CATEGORIES

Liikunta synnytyksen jälkeen

18.9.2014

walkingonsunshine

Minulta on usein pyydetty postausta raskaus-, sekä sen jälkeisen ajan liikunnasta ja syömisestä. En ole paljoa asiasta postaillut, sillä koen, että nämä asiat ovat niin yksilöllisiä. Itselläni kun ei ole oikein mitään varteen otettavia vinkkejä kuin, että kultainen keskitie on toiminut itselläni kaikessa. Mutta koska tästä niin usein kysytään, niin raapaisen pintaa hieman muutamalla postauksella. Jotten ihan kauhean kauaksi blogini tyyliaiheesta juoksisi, teen sen lenkkipolkumme tyrmäävän tyylikkäiden (:D) asukuvien lomassa.

bugaboolenkki-0486

Minulla ei ole ollut minkäänlaista stressiä palata omiin mittoihin. Toki omat vaatteet edelleen kiristävät, eivätkä tunnu täysin omilta päällä, mutta olen kropalleni armollinen. Melkoisen koitoksen se on käynyt viimeisen kahden vuoden sisään. Olen huomannut, että tokan lapsen jälkeen keskivartalon lisäsentit häviävät huomattavasti hitaammin, kuin ekan kanssa, mutta eipä tässä ole vielä vasta kuin kaksi kuukautta kulunut synnytyksestä. Vielä ei ole kiirettä mihinkään. Olen toistaiseksi tehnyt mukavia kärräilylenkkejä ystävien kanssa ja keskittynyt lantionpohjan- sekä sisimpien vatsalihasten uudelleen rakentamiseen. Hiljaa hyvä tulee.

bugaboolenkki-0502

Muutama päivä sitten olin läheisen ystävättäreni kanssa reippailemassa Töölön rannassa. Pojillamme on vain muutama viikko ikäeroa, mikä on näille ystävämammoille ihan huikea juttu. Vaikka olemme tunteneet pitkään ennen lapsiamme, niin silti jotenkin kummasti kaikki kärräilykälätyksemme pikkumiehiimme liittyi. Vertaistuki on vaan huikea juttu <3

Ystäväni hankki muuten hiljattain Bugaboo rattaisiinsa saman merkin vaippalaukun, jota hän kehui jo hurjasti. Sen uumenista löytyy jopa pieni kylmälaukku, minne voit maidon säilöä! Kangas on sateenkestävä, joten se säilyy hyvänä myös niissä normaaleissa Suomen syyskeleissä.

bugaboolenkki-0494

Vielä en ole juoksulenkille lähtenyt. Juoksu on ymmärtääkseni kropalle sen verran rajua, että sen aloittamiseen suositellaan odotettavan hieman pidempään. Kenelläkään tietoa, mikä olisi se oikea aikea lähteä juoksemaan synnytyksen jälkeen? Toki hyvin hiljalleen tempoa ja pituutta lisäten? Vaikka olen aina juoksua rakastanut, niin nyt hieman jo pelkään polulle lähtöä. Se kun oli minun ja edesmenneen uroskoirani Benin juttu. En ole juossut lenkkiä ilman luotettavaa lenkkikaveriani melkein kymmeneen vuoteen. On taas vaikea paikka kun ne kengät pistän jalkaan…

bugaboolenkki-0515 bugaboolenkki-0482

Ystävättäreni lenkkiasu:
sweatshirt: Gant
pink top: Mondetta
leggins: Nike
shoes: Nike
sunnies: Rayban

bugaboolenkki-0545

Bugisjengi :D

bugaboolenkki-0532 bugaboolenkki-0535

Summa summarum: Täällä on aloitettu liikunta hyvin rauhallisesti. Olen kropalleni armollinen ja annan sille aikaa. Se on juuri käynyt läpi koitoksen, joka on palkinnut sinut mitä upeimmalla lahjalla. Hiljaa hyvä tulee. Vielä lähitulevaisuudessa pitänee täällä blogissa esitellä eräs loistava kotikuntoiluväline, joka auttaa minua lihaskunnon ylläpidossa.

bugaboolenkki-0521

cap: Souvenir from Amsterdam
scarf: Acne
sweatshirt: J.Lindberg (from Stockmann)
leggins: Gina Tricot
sneakers: Adidas

26 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Näytät ihan huikealta jo nyt,jei! Samalla filosofialla mennään ja omat haasteensa tuo kyllä aikataulut kahden pienen kanssa. Mutta kuten sanoit, hiljaa hyvä tulee :)

 • Emmi

  Mistä Bugaboot kannattaa hankkia? Buffalot olisi etsinnöissä. Mistä Helsingistä saa hyvää palvelua?

