CATEGORIES

Matka Bordeauxin viinitiloille

9.8.2018

Vaikka olen käynyt Bordeauxin lieppeillä sijaitsevassa Arcachonissa yli kahden vuosikymmenen ajan, en silti koskaan ennen ole käynyt Bordeauxin kuuluisalla viinialueella. Viime vuosina olemme enenevissä määrin innostuneet mieheni kanssa viineistä ja meillä oli tänä kesänä Ranskaan lähdettässä varovainen toive, että pääsisimme tällä reissulla ensimmäistä kertaa Bordeauxin viinialueella käymään. Ihanat siskoni ja isäni lupasivat hoitaa poikiamme, jotta me pääsisimme yhtenä päivänä mieheni kanssa toteuttamaan tämän pienen unelman. Lähitulevaisuudessa tulen tekemään vinkkipostauksen siitä miten Bordeauxin viinitilakierrokseen kannattaa valmistautua ja mitä ottaa etukäteen huomioon, mutta tässä postauksessa keskityn kertomaan oman kokemuksemme.

Matkasimme Arcachonista Bordeauxiin junalla (hyvin helppo ja nopea yhteys n.50min), jotta saisimme maistella viinejä ilman paineita, vaikka oikeaoppisesti lasiin kuuluukin sylkeä. Jos pääsen mieheni kanssa kerran kahdestaan Bordeauxiin maistelemaan tilojen omia viinejä niin en muuten varmasti siihen lasiin sylje! :D Jos toiveissasi on päästä jollekin tietylle viinitilalle, niin kannattaa tehdä varaukset hyvissä ajoin. Viinitilat ovat yleensä auki vain arkisin ja heidän kanssaan sovitaan normaalisti n.60min – 90min kestäviä yksityiskäyntejä. Suosituimmat paikat täyttyvät kuukausia etukäteen. Me emme uskaltaneet tehdä varauksia niin paljon etukäteen, sillä halusimme katsoa tilanteen lasten kanssa sitten paikan päällä. Täten teimme varauksen vain päivää(!) ennen. Varasimme Tripadvisorin kautta suositellun puolipäiväkierroksen Ophorus nimiseltä matkailujärjestöltä, joka sisälsi käynnit kahdella eri viinitilalla Bordeauxin Medocin alueella. Hinta oli vain 60e per henkilö! Iso sininen pakettiauto haki meidät kello 14:00 Bordeauxin keskustassa sijaitsevasta turistikeskuksesta. Ryhmämme oli pieni, vain neljä pariskuntaa (me suomesta, kaksi jenkeistä ja yhdet ausseista) sekä oma yhteinen paikallinen oppaamme, joka puhui oikein hyvää englantia.

Château Lascombes

Ensimmäinen pysähdyksemme oli Château Lascombesin tiloilla. Ajo Bordeauxin keskustasta tänne kesti n.45 minuuttia. Tila oli häkellyttävän kaunis. Aloitimme kuulemalla tilan historiasta ja ihailimme linnarakennusta ulkoa. Vaikka château tarkoittaa suomeksi linnaa, ei se tarkoita että kaikilla Château nimisillä viinitiloilla on tällaisia kauniita linnamaisia rakennuksia. Château tarkoittaa nimittäin myös viinitilusta. Tutustuimme Bordeauxin käytetyimpiin rypälelajikkeisiin, kuulimme miten viiniä tehdään, kuljimme vaikuttavissa viinikellareissa ja lopuksi maistelimme tilan omia viinejä.

Château Siran

Tunnin kierroksen jälkeen suuntasimme 10 minuutin ajomatkan päässä sijaitsevaan Château Siraniin, joka on edelleen perheomisteinen. Paikan omistajat asuvat lapsineen tilalla, tuossa näyttävässä rakennuksessa. Tämä on Bordeauxissa jo harvinaisempaa, sillä valtaosa tiloista on nykyään firmojen tai ulkomaalaisten sijoittajien omistuksessa. Hauska yhteensattuma oli, että tiluksilla oli kaksi omaa turistiopasta, joista toinen oli suomalainen! Hän oli aloittanut vasta muutama kuukausi sitten ja me olimme mieheni kanssa ensimmäiset suomalaiset, keihin hän tiluksilla törmäsi. Täällä emme päässeet tutustumaan itse viinitarhoihin kuten ensimmäisessä paikkaa, mutta tiluksilla oli pieni museo, jossa oli vaikuttava määrä viiniaiheisia esineitä jopa ajalta 300 vuotta eKr. Lopuksi vielä maistelimme paikan viinejä, minkä jälkeen suuntasimme takaisin Bordeauxin keskustaan mistä lähdimmekin.

