CATEGORIES

Dear 16-year-old me

11.5.2011

Vielä hieman varoituksen sanaa ihanasta auringostamme.

Eiliseen postaukseen sain muutaman kommentin, jossa mainittiin hyvin tärkeän sisällön omaavasta videosta. Itse en ole tähän videoon ennen törmännyt, mutta nauhan 5 minuutin aikana opin asioita, tirautin kyyneleitä ja naurahdinkin pari kertaa.

Minusta video oli hyvin koskettava ja halusin täten jakaa sen Sinunkin kanssasi. Vaikka se aurinko todella ihana ja lämmittävä onkin, muistetaan nauttia siitä turvallisesti.

Erityisesti mieleeni jäi lause: Your skin is like an elephant – it never forgets.

Ihanaa kesän odotusta ja muistakaa huolehtia ihostanne!

16 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • Anonymous

  Todella hienoa löytää tälläinen video! Tämä ei todellakaan ollut mitään turhaa pelottelua, vaan totisinta totta. Harvoin ihmiset miettivät, mitä ihon palamisen ja liiallisen auringonoton seuraukset todellisuudessa voivatkaan olla..Minä menetin isäni kolme vuotta sitten, 13-vuotiaana, hänen taisteltuaan kaksi vuotta melanoomaa vastaan. Pahinta oli, että melanooma myös näkyi ulospäin iholla erilaisina 'kyömyinä' ja näin ollen sen olemassaoloa ei pystynyt unohtamaan. Kivun pystyi näkemään ja hoidot olivat todella rankkoja. Lopulta voimat eivät enää yksinkertaisesti riittäneet. Nyt, Dear 16-old-me, olenkin todella otettu, että tälläinen video on levityksessä ja toivonkin, että mahdollisimman useat tätä levittäisivät. Näin vakavilla asioilla ei todellakaan. tulisi leikkiä ja varsinkin nuorten tulisi tajuta tämä riski ennen kuin on jo liian myöhäistä.

 • Mrs. V

  RagDoll,Olen aivan samoilla linjoilla! Kultainen keskitie on mun mottoni monessa asiassa:) Me tullaan nyt taas suomeen kesäksi 1,5 viikon päästä – joten toivotaan että lämpö tulisi takaisin!!!:)bonbon,Olen ihan samaa mieltä. Tarkoitus ei videolla ollut minunkaan mielestäni pelotella. Vaan mukavasti huumoria mukaan sekoittaen vaan muistettu TURVALLISESTI auringon nauttimisesta!:) Rasvaa, rasvaa ja rasvaa – Suomessakin:)Anonyymi,Voi ei minua ole kiittäminen, kiitos kuuluu teille jotka osaatte asian ottaa sen tarkoitetulla tavalla <3Anonyymi,Loistavaa saada näinkin jyrkkä mielipide tänne joukkoon!:) Varmasti sinulla, jolla on suvussakin sairautta ilmennyt, ymmärrät asian vakavuuden. Muistetaan kuitenkin, että eri ihotyypit sietävät aurinkoa erilailla. Juuri tuo geeniperimä on tärkeä tieto aurinkoa ottaessa! Kiitos siis tästä!:)Anonyymi,Kyllä. Minulle oli nimittäin uutta tietoa että "skin never forgets…" Tiesin, että kerran palaminen altistaa herkemmin uudelle palamiselle, joten kiitän suojaani, etten ole vielä palanut!!ANonyymi,IHan samaa mieltä olen kanssasi!:) Aurinkorasva tulisi löytyä jokaiselta, joka rannalle suuntaa…. Lotta,Voi ei, ei minulla ollut missään nimessä tarkoitus peloitella! Toivottavasti sait vain hyviä vinkkejä ja voit edelleen nauttia ihanasta auringosta – mutta turvallisesti!:) Kiitos paljon vielä sinulle kauniista sanoistasi <3