  • Mrs.V

   Bugabooita myy ainakin mm. Vaunuaitta Ruoholahdessa sekä Punavuorenpeikko Uudenmaankadulla. Molemmissa olen saanut hyvää palvelua :)

 • Sanna

  Voitko kertoa mikä laite on kyseessä? :) ymmärrän että siitä tulee postaus myöhemmin, mutta paljastaa mikä edes on kyseessä!

 • Jes hyvä Hanna <3

  Niin ihana lukea fiksua tekstiä raskaudesta palautumisesta! Mulle sanoi kokenut neuvolalääkäri, että sisuskalut ja pinnalliset vatsalihakset eivät ole valmiit rajumpaan liikuntaan kuin vasta noin 6 kk synnytyksen jälkeen. Epäilemättä yksilöllistä, mutta tosiaan mihin on kiire??

 • Em

  Hehe ekan synnytyksen jälkeen muistit mainita jokaisessa postauksessa kuinka palauduit entisiin mittoihisi about kolme sekuntia synntyksen jälkeenn ja olit vähän ärsyttävästi olevinasi pikkusen muita parempi äiti sen takia;) Nyt oot vähän enemmän jalat maassa, hyvä niin ;) Ja upealtahan sä näytät!

 • Emilia

  kiitos hyvästä aiheesta ja monelle meistä lukijoista ajankohtaisestakin. Entäs miten liikuit raskausaikana?

 • Tiiu

  Ajankohtainen aihe täälläkin, synnytyksestä tulee ensi viikolla kuluneeksi kolme kuukautta. Itse odotin juoksemisen kanssa jälkitarkastukseen asti ja lääkäriltä luvan saatuani aloitin noin parinkymmenen minuutin pituiset pyrähdykset kuukausi sitten. Sain ohjeeksi, että kaikkea, mikä tuntuu hyvältä voi tehdä. Pikkulenkkien tueksi olen joogannut kotosalla, keskittyen lantionpohjanlihaksiin ja syviin vatsalihaksiin. Melko liikkumattoman loppuraskauden (supistukset, supistukset…) jälkeen tuntuu kyllä niin hyvältä päästä lenkkipolulle tuulettamaan ajatuksia.

 • Henna

  kyllä se niin taitaa olla että juokseminen on syytä unohtaa puoleksi vuodeksi synnytyksen jälkeen, mikäli et tahdo kohdun laskeumaa ja virtsankarkailuvaivaa…. ! Malttia naiset! reipas kävely on hyvä ja ne vatsalihasliikkeet.

 • Minni

  Itselleen pitääkin tuollaisten saavutusten jälkeen olla armollinen! Turhaan sitä lähtee repimään liian aikaisin ja päätyy vain tekemään enemmän tuhoa. :) Ja pakko sanoa, että Mulberryn laukku on i-h-a-n-a! Onkohan vielä mallistossa? Jos on, niin täytyypä lähteä kurkkimaan Mulberryn liikkeeseen, josko tuollaisen kotiuttaisi!

 • Kate

  Kuulostat ihanan selväjärkiseltä tämän asian suhteen. Vaikka vauvajutut eivät ole tällä hetkellä ajankohtaisia.

 • Josefina

  Hei,
  Täällä ensimmäiselle lapselle mietin vaunuja. Pärjääkö mielestäsi Bugaboolla lumessa ja koiralenkeillä hiekkateilläkin? Kiitos apuvinkeistä! :)

 • Anonymous

  Hyvältä näytätte molemmat, mistä olette nuo kivat lippikset hommanneet?

 • Smpc

  Upeat mammatyylit teillä! :) Mitä bugaboon mallia ystävättäresi vaunut ovat? Entä oletko itse käyttänyt donkey-mallia kahdella lapsella? Vaunupohdintoja menossa täällä ja mietin juuri sitä että kannattaako donkeyt mikäli lapsia on toiveissa useampi lyhyellä ikäerolla, vai selviääkö joillain bugaboon yksilövaunuilla?

 • Hanna

  Aloitin kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen juoksun, kun lääkäri antoi luvan jälkitarkastuksessa. Enemmän kuin lääkärin luvasta, se on kiinni juurikin omista lantionpohjalihaksista, jos juostessa meinaa lirahtaa, pitää vielä odottaa. Toki aloitus tapahtui muutenkin hyvin maltillisesti. Tykkäsin käyttää vatsaa litistäviä Hm:n sortseja, koska muuten maha hyllyi vielä ikävästi :). Kolmas synnytys oli kyseessä :).

 • Jenny

  Ihanan tyylikkäät äidit! Hienoa että jaksatte pitää huolta itsestänne, ja tosiaan mikä onni ja voimavara on myös samassa elämäntilanteessa oleva ystävä <3

 • Ihanaa että ajattelet tuolla tavalla, että annat kroppasi rauhassa toipua raskaudesta. Tuntuu että monella naisella on hirveä kiire kadottaa raskauskilot. sitä paitsi näytät upealta! :)

 • rita

  Voisitko tehdä postausta vaunuistasi? kiinnostaisi tietää niistä lisää :)

 • -Sanna

  Vertaistuki on tosiaan kullan arvoista <3 Itsekin muistelen lämmöllä mammalomia, jolloin vietettiin paljon aikaa samassa tilanteessa olevien ystävien kanssa.

