CATEGORIES

Rusketukseni ABC

10.5.2011

Säätiedotusten mukaan kesä on Suomessa jo ovella! Ihanaa! 

En tahdo olla ilonpilaaja, mutta kaiken tämän säteilyn keskellä on hyvä muistuttaa ihanan aurinkomme varjopuolistakin…
Ruskettuminen on ihon puolustusmekanismi UV-säteilyä (ultraviolettisäteilyä) vastaan.
Ihon altistuessa UV-säteilylle se paksuuntuu, pigmenttituotanto lisääntyy sekä olemassaoleva pigmentti tummenee.
Ihon palamista tulisi välttää, sillä toistuva palaminen lisää huomattavasti ihosyövän riskiä. Melanooma (eli tummasolusyöpä) on lisääntynyt rajusti viime vuosikymmenellä. Suomen säteilyturvakeskuksen mukaan (STUK) melanoomaan sairastuu 500 ja kuolee 120 suomalaista joka vuosi
Rusketus myös vanhentaa ihoa ennenaikaisesti. Iho paksuuntuu, veltostuu sekä rypistyy. Iho ei unohda saamaansa UV-säteilyä, vaan säteilyn vaikutukset kertyvät ihon muistiin koko eliniän ajan.

Kaiken tämän takia on tärkeä muistaa suojautua auringolta. Vaikka et herkästi palaisikaan, suojaa oikeat aurinkovoiteet ihoasi palamisen lisäksi ennenaikaiselta vanhenemiselta.
Minulta on paljon kyselty siitä, kuinka minä suojaudun auringolta. Rakastan auringonottoa ja rusketunkin hyvin nopeasti, mutta minulla on aina auringolta suojaavaa voidetta mukanani Suomessakin, vaikka moni saattaa kotimaassamme moisen “voiteilla läträilyn” olkien kohautuksella sivuuttaa. Itse suojaudun huolellisesti auringolta kolmella eri vaiheella – jotka tulevat tässä.

Beetakaroteeni
Aloitan yleensä auringolta suojautumisen jo ennen lämpöaaltoa – nimittäin sisäisesti. Olen jo vuosien ajan syönyt beetakaroteenia kesäsesonkien aikaan. Beetakaroteenista ja sen käytöstä olen kertonut enemmän tässä postauksessa. Oman kokemukseni mukaan rusketus tarttuu nopeammin, sävy on tummempi ja väri säilyy pidempään. Jos et halua turvautua pilleripurkin voimaan, samat vaikutukset saat popsimalla porkkanoita, joissa on korkea määrä beetakaroteenia. Minä tykkään syödä miniporkkanoita välipaloina. Suosittelen pitämään lähettyvillä, sillä ne sopivat loistavasti pieneen naposteluun. Terveellistä ja kätevää. Jos tahdot niihin lisää makua tai kaipaat vaihtelua – tee porkkanoillesi dippi. Kermaviiliä, raejuustoa ja tzaziki – dippijauhetta samaan kulhoon ja voilá! Terveellinen välipala on valmis!
Aurinkorasvat
Suurin osa auringonpalvojista muistaakin tämän tärkeän vaiheen. Aurinkovoiteet sisältävät suoja-aineita, jotka vähentävät UV-säteilyn, erityisesti UVB-säteilyn pääsyä iholle.
Voiteissa oleva suojakerroin kertoo tuotteen tehon.
Esim. suojakerroin 6 tarkoittaa, että auringossa voi oleskella palamatta 6 kertaa pidempään kuin ilman voidetta. STUK:in sivuilta saat selville kuinka voimakas UV-indeksi paikkakunnallasi on. Mitä korkeampi indeksi, sitä lyhyempi on aika jonka voi viettää auringossa palamatta. Ajan pituus taas riippuu ihotyypistä.Suomessa UV-indeksin suurin arvo on 5-6, joka saavutetaan keskikesällä keskipäivällä etelärannikolla. Etelä-Euroopassa tyypilliset luvut ovat kesällä 8-10.

