CATEGORIES

Hoitovinkkejä siitepölyallergisille

11.5.2018

Viime viikonloppuna kevät otti ison harppauksen eteenpäin. Luonto oli vehreytynyt huomattavasti lyhyen Barcelona-matkamme aikana. Tähän äkilliseen muutokseen reagoi myös viisivuotiaamme. Hänellä ei ole ennen ollut siitepölyallergian oireita, mutta nyt niitä tuli ryminällä. Silmät rähmivät ja turposivat sen verran rajun näköisesti, että suuntasimme vielä saman päivän aikana Pikku Jättiin. Kasvojen alueelle, erityisesti silmien ympärille, hänelle nousi kutiavaa ihottumaa. Lääkäri totesi, että kyseessä on mitä todennäkisimmin koivuallergia ja määräsi kotiin antihistamiinia (Aerius) sekä silmätippja (Lomudal).

Vietimme kaksi päivää sisätiloissa ja noudatimme lääkärin ohjetta: 1 antihistamiini aamulla ja silmätippja laitettiin kaksi kertaa päivässä. Oireet helpottivat pikkuhiljaa. Hänen olonsa kohentui sen verran, että suuntasimme eilen kauniina päivänä puistoon potkimaan palloa. Aktiivinen poika halusi jo ulos leikkimään. Se taisi kuitenkin olla virhe. Ulkona vietetyn ajan jälkeen silmät kipeytyivät uudestaan. Nyt aamulla silmät ovat taas muurautuneet kiinni rähmästä ja turvotuksesta. Meidän pitänee viettää pitkälti sisätiloissa tämä pahin siitepölyvaihe, joka ennusteiden mukaan helpottaa loppukuusta. Instagram-tarinoiden puolella kysyin vinkkejä muilta saman vaivan kanssa painivilta. Itse en ole kärsinyt siitepölyallergiasta, joten tämä on minulle uutta. Sain valtavan määrän hyviä neuvoja jo käyttämieni kotikonstien rinnalle. Koska tästä kärsii tällä hetkellä hyvin moni muukin, keräsin tähän postauksiin vinkkejä millä helpottaa siitepölyallergian ikäviä oireita.


-Käy suihkussa ja pese hiukset ulkoa tullessa. (Näin minimoit siitepölyn määrän hiuksissa.)
-Vaihda vaatteet ulkoa sisälle tullessa. (Siitepölyn minimointi)
-Vaihda tyynyliina joka päivä.
-Älä kuivaa pyykkejä ulkona
-Kylmä kääre silmillä ennen nukkumaan menoa (Rauhoittaa ja laskee turvotusta)
-Varo ristiallergiaa aiheuttavia ruoka-aineita (koivuallergiassa mm. tomaatti, omena, päärynä, mansikka, banaani, porkkana, peruna jne)
-Pidä kodin ikkunat kiinni
-Ilmanpuhdistin huoneessa
-Nenäkannu (huuhtelee ontelot ärsyttävästä siitepölystä)

Ennakoiva hoito
Paras tapa hoitaa siitepölyallergiaa on varautua siihen etukäteen, mutta meillä poikamme reagoi siitepölyyn ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Ensi vuonna ollaan sitten fiksumpia. Tässä muutamia ideoita miten valmistautua seuraavaan vuoteen ennakoivasti antihistamiinien lisäksi:

-Siedätys (monilla oireet kadonneet kokonaan)
-Akupuntio (monilla oireet kadonneet kokonaan)
-Hunaja sisäisesti nautittuna pitkin talvea (oireet lieventyivät ja vähemmän allergisoivia päiviä)

Meidän pojalla oli sen verran raju reaktio tänä vuonna, että ensi vuodeksi varaudumme huolella. Syksyllä menemme allergiatesteihin ja haemme varmistuksen allergisoiville kukinnoille. Koivuallergia on todennäköisesti hyvin voimakas, joten pohdimme siedätyshoidon mahdollisuutta. Sitä on monet kehuneet ja haluaisin tietty minimoida sen miten paljon poikani joutuu allergiasta kärsiä. Sydämestä riipaisee kun ulkona viihtyvä ja intohimoisesti palloa potkiva poika jännittää ulos menoa kun ilma sattuu silmiin. Akupunktio kiinnostaa myös kovin. Jos se on mahdollista tehdä viisivuotiaalle, mielelläni kokeilisin myös tätä luonnonmukaista menetelmää.

Siinä muutamia apukeinoja pahan allergiakauden keskelle. Lisävinkit ovat kaikki enemmän kuin tervetulleita kommenttiboksissa.

76 comments

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

 • Hei, on olemassa luonnonmukainen vaihtoehto siedätyshunaja tehokas ja turvallinen, ollut markkinoilla jo 10 vuotta.
  Soveltuu pienille lapsille myös ja on hyvänmakuinen piikitön vaihtoehto.
  Tehoaa hyvin myös ristiallergioihin katso netistä ApiPollen tai siedätyshunaja niin löydät paljon lisää tietoa.
  T. Kyösti

 • Ane

  Pakko kommentoida! Olen itse ollut siitepöly lapsi eli allerginen siitepölylle (ruoho, pujo) ihan pienestä saakka. Olen siis käyttänyt yli 15 vuotta silmätippoja, nenäsuihketta ja antihistamiini tabletteja. Viime vuoden loppupuolella tutustuin eteerisiin öljyihin ja nimenomaan puhtaisiin sellaisiin, joita voi ottaa myös sisäisesti. Minulle suositeltiin Triease tabletteja, jotka sisältävät vain piparminttu- laventeli ja – sitruunaöljyä. Aloitin käyttämään tabletteja huhtikuusta ja ensimmäiset kuukaudet ovat olleet uskomattomia. Ei kutisevia silmiä tai vuotavaa nenää. Ihan uskomatonta!! Olen onnellinen että löysin viimein luonnonmukaisen vaihtoehdon!!! Näitä öljykapseleita voivat käyttää myös pienet lapset. Öljyjä löytyy myös pullosta, joita myös laitan kodin ilmanpuhdistajaan pari tippaa kutakin. Suosittelen lämpimästi!!