  Ja oikea asenne sinulla, pois turha stressi kilojen suhteen :) Tsemppiä juoksulenkeille (varsinkin sille ensimmäiselle) sitten kun niiden aika tulee!

 • mai

  Moikka, tuli mieleen, että oliko sulla joskus Fazerin joku arvonta? Oletko arponut sen jo kun en ole itse ainakaan huomannut :)

 • pelhamwife

  Näin PT:nä ja äitinä suosittelen aina kuuntelemaan omaa kehoa ennen kuin aloittaa treenaamisen synnytyksien jälkeen. Keskivartalon syvät lihakset tukevat juoksua, joten niistä ja lantionpohjanlihaksista kannattaa aloittaa, jonka jälkeen juokseminenkin tuntuu mukavammalle. Hyvä vinkki on treenata ylämäkikävelyä heti kun vaan pystyy :) mutta niinkun totesitkin jo, palautuminen on yksilöllistä eikä siihen oikein voi antaa suositusta milloin aloittaa, mutta itse pitäisin vähintään 5kk synnytyksestä ennenkuin lähtisin juoksemaan, sillä vatsalihaksetkaan eivät ole palautuneet vielä puolessavuodessa joten tuki keskivartalossa on hyvin heikko.

  Pitkästä aikaa ehdin kommentoimaankin :D
  Näytät hyvältä kuten aina :)

  • Memmu

   5 kk tuntuu erittäin pitkältä ajalta. Mitä haittaa siitä varsinaisesti on, jos juoksun aloittaa ennen kuin vatsalihakset ovat täysin palautuneet? Eikö juoksuharjoitus myös voisi auttaa vatsalihasten vahvistumiseen?

   • Jos pinnalliset vatsalihakset ei ole kunnolla palautuneet ne voi jäädä erilleen. Lisäksi liian aikainen niihin kohdistuva rasitus voi pulpauttaa ne takaisin erilleen. Juoksemissa se suurin rasitus kai kuitenkin kohdistuu lantionpohjaan. Ja niiden liian aikainen rasittaminen ei ole hyvä. 5 kuukautta on loppupeleissä aika lyhyt aika ottaen huomioon raskauden ja synnytyksen rasituksen kropalle.

    • Fysioterapeutti

     Hyvä vastaus yllä.
     Todella tärkeää synnytyksen jälkeen on treenata lantionpohjan lihakset vahvaksi ja syvät vatsalihakset lujiksi ennen juoksua. Reipas kävely on suositeltavaa ja ylämäkikävely kohtslaisen kovaa treeniä hyvässä ryhdissä suoritettuna. Suoranainen haitta juoksusta on virtsankarkailu ja kohdun laskeuma viisikymppisenä. Joka viidennellä naisella on inkontinenssia viisikymppisenä. Älä ole yksi niistä. Päivittäistä ja tehoksasta treeniä 6kk ennen kuin lähdet aloittamaan juoksua. Saat treenata suuria lihasryhmiä, mutta älä tee suorien lihasten liikkeitä, jos vatsan päälle tulee “harjanne”.

 • “Olen huomannut, että tokan lapsen jälkeen keskivartalon lisäsentit häviävät huomattavasti hitaammin, kuin ekan kanssa..”

  Heti kun näin postauksen aiheen olin tulossa kertomaan tuon jutun. :D Esikoisen saatuani meni se kuukausi kun mahduin entisiin vaatteisiini. Tietenkin nyt toisen kohdalla ajattelin käyvän samoin, mutta hahhah.. :D Nyt kun tyttö on 7kk sain viimeisenkin raskauskilon pois olemalla sokerittomalla ruokavaliolla (sitä suklaata kun upposi..) ja nyt mahdun jälleen vanhoihin vaatteisiin.

  Tuosta juoksemisesta. Mä aloitin koko harratuksen vasta nyt kesällä, heinäkuussa. Synnytyksestä oli 5kk. Alkuun menin todella hitaasti, koko ajan itseäni kuulostellen. Ekojen lenkkien jälkeen alavatsaa särki niin että säikähdinkin vähän, mutta kyllä se siitää sitten hävisi se kipu. Tärkeintä on just se, että ei ota niitä juoksuaskelia liian aikasin. Mieluummin odottaa pari kuukautta kuin kärsii loppuelämänsä seurauksista. :)

 • Paula

  Minkämalliset nuo sinun Bugaboot ovat? Osaatko sanoa toimivatko hyvin myös soratiellä/lumisessa maastossa? :)