Aurinkosuojavoiteen tarjoama suoja riippuu suojakertoimen lisäksi iholle levitettävän voiteen määrästä. Usein ihmiset levittävät iholleen huomattavasti vähemmän ja harvemmin suojavoidetta, kun niiden valmistajat ovat suunnitelleet. Kun voidetta on ohuempi kerros kuin pitäisi, suojavaikutus jää huomattavasti pienemmäksi kuin pakkauksessa ilmoitettu suojakerroin.

Voidetta kannattaa levittää puoli tuntia ennen aurinkoon menoa ja toinen kerros puolen tunnin auringossa oleskelun jälkeen.
Jos palat helposti vältä makaamista, sillä makuuasennossa saat nelinkertaisen määrän aurinkoa pystyasentoon verrattuna. Myös veden heijastus lisää säteilyn määrää.

Itse pidän suuresti Clarinsin aurinkoöljyistä. Ne eivät jätä ihoa lainkaan limaiseksi vaikka öljyjä ovatkin. Iho jää erittäin pehmeäksi ja tuoksukin on pehmeän miellyttävä. Joka vuosi kun haistan tuon tutun Clarinsien voiteiden tuoksun – on se minulle merkki lomasta ja liuta ihania ja lämpimiä muistoja virtaa mieleeni. Nykyään Clarins myy aurinkohajuvettäkin, joka pohjautuu juuri tähän aurinkoöljy sarjaan. Niille, jotka eivät öjyistä välitä, niin Clarinsilta löytyy myös voiteita alemmista kertoimista ainakin korkeaan 50 kertoimeen asti.
Esim. Dubaissa ollessani aloitan hyvin korkeilla kertoimilla (jopa 30, jolloin vaihtoehtona on vain paksu rasva), mutta Suomessa suihkuttelen iloisesti 6 kerrointa. Ulkomailla ollessani minulla on myös ollut tapana asteittan vähentää kertoimen suuruutta. Jos olen esim. Dubaissa 10 päivää, on minulla viimeisinä päivän käytössä n.6 kerroin. Painotan nyt vielä, että ihoni sietää aurinkoa erittäin hyvin. En ole palanut ja rusketun helposti.
Herkälle kasvojen- että decolteen alueelle olen käyttänyt erityisesti siihen tarkoitettua Clarinsin ryppyjä estävää aurinkovoidetta. Kasvoja suojatessani käytän aina jonkin verran korkeampaa suojakerrointa ja Suomessakin käytän aina vähintään 10 kerrointa.
Viime aikoin olen käyttänyt myös paljon Cocovi:n kookosöljyä aurinkoa ottaessani. Siinä on luontaista suojaa hyvin alhaisten kertoimien verran, mutta on palvellut minua aivan loistavasti Euroopan lomillani. Lisää neitsytkookosöljyn monipuolisuudesta voit lukea tästä postauksesta.
Auringossa ollessa ethän unohda suojata myös huuliasi! Sillä minä olen sen virheen tehnyt ja huuleni kuivuivat pahasti.
Auringon jälkeen
Ihoa on tärkeä muistaa helliä auringonoton jälkeenkin. Itse käytän joko Clarinsin tai Guerlainin after sun tuoteitta, jotka kosteuttavat ihoa pitäen värin iholla pidempään. Clarinsin geelimäinen after sun rauhoittaa ihoa mukavasti hieman viileällä koostumuksellaan. Levittyy loistavasti ja tuoksukin on todella miellyttävä – mitä ei kaikista after sun tuotteista voi sanoa. Kasvoille käytän jälleen niille tarkoitettua omaa Clarinsin tuotetta. Guerlainin Terracotta spray on yksi lempiaurinkotuotteistani. Se viilentää ihoa ihanasti ja jättää iholle ihanan tuoksun, jonka yhdistän myös välittömästi aurinkolomiin. Voimakas tuoksu vaatii hieman totuttelemista, mutta ajan kanssa tuoksu on jopa koukuttava!
1. Guerlain – Terracotta Eau Sous Le Vent after sun mist, 2. Clarins – After Sun Moisture Care For Face and Décolleté 3. Clarins – After Sun Gel
 