  • Hei kiitos ihan hurjasti vinkistä!! Me todellakin haluamme tietää kaikki vaihtoehdot, jotta voimme olla varautuneita seuraavaan vuoteen nyt kun tiedämme vaivan! Kiitos!! Ihan mielettömän ihana kuulla, että olet löytänyt helpotuksen!!!!

 • Meillä käytetään nyt kolmatta vuotta eteerisiä öljyjä siitäpölyallergiaan. Mulla ja 8v poitsullamme ollut todella pahat oireet. Itse en mielellään lääkkeitä käyttäisi jos ei ole pakko. Suosittelen lämpimästi tutustumaan eteerisiin öljyihin, jotka ovat luonnonmukaisempi vaihtoehto. Löytyy myös paljon tutkimuksia niihin liittyen esim pubmedista. http://arkeniestetiikkaa.com/yllattava-apu-siitepolyallergiaan-33596746

  • Hei kiitos kovasti vinkistä! Ihanaa kun on niin kattavasti vaihtoehttoisia menetelmiä!

 • Linda

  Olen ollut nuorempana pahasti siitepölylle allerginen ja kävin siedätyshoidossa. Harmikseni oireet eivät hävinneet kokonaan pois, vaan saan edelleenkin oireita siitepölyaikana. Mutta koen, että omat oireeni ovat hyvin lievät moniin muihin verrattuna. Olin siedätyshoidossa noin alakouluikäisenä.

  Vanhemmalla iällä menen reseptilääkkeen (Aerius) voimin ja koen, että se auttaa pahimman yli. Silmätippojakin pitäisi käyttää, mutta inhoan niitä niin paljon, etten käytä kuin pakon edessä.

  Tsemppiä pikkuiselle ja kannattaa tosiaan tutustua aiheeseen enemmän, jotta löytää sen parhaimman helpotuksen pikkujätkälle :) <3

  • Kiitos paljon vertaistuesta ja myötäelämisestä! <3 Syksyllä selvitellään tosiaan lisää mikä meille on järkevin etenemismenetelmä! :)

 • mymmeli

  Olen itse kovastikin koivulle allerginen ja olen useana vuonna pitänyt kesälomani näin toukokuun puolivälistä alkaen ja matkustanut etelä-eurooppaan. Ei tietenkään ole mahdollista kaikille mutta itse nautin kun ei ole kokoajan tukossa ja saa kesäänkin lisää pituutta. :)

 • Itse olen pari vuotta kokeillut sellaista siedätyshoitoa, että olen lisännyt luonnollisia koivutippoja juomaveteen. Vesi ehkä maistuu hassulta, mutta tämä on oireita helpottanut kun olen tätä sekoitusvettä juonut pari kk ennen oirekautta.
  Tämä viikko on ollut monille painajainen koska kevät tuli niin nopeasti. Tsemppiä toukokuuhun!

  xxx
  E
  http://helsinkidragonfly.blogspot.fi

  • Kiitos paljon vertaistuesta ja vinkistä! Ryminällä tuli, mutta toivottavasti ensi vuonna osataan olla valmiina kun tieto allergiasta! :)

 • berni

  Itselläni alkoi allergiaoireet n. 12-vuotiaana. Nyt aikusiällä lääkäri halusi että menisin siedätyshoitoon, kävin prick-testissä, mutta en saanut iho-oiretta mistään. Eli olen epäsopiva tuohon hoitoon, saan astmaattisia oireita todennäköisesti lepän ja koivunpölystä. Pitkälle pärjää kun aloittaa lääkityksen jo ennen siitepölykauden alkua, eikä vasta kun oireet alkavat. Tämä tietenkin on vähän haastavaa, mutta siitepölytiedotteita seuraamalla pystyy ennakoimaan ajankohdan.

  • Kiitos kovasti kokemuksesi jaosta ja vinkistä! Mekin toivotaan että nyt kun tämä on tiedossa niin osaamme varautua ensi vuonna hyvin. Syksyllä olisi tarkoitus mennä testeihin että saataisiin juurikin varmuus :)

 • Veera

  Täälläkin yksi super allerginen! Olen myös kuullut paljon hyvää siedätyshoidosta, mutta valitettavasti omalla kohdalla ei siitä ole ollut suurta apua. Viime syksynä loppui kolme vuotta kestänyt siedätys, jonka aikana sain useita allergiakohtauksia ja pari todella vakavaa anafylaktista reaktiota. En halua tällä viestillä pelotella, mutta omien huonojen kokemusten perusteella en ehkä noin pienelle lapselle suosittele siedätyshoitoa.