Nämä kaksi viinitilaa olivat kivan erilaiset. Viehtäyin Château Siranin perheomisteisuudesta, mutta vaikutuin suuresti Château Lascombesin näyttävistä tiluksista. Oli ihana päästä ensimmäisessä paikassa lähelle viiniköynnöksiä, ihastella sen kasvavia rypäleitä ja kuunnella ilmaston tärkeydestä hyvän vuosikerran saamiseksi. Tänä vuonna alkukesä oli hyvin sateinen, joten vuosi 2018 ei ole mitä paras Bordeauxin seudun viineille. Mitä aurinkoisempi ja lämpimempi kevät ja kesä, sitä parempi vuosikerta. Maistelemistamme viineistä oma suosikkini oli ensimmäisen paikan Château Lascombes Margaux (Grand Cru Classé) 2012 , joka oli äärimmäisen pehmeä ja herkullisen pyöreä aavistuksella vaniljaa, kirsikkaa ja karamellia. Hinta taisi olla jopa n.65e per pullo.

Tarkoituksenani olisi tehdä vielä joskus tulevaisuudessa vinkkipostaus siihen, miten valmistutua viinitilakierrokselle Bordeauxissa. Alue on valtava ja aika on hyvin rajallinen. Kaksi – kolme tilusta per päivä on mielestäni maksimi yhdelle päivälle koettavaksi. Tämä kierroksemme oli kyllä mahtava ja voin ehdottomasti suositella, mutta ainut miinus oli hieman liian hätäinen aikataulu. Olisin halunnut viettää tiluksilla hivenen enemmän aikaa, istua alas vaikkapa lounaalle ja vain nauttia hetken tämän kauneuden keskellä. Tällä kierroksella aika oli kortilla, joten koko ajan mentiin eteenpäin. Täten nyt jo mieheni kanssa haaveilemme, että joku vuosi pääsisimme tänne taas uudestaan, valitsemme viinitilat vain omien lempiviiniemme mukaan ja sitten kulkisimme niiden tilojen välillä itsenäisesti ilman kiirettä ja ehkä jopa yöpyisimme alueella. Ehkä vielä joskus.

4 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Sipe

  Teillä oli varmasti ihana päivä! Useilla isoimmilla tiloilla on lounas tarjolla ja ruoat on tietysti myös paritettu heidän omien viiniensä kanssa. On mieletön istua terassilla lounaalla, nauttia ihanaa ruokaa ja viiniä ja nauttia mahtavista maisemista. Ah, tulee ihan ❤ fiilis kun miettiikin viiniviljelmiä.
  Toivottavasti pääsette vielä uudelle viiniseikkailulle!

  • No kyllä! Tuo kuulostaa ihan täydelliseltä – ensi kerralla suunnittelemme niin, että voimme syödä luonaan tiluksilla! :)

 • Anneli

  Hei, suosittelen kovasti Etelä-Afrikkaa viinitiloineen (ja tietenkin eläimineen). Siellä on todella monia erilaisia viinitiloja melko lähekkäin, lähellä Cape Townia tosin oma auto on ihan must jos ei hanki kuskia. Ja parasta on, että niille tiloille voi ajaa milloin vain aukioloaikojen aikaan. Chekkaa vaikka Blaauwklippen tai La Motte, aivan unelmia! Tuolla ensimmäisellä on myös markkinoita ja oikeastaan kaikilla viinitiloilla on todella hyviä ravintoloita ja kivoja pikku putiikkeja.

  • Hei voi vitsi meillä onkin ollut pitkään haaveissa päästä sinne päin… ja haluttais yhdistää siihen safarikin… Mutta ollaan ajatletu että odotetaan hetki pidempään, että tuo meidän nuorinkin on sen ikäinen että on vähän isompi ja muistaa matkan lopun elämää! Tai sitten jos päästään ilman lapsia… Unelmointi alkakoon! :D Kiitos vinkeistä! :)