CATEGORIES

One apple a day…

6.8.2009

Vanha sanonta “omena päivässä pitää tohtorin loitolla” pitää viisautta sisällään. Omena on oiva välipala laihdutusmielessä ja muutenkin hyvä lisä ruokavalioon. Tässä hieman positiivisia vaikutuksia terveydelle, mitä omenassa on:

Luiden Suoja
Ranskalaiset tutkijat löysivät että flavonoidi nimeltään phloridzin, jota löytyy vain omenoista, saattaa vaikuttaa luiden koostumukseen positiivisesti.

Apua Astmaan
Toinen tutkimus osoittaa että astmaa sairastavat lapset, jotka joivat lasillisen omenamehua päivässä, oireilivat vähemmän kuin lapset jotka eivät juoneet omenamehua ollenkaan.
Myöskin paljon omenoita syövien äitien lapsilla havaittiin vähemmän astmaa kuin heidän lapsilla jotka eivät syöneet omenoita.

Alzheimerin Taudin Ehkäisy
Hiirillä suoritettu tutkimus Cornellin yliopistossa osoittti että eräs flavonoidi jota löytyy omenoista, voi suojella aivosojuja vahingoilta, jotka johtavat Alzheimerin tautiin.

Kolesterolin alentaminen
Omenoiden pektiinit alentavat “pahaa” kolesterolia. Ihmiset, jotka syövät kaksi omenaa päivässä, saattavat madaltaa kolesterolitasojansa jopa 16 prosenttia.

Mainio kuidun lähde näläntunteen poissapitämiseksi
Omenassa on suuri määrä ravintokuituja, vitamiineja ja ravintoaineita. Omenan maun tiedetään myös vaikuttavan neurologiseen reaktioon joka kertoo kehollemme LOPETTAA syöminen. Laihdutus ja omenat kulkevat hyvin yhdessä.Omenassa on paljon kuitua ja vettä, mikä aiheuttaa kylläisyyden tunteen. Siinä mielessä omenalla on sama vaikutus kuin kasviksilla, joilla voi korvata energiapitoisempia ruokia.

Keukosyövän ehkäisy
10 000 ihmisen tutkimus osoitti, että niillä jotka söivät eniten omenoita, oli 50 % alhaisempi riski sairastua keuhkösyöpään. Tutkijat uskovat että tämä johtuu erinäisten omenoissa olevien flavonoidien vaikutuksesta.

Rintasyövän ehkäisy
Cornellin yliopiston tutkimus osoitti että rotat, jotka söivät omenan päivässä sairastuivat 17% harvemmin rintasyöpään. Kolme omenaa päivässä vaikutti 39% verran ja kuusi omenaa päivässä jopa 44%.

Diabeteksen hoito
Omenan pektiinit vaikuttavat kehon insuliinitarpeeseen ja voivat auttaa diabeteksen hoidossa.

Info saatu täältä.

Mitä siis omenassa on?

Omenoissa oleva pektiini ja runsas C-vitamiini pitävät kolesteritason vakaana, koska pektiini suojaa kehoa saasteiden tuhoilta sitoutumalla elimistössä raskasmetalleihin, esimerkiksi lyijyyn ja poistaa ne turvallisesti. Omenoiden hapot auttavat neutraloimaan ruoansulatuksen happamat sivutuotteet ja auttavat elimistöä selviämään liian raskaista ruoista. Eli omenat ovat mainioita elimistön puhdistajia ja sopivat erityisesti verenkierto- ja ruoansulatusongelmiin.Koska kuitujen tiedetään ehkäisevän mm. sydäntauteja on hyvä tietää että yhdestä isosta omenasta saa jopa 10% päivittäisestä kuidun saantisuosituksesta.