  Nuo kotikonstit on todella hyviä! On myös olemassa siitepölyverkkoja joita voi laittaa ikkunoihin, jos kodissa on tarpeellista tuulettaa. Ja itsellä jostain syystä auttaa myös veden suihkiminen naamalle (apteekista löytyy mm. Avenelta suihkevettä) :D

  • Hei kiitos tuosta vinkistä! Meiltäkin löytyy nimittäin kotoa noita Avenen suihkevesiä kaapista!! :) Syksyllä mennään allergiatesteihin ja lääkärin kanssa keskustelemme sitten tulosten jälkeen mikä on meidän tapauksessa järkevin ratkaisu :)

 • Anna

  Pyydä paremmat lääkkeet! Lapsille on muitakin vaihtoehtoja ja pahimpana aikana voi antaa myös kortisonia suun kautta. Aeriusta voi antaa useamman annoksen. Lääkäri ei oikein nyt jaksanut teidän kohdalla tsempata. T erään pahasti allergisen kolmivuotiaan äiti

  • Hie kiitos huomiosta! Otan lääkäriin yhteyttä jos ei pysy nyt kurissa. Ollaan pysytelty sisätiloissa pitkälti ja oireet helpottaneet, mutta ulkona liikkuminen on vaikeaa ja oireilee sen jälkeen kyllä – ei tosiaan enää niin vahvasti kun alkuun.

 • Lily

  Ikävä että allergia iski teillekin :( Nenä sumute vielä käyttöön, se hoitaa myös silmiä. Meillä 4v allergikko myös ja kaikki mahdolliset lääkkeet tällä hetkellä käytössä kun koivuaika pahimmillaan.

  • Kiitos – me kysymme lääkäriltä mikä sumutteista olisi meidän tapauksessamme paras!

 • Inge

  Omat siitepölystä johtuvat allergiaoireet helpottavat aina kun jätän ruokavaliosta kokonaan pois maito- vehnä ja sokeria sisältävät tuotteet. Kannattaa kokeilla, itse en tarvitse lääkkeitä ollenkaan kun muutan vain ruokatottumuksia tarpeen mukaan. Toivottavasti auttaisi teillä myös!

  • Hei kiitos tästä infosta!

 • Satu

  Meilläkin alkoi esikoisella 5-vuotiaana koivun siitepölyallergia. Hänellä ei niin pahasti silmät turpoa, vaan iho-oireet pahana ja juuri niitä ristiinallergisoivia ruoka-aineita vältellään. Hänellä myös puhjennut joulukuuselle allergia, onneksi ei ulkona reagoi kuusiin, ainoastaan sisällä.
  Minullakaan ei ole allergioita, joten uuden opettelussa on mennyt alussa allergian perehtyminen. Meillä käytössä myös aerius ja sitten lisäksi hyviä kortisonivoiteita iholle, pahimpaan ihottumaan Elidel.
  Tsemppiä sinne!

  • Kiiitos kovasti vinkeistä ja tsemppiä teillekin allergiakauteen! Tosiaan ihan uuttaa täällä ja tässä juurikin itse yritän perehtyä aiheeseen paremmin – kiitos teille kaikille avusta siinä!

 • Mmmmmm

  Hei, olen itse kärsinyt kaikki mahdolliset pölyallergiat pienestä asti.. pahimmat oireet ovat minulla olleet juuri silmäoireet. Yliopistollisessa sairaalassa minua hoidettiin kun olin niin ongelmatapaus ? Ja valitettavasti poikani kärsii samasta ongelmasta.
  Suosittelisin pyytämään lääkäriltä myös nenäsumutteen (esim. Nasonex). Koska korva-nenä-silmä ovat yhteyksissä toisiinsa ja on hyvä että nenän kautta myös hoidetaan. Lisäksi ainoat tipat jotka voivat auttaa silmiin silloin, kun on tosissaan tilanne päällä ovat nimeltään oftan dexa-chlora. En tiedä antaako lääkäri, mutta suosittelen kysymään ja kokeilemaan. Ne ovat ainoat tipat, joista muistan lapsena (ja edelleen) olleen oikeasti hetkellisesti apua. Niitä käytän pojalle ja itselle silloin kun niinsanotusti silmät räjähtää ?

  • Kiitos paljon – nenäsumute käydään hommaamassa. Tarkastan vielä lääkäriltämme ensiksi onko sumutetta mitä suosittelee meidän tapauksessa. :)

 • Lily

  Kannattaa ladata puhelimeen norkko-app, sieltä voi seurata siitepölytilannetta ja ulkona aurinkolasit suojaavat silmiä paitsi auringolta myös siitepölyltä.
  Rajan takana Karjalassa ei allergioita juuri ole. Lasten elinympäristö on vaatimattomampi, mutta mikrobisto sitäkin runsaampi. Tämä vaikuttaa osaltaan siihen, että puolustuskyky toimii oikein, eikä ylireagoi ”vaarattomiin” siitepölyihin. Allergologian professorin mukaan lasten tulisi olla vähän nälissään, viluissaan ja likaisia, että mikrobisto ja vastustuskyky kehittyisi vahvaksi.

  • Hei mä olen netistä norkkoa katsonutkin mutta en löytänyt appia?! Onko ihan norkko -nimellä?

   • Lily

    Hei, kokeile app.norkko.fi. Sillä pitäis löytyä. Ja kiitos vielä, että tuot esille ajankohtaista asiaa, moni tuskailee siitepölyallergian kanssa.

