CATEGORIES

10 vinkkiä Disneylandiin – Näin saat kokemuksesta kaiken irti

10.1.2018

Olen suuri Disney-fani. Olen pienenä katsonut moneen kertaan Pienen Merennneidon, Aladdinin, Prinsessa Ruususen ja monet muut Disney-klassikot. Yhdistän Disneyn onnellisiin lapsuusmuistoihin. Muistan vieläkin elävästi hetkiä siitä, kun pienenä tyttönä pääsin Pariisin Euro Disney – sekä Orlandon Disney World -puistoihin perheeni kanssa, vaikka olin alle kouluikäinen. Kuinka iloinen olinkaan kun muutimme vuodeksi Kaliforniaan. Sain mahdollisuuden tutustuttaa omatkin poikani Disney-puistojen ihmeelliseen maailmaan, sillä alle puolen tunnin ajomatkan päässä Anaheimista löytyi Disneyland ja Disneyn California Adventure Park. Toivon voivani antaa lapsilleni kokemuksia, jotka eläisivät muistoissa lämpimänä vielä pitkälle aikuisikään. Asuinvuoden aikana vierailimme puistoissa peräti seitsemän kertaa. Nyt viimeisellä Losin-matkallamme kävimme taas molempien Disney-puistojen puolella. Vinkkini perustuvat täten yhdeksälle käyntikerralle Kalifornian Disney-puistoissa kolmen alle kouluikäisen lapsen kanssa. Mikäli teidänkin perheessänne on toive joskus Kalifornian Disney-puistoissa vierailla, tässä kymmenen vinkkiä siihen miten saada käynnistä kaikki irti.

1. Varaudu jonoihin ja välttele juhlapyhiä
Disneylandiin mennessä kannattaa etukäteen henkisesti varautua jonoihin ja suuriin ihmismassoihin. Siellä on aina paljon ihmisiä. Jonotusajat vaihetelvat laitteittain puolesta tunnista jopa pariin tuntiin. Pahin aika koskaan oli käydä Kiitospäivän pyhinä. Silloin jouduimme jonottamaan ihan vain parkkitiloista itse puistoon jopa kaksi tuntia – vaikka pääsyliputkin oli ostettu etukäteen. Harvemmin itse puistoon edes joutuu jonottamaan, mutta isojen juhlapyhien aikaan suosittelen välttämään puistoon menemistä.

2.Yksi puisto per päivä
Kaliforniasta löytyy vierekkäin kaksi Disney-puistoa. Perinteisempi Disneyland, jonka puolelta löytyy esimerkiksi ikoninen Disney-linna sekä vanhoja klassikoita kuten Nalle Puh-laite, Peter Panin-laiva, Minnin ja Mikin talot ja legendaarinen It’s a small world -veneajelu. Sen vieressä on toinen samansuuruinen Disney-puisto nimeltä California Adventure Park. Sieltä löytyy uudempaa tuotantoa kuten Frozenin siskojen tapaaminen, Cars-laitteita ja Ötököiden maailma. Samalla lipulla et pääse molempiin puistoihin vaan sitä varten on ostettava kalliimpi Park Hopper-lippu. Puistot ovat kuitenkin niin suuria, että yhdessä päivässä yhtä kokonaista puistoa ei edes kerkeä kokemaan. Täten suosittelemaan valitsemaan yhden puiston per päivä.

3. Ota pienille lapsille kärryt mukaan
Puistot ovat valtavia ja päivän aikana tulee käveltyä paljon. Siksi pienille lapsille kannattaa ehdottomasti ottaa kärryt mukaan. Jos omia ei ole, voi niitä myös puistosta vuokrata. Pitkän päivän aikana pienimmät voivat ottaa unensakin rattaissa muiden nauttiessa puiston aktiviteeteista. Kaikki puistoissa ja sinne siirtymisissä on suunniteltu niin, että siellä pääsee helposti rattailla kulkemaan – jopa tuplilla. Laitteisiin mennessä kärryt on jätettävä aina sivuun erillisille “stroller parking”-paikoille, joten en ole ottanut puistoihin mitään arvokasta mukaan mikä ei olisi kulkenut mukana pienemmässä käsilaukussa.

4.Osta liput etukäteen
Me olemme ostaneet liput etukäteen netistä. Joskus samalle päivälle ei voi ostaa lippua, joten ne kannattaa ostaa viimeistään päivää ennen. Näin vältät paitsi ruuhkat saatat myös säästää. Me ostimme nyt marraskuussa netistä kahden päivän yhdistelmälipun. Kahden viikon sisällä se piti käyttää yhteen Disneyland- ja yhteen California Adventure Park-vierailuun. Muutama kymmenen euroa tuli näin säästettyä per lippu. Yksi lippu on normaalisti n.100 dollaria.

