CATEGORIES

MUSEUM OF ISLAMIC ART

14.11.2018

*Qatar Airwaysin järjestämä PR-matka*

Pitkän viikonlopun ajan ehdimme nähdä paljon. Suosikkinähtävyyksiäni oli MIA, museum of islamic art, eli islamilaisen taiteen museo. Jo muutama vuosi sitten pohdimme Dohaa matkakohteena perheelle, milloin päädyin googlettelemaan Dohaa. Nopeasti hakutuloksissa nousi esiin MIA, jonka näyttävä arkkitehtuuri kiinnitti huomioni. Museon on suunnitellut kiinalaisamerikkalainen arkkitehti I.M.Pein, jonka tunnetuimpiin teoksiin lukeutuu esimerkiksi Louvren edessä oleva lasipyramidi. MIA on saanut inspiraationsa Kairon vanhimman moskeihan, Ibn Tulunin pyhästä pesualtaasta (missä tehdään puhdistusrituaali ennen moskeijaan saapumista). Museo valmistui kymmenen vuotta sitten. Yksinkertaiseen ja jopa moderniin ulkokuoreen Pein halusi yhdistää paljon islaminuskon elementtejä, mikä näkyy koskettavan kauniisti mm. museon ikkunoiden suunnittelussa. Esimerkiksi moskeijan ulkopuolelta suurista ikkunoista ei näe sisään, mutta sisäpuolelta ulos avautuu kauniit maisemat Dohan kaupunkiin.

Ikkunat, mistä avautuu kaunis maisema ulos, mutta ulkoa ei näe sisään.

Itse näyttely koostuu pääsääntöisesti yksityisiltä keräilijöitä saaduista esineistä. Näyttelyesineitä on saatu esimerkiksi Turkista, Georgiasta, Intiasta, Marokosta ja Kiinasta. Kaikkia yhdistää islaminusko, vaikka harvat niistä ovat uskonnollisia esineitä.

Arabialainen kalligrafia eli kaunokirjoitustaidetta käytetään paljon islamilaisessa arkkitehtuurissa koristelussa, kolikoissa, taiteessa ja Koraanissa. Islamilaisessa maailmassa ihmisten piirtäminen on nähty epäjumalien palvontana, siksi kalligrafia on noussut erityisen arvostettuun ja käytettyyn asemaan. Kaunokitjoitustyylejä on monia, mutta yleisimpiä ovat pyöreälinjainen naskh ja korkeaviivainen thuluth.

Mian sisältä löytyy myös kaunis kahvila, josta avautuu henkeäsalpaavat näkymät Dohan kaupunkiin.

outfit HÁLO
sandals GIUSEPPE ZANOTTI
bag GUCCI
sunnies CELINÉ

Tiukan aikataulun vuoksi emme ehtineet nähdä paljoa. Paljon jäi vielä tutkittavaa. Olisi ollut ihanaa saada  käydä kiertelmässä kunnolla ajan kanssa. Museo kun oli huikean kaunis sisältä ja ulkoa. Olisin mieluusti viettänyt paljon enemmän aikaa kaiken sen kauneuden sisäistämisessä. Joten jos Dohaan joskus matkaatte, suosittelen varaamaan aikaa tämän viisikerroksisen museon läpikäyntiin.

Kuvat minusta Kira Kosonen

0 comments

Comment

Your email address will not be published.

*