    • Ei hitsi, ei löydä tuollakaan :/ Olen kyllä netistä käynyt katsomassa ennusteita, mutta tuollainen appikin olisi kätevä! Ja kiitos teille kun autatte minua tässä uuden äärellä! <3

 • Anne

  Hei, Tuuletusikkunoihin kannattaa laittaa siitepölynestokankaat. Parhaimmat saat allergialiiton kautta. Estää muunkin pölyn tulon huoneilmaan. Tsemppiä teille <3

  • Kiitos kovin vinkistä ja tsempistä allergiakauteen <3

 • Ulrika

  Lääkärinä suositan pahimpaan allergia-aikaan jo tuon ikäiselle nenään kortikoidisuihkeita, koska ne jonkin verran rauhoittavat silmäoireitakin. Siitepölyn piikkivaiheessa myös lasten annos antihistamiiniannos yleensä tuplataan. Tuo desloratadiini, jota joku yllä suositti, on juurikin samaa kuin Aerius. Hyvin hankalissa oireissa myös reseptivalmiste montelukastista voi olla apua, sen arvioi lääkäri. Joskus runsas rähmintä voi olla sekundaaritulehdusta bakteerisena, kun lapsi hankaa silmiään. Silloin tarvitaan myös antibioottitippakuuri allergiatippojen lisäksi.
  Toivottavasti pojan oireilu helpottaa ja suunnitelmat jatkoon muuten kuulostavat hyvälle, mutta lapselle en akupunktiota suosittele.

  • Kiitos kovin asintuntevista vinkeistä! Meillä on tuo rähmiminen ollut nyt melko vähäistä – sitä ilmenee heti kun ollaan oltu ulkona, mutta silmät eivät enää samalla tavalla ole punaiset. Lääkkeet alkavat vähän helpottamaan, toki eivät vie kaikkia oireita pois. Nyt yritetään vielä löytää tueksi hyvä nenäsuihke. Kiitos!

 • Noora

  Kun lomudalin silmätippoja saa käyttää vaan kahdesti päivässä, niin suosittelen siinä välissä käyttämään esimerkiksi bepantenin puhdistavia tippoja, joilla voi huuhtoa siitepölyt pois tiuhempaan :)

  • Hei ne meillä onkin käytössä rinnalla! :) Kiitos! :)

 • M

  Äh, siitepölyallergia on niin inhottava riesa. Juuri kun olisi ensimmäiset lämpimät ja aurinkoiset päivät ja olisi niin ihanaa olla aamusta iltaan ulkona, tuleekin ulkona olosta niin kamala olo, että joutuu ihastelemaan säätä neljän seinän sisältä. Olen itse allerginen lepälle, koivulle ja heinille. Syön siis allergialääkkeitä maaliskuusta heinäkuun loppuun. ? Yleensä koivunkukinnan aikaan itselläni silmäoireet ovat pahimmat ja tuntuu, ettei silmätipatkaan auta siihen kamalaan kutinaan ja polttoon mikä silmissä tuntuu. Muut oireet saan aika hyvin kuriin allergialääkkeillä. Itselläni on käytössä Aerius ja omalla kohdallani se puree oireisiin parhaiten. Tänä keväänä koivun kukinta on ollut selkeästi todella voimakasta sillä itselläni meni ensin ääni ihan käheäksi ja tuli flunssan oireet nenänvuotoineen. Lisäksi silmät oireilevat tosi pahasti ja nenää kutittaa sekä kurkkua. Ärsyttävää, mutta tällä hetkellä minäkin olen mieluummin sisätiloissa.
  Tsemppiä teidän oireilijalle ja kovasti tsemppiä myös vanhemmille!

  • No kyllä! Nyt just kun perhe mielellään viihtyisi ulkona kentällä koko päivän niin tämä riesa sen estää :/ Kunhan nyt saataisiin oireet sen verran kuriin, että edes pienen tovin päivässä voisi ulkona viettää. Itse en ole koskaan huomannut siitepölyallergiasta kärsivän, mutta tänä vuonna itsekin olen tuntevinani siitepölyn ilmassa.
   Kiitos kovasti tsempeistä ja vertiastuesta <3

 • Laura

  Hei! Itse kärsin myöskin aikoinaan todella kovasta koivuallergiasta, ja se vaikeutti aina keväisin juurikin aktiivista liikunnan harrastamista sekä teki todella tukalan olon. Ala-asteella menin siedätyshoitoon, ja minuun se tehosi todella hyvin. Itse hoidot sujuivat hyvin kivuttomasti ja helposti, lähinnä jäi mukavia muistoja ihanista hoitajista sekä muusta henkilökunnasta, ja heistä ehtikin muodostua tuona aikana hyvin tuttuja. Hoitojen loppumisesta on nyt melkein 10 vuotta, eivätkä oireet ainakaan vielä ole palanneet. Edelleen harvakseltaan, kuten tänä keväänä kun siitepölykausi alkoi rajusti, tunnen pientä nuhaisuutta jonka säännöllinen allergialääkkeen ottaminen vie pois. Ennen siedätyshoitoa sain siitepölystä todella vahvoja silmäoireita, nuhaa ja hengenahdistusta. Omalla kohdallani siedätyshoito siis toimi ja helpotti elämääni todella paljon. Myös poikaystäväni kärsi aikoinaan samasta allergiasta, ja siedätyshoidon käytyään oireet hävisivät. Olemme olleet todella onnekkaita, täytyy toivoa oireiden pysyvän poissa! Jospa myös poikasi olo helpottaa, siitepölyallergia on inhottava vaiva <3