5.Hyvät kengät sekä vaatteet kylmään ja kuumaan
Koska puistot ovat isoja tulee päivän aikana helposti käveltyä reilu kymmenen kilometriä. Muista siis valita mukavat kengät jalkaan! Ja Anaheimissä on usein päivisin todella kuuma, mutta auringon laskiessa tulee nopeasti hyvin viileä. Muista siis ottaa illaksi ainakin lämpimät colleget niin kylmä ei aja teitä puistosta pois.

6.Pakkaa eväitä
Huvipuiston ruokatarjonta on pitkälti sitä perinteistä mössöä. Hamppareita, hodareita ja huonoa pastaa. Täten jos vain mahdollista niin suosittelisin pakkaamaan omia eväitä mukaan. Olen tehnyt leipiä, kotitekoista pastaa perheen pienimmille muoviastiaan ja ottanut esim rusinapaketin mukaan, jotta puiston pitkissä jonoissa on tarvittaessa jotain naposteltavaa. Pitkin puistoa on kuitenkin pieniä kojuja mistä voi ostaa omenasiivuja, hedelmiä ja vettä kaiken sokerisen makean lisäksi – tosin huvipuistohinnoin.

7.Parhaat laitteet
Muista, että Kaliforniassa on kaksi Disney-puistoa. Perinteisempi Disneyland, jonka puolelta löytyy ikoninen Disney-linna sekä paljon vanhoja klassikoita kuten Haunted House, Dumbo, Minnin ja Mikin talot, Looney Tunes -kaupunki, Tarzanin puumaja ja Pinokkio-ajelu. Vanhalta puolelta löytyy myös uudempaa tuotantoa kuten Star Wars, Nemon sukellusvene sekä Toy Story aiheisia laitteita. Kannattaa tutustua puistoon etukäteen ja miettiä missä haluaa käydä – päivän aikana kun ei millään ehdi kaikkea tehdä. Meidän suosikit vanhalta puolelta on Peter Panin laiva sekä It’s a small world ajelu, jotka sopivat koko perheelle. Isompien laitteissa (esim Space Mountain) ei tosin koskaan olla edes käyty, sillä lapsemme ovat olleet niin pieniä. Yllättävän moni lapsille suunnattu laite on varustettu pelottavan ahdostavalla musiikilla ja silmiin sattuvilla neon-väreillä. Näistä syistä Nalle Puh- ja Pinokkiosta-ajeluista on saatu jopa hieman pelottava.

Disneylandin sisäänkäynnin vierestä löytyy toinen samansuuruinen Disney-puisto nimeltä California Adventure Park. Sieltä löytyy uudempaa tuotantoa kuten Frozenin siskojen tapaaminen, Cars-laitteita ja Ötököiden maailma. Sen puolen suosikit on meillä Pieni Merenneito- ajelu, vaihtuvat näytellyt musikaalit (vuonna 2015 oli Frozen) ja Radiator Springs Racers. Viimeiseen ei perheen pienimmät pääse, mutta kolme ja puolivuotiaamme juuri ja juuri.

8.Fast Pass
Moniin suosituimpiin laitteisiin on tarjolla rajoitettu määrä FastPasseja. Nämä eivät maksa mitään ekstraa, mutta vaativat etukäteen suunnittelua. Voit jopa 30 päivää ennen suunniteltua Disney-visiittiäsi ryhtyä miettimään missä kaikissa laitteissa haluaisit käydä ja missä järjestyksessä. Monissa suosituimmissa laitteissa kun on erikseen stand by-jono sekä FastPass-lane. Disneyn FastPass jonoihin on n.20 minuutin aikaslotit, joihin on voinut tehdä etukäteen varauksia. Näin hyvin suunnitelleet voivat kokea kaiken haluamansa jopa yhden päivän aikana, sillä jonotus vähenee huomattavasti.

9.Paraati
Puistojen parasta antia on mielestäni sen läpi kulkevat paraatit. Sesongista riippuen näytösaikoja on joko yksi tai useampia. Talviaikaan California Adventuren puolella niitä ei ole ollenkaan. Disneyn sivulta kannattaa etukäteen katsoa hetken ohjelmatarjonta. Paraatikulkeen varrelle on suositeltavaa istahtaa puolisen tuntia etukäteen, jotta perheen pienimmillä olisi esteetön näkymä. Paraatin ohikulku kestää reilu 30min ja siinä riittää ihasteltavaa. Poikamme ovat innoissaan vilkutelleet sen Mikille, Minnille, Akulle, Simballe ja kaikille kauniille Disney-prinsessoille.

