkällä käytävällä päästä päähän ja ihailla alla seilaavaa kukkamerta. Vaikuttava näky, sillä kukkia näkyi niin pitkälle, kuin silmä kantoi.

aalsmeer flower auction flora holland (36 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (27 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (23 of 39)

Kukat saapuvat paikan päälle joka aamu maailman monista eri kolkista. Toiminnot olivat hyvin automatisoitu. Näillä raiteilla kukkakontit liikkuivat huutohalleihin, mistä ne seuraavaksi matkasivat jälleenmyyjiensä kohdemaihin.

aalsmeer flower auction flora holland (17 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (15 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (16 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (22 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (25 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (19 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (14 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (18 of 39)

Pitkän käytävän varrelle oli sijoitettu infotauluja, missä tiedonjanoisille kerrottiin firman toiminnasta sekä Hollantiin keskittyneestä kukkakaupasta.

Käytävän päässä sijaitsivat huutokauppakamarit, missä ostajien edustajat huusivat kukkia tukkutilaajilleen. Kello tikittää kovaa vauhtia ja ihan muutamassa tunnissa miljoonia kukkia on myyty ympäri maailmaa. Aika on avainroolissa, sillä mitä nopeammin kukat pääsevät kuluttajalle, sitä parempi. Lähimpiin kohteisiin kukat lennätetään / kuljetetaan vielä samana päivänä. Loput viimeistään seuraavana – kiitos läheisen ja tehokkaan Schipholin lentokentän.

aalsmeer flower auction flora holland (10 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (11 of 39)

Näiltä valtavilta tauluilta ostajien edustajat seuraavat mitä kukkia voi huuta nyt, mitä tulee seuraavaksi, paljon on kukkien lähtöhinta jne. Paljon informaatiota hyvin lyhyessä ajassa ja sekunneissa huuto on ohi.

aalsmeer flower auction flora holland (24 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (12 of 39)

Ystävättäreni kanssa mietittiin josko voisi rekrytoida yhden noista huutajista itseleenkin. Tuo ystävättäreni takana kuvaan halunnut huutaja olisi varmaan ihan halukas? :D Olisi kiva saada edullinen kukkalähetys täältä kerran viikossa :D Kukkien hinta oli pääosin  n.10 centtiä per kukka, eli kymmenen kukan kimpun hinnaksi muodostui suurinpiirtein euro… Kirpaisee aika paljon, kun miettii, että yhden liljan oksan suomessa saa noin kymmenellä eurolla… Täältä se on lähtenyt muutamalla kymmenellä sentillä. Amsterdamin kukkamarketilla kokonaisen liljapuskan voi ostaa n.10 eurolla. Huoh. A blooming business indeed.

aalsmeer flower auction flora holland (1 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (6 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (5 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (4 of 39)

Paikka muistutti pitkälti kuhisevaa muurahaispesää, missä töitä paiskittiin väsymättä.

aalsmeer flower auction flora holland (8 of 39) flora holland aalsmeer aalsmeer flower auction flora holland (9 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (13 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (31 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (32 of 39) aalsmeer flower auction flora holland (29 of 39)

Mikäli haluat kuulla paikasta ja kukkabisneksestä lisää, suosittelen katsomaan tämän FloraHollandin videon.

Rakastan tuoreita kukkia kotona ja olikin hyvin mielenkiintoista nähdä bisnes ja osa prosessista sen takana. Hyvin vaikuttavaa. Suosittelen käymään ja kokemaan itse, mikäli mahdollisuus siihen on. Ainut pettymys oli, että paikan päältä ei voinut ostaa kukkia itse lainkaan. Odotin, että lahjapuodissa olisi edes jotain tuoreita kukkia myynnissä – mutta ei. Vain puisia tulppaaneja ja posliinisia tuulimyllyjä. Hankinnat kannattaa tehdä siis Amsterdamin keskustassa sijaitsevalta kukkamarketilta.

15 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • sofian sohva

  Hirmu mielenkiintoinen postaus ja paljon uutta tietoa! Kukat näyttävät niin upeilta ja varsinkin näin keväällä tuoreet kukat kodissa ovat aivan ihania! Todella hyviä kuvia olet myös ottanut, mitä värien loistoa! :)

  Joku jo antoikin vinkkiä edullisemmista kukista Suomessa mutta itse huomasin Alepasta edullisimmat tulppaanit, ovat nyt 5€ / kimppu. Siis ihan täällä Punavuoressa :)

  Tosiaan harmi ettei kyseisestä paikasta yllättäen saakaan ostaa kukkia mukaan mutta takuulla oli upea kokemus nähdä tuon kukkamarkkinan toimintaa!