  • Hei ihana kuulla että sinulla on ollut noin hyvät kokemukset siedätyksestä. Kiitos siis tsempistä ja toivotaan että syksyllä saadaan sellaisia vastauksia ja toimintamalleja millä saadaan tämä kuriin ja elämää helpotettua pienen oireiden osalta! Ihanaa kuulla, että te olette päässeet eroon! :)

 • K

  Moi,
  Pikkupotilaita itsekin hoitavana en voinut jättää kommentoimatta.
  Aerius on juurikin desloratadiini. Nenäkannu saattaa olla pienimmille lapsille haastava toteuttaa, valmiit suolavesi-suihkeet (esim. Physiomer) voivat olla helpompikäyttöisiä. Hankalissa oireissa voi hoitavan lääkärin kanssa miettiä antihistamiinitablettien/-liuoksen ja silmätippojen lisäksi myös esim. kortisoninenäsuihketta kuureina.

  Siedätyshoidon on todettu vähentävän myöhempää astmariskiä, eli hankalilla oireilla se on varmasti kokeilun arvoista, jos muut lääketieteelliset indikaatiot hoidolle täyttyvät. Koivusiedätys on toteutettavissa kielenalustableteilla tai pistossiedätyksenä sen mukaan, mitä perhe itse toivoo. Kannattaa olla liikkeellä jo alkusyksystä, jotta mahdollinen siedätyshoito saadaan ajoissa käyntiin. Siedtätys alkaa siis usein jo syksyllä/alkuvuonna vähän oireista/allergian aiheuttajasta riippuen.

  Noin hankalilla oireilla kävisin kyllä vielä nyt lähipäivinä uudelleen lastenlääkärin vastaanotolla miettimässä, voisiko hoitoa tehostaa, jotta pääsisitte nauttimaan alkukesästä täysillä :) Tsemppiä!

  • Hei kiitos hurjasti asiantuntevasta avusta ja varmistuksesta omille suunnitelmilleni miten aioin tässä tulevaisuudessa toimia. Olemme heti alkusyksystä skarppina ja yritetään saada tämä vaiva kontrolliin. Kiitos avusta! :)

 • EmmiU

  Voi pikku potilasta ❤️ Toivottavasti pian helpottaa oireet ja hän pääsisi ulos nauttimaan palloleikeistä ?
  Olen kuullut perhepiirissä vain hyviä kokemuksia siedätyshoidosta, joten sehän voisi olla ihan hyvä vaihtoehto ?

  Itse olen ollut onnekas kun en ole koskaan oireillut siitepölystä tms. Talvi on mulle pahinta aikaa kun patterit hohkaa lämpöä ja nenän limakalvot kuivaa=nenäverenvuotoa. Onneksi on a-vita tipat ?

  • Kiitos myötäelämisestä <3 Tosiaan, nyt olisi täydelliset kelit kentällä potkimiselle, mutta tuo allergia on niin vahvana vielä päällä ettei vaan uskalla pitkiä aikoja ulkona olla. Sunnuntaina olisi eräs äidit vastaan pojat matsi miihin hän kovastu haluaisi osallistua. Toivon kovin, että se onnistuisi <3
   Ja sama juttu – minäkään en ole koskaan ollut allerginen. Onnekas olen ollut. Minun riesani ovat sitten olleet raastavat migreenit :/ Onneksi sinäkin olet löytänyt avun! :)

 • I

  Tuota siedätystä kannattaisi varmaan koittaa,itselläni on tänä keväänä mennyt hermot kun en raskauden takia saa ottaa lääkkeitä. Kannatta teidän kyllä ainakin yrittää sitä pienen futaajanne kanssa. Miehelläni ei siedätys ole toiminut eikä hän ammattinsa vuoksi saa syödä tehokkaimpia lääkkeitä, joten kaikilla siedätys ei ikävä kyllä toimi. Mutta meillä oireet pysyvät kyllä jotenkuten aisoissa juuri aina viruttamalla hiukset,vaihtamalla vaatteet heti kotiin tullessamme, vaihtamalla tyynyliinat,pitämällä ikkunat kiinni ja sen lisäksi meillä on ilmasuodattimet sekä makuhuoneissa että olohuoneessa.

  • Hei kiitos näistä! Meillä juurikin nämä kaikki keinot käytössä, mutta vielä reagoi niin paljon ettei tällä hetkellä juuri uskaltauduta ulos – mikä ihan järkyttävä sääli. Ensi vuotta varten ollaan sitten ennakoivasti erilailla valmiina! :)

 • Maisa

  Heippa! Itse olen käynyt läpi siedätyshoidon kolmella uutteella; kissa, koivu ja timotei. Siitepölyallergiani oli aika paha, mutta kissa-allergia pahin. Minulle nousi kuume aina jos vietin yhtään pidempiä aikoja ihmisen lähellä, jolla on kotonaan kissa. Myös siitepölyihin reagoin tyypillisten oireiden lisäksi kuumeillen. Lisäksi en pystynyt lainkaan syömään ristiallergiaa aiheuttavia ruokia. Siedätyshoidon aikana oireet olivat vähäiset; ne 3 vuotta olivat allergioideni kannalta parhaat ikinä. Nyt pian 3 vuotta siedätyksen päättymisestä voisin sanoa tehon loppuneen. Pärjään kyllä allergialääkkein (maksimilääkkeet maksimiannoksin), mutta tilanne siitepölyallergian suhteen on ehkä hieman pahentunut ajasta ennen siedätystä. Heräsin esim. kaksi viikkoa kuumeeseen, kunnes tajusin ottaa allergialääkkeen aamujen lisäksi myös illalla. Valitettavasti vanha vakuutus meni tässä välissä umpeen ja uusi ei tietystikään korvaa enää ikinä mitään allergioihin liittyvää :). Itse siedätys oli yllättävän kevyt operaatio.