Itse käytän omenaa ruoan valmistuksessakin. Kun nautit vaikkapa kanaa ja uunipottuja, on ihana lisä pistää uuniin myös omenoita!:)

Onko muilla hyviä vinkkejä miten käyttää omenaa ruoanvalmistuksessa?:)

25 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Mrs. V

  Spanish girl,hih, oot ihana:D Ja kiitos taas ihanista ideoista. Kaiken olen sinulta oppinut:)Olet rakas:)nelea,voi ihanaa että eksyit blogiini!:) Ikävä kyllä en paljasta täällä itsestäni mitään. En asuinmaatani, en opiskelujani, en töistäni, en perheestäni, en arjestani en mistään:S Mutta saanen ohjata sinut ystäväni J:n sivuille (maybe we make a deal)? Hän on malliesimerkki siitä kuinka sitä pitää vaan uskaltaa elää omaa elämäänsä!:) Hän opiskelee ja on asunut jo vaikka kuinka monessa maassa sinä aikana!:) Hänellä on varmasti paljon sanottavaa!:)Kata,ihan totta. Aina löytyy joku jonka mielestä jokin toinen on parempi yms. mutta se riippuu aina mihin sitä keskittyy… Itsekin olen kuullut tuon väitteen päärynöistä, mutta asian tieteellistä totuutta en kyllä tiedä:) Ja niinhän se pitää tehdäkin, mikä itsestä tuntuu ja maistuu hyvältä. Ei saa pakottaa, sitä pitää tehdä valintoja mistä nauttii!:)Padme,oih, niin hyvä jälkiruoka!:) NAM!Anonyymi,erittäin hyviä tapoja sinulla!:) JA kyllä, hyvä kun sanoit. Omena on parasta luomuna ja NIMENOMAAN KUORINEEN SYÖTYNÄ. Siellä on suurin osa kuidusta…Ja sama täällä. Siideriä ei täältä löydy, mutta onneksi en sitä kaipailekaan. Olen erittäin huono juomaan mitään alkoholillista. Punaviini tai valkoviini lasi saattaa joskus mennä ruoan kanssa.maarian,ihanaa että sait tästä jotain irti!:)HEidi,mä rakastan vuohenjuustoa!!!Pitää kokeilla!!:) Kiitos!!:)Anononyymi,hahhaa:D Hauska yhdistelmä! Enpä ole ennen kuullutkaan!:)Anna,paita on Zaran ale löytö 6e, risti on ostettu joskus amsterdamista eräästä kristillisestä liikkeestä:)Anonyymi,joo!! Curryn kanssa varmasti sopii hyvin! Kiitos muistutuksesta!:)SaraStellar,hei kiitos kovasti!:)Anonyymi,omenoiden omena- ja viinihapot auttavat neutraloimaan ruoansulatuken HAPPAMAT sivtuotteet… eli ei muita HAPPOJA… Tieto saatu kirjasta "Syömällä terveemmäksi, Super Rukia" kirjoittanut Michael van Straten ja Barbra Griggs. Ja kyllä, ihan oikeassa olet. Kuorineen kannattaa syödä koska suurin osa myös kuidusta on nimenomaan kuoressa. En sitä erikseen kirjoittanut mutta tiedossa oli:)

 • Anonymous

  Eiväthän hapot neutraloi happoja? Eivät ainakaan meillä päin :) Emäkset ne ovat, jotka neutraloivat hapot. Ja se omenan kuitu ja suurin osa hyvistä aineista taitaa olla juuri kuoressa, eli kuorineen kannattaa omenat syödä!

 • SaraStellar

  Mä kirjoitan siitä jossakin vaiheessa pian… vinkkaan sulle sit :)

 • Anonymous

  Tuli tosta kanasta mieleen, että on tosinamia, kun currykastikkeeseen raastaa omppua. Ja tietty omenakompotti…. oh heaven!

 • Anna

  Ihana paita ja tuo koru, mistä nuo ovat?:)

 • Anonymous

  Poikaystäväni valmistaa uunimakkaran niin, että juuston lisäksi pilkkoo omenaa mukaan uuniin. yllättävän hyvin sopivat yhteen :D

 • Heidi

  Yksi lempiomenaherkkuni valmistuu uunissa. Siivutetaan omenaa ja laitetaan päälle vuohenjuustoa, annetaan olla muistaakseni 20 minuuttia 200 asteessa.