  • Mrs.V

   Hei kiitos vinkistä! Pitää kurkata lähi-Alepa!Ja minustakin oli tosi mielenkiintoista. HOllannissa pitkään asuneena olen aina tiennyt tämän kukkien suuren hintaeron maiden välillä, mutta oli tosi kiva nähdä itse mistä se osittain johtuu.

 • Ihan super mielenkiintoinen postaus – kiitos tästä :) Upean näköisiä kukkameriä :)

  • Mrs.V

   Mustakin oli tosi mielenkiintoista! :) KIva että muistakin <3

 • Voi jösses mikä kukkapaljous! Mielettömän kauniin näköistä. :D

  Täytyykin vierailla tuolla seuraavaksi kun työmatkan kohteeksi osuu Amsterdam! ;)

  Ihanaa viikonloppua!

  • Mrs.V

   JOo suosittelen. Oli vaikuttavan näköistä ja ihan Schipholin kentän vieressä!

 • Näyttää ihan unelmalle tuo kukkahuutokauppa. Sieltä kun saisikin kukkapuskan säännöllisesti kotiinkuljetettuna :) Viime viikolla kysyin sinulta vinkkejä kun kävin Amsterdamissa, täytyy sanoa että aivan ihana kaupunki, ihastuin välittömästi! :) Ihmiset olivat todella ystävällisiä ja puhuivat erinomaista englantia, joka on aina plussaa. Ei jäänyt ensimmäiseksi ja viimeiseksi kerraksi!

  myavenuebytanja.blogspot.fr

  Tanja

 • j

  Huh, mieletöntä.

 • Johanna

  Hei, vinkki. En tiedä missä teette ruokaostoksenne, mutta itse ostan leikkokukat nykyään aina tavallisesta ruokamarketista (Prisma, Citymarket..). Kausittain valikoima vaihtelee, mutta liljakimpun saa sesonkina noin viidellä eurolla (5kpl), tulppaninipun jopa tuota halvemmalla. Mielelläni tukisin pieniä yrityksiä, mutta budjettini ei yksinkertaisesti taivu monen kympin kukkakimppujen ostoon ihan jatkuvasti.

 • valeria

  Äärimmäisen mielenkiintoinen postaus, kukkakuvat olivat koukuttavia. Tuoksuiko siellä muuten kukat? :)

 • u

  Tuli heti ensimmäiseksi mieleen että kuinkakohan paljon huumeita salakuljetetaan kukkien kanssa lattareista :D mutta todella kauniita kuvia ja itsekin rakastan tuoreita kukkia. Joka perjantai haen uuden kimpun kotiin ja pistän vanhasta kimpusta säilyneet erilaisiin pieniin maljakoihin. Kukat kyllä piristävät kotia niin ihanasti <3

 • Ooooh! Ihana, ihana paikka! Tuoreet kukat ja etenkin leikot ovat ehdottomia suosikkejani, Suomessa vain on aika huonot markkinat – kukat ovat jotenkin pieniä ja huonosti kestäviä, tai vaihtoehtoisesti aika kalliita. Esimerkiksi suuri ruusukimppu olisi niin ihana ostos, mutta yksi iso ruusu on noin 10 euroa kappale ja niitä kun ostat vaasin täyteen niin hupsista.

  Ei tässä auta kuin muuttua puutarhuriksi. Tai hollantilaiseksi. :D

 • Haidi

  Oi miten ihania kukkia! Rakastan itsekkin tuoreita kukkia kotona, ne tuovat jotenkin heti paljon freesimmän tunnelman kotiin :)

 • Haiha

  Olisi kyllä kivaa, jos kukat olisivat halvempia, mutta pakostakin siihen tulee väliin kaikenlaisia kuluja, varsinkin, jos kukat lentelevät osin “edestakaisin”.

  Itse yritän muuten aina ostaa esimerkiksi kotimaisia tulppaaneita, muita leikkokukkia tai kasveja, sillä jos kaikki aina juoksevat hinnan perässä, kohta ei saa suomalaisia kukkiakaan. Kukkatuotanto on Suomessa jo nyt kai aika heikoissa kantimissa. Kyllähän se toki kirpaisee ostaa kukkakaupasta kohtuu kalliilla, mutta jotenkin ajattelen, että kukat ovat ylellisyystuotteita, joita ei voi pitää “halpatuotteina”.

 • Oi noita pioneita tuossa yhdessä kuvassa! Pionit ja liljat on mun suosikkeja, ihan ehdottomasti:) Omat pionit pihalla viime kesänä onnistuivat kukoistamaan tosi kauniisti ja raaskin jopa sisälle asti tuoda oksia. Tähän aikaan vuodesta tyydyn kyllä ihan vain tylsiin tulppaaneihin:)