  Overall, halusin tuoda oman kokemukseni esiin ja lähinnä sen puolen, että siedätys ei välttämättä tuo lopullista helpotusta. Omat allergiat tosin ovat normaalia rajumpia ja oireilevat varsin epätyypillisesti. Olen kuitenkin endottomasti sitä mieltä, että jos siedätyshoitoon on mahdollista mennä, kannattaa sitä ehdottomasti kokeilla! Tsemppiä teille, toivottavasti oireet helpottavat ja jäisivät vain näihin koivuaikoihin, eikä heinäkuun heinät aiheuttaisi mitään. :)

  P.s. lisäksi lääkevinkkinä desloratadine! En ole varma sen käytöstä lasten osalta, mutta minulle se toi selkeämmän avun verrattuna moneen muuhun!

  • Satu

   Tähän vaan kommentiksi, että Hannan pojan käyttämä Aerius niminen lääke sisältää nimenomaan desloratadiini. Toivottavasti auttaa pientä!

   Lisäksi Hannalle haluaisin sanoa, että usein oirekuva kertoo paljon enemmän kuin allergiatestit. Ne eivät missään nimessä ole aukottomia. Ne vaan usein tukevat diagnoosia, jonka voi tehdä jo oirekuvan perusteella.

   Täällä meillä on kokemusta tuosta ikävästä vaivasta omakohtaisesti niin työn, omien oireiden kuin lastenkin oireiden myötä. Ensi keväänä teilläkin voi olla taas paljon helpompaa. Tämä kevät on tosiaan poikkeuksellisen voimakas siitepölyjen suhteen. Ja jos teillä ei ollut nenä kortikosteroidia vielä käytössä, niin se monesti vähentää oireita hyvissä ajoin aloitettuna.

   Tsemppiä teille ❤

   • Kiitos paljon tsempeistä! <3 Täällä toivotaan jo sadetta että helpottaisi! :/ Mutta ensi vuonna ollaan paremmin valmiina kun tiedetään ongelma! :)

  • Voi miten ikävän vahvana sinulla nuo ovatkin! Hei kiitos kovasti vertaistuesta ja oman kokemuksesi jaosta! Toivon mukaan näitä lukiessa vaivasta kärsivät voivat löytää itselle toimivimmat keinot ja löytää myös vaihtoehtoisia keinoja jos vanhat eivät toimi! :)

 • AllergikkoAtoopikko

  Hei! Kärsin itse kans siitepölyallergiasta ja käytössä kans aerius jota otan illalla ennen nukkumaan menoa ja sitten aamulla toinen. Oon huomannut että illalla otettu ehkäisee mahdollisen kutinan ja vähetää turvotusta yöllä.

  • Hei kiitos kovin. Pitää kysyä lääkäriltä voiko lapsen annostusta nostaa kahteen päivässä!

   • Wiiwi

    Hei! Meille lapselle suositeltiin allergialääke otettavaksi puolikas aamulla ja puolikas illalla. Näin vaikutus jakautuu paremmin koko vuorokaudelle.

 • Kirsi

  Moi Hanna! Täällä koko elämäni siitepölyallergiasta kärsineenä, suosittelen ehdottomasti siedätyshoitoa. Ala-asteikäisenä koivun ja lepän siitepölyallergia alkoi kaikkine ristiallergioineen (raaka omena, päärynä, porkkana, persikka, peruna, pähkinät, mansikat, kirsikat…), jossain vaiheessa tuntui etten pystynyt syömään mitään raikasta ja terveellistä, ilman että ne keitti. Toukokuut koulussa oli tuskaa, kun nenä valui ja silmät kutisi. Koulun jälkeen tulin kotiin ja itkin kun tuntui että oli niin väsynyt tuskalliseen oloon ja mikään pilleri, nenäsuihke tai silmätippa auttanut. Lukioaikana oireet vihdoin hieman helpottivat (vanhetessa usein helpottuu) ja systemaattisesti aloitin allergialääkkeiden oton aina hyvissä ajoin ja noudatin kaikkia muitakin ohjeita kurinalaisesti. Nyt taas pitkästä aikaa minulla on ollut todella pahat oireet (kevät yllätti ;)) ja mietin jälleen miksi vanhempani eivät minua siedätyshoitoon laittaneet aikoinaan. Entinen poikaystäväni oli käynyt läpi siedätyshoidot ja hän ei kärsinyt mistään oireista.

  Yksi vinkki on myös se, että kokeilee jotain muuta allergialääkettä eri vaikuttavalla aineella. En toki tiedä mitkä kaikki sopivat noin nuorelle, mutta itselleni ei tuo Aerius aikoinaan auttanut. Tämä on kuitenkin sellainen asia, mistä kannattaa jutella lääkärin kanssa.