10.Iltanäytös
Mikäli perhe millään vain jaksaa suosittelen jäämään puistoon lähelle sulkemisaikaa (sesongista riippuen 20-22 välillä). Disneylandin puolella järjestetään joka ilta upea ilotulitus Disney-linnan yläpuolella. California Adventuren puolella on jo vuosia pyörinyt upea World of Colour Show, jossa pomppiviin suihkulähteisiin heijastetaan ikonisia Disney-pätkiä veden samalla tanssien unohtumattomien Disney klassikkolaulujen tahdissa. Siihen on hyvä päättää taianomainen päivä.

Siinä meidän perheen vinkit onnistuneeseen Disney-päivään pienten lasten kanssa. Me nautimme ajastamme siellä aina hurjasti ja toivottavasti näillä vinkeillä tekin saatte kokemuksesta kaiken mahdollisen irti.

13 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Riikka

  Moikka! Olemme helmikuussa lähdössä ekaa kertaa Losiin 8-vuotiaan tyttäremme kanssa, joten kiitos kaikista hyvistä vinkeistä mitä olet blogiisi kirjoitellut!
  Meillä olisi tarkoitus mennä Disneylandiin, mitä kautta liput kannattaa ostaa etukäteen?
  Entä osaatko arvioida soveltuisiko tuo Universal Studios jo kahdeksan vuotiaalle lapselle?

  • Moikka! Ostimme liput Disneyn omilta verkkosivuilta etukäteen! :) Tulivat heti mailiin, vaikka varoittivat mahd. 24h kestosta sivulla :) Ja jo 8-vuotias viihtyy Universalilla jo varmasti! :)

 • Suvi Hietala

  kiitos todella paljon vinkeistä. Itse olen käynyt tuolla Disneylandissa ja Disney worldissa, mutta pidin enemmän Disneylandista. Meillä silloin kahden päivän lippu ja puolet jäi kuitenkin näkemättä juuri jonotusten takia. Ja silloin en tiennyt mitään Fast passista :) Ihanaa kesää teille :)

 • Kristiina

  Ravintolat kannattaa tosiaan varata etukäteen, niihin löytyy netistä paljon hyviä vinkkejä. Youtube-videoista saattaa saada parhaan kuvan monista paikoista, varsinkin niistä, joissa on jotain ohjelmaa, kuten hahmoja. Monet, joilla on majoitus Disneyllä tykkää käydä levähtämässä hotellilla päivällä lasten kanssa. Ja vaikka itsellä ei lapsia olekaan, voisin kuvitella että se on aika hyvä vaihtoehto. Erityisesti, jos on tosi kuuma päivä.

  Mä sanoisin myös, että käyttörahaa kannattaa kyllä varata. Useinhan Disney-reissut on aika uniikkeja, ja sinä yhtenä-muutamana päivänä on ihan kiva pystyä tekemään ostoksia, ilman että tarvtsee jokaista senttiä laskea. Ja aika kallistahan noissa puistoissa aina on. Mutta musta on esimerkiksi kiva ostaa korvat tai lippikset ja pimeän tultua jotain valotikkuja yms. Jotenkin ne kuuluu siihen kokemukseen. Mutta niissäkin voi sitten säästää vaikka niin, että tuo halutessaan omat mukana.

  • Hei kiitos tästä! Me ei ollakaan oltu koskaan noissa hahmoravintoloissa – en tosiaan ole niihin törmännytkään vielä Losin puistossa. Ainut tietämäni taitaa olla Arielin luola CAPin puolella. Ja hei noista hotelleista minulla ei ole aikuisiällä kokemusta – mutta yksi suosikkikuviani lapsuudesta on Disneyworldista kun olen n. 3,5 vuotta vanha ja halaan DIsneyhotellin brekulla naama Hangon keksinä Minniä :D

 • Lotta

  Disney-puistot ovat kyllä edelleen suosikkipaikkojani ikinä, vaikka 26-vuotias olenkin. Ihana postaus siis! Tuli hymy huulille :)

  Yksi asia, joka meidän ekalla käyntikerralla jäi harmittamaan, oli että jos lounasta/dinneriä haluaa syödä ns. teemaravintoloissa täytyy pöytä varata jo kuukausia etukäteen. En tiedä, miten sinä olet asian kokenut, mutta ainakin meidän kohdallamme valikoima oli suhteellisen suppea vaikka olimme liikenteessä amerikan pyhien ja lomien ulkopuolella ja olimme varaamassa pöytää paria viikkoa etukäteen.

  Eli yksi tosi tärkeä vinkki itselle olisi ollut, että jos haluaa syödä esim. Tuhkimon linnassa tai Kaunottaren ja hirviön tanssisalissa kantsii varata ruokailut tosi ajoissa – meillä kävi nimittäin sama källi Losissa ja Floridassa käydessä ja päädyttiin sitten syömään “mitä jäljellä on” -periaatteella XD

  • Hei mä en ole edes kuullut näistä teemaravintoloista?! Kaikki minne olemme paikan päällä yrittäneet ovat saaneet mahdutettua – tosin ne eivät olekaan näitä parhaita paikkoja olleet. Mikäköhän olisi sitten Losin puistossa hyvä ravintola? Pitääpähän vähän googletella!Kiitos kun ilmoitit – pitänee siis ruveta selvittelemään paikon ravintoloitakin tarkemmin.