Huh!
Siinäpä oli taas infoa. Toivottavasti joku sai tästä postauksesta jotain uutta tietoa irti ja voitte aloittaa kesänne turvallisissa merkeissä. Upeissa säissä sitä innostutaan helposti liikaakin, joten muistakaa pitää järki mukana ja aurinkovoide laukussa!
Aurinkoista kesän alkua!
23 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Ryyd

  Onneksi iän tuomaa järkeä, ettei rusketus ole edes mielessä, kun olen ulkona. Suojautuminen on minun lähtökohtani.

 • Anonymous

  En tiedä kommentoitko enää näihin vanhempiin postauksiin, mutta kirjoitanpa kummiskin :)Olen ollut itse 10 vuotta sitten thaimaassa jossa paloin todella pahasti. Minulla paloi molemmat olkapäät erittäin pahasti, niin pahasti että nahat lähti ja ikään kuin tuli mätää joka ei kummiskaan ollut mätää, vaan jotain muuta, en tiedä mitä. Samalla reissulla myös nenäni paloi niin että nahkaa lähti pienestä nenästäni ihan jumalaton määrä! En tiedä onko tämä paha palaminen vaikuttanut jotenki siihen, että jos nykyään olen auringossa niin palan todella todella helposti, vaikka olisi rasvaa kuinka paljon. Sen takia ulkomaan reissut on vähentyneet sekä kesäisin ulkona olo, koska en koskaan enää halua palaa yhtä pahasti.

 • Anonymous

  hei! en suosittele noiden beetakaroteenia sisältävien pillereiden syöntiä. Eräässä tutkimimuksessa niiden todettiin lisäävän kehkosyöpäriskiä:S

 • Elina

  Hei!Taidan olla tämän postauksen se ainoa ns. valkoinen. Olen punapää joten ruskettuminen on käytännössä mahdotonta, jos satun palamaan saattaa se hieman muuttua päivetykseksi mutta ruskeaksi en ikinä tule. Tämä asia on suurin itsetuntoni laskija. Koska kesäisin olen aina aivan valkoinen, en tykkää käyttää sortseja tai muita paljastavia vaatteita. Ja kommentit " ootpa sä valkoinen" eivät todellakaan kohenna sitä.Onko minulla mitään mahdollisuuksia edes hieman päivettyä muuta kuin purkkien avulla :)kiitos aivan upeasta blogista, näin järkeviä mutta samalla upeita ihmisiä ei joka päivä tapaa. punapää

 • lion

  Miten sattuikin että luin juuri Pupulandian Jennin postauksen auringon vaaroista! :) Siinä oli samainen video jonka joku jo tännekin linkkasi (Dear 16-old me).Jo Jenni sai miettimään,pitäisikö aloittaa se aurinkorasva jo toukokuussa – dekoltee on alkaa helposti punoittaa heti kun aurinko alkaa keväällä paistaa..

 • Anonymous

  Hyvä että muistutit blogissasi auringon vaaroista! Itse olen sairaanhoitaja ja työssäni hoidan mm. melanoomaan sairastuneita potilaita. Hyvin suuriosa on nykyään nuoria naisia jotka ovat käyneet solariumissa ja/tai ottaneet aurinkoa runsaasti. Kestorusketuksesta pitävät. Vaikka ei olisi koskaan palanut, iho reagoi silti auringolle vanhentumalla ja jopa kehittämällä melanoomaa. Eli muistuttaisin kaikkia- ihosyöpään voi sairastua vaikka ei palaisikaan koskaan ja iho kestäisi hyvin aurinkoa!