  Toivottavasti lääkkeet alkavat purra, tai löytyy joku muu ratkaisu poikasi allergiaan. Ihanaa kevättä sinulle ja perheellesi! ☺️

  • Ai kauhistus. Meillä nyt sama juttu, että kaikki on pannassa kun ei haluta oireiden pahenevan. Ilkeä vaiva. Syksyllä testeihin ja tulosten mukaan sitten lääkärin kanssa keskustellaan miten edetään. Kiitos kovasti näistä vinkeistä. Jos tämä ei tästä kohta rauhoitu niin pitää vaihtaa lääkkeet. Kiiots ja ihanaa (allergiavapaata!) kevättä :)

 • Sini

  Meidän 7-vuotiaalla esikoisellamme siitepölyallergian oireet alkoivat voimakkaina jo reilu 2v iässä. Joka kesä todella hankalat oireet maksimaalisesta allergialääkityksestä huolimatta. Niinpä hakeuduimmekin vuosi sitten siedätyshoitoharkintaan. Suureksi yllätykseksi allergiatestauksissa herkistymistä mittaavat vasta-aineet eivät olleetkaan ihan hirmu koholla (vaikka koholla kuitenkin olivatkin), joten siedätyshoitoa ei hänelle suositeltu. Todennäköisesti hän on koivun ja timotein lisäksi allerginen myös jollekin testeissä näkymättömälle siitepölylle. Nyt sitten yritetään pärjäillä yli pahimman siitepölytkauden. Hankalaa kyllä tuollaisella liikkuvaisella ja urheilullisella pojalla. Käytössä nyt Aerius, Dymista-nenäsuihke, Lomudal-/Zaditensilmätipat ja pahimpiin silmäoireisiin joutuu myös käyttämään silmälääkärin määräämiä kortisonitippoja, tämä kuitenkin vaatii silmälääkärin suorittamaa säännöllistä silmänpaineseurantaa ?

  • Kiitos kovasti kun jaoit kokemuksenne! Mekin varmasti käymme syksyllä vielä allergiatesteissä ja sitten tulosten mukaan punnitaan mitä teemme. Tosi hankala kombo tämä allergia ja aktiivinen liikkuvainen poika. VArmaan ollaan nyt sitten paljon kuplahallissa, jos siellä olisi vähemmän siitepölyä.

 • Sanna

  Asumme Saksassa ja täällä ilmeisesti siedätyshoito on hyvin tavallista. Koivuallergia todettiin virallisesti kun olimme muuttaneet Saksaan ja siedätyshoito aloitettiin. Nyt on takana 2 vuotta pistoksia ja vaikka täällä oli myös erittäin runsaasti koivunsiitepölyä oireet olivat hyvin vähäiset. Eli meillä on siedätys toiminut. Eihän tuo 5-6 vko välein pistettävänä käyminen hauskaa ole, mutta lääkäri suositteli sitä ennemmin kuin kotona suunkautta otettavaa.

  Siedätyksestä ollaan ilmeisesti montaa mieltä, mutta meillä tämän hetkisen kokemuksen mukaan toiminut.

  • Hei kiitos kovasti kun jaoit kokemuksenne! Näitä kaikkia asioita pitää vielä punnita tarkoin ennenkuin tiedetään miten tulevaisuudessa toimitaan. Syksyllä ainakin allergiatesteihin ja sitten lääkärin kanssa keskustellaan miten edetään.

 • Mm

  Me kävimme poikamme kanssa aikoinaan kolmen vuoden siedätysjakson koivun siitepölyallergian takia. Pari vuotta tämän jälkeen kuluikin tosi hyvin, mutta sitten tuli kova siitepölykevät ja hän allergisoitui uudelleen kovulle. En tiennyt, että tämä olisi edes mahdollista, mutta näin minulle sanottiin, että poikkeuksellisen voimakkaan koivun kukinnan aikana voi näin tapahtua. Nykyisin hän reagoi koivun kukintaan joka kevät, ei ehkä kuitenkaan niin voimakkaasti kuin ennen siedätystä, mutta tarvitsee joka kevät silmätipat, astmasuihkeet ja antihistamiinin. Tämänvuotinen koivun kukinta on kyllä poikkeuksellisen voimakasta ja aurinkoinen sääkin vaikuttaa, että siitepölyä on ilmassa tosi paljon!

  • Hei hyvä kuulla myös näitä kokemuksia! Kiitos. Jos tähän vielä lähdetään niin hyvä kuulla mahdollisimman kattavasti erilaisia kokemuksia. Nyt on tosiaan jotenkin tosi ärhäkkä. Toivottavasti tilanne helpottaisi kaikilla pian.

 • Haidi

  Hirmuisesti tsemppiä teidän pienelle allergiselle <3 oma allergia mene erittäin kausissa ja pitäisi olla vain timotei ja pujo, tänävuonna koivu ottanut todella voimakkaasti. Voi myös olla kun tuossa terassin edessä niitä on kolme.. tosi paljon vuodesta kiinni miten allergian kanssa sujuu, välillä kuin ei olisi ollenkaan ja seuraavana vuotena ihan tukossa. Tiedä mistä johtuu! Allergialääkkeiden aloitus ennen varsinaista siitepölykautta yleensä auttaa :)

  • Kiitos kovasti <3 Itselle tämä vielä uutta, mutta toivottavasti oireet kohta helpottaa ja pääsee pieni aktiivinen poika taas ulos leikkimään sydämensä kyllyydestä. <3 Ensi vuonna ollaan sitten tietoisia ja varauduttu tilanteen vaatimalla tavalla.

