CATEGORIES

Inside the Grand Mosque – part 2/3

4.2.2015

Tämä vuonna 2007 valmistunut moskeija on suurin Yhdistyneissä arabiemiraateissa ja kahdeksanneksi suurin koko maailmassa. Moskeijassa on 82 kupolia ja neljä rukoussalia. Kaiken kaikkiaan sinne mahtuu n.40 000 ihmistä. Rakennukseen käytettiin paljon arvokkaita materiaaleja kuten marmoria, kultaa ja kristallia ja lopullinen hintalappu projektille oli arviolta 545 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Hulppea rakennus – niin ulkoa kuin sisältä…

sheikh zayed mosque-1-2 sheikh zayed mosque-6119

Turistit pääsevät sisään moskejaan ainoastaan pääsisäänkäynnistä, jonne kuljetaan moskeijan valtavan aukion läpi. Aukion suulla on vartijat, jotka varmistavat vierailijoiden noudattavan käytös- ja pukeutumisetikettiä. Etiketti on hyvin tiukka naisille. Hiukset, ranteet tai nilkatkaan eivät saa näkyä tästä pisteestä edespäin. Mitään vartalonmyötäistä ei saa olla päällä. Luulin olleeni erittäin hyvin varustautunut tähän visiittiin, mutta valitsemani mustavalkoinen pusero kuulsi ihan hieman läpi olkapäistä, mistä syystä minua ei meinattu päästää ensiksi sisään. Onneksi olin hunnunnut itseni DKNYn cozy shaaliin (taas yksi sidonta tapa lisää;) ), josta sain kuitenkin vielä pienellä säädöllä lisäpeitettä hartioille. Lopulta minut päästettiin omissa vaatteissa sisään moskeijaan. Vaikka aavistuksen kuumottava tilanne ei olisi ratkennut näin helpolla, olisin voinut käydä hakemassa laina-abayan moskeijan alla sijaitsevasta autohallista. Sekin olisi ollut helppo ratkaisu ongelmaan.

sheikh zayed mosque-6297 sheikh zayed mosque-6464 sheikh zayed mosque-6432 sheikh zayed mosque-6291

Ja kuten moskeijan käytöstapohin kuuluu, kengät riisuttiin ovensuulle ennen sisään astumista.

sheikh zayed mosque-6404 sheikh zayed mosque-6407 sheikh zayed mosque-6308 sheikh zayed mosque-6400

Ennen sisälle menoa kävimme pienen poikani kanssa läpi moskeijan sääntöjä, mihin hän totesi, että “Eihän täällä saa tehdä mitään!” :D Säännöt olivat helposti noudatettavissa, paitsi meillä ja monilla muilla tuntui unohtuvan helposti tuo toisista kiinni pitäminen. Muuten kaikki meni mallikkaasti, mutta kun moskeijan ulkopuolella otimme perhekuvia ja automaattisesti asetuttiin kuvaan niin, että käsi lepäsi toisen alaselällä, tuli vartija paikalle ja vaati poistamaan kuvat. Nopeasti poistimme kuvat pahoitellen unohdusta ja otimme uudet, joissa kukaan ei koskenut ketään. Tosin lapset saivat toki olla sylissä.

sheikh zayed mosque-6319sheikh zayed mosque-6309 sheikh zayed mosque-6315 sheikh zayed mosque-6343 sheikh zayed mosque-6345 sheikh zayed mosque-6347 sheikh zayed mosque-6350 sheikh zayed mosque-6355 sheikh zayed mosque-6352 sheikh zayed mosque-6365 sheikh zayed mosque-6368 sheikh zayed mosque-6373 sheikh zayed mosque-6374 sheikh zayed mosque-6379 sheikh zayed mosque-6381 sheikh zayed mosque-6313 sheikh zayed mosque-6325 sheikh zayed mosque-6390 sheikh zayed mosque-6449

Vaikuttava moskeija oli sisältäkin, mutta kyllä rakennuksen ulkokuori on se jossa silmä lepäsi kaikessa puhtaudessaan. Heti alueelta poistuttua pikkumies hyppäsi tätinsä kaulaan ja totesi ilahtuneena, että “Nyt saa taas halia!” <3

8 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Nima

  Huh! Jopas on tiukat säännöt vierailijoille. Kyllä me muslimit vaan halailemme lapsiamme ja moskeijaan saa mennä sisälle,vaikka ei olisikaan peitetty. Naisten puolelta löytyy rukouspuvut niille musliminaisille,jotka eivät käytä joka päiväisessä elämässään huivia/abaya.

  Mitä paikallisiin tulee niin kuvaus kielto johtuu ihan siitä,että emme ole mitään turistinähtävyyksiä. Ymmärrän,että on mielenkiintoista miten miehet/naiset pukeutuvat niin perinteisesti yhä vuonna 2015. Minua on kuvannut lupaa kysymättä venäläinen miesturisti(pukeudun siis abayaan)ja se tuntui todella epämiellyttävältä. Mieheltäni joku on joskus pyytänyt saada ottaa kuvan ja hän suostui siihen ilomielin!

  Upeita kuvia kyllä :)

 • Anna

  Aivan upeita kuvia! :) Haluan ehdottomasti vierailla tuolla joskus! Tuli mieleen, että oliko miehille mitään pukeutumissääntöjä? :)

 • Merja

  Kauniita kuvia todellakin. Kasvosi ovat niiiin kauniit! Itse vierailin tuolla kolmisen viikkoa sitten ja vaikutuin myös kovasti.
  PS. Olette kuvanneet paikallisen miehen (valkoisessa puvussa), mikä on käsittääkseni kiellettyjen asioiden listalla… ;)

  • Mrs.V

   Kiitos Merja! On upea paikka! Sainkin todella ystävällisen mailin ABu Dhabissa asuvalta lukijalta, että paikallisia ei saisi kuvata (tosiaan ne kaksi miestä moskeijassa). En ollut tietoinen asiasta ja poistin siksi välittömästi kyseisen kuvan. Kiitos tiedosta! :)

 • Kattis

  Vou, mielettömän upeita kuvia! Olen itse käynyt paikan päällä moskeijan oltua vasta rakenteilla ja kuvasi ovat kyllä upeimmat missään lopputuloksesta näkemäni! Keep up the good work! :) Ja viimeinen kuva oli todellinen sydämen sulattaja; kuinka suloinen voi toinen olla

 • Henkeäsalpaavan kaunis paikka! Todella hyvin otettuja kuvia, blogiasi on aina ilo lukea :)

 • Jossuh

  Todella kaunista. Vaikka on nähnyt monia kuvia tämän tapaisista paikoista, niin kyllä ne vaan joka kerta vetää hieman sanattomaksi. Jos vielä itse pääsisi näkemään niin en kyllä tietäisi minne päin katsoa.
  Saisikohan tuollaisen kattovalaisimen mahdutettua jotenkin omaan olohuoneeseen…

 • Eipä näitä turhaan odotettu, ihan mielettämän hyviä kuvia olet ottanut todella kauniista rakennuksesta! Upeita yksityiskohtia. Ja voi miten söpö toi teidän pikkumiehenne :D