 • Hanna-Reetta

  Kiitos tästä mainiosta info-postauksesta! Minäkin oon kyllä siten valveutunut auringonottaja, että toteutan nuo kaikki kolme vaihetta itsekin: beetakaroteenia olen napsinut nyt kolmen/neljän viikon ajan (tarkoitus toki jatkaa kesän yli), ja viikon päästä häämöttävälle Rodoksen matkalle on hommattu jo korkeakertoiminen aurinkosuoja sekä after sun niin kasvoille kuin muulle kropalle. Kesälle olen myös varannut Cliniquen päivävoiteen jokapäiväiseen käyttööni kosteuttamaan kasvoja ja pohjustamaan meikkiä, siinä on suojakerroin 25. Piakkoin mys vaihdan käyttööni meikkivoiteeseen, josta löytyy suojakerroin 15. :)Mutta tässä postauksessa oli kyllä paljolti sellasta infoo mitä en tiennytkään, ja nuo mainitsemasi Clarinsin aurinkotuotteet vaikuttavat erittäinkin kokeilemisen arvoisilta. Tusen tack! :)

 • Tiia

  Oli kyllä hyvä muistinvirkistys tässä kun aurinko on lämpimästi alkanut paistelemaan.

 • Katariina

  Olipa kiva ja ajankohtainen postaus, itse tulin juuri ulkoa ja reilut pari tuntia tuli taas paahdettua. Sitä vielä kyselisin, että rasvaatko aina kaikkialta? Itselleni on tullut huono tapa jättää jalat ja osittain kädet rasvaamatta, koska ne eivät ikinä pala. Sen sijaan naamaan ja dekolteelle laitan Suomessakin 10-15 suojakertoimella varustettua rasvaa ja hyvin tarttuu rusketus :) Ulkomailla mulla on toi tismalleen sama taktiikka ja samoista kertoimista lähdetään:)

 • -Sanna

  Täyttä asiaa : )Silmiini osui lehdestä mainos muistaakseni Nivean uudesta parabeenittomasta (yms.) aurinkovoiteesta. Ajattelin kokeilla sitä mutta kaupan hyllyltä ei vielä löytynyt. "Aurinko-kapseleitakin" jo nappailen mutta pahoin pelkään, että loppukesästä olen yhtä vaalea kuin nytkin : ( Ei vain väri tartu ja samoin on vanhemmalla pojallakin. Mies ja nuorempi lapsi sen sijaan paahtuvat kauniin värisiksi. Tasan ei mene onnen lahjat ; )

 • Minna-Enttirinteen Elämää

  Kiitos tosi hyvästä postauksesta, tuo olikin uutta minulle, että iho "säilöö" uv-säitelyn. Olisi kiva lisäisit blogiisi jakotoiminnon, sisi montaa hienoa juttua jaettua facbookin kautta niidenkin ulottuville jotka eivät varsinaisesti seuraa blogiasi :)

 • Anonymous

  Nään bloggerin kautta aina sillon tällön kun ajastat iltaisin postauksia, ja jään aina innolla odottamaan mitä postaus sitältää. Eilen illalla näin pienen siemauksen varmaan tulevasta postauksesta, mutten koskaan näe kun yhden kuvan ja pari lausetta tekstiä. Silti odotan hirveellä innolla aina, tänään petyin, kun postaus ei ollutkaan eilen näkemäni… :DKuitenkin, ihailen sun tyyliä ja sitä, kuinka jalat maassa -ihminen olet!

 • Anonymous

  Tämä oli tarpeellinen postaus! Itsekin rakastan auringossa makailua, mutta valitettavasti minulle on alkanut ilmestyä maksaläiskiä kasvoihin, mm ylähuulen yläpuolelle, josta saa sen vaikutelman että minulle on kasvanut viikset! YÖK! Ahkerasti olen aina rasvaillut, mutta tämä ällöttävä sivuvaikutus on kyllä vähentänyt auringossa viihtymistäni :( Sinulla maksaläiskiä ei varmaan ole, mutta satutko (tai joku lukijoista)tietämään hyvää tuotetta joka niitä vaalentaisi?Kiitos inspiroivasta blogista!terkuin Heidi

 • Anonymous

  Aivan mahtava blogi ja aivan mahtavia juttuja. Kiitos paljon kaikista ihanista vinkeistä. Luen sun jutut jokapäivä, enkä varmasti lopeta :)Kiitos vieläLaura

 • Anonymous

  Se mitä ei koskaan kerrota rusketuksen vanhentamisesta on se, että joka kerta kun ihminen ruskettuu, niin pigmentti lisääntyy osoittain pysyvästi. Ihmisen taas näyttää vanhalta jos sillä on enemmän pigmenttiä kuin rodun puolesta sopisi ola.Vertaa mielessäsi "Florida mummoa" tai ulkotyöläistä ja kaunista 17 vuotiasta vaaleaverikköä. Kyse ei ole pelkästään ryöpyistä vaan myös ihonväristä, joka ei Florida mummolla lähde enää saunassa.