 • kristina

  Meillä koivuallergia alkoi jo kolmevuotiaana, nyt 5v:n kanssa osataan jo hoitaa vaivaa vaikka ikävä tämä on kun rajoittaa kesästä nauttimista. Kävimme allergiasairaalassa testeissä ja siellä lääkäri aikoinaan ohjeisti aloittamaan alleegialääkkeet joka kevät riittävän ajoissa ennen kukinnan alkamista, jotta lääkkeen teho olisi maksimi kun oireet sitten alkavat. Silmä ja nenälääkkeet on myös käytössä. Siedätyshoidosta sanottiin että sitä ei heti tämän ikäiselle yleensä aloiteta, mutta kouluiässä voi katsoa tilannetta uudestaan.
  Toivottavasti saatte oireet kuriin ja olo helpottuu ?

  • Harmillista kuulla että teilläkin on samaa vaivaa! Kunhan nyt sadaan tulevaisuuteen varma diagnoosi testeillä niin mekin osaamme toivottavasti varautua sopivasti seuraavaan kauteen. Mekin kokeilemme nenäkannua tänään jos sillä huuhtoen avaisi / puhdistaisi vähän onteloita. Kiitos ja tsemppiä teillekin tämän keskelle! Syksyllä olen sitten viisaampi näiden siedätystenkin kansa – nyt kun vielä itselle uusi asia.

   • Ellla

    Jos nenäkannu on pienelle vaikea, niin Physiomer nenähuuhtelujuttu on hyvä. Googlettamalla Physiomer löytyy kyllä. Se on siis suolaliuosta, niin voi käyttää useasti päivässä. Saa ilman reseptiä tai tarvittaessa lääkäri määrää (vakuutus). Me käytetään tuota nyt allergia-aikana ja muutenkin räkätaudeissa (nyt 7ja8v mutta käytetty jo n 5veenä).

    • Kiitos hujrasti avusta ja vinkistä! Nenäkannu on mutta ei tosiaan ollut kovin mieluinen meidän 5veelle! :D

 • Pseudotiede

  Olen rehellisesti sanottuna todella ällikällä lyöty ja pettynyt, että sinä mainostat/tuet akupunktiota lapsen sairauden hoitamisessa. Luulin sinua sen verran fiksuksi, ettet hurahtaisi mihinkään vaihtoehtotieteeseen. Ja ennen kuin kukaan alkaa inttää, että joo toimi mulla, niin käykää ihmiset lukemassa akupunktiosta. Ei yhtään mitään tieteellistä näyttöä. Ei yhtään.

  Kunnioitus ihmisenä laski ihan nolliin, Hanna. Seuraavaksi sitten enkeliterapiaa, jooko?

  • Ei kannata olla ällikällä lyöty. Itse ihmisenä yritän punnita aina kaikkia vaihtoehtoja – kaikessa. Minulla on monia läheisiä ystäviä sekä lukijoita, jotka vannovat akupuntion toimivuuden nimeen tässä asiassa. En itse pidä ajattelumallista, että se oma tapa on ainut oikea. Olen aina avoin eri mahdollisuuksille ja tavoille. Eri ihmisille toimii eri asiat.

   • Jonna

    Minusta taas upeaa kun mainitsit akupunktion :) Tämä hoitomuoto löytyy myös mm. WHOn listaukselta.

    Tsemppipä siitepölykauteen!

    • S

     Moi! Itse en onnistunut löytämään WHO:n sivuilta mainintaa akupuntkion käytöstä siitepölyallergiassa. Oletko itse löytänyt sen sieltä? Lukisin kyseisen artikkelin mielelläni. Googlella toki löytyy muita lähteitä, joissa mainintaan samassa yhteydessä WHO ja akupunktio, mutta näkisin mieluusti alkuperäisen lähteen.

     • S

      Joo, juuri tuon sivuston löysin itsekin. Tuntuu vaan vähän epäilyttävältä, kun väittävät lähteeksi WHO:n, mutta kyseistä artikkelia ei löydy viralliselta sivulta lainkaan. Kannattaa olla tarkkana näissä, ja aina yrittää tarkistaa väitteiden paikkaansapitävyys alkuperäisistä lähteistä. :/

     • Jonna

      Hei, lukaisin kommenttisi niin nopsasti että sivuutin tuon että muista lähteistä olet sinäkin löytänyt. Joten äskeisestä kommentistani ei valitettavasti ollut apua.

     • Jonna

      Tässä listaus, ei kylläkään WHO:n sivuilta, mutta siihen pohjautuen: https://www.evidencebasedacupuncture.org/who-official-position/.

      En valitettavasti nyt nopeasti etsimällä löytänyt WHO:n omilta sivuilta, mutta palaan asiaan.

      Aurinkoista päivänjatkoa! :)

     • Kiitos kun autat täällä muita eteenpäin! <3

    • Minä olen hyvin avoin kaikelle. Itse olen käynyt monesti akupunktiossa (eri syistä tosin) ja pelkkää hyvää sanottavaa. Kiitos kovin ja vielä suurempi kiitos mailistasi! Se oli äärimmäisen auttava! Kiitos paljon – perehdyn asiaan ja laitan Paulalle viestiä! <3

     • Jonna

      Ihana kuulla :)