 • ---Lotta

  Tää video laitto kyllä ittenikin miettiin oikeen kunnolla, kun mulla on etenki sellainen iho että palan tosi helposti ja usein. Kyllähän sitä rupes vähän pelottaan mutta tulin tulokseen että hei! eihän mulla vielä mitään ihosyöpää ole! Rupesin silti tarkkailemaan ihoani iha suosiolla että jjos jotain yllättävää tulee niin sitten sen huomaa ajoissa ja sen saa toivottavasti hoidettua pois.Sulla on muuten tosi ihana blogi jota on tosi kiva lukee:)

 • Anonymous

  Mielestäni tämä ei ole mitään turhaa pelottelua, vaan aiheellinen muistutus! Oon itse parikymppinen ja ystäväpiiristäni melkein ainoa, joka käyttää kesällä aurinkorasvaa… Pistää hieman miettimään. Jotkut lainaavat minulta aurinkorasvaa rannalla, mutta oon käsittänyt että rasva tulisi levittää jo kotona, noin tunti ennen aurinkoon menoa. Melanooman lisäksi itseäni mietityttää ihon vanheneminen.

 • Anonymous

  ihanaa, että otit tälläsen asian esille. moni ei tule ajatelleeksi, kuinka suojan jättäminen voi vaikuttaa myöhemmin. terveisin kalkkilaivan kapteeni

 • Anonymous

  Ihon kautta saa tarvitsemansa D-vitamiinin keskipäivällä auringossa vaikkapa kämmenien ihon kautta jo 20 minuutissa. Pelkkä ihon suojaaminen aurinkovoiteella ei riitä. Lisäksi suojan pitäisi olla ainoastaan fysikaalinen ja paras olisi suojata iho vaatetuksella. Ihon ruskettuminen on jo ihon puolustusreaktio säteitä vastaan. Solariumit pitäisi kieltää kokonaan. Henk.koht. pidän vaaleaa ihoa kauniimpana enkä ruskettunutta ihoa "terveen" näköisenä, koska sitä se ei ole oikeasti. Nuorempana kärvensin itseäni solariumissa ja palanutkin olen useita kertoja ja kyllä kaduttaa. Myöhemmin on suvussa löytynyt parikin tapausta melanoomaa. Tämän asian kanssa ei todellakaan ole leikkimistä enkä suosittele kenellekään "auringonottoa".

 • Anonymous

  Kiitos Mrs. V, tämä video pisti kyllä toden teolla tämän aurinkohullun ajattelemaan näitä riskejä ja vaaroja. Ei tule nämä asiat kyllä ensimmäisenä mieleen, kun illalla auringon oton jälkeen omia rajojaan peilailee…

 • bonbon

  Huh huh toi viedo sai kyllä monet kylmänväreet ja kurkunkuristukset aikaseks! Mielestäni oikee tapa levittää tietoa, koska kaikkihan sen on kuullut, että aurinkorasvaa pitäis käyttää, mutta ei tosiaan ymmärretä sitä, että ykskin palaminen lisää riskiä niin paljon, saati sitten, että joka kesä palaa monet kerrat! Toi kyllä niin vetos tunteisiin, että aika harva varmaan jättää enää rasvat levittämättä ton näkemisen jälkeen. :)Ite päätin Greyn Anatomian Izzien melanooma -sairastumisen jälkeen, että alan kyllä käyttään vastedes rasvaa, vaikken ookaan kun lievästi palanu kaks kertaa elämäni aikana. Mutta siitä huolimatta pitäis muistaa rasvaaminen! :)

 • RagDoll

  Tuo samainen lause jäi omaankin mieleen. Kyllä tuli taas lotrattua rasvan kanssa oikein olan takaa ja olin tyytyväinen, että aloitin porkkana-kuurin jo kuukausia sitten. =)Auringonpalvoja olen ja tulen varmaan ikuisesti olemaan. Kunhan sen tajuaa tehdä järjen rajoissa, niin ei pitäisi olla hätää.Aijai, on saatu kyllä nautiskella jälleen lämpimistä keleistä. Saattaa tuntua taas tuo runsaan 10 asteen tiputus suurelta, kun vkl koittaa. ;)