 • Veronica

  Kiitos, tämä oli tosi hyödyllinen postaus varsinkin itselleni. Oon aina ollut vähän "laiska" käyttämään mitään rasvoja tai varsinkaan naamaan, joten nyt on aika opetella ja satsata hyviin tuotteisiin. Ajattelin kokeilla juuri noita Clarins:n tuotteita, niissä on tosi hyvät arvostelut. Aurinkoista kesän alkua myös sinulle! :)

 • Anna

  Taytynee menna testailemaan noita Clarinsin rasvoja, kuulostivat potentiaalisilta Maltan lomaa varten. Kiitti vinkista!! Irlannissa asuessani unohdan ,etta taallakin tulisi kayttaa aurinkorasvaa kasvoilla ja hartioilla silloin kun aurinko pilkistelee :)Beetakaroteeni tapletit on tilauksessa joten ruskettuminen voi alkaa! Hauskoja hellepaivia sinne suunnalle :)

 • Anonymous

  http://www.youtube.com/watch?v=_4jgUcxMezMtämä tulikin mieleeni tästä postauksesta. Vaikka kuinka ihanaa se auringon ottaminen onkaan, niin on siinä omat vaaransa. <:/Kiitos hyvästä postauksesta!

 • AnsQ

  Mielenkiintonen postaus ajankohtaisesta aiheesta. Mun iho on sellainen, ettei se pala eikä myöskään rusketu, mikä on aika kummallista. Aloin joku aika sitten syömään beetakaroteenitabletteja ja odotan kovasti, että mun nahkaan tulisi edes jonkinlaista väriä niiden avulla. :)

 • Beany

  Tiedätkö onko näistä mitään hyötyä jos aloittaa "kesken kauden"? Kun kerkesin jo vähän ruskettua Vietnamissa mutta en mielestäni päässyt sille rusketuksen tasolle mihin yleensä kesän aikana. Että onko siitä mitään hyötyä enää tässä vaiheessa vai meneekö rahat hukkaan?

 • Sofié

  Kiitos kaunis tästä postauksesta!Itse olen todella todella tarkka auringon kanssa. Suvussa on ollut ihosyöpää (hyvälaatuisa tosin) ja minulla on äärimmäisen ohut iho. Olen jo tänä vuonna ollut kaksi kerta ihan varma, että minulla on ollut melanooma. No silmästä löytyi kovakalvontulehdus ja varpaassa oli ihan normaali verenpurkauma :DMutta ikinä ei voi olla liian varovainen. Ihmisten kannattaisi leikata suuremmat luomet pois ja muutenkin tarkkailla muuttuvaa ihoaan. Tässä on hyvä linkki, joka kannattaa katsoa :)http://www.youtube.com/watch?v=_4jgUcxMezM

 • Anonymous

  Aurinkorasvat unohtuu hirvittävän monelta. Tahdotaan vaan saada nopeasti rusketus tarttumaan ja paletaan samontein… Itse lantraan aina aurinkorasvojen kanssa, kasvoihin jopa 30 suojakertoimella. Viime kesän rusketuksen salaisuus lienee omalta osaltani aurinkorasvat. Niiden avulla sain tasasen ja pitkään kestäneen rusketukse, sillä minulla näkyy vieläkin rajat. En palanut kertaakaan ja sain lähes joka päivä ottaa rauhassa aurinkoa, ilman kivuliaita ihon palaneita kohtia :)Tällä hetkellä popsin myös karoteeni tabletteja.