 • maarian

  Tosi hyödyllinen ja kattava postaus! (: Täytyypi muistaa ostaa omppuja taas!

 • Anonymous

  Jonkin aikaa seurailleena ja ekaa kertaa kommentoiden omena on tosi hyvä välipala. Itsellä on pitkin päivää pienessä kipossa joko siemeniä, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai omenalohkoja. Niitä napostelen aterioiden välillä, jotta verensokeri pysyy tasaisena. Noudattelen jota kuinkin sovellettua vähähiilarista ja runsasproteiinista ruokavaliota ja omena on hedelmistä ihan ykkönen kuorineen syötynä ja mieluiten tietenkin luomuna. Tykkään myös sekoittaa omenaa tai päärynää uuniperunoiden ja kanan kanssa. Joskus loraus siideriä sekaan, vaikka sitä herkkua ei nykyisessä asuinmaassa vain saa kaupasta. Kiitos mukavasta blogista ja aktiivisesta päivittelystä.

 • padmé

  Nam, omenaa. Mä teen aina uunissa omenoita ja kauramuropäällys niiden päälle. On tosi hyvää jos laittaa viel vaniljakastiketta. Mut jos haluaa kevyenä ni ilman sit ;)

 • Kata

  Katsoin kerran italialaista kokkiohjelmaa, jossa kerrottiin, että päärynät oisi vielä omenoitakin terveellisempiä. Päärynät sopis ehkä niillekin, jotka ei tykkää omenoiden happamuudesta.Varmasti omenoiden sokeri on terveellisempää kuin esim. suklaavohveleiden, joita mä söin äsken! Mulla on kanssa se periaate, että kaikkea kohtuudella. Olen niin suuri sokerihiiri, että kieltämällä kokonaan kaikki herkut, tulisin vaan hulluksi. Kyllä elämästä saa nauttia! Tosin kaikki ei ees tykkää herkuista eli en toki pakota ketään karkkiostoksille! Kaikki tallaa tavallaan.

 • nelea

  Hei, vasta nyt eksyin blogiisi. Tämähän onkin oikein kiva uusi tuttavuus :).Ilmeisesti et ole paljastanut missä päin maailmaa majailet?On kuitenkin jotenkin piristävää lukea suomalaisista, jotka elävät ulkomailla, koska itsellä on todennäköisesti muutto edessä ranskalaisen poikaystävän luokse. Mietin vain, mitä teet itse ulkomailla, opiskeletko vai oletko töissä? Ehkä et halua kertoa, mutta itseäni kovasti mietityttää miten saan rakennettua omaa elämää uudessa kotimaassa, löydänkö töitä jne. Siksi olisi mukava kuulla :)Anyway, sulla on kiva tyyli! Varmasti jatkossakin eksyn tänne.

 • Anonymous

  En voi kuin ihailla tapaasi vastata kaikkiin näihin kommentteihin.Omena on valtavan hyvä,halpa,täynnä kuitua,hivenaineita ja vitamiineja,helposti mukana kulkeva jne.Itse suosin luomujugurttia,raastettua omenaa,kanelia ja luomu hunajaa kivana välipalana tai aamiaisena.Helteellä puoli lasia omenamehua ja toinen puoli vichyä,sekaan jääpaloja.Ihana janojuoma helteellä tai kun muut juovat siideriä ja itse olet autolla.Sinua rakastava Spanish girl