 • Mrs. V

  Anna,Voi tarkoitus ei missää nimessä ollut pelotella – vaan nimenomaan ottaa väliin muistutus! Ja enkä ole sanonut että auringosta ei saisi nauttia – päin vastoin – kehotin tekemään se turvallisesti!:) Enhän minä tuota videota ole tehnyt :D Mutta minusta se olu kyllä loistavasi koottu! Juuri Suomessa missä niin vähän näkee aurinkoa, ihmisten iho ei niin useilla kestä aurinkoa ja palamisia tulee herkemmin kun iho ei ole tottunut niin kovaan altistukseen. Olen monasti ilmoittanut täällä blogissani olevani auringonpalvoja ja postasin juuri omasta tavastani yrittää suojautua mahdollisimman hyvin auringosta. Joten nauttikaa ihmeessä auringosta – mutta järki mukana!:)Goldery,Juuri näin!:)Lotte,Samaa mieltä! Ei missään nimessä mitään paniikkia (sillä onhan esimerkiksi autolla ajo tilastollisesti jo vaarallisempaa;) ) mutta järki mukana!:) Samoin tavoin toimii aurinkorasvat suojana kuin turvavyöt ja kypärät liikenteessä!:)

 • Lotte

  Erittäin tärkeä video ja viesti :) Usein ajatellaan nimenomaan, että melanooma saadaan iholta helposti pois, mutta usein asia on juuri näin, että melanooma voi levitä NOPEASTI vartijaimusolmukkeiden kautta muualle kehoon. Ja aurinkoaltistushan nimenomaan on se suurin riskitekijä… Itse olen työssäni hoitanut potilaita, jotka ovat kuin suoraan tuolta videolta. Melkein jokainen tuo esiin juuri tuon auringonoton nuorempana… Eli rasvan käyttö ihmiset ja kohtuullisuus kaikessa! :) Paniikkia ei tarvitse lietsoa, mutta valistus ei ikinä ole pahitteeksi :)

 • Goldery

  Koskettava video! Sen viesti on kyllä hyvä itse kunkin pitää mielessä.

 • Anonymous

  minusta me suomessa asuvat saamme nauttia auringosta niin vähän vuoden aikana, että kyllä siitä saa nauttia. pelottelet minusta nuoria tyttöjä jo ehkä liiaksi asti tällä videolla. palaminen on hyvin yksilöllistä, ja joidenkin iho kestää aurinkoa paremmin kuin toisten. hyvä että haluat herättää huomiota näin tärkeää asiaa kohtaan, mutta minusta on hieman ristiriitaista että itse olet todella ruskea, joten itsekin siellä auringossa olet kyllä ollut.-Anna

 • Mrs. V

  Jaana,Joo minusta video oli loistava!:) Opetti ja pisti miettimään vielä lisää. Ei ole palaminen leikin asia…Anonyymi,Joo joku kirjoittikin minulle eilen, että ihana Jenni oli myös videon postannut aiemmin. Liityin siis kuoroon, sillä tämä viesti on tärkeä saada leviämään laajasti. Dear 16-year-old me tarkoittaa sitä, että nuo videolla olevat ihmiset toivoisivat voivan mennä ajassa taaksepäin ja kertoa nuorelle itselleen, kuinka tärkeää on suojautua auringolta. Kun ei sitä välttämättä niin nuorena osaa ottaa auringon riskejä niin vakavasti, niin näin vanhempana melanooman kokeneena haluaisivat valaista ja herättää nuoren itsensä.

 • Anonymous

  Sama video oli Jennin Pupulandia blogissa, mutta tuon englannin ymmärtäminen on välillä vähän hankalaa; voisitko valaista minulle, mitä tuo Dear 16-year-old Me tarkoittaa tässä videossa, eihän noi ihmiset ole edes 16-vuotiaita?:)

 • Jaana

  Tää tuