CATEGORIES

5 vinkkiä flunssan välttämiseen

12.10.2010

Saan yleensä kaikki flunssat, jotka liikkeellä ovat. Tänä vuonna päätin kuitenkin taistella tätä jokavuotista syysflunssaani vastaan ja yritin noudattaa muutamaa helppoa ohjetta, joita mm. lääkäri Eeva Kari suositteli.
Hyvä yleiskunto ja käsihygienia auttavat pysymään terveenä, mutta vastustuskykyä voi tukea myös ravinnon kautta. Näillä vinkeillä olen ainakin toistaiseksi välttynyt sairastelulta, *koputtaa puuta*, mikä on sinänsä jo saavutus minulle, sillä flunssakauden aikana olen aiemmin aloittanut flunssakauden, potenut sitä kauden aikana ja vielä lopettanutkin sen viimeisten mukana…:)

1. Maitohappobakteerien syönti (eli probiootit, mistä se ihanainen Paula Heinonenkin aina muistuttaa…:)
Maitohappobakteerit parantavat koko kehon vastustuskykyä. Ne vaikuttavat mahalaukun ja suoliston kautta koko kehoon, sillä suuri osa vastustuskykyjärjestelmästämme sijaitsee tällä alueella.
Jos flunssa on kuitenkin päässyt iskemään ja joudut syömään antibiottikuurin, syö sen jälkeen pribiootteja, kuten Paula Heinonenkin neuvoo. Antibiootit kun tuhoavat elimistöstä huonoja sekä hyviä bakteereja, mutta maitohappobakteereista saat hyvät tilalle takaisin.

2. D-vitamiinin saanti
Viime aikoina väite on vahvistunut siitä, että D-vitamiinilla on suuri rooli vastustuskyvyn tukemisessa. Suomalaisten D-vitamiinin saanti on yleensä kovin alhaista ja tutkimustulokset puoltavat jopa n.50 mikrogramman päivittäistä saantia. Auringosta kesän aikana saatu D-vitamiini riittää elimistössä 1,5-3 kuukaudeksi.

3. Antioksidanttien saanti
Antioksidantteja ovat mm. C-, E- ja A-vitamiinit. Tutkimuksien mukaan edellämainituilla on merkitystä immuunijärjestelmän toiminnassa. C-vitamiinin puute mahdollisesti lisää infetioherkkyyttä ja joidenkin tutkimuksien mukaan C-vitamiini lyhentää flunssan kestoa.

4. Hyvä käsihygienia
Kädet kannattaa aina pitää puhtaana ja välttää naamaan koskemista, varsinkin flunssakauden aikana ja ennen ruokailua. Kannattaa myös vältellä pärskijöitä, sillä flunssa tarttuu ilmasta pisaroiden mukana.
Itse kannan mukana Victoria’s Secretin hyvälle tuoksuvaa käsien desinfiointigeeliä (lempituoksuni on amber romance) ja sen lisäämisestä silloin tällöin on kehittynyt minulle jo tapa.

5. Hyvä yleiskunto
Jos yleiskunto on hyvä, on vastustuskykykin hyvä. Esimerkiksi vähäisen liikunnan ja ylipainon on todettu laskevan vastustuskykyä.
Itse saan kiittää koiriani, sillä he pitävät yleiskuntoani yllä. Lenkille on lähdettävä joka päivä, vaikka kuinka sataisi ja lämpötila roikkuisi miinuksien puolella.

Sano nyt ei tolle katselle…:D
11 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • A

  Voi Bensku <3 ikävä niitäkin :)

 • teresa

  Itse olen ihmetellyt miksi en ole saanut jo jotain flunssaa, sen verran monta kertaa on kylmä päässyt yllättämään… Hyvät vinkit sinulla kuitenkin ja eihän tuolle katseelle vai vastaanlaittaa! :-D

 • mirana

  Ihana lukea blogistasi oikeasti hyödyllistä tietoa terveydestä! Ja joo tuo katse on vain niin tuttu, eikä sitä voi vastustaa ei millään<3

 • Mongusti

  Voi toista <3 Hän on iiiiiihana <3 <3 Haleja karvakorville:)

 • Sofié

  Äidin niksit kunniaan!Mullakin on pahana tapana saada kaikenmaailman flunssat ja pöpöt. Äidin ystävä joskus suositteli, että laittaa valkosipulinkynnet sukkiin, ennen kuin menee nukkumaan jos on yhtään kipeä olo. Monta kertaa on nukuttu valkosipulinkynnet sukissa ja nuhatkin on sen seurauksena hellittänyt :)

 • Nadja

  Itse seuraankin kaikkia noita paitsi maitohappobakteereja en ole vielä ottanut, varmaan kannattaisi aloittaa sillä oon nyt ollut sairaana kaksi viikkoa putkeen, jota ennen olin viikon terve kovan kuumeen jälkeen -.-

 • AnsQ

  Tuli tästä postauksesta ja koiran kuvasta (<3) mieleen, että kuinka kauan koirasi joutuvat olemaan yksin arkisin? Siis montako tuntia. Ihan mielenkiinnosta kyselen :)

 • Henni

  Jos antibioottikuurille joutuu niin maitohappobakteereita on hyvä alkaa syödä heti kuurin alottamisen yhteydessä 2 päivässä, jotta suoliston toimintaa saa heti tasapainotettua ja ehkäistyä antibioottejen mahdollisesti aiheuttamia vaivoja :)

 • Anna

  aaaaww, han on aivan ihana tuossa kuvassa. Tahtoo kanssa!! (Pikku koiruus siis…) :)

 • St.Brigitten

  Niin totta :) Yleiskunto kaikkista tärkein, ehdottomasti! Oikein paljon onnea näin myöhässä 26-vuotiaalle :)

 • Marissa

  Hyviä vinkkejä! Jospa näitä noudattamalla flunssakin pysyisi poissa!Lukaisepas vielä Kaisan (loistavasta blogista) lisää D-vitamiinista:http://faidra.gym-space.fi/2009/12/03/paljon-puhetta-d-vitamiinista/?id=900Kannattaa tosiaan ostaa mielummin öljykapselissa oleva D3-vitamiinilisä, jotta rasvaliukoinen D-vitamiini imeytyisi paremmin. Itse käytän Bioteekin D3-plus-kapseleita, joissa on 25 mikrogrammaa per kapseli. Otan sitten 3-6 kapselia päivässä, jolloin saanti on 75-150 mikrog. päivässä :)Oma vinkkini on syödä paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä päivässä. Ja mieluiten vielä luomulaatuisena. Niin värikkäästi ja monipuolisesti kuin mahdollista. Minulla menee noin 1,5-2 kg päivässä, mutta toki kilokin on jo hyvä aloitus. Se suositeltu puoli kiloa kun on aika vähän. Tällä ruokavaliolla ja säännöllisellä urheilulla on flunssat pysyneet poissa jo neljä-viisi vuotta ja olen siitä niin kovin kiitollinen! Ihania syyspäiviä sinulle Kaunis!Maria