 • Mrs. V

  Anonyymi,hei kiitos mahtavasta vinkistä! Miehelläni sama homma! Auttaisikohan jos kokeilisi myös luomua?:)Taika,kiitos itsellesi! Mieheni ei syö omenaa missään vedoten allergiaansa, mutta ehkä voi rohkaista kokeilemalla pienen määrän näitä paistettuja omenia?Jannika,kiitos itsellesi myös!:) Ja suloinen olet ollut (ja olet:D). Maistuu allergialle?:) voiko sitä lapsena paremmin ilmaista?:DSaraStellar,hei kirjoitatko siitä blogissasikin? Voivat muut sitten seurata miltä vähähiilarinen ruokavalio pitää tarkalleen sisällään:) Itse en oikeastaan kiellä itseltäni mitään. Menen vähän periaattella että syödä saa kohtuudella mitä haluaa jos liikkuu tarpeeksi. Olisi kyllä kivä tietää onko tuolla vähähiilarisella ruokavaliolla hyviä terveysviakutuksia? Vai onko se enemmän laihdutukseen vai painon ylläpitämiseen? Jos se on painon ylläpitämiseen,niin jaksaako sitä sitten tehdä lopunelämää? Sori, tulipa paljon kysymyksiä!:) Tietämätön kun asiasta olen:)Eiren,hei kiitos mahtavista vinkeistä!:) Itse syön appelsiinikanaa soijassa omenan ja bataatin kanssa (kuvassa tässä postauksessa) ja pidän kovasti yhdistelmästä!:) Mahtava tuo possun kanssa lisääminen idea! Pitääpä selata hieman reseptejä:) Itse en käytä omenaa nälkään. Pyrin syömään jotain 2-3 tunnin välein ja esim aamupalan ja lounaan välillä omena on loistava ratkaisu. Works for me:)Auttaa jaksamaan sokerinsa takia ja sitten on sopivasti nälkä kun pääsee lounaan nauttimaan:)Ja tosiaan, sitä en todellakaan tarkoittanut!:) toivottavasti kaikki tajuaa tuon pieni välipala idean!:DMILLA.jos muistaa syödä tasaisin väliajoin (2-3h) niin mulla omena on ainakin välpalana vaikka aamiaisen ja lounaan välillä mainio!:) Sen sokeri auttaa jaksamaan ja sitten on parin tunnin päästä sopivasti nälkä kun pääsee lounaalle!:)live her life,hei kiitos hyvästä infosta!:) Hedelmärahkat ovat mainioita proteeninlähteitä, mutta i niitäkäään liiaksi pidä syödä. Joskus omena, joskus rahka, joskus banaani yms. Omenan sokerit ovat hyviä sokereita jotka auttavat jaksamaan. Siksi mainio välipala. Se toimii jos muutenkin syö tasaisin väliajoin:)Ja jokainen ruoka-aine on liiallisesti käytettynä huono juttu? Mutta omena päivässä ei pitäisi tutkimusten mukaan olla terveydelle mitenkkään huonosta. Itse en omenaa joka päivä syö, mutta monta kertaa kuitenkin viikossa. Minusta vaihtelevuus nimenomaan on tärkeää. nim. luumurahkan juuri syönyt:DAnonyymi,Zarasta! alesta!:) 6e!:)Jannika,hei kiitos ihana ihan hirmusesti kun autat minua ja muita eteenpäin!:) Kiitos suuresti vaivastasi!:)erica,aivan ihanaa jos pystyin tällaisen "asia"postauksen yhteydessä piristämään päivää!:)Joo, pitää tehdä niin kuin oma keho sanoo!:) Ei pidä orjanlailla kuunnella mikä nyt on kaikkein terveelisintä yms. Sitä pitää nauttia elämästä ja täten myös syödä monipuolisesti ja nauttien niistä mistä itse pitää!:)Mulla omena toimii loistavasti välipalana. Auttaa jaksamaan. Mutta se edellyttää sen että syö tasaisin väliajoin? Luulisin ainakin näin. Eihän sitä pelkällä omenalla mitenkään pärjää!:) Eli minä syön omenan aamiaisien ja lounaan välillä tai sitten lounaa ja päivällisen välillä niin sitä jaksaa paahtaa kunnon ateriaan asti sen omenan sokerin ansiosta:)

 • Nelli

  Tosi kivoja nämä terveelliset postaukset! Olen itse allerginen omenoille, ja harmittaa kovasti kun niistä niin paljon tykkään:( Nyt kesällä on ihana syödä nektariineja vaikka en tiedä onko ne yhtä terveellisiä kuin omput!:)