 • K-M

  Täällä myös ikuinen Disney-fani muistelee lämmöllä vierailua tuolla Anaheimin Disneylandissa vuonna -97 :) Siitä lähtien olen vannonut, että jos joskus saan omia lapsia, tulen taatusti viemään heidät vierailulle Disneylandiin.
  Nyt siis odotan innolla, että nuo kolme pientä poikaani hieman kasvavat ja päästään vaikkapa Pariisin Disneylandiin vierailulle.

  • Ylä femmat! :D Täälläkin äiti viilettää onnesaan minni-hiiri korvat päässä :D Ja kylläpä on ihana ollut katsoa sitä lasten riemua<3 Toivottavasti pääsette matkaan pian! :)

 • Iida

  Moikka! Ollaan lähdössä lasten kanssa Aasiaan ja mietin, että uskaltaako kalliita vaunuja ottaa mukaan, et meneekö rikki lennolla, jos ne siellä heittelee niitä samalla lailla kun laukkuja? :D Vai pitäisikö ottaa matkarattaat? Osaatko sanoa, saako vaunut johonkin pakattua lentokentällä, vai meneekö ihan sellasenaan ruumaan?

  • Moi!
   Olemme matkustaneet kymmeniä kertoja rattaiden kanssa. Niin pienempien matkarattaiden kuin normaalien isojen Bugaboo Donkiemme kanssa. Ensiksi suosittelen hankkimaan vaunumatkalaukun, joka on siihen tarkoitettu. Ne suojaavat rattaita parhaiten. Tosin nyt viime Losin lennolla lentoyhtiömme rikkoi vaunumme laukusta huolimatta (ensimmäinen kerta ja kymmeniä kertoja matkustettu vaunut ruumassa). Vaikka siitä koituikin paljon lisäselvittelyä sain vaadittujen proseduurien jälkeen korvauksen rikkimenneistä vaunuista ja ostin uuden tarvittavan, sillä vanhoja ei voinut enää korjata.

 • Kikoa

  Olisipa hienoa päästä joskus käymään Disney-puistossa! LA:n Universal Studiosin huvilaitteet oli kivoja ihan jo pelkästään aikuisillekin, mutta pienen lapsemme kanssa ei ole vielä juuri huvipuistoissa käyty kuin tunnin-parin pikavisiitillä. Jäin kyllä miettimään, että miten ihmeessä lapsenne jaksoivat noita jonotus- ja odotusaikoja, jotka kuullostaa hurjan pitkiltä? Itsestä kun tuntuu, että omalle 2,5-vuotiaalle pelkkä 10min odotus olisi jo ihan tuskaista vääntelyä. Ehkä se helpottaa iän myötä tai teidän pojat on vaan rauhallisempia… :D Onko jonoissa jotain “sivuaktiviteettia” (esim. katseltavaa) vai onko se pelkkää jonossa pönöttämistä?

  • Hei vitsi hyvä pointti! Postausta kirjoittaessa minun piti muistaa tästäkin sanoa mutta unohtui. Eli:
   Ne lasten laitteet (karuselli, Dumbo, pinokkio) missä vain pienempien kanssa käydään niin jonot ovat n.15-30min. Poikkeuksena suosittu Peter Pan, joka saattaa olla jopa sen tunnin ruuhkaisana päivänä. Normaalisti n.40min. Mutta moni tekee pienten lasten kanssa niin, että yksi vanhemmista odottaa yhden lapsen kanssa kun toinen pyörii lähistöllä katselemassa Disney-hahmoja ja hyppää sitten jonon lähetessä mukaan. Varsinkin kun puhutaan alle 5-vuotiaista, joiden tosiaan on vaikea odottaa tuollaisia aikoja niin tosi hyvä käytäntö. Me ollaan juteltu sitten yhden kanssa jonossa ja keksitty omaa tekemistä. Esim arvuuteltu Disney-hahmoja. Mutta joo – on se aikamoinen efortti joka kerta jonottaa…

   Ja vielä lisävinkkinä että Losin Universal on aika huono pienten lasten kanssa. Siellä ei heille ihan hirveästi tekemistä ole. Parasta ehkä se Minions suihkulähdepuisto, josta pitää etukäteen olla tietoinen että osaa varautua uikkareilla / muilla tavaroilla. Universal on enemmän aikuisille tai vanhemmille lapsille, Disney enemmän pienemmille lapsille.