 • erica

  ihania kuvia taas sinusta :D oikein piristi päivää! mutta täytyy sanoa, että minä pidän omenasta, mutta tuntuu että myös minulla se enemmänkin vain lisää nälän tunnetta. banaani sitten pitää nälän tunteen kauemmin poissa, mutta se ei kuulu suuriin suosikkeihini…

 • Jannika

  Tässä ruokaohje, jossa on käytetty vähän omenaa: http://sekasoppa.vuodatus.net/blog/161848/rosmariini-sinihomejuusto-kanapasta/Ystäväni tekivät tuota ja kehuivat erittäin hyväksi. Omena kuulemma antoi hyvän lisän. Itse en uskaltanut maistaa ;)A la Marie -blogissa on tosi hyviä reseptejä! Olen kokeillut monia niistä enkä ole kertaakaan pettynyt :)

 • Anonymous

  Ihana paita :) Mistä se on?

 • live her life

  Luin kans nyt kesällä olisikohan ollut Kunto -lehti, että parempi välipala on esimerkiksi jokin hedelmärahka, kuin omena. Omenassa on paljon hedelmäsokeria, eli fruktoosia joka liiallisena käyttönä on huono juttu.

 • MILLA

  Mä oon kans huomannut, että mulle tulee vaan nälkä kun syön omenoita!

 • Eirene

  Omenat on hyviä, suhteellisen edullisia ja käteviä kuljettaa mukana esim. töihin. Kotimaisista omenoista puhumattakaan, joita voipi syödä kuorineenkin. Tosi hyvä listaus omenoiden hyödyistä, tällaisia lisää. :)Ruoanlaitossa tykkäilen itse porsaanlihan ja omenoiden yhdistelmästä, vaikken kovin usein possua laitakaan. Kanan kanssa en omenaa tykkää yhdistää, miellän kanan sopivan enemmän ananaksen ja esimerkiksi mangon kanssa. ;) Salaatteihin käy kivasti happamasta omenasta tehty raaste tai pilkottu omena. Jälkkäreistä ja leivonnasta nyt puhumattakaan… :)Nälkää ei minullakaan omenat pidä, mutta makeanhimon sillä voi sammuttaa ja omenalohkot korvaavat kivasti jälkiruoan. Mutta tuskinpa kukaan tekstistäsi päättelee, että laihduttaessa omenoilla voi korvata aterioita, ainakin itse käsitin ettet tosiaankaan sitä tarkoittanut. :)

 • SaraStellar

  Mä lopetin omenien/hedelmien syömisen, koska niissä on hirveesti sokeria ja noudatan vähähiilarista ruokavaliota. Omena ei todellakaan pidä nälkää, sillä siinä ei juurikaan ole energiaa, ja kuitu nälänpitäjänä on virallisterveysviranomaisten luoma myytti. Jo koulussa huomasin, että omenan syöminen nälkään lähinnä lisää näläntunnetta sen happamuuden takia. Mulla menee hedelmien tilalla salaatteja lisukkeineen (lue: reilulla oliiviöljyllä, juustoilla jne) ja paino pysyy niissä lukemissa missä pitääkin.

 • Jannika

  Hmm minäkin olen pahasti allerginen omenalle! En ollut ajatellutkaan että omenassakin voi olla lisäaineita.. En erityisemmin kyllä pidä omenan mausta ruuassa, koska se maistuu allergialle, niinkuin lapsena asian ilmaisin! :D Enkä oikeastaan enää muista edes, miltä tuore omena maistuu. Pitääpä siis kokeilla luomuomenaa!Hyvä postaus!

 • Taika

  Itse olen allerginen tuoreelle omenalle mutta kypsytettyä omenaa voin syödä esim. omenapiirakassa ja hillona. Kiitos tuosta vinkistä, että omena maistuu suolaisen ruuankin lisukkeena.

 • Anonymous

  Omenat ovat hyviä, kunhan muistaa käyttää luomuja. : )Itse "pahasti allergisena" en pystynyt moneen vuoteen syömään niitä, kunnes kokeilin luomuja. Liekkö sitten lisäaineallergia tai olenko syönyt geenimuunneltuja omenoita tms., mitkä ovat sitten aiheuttaneet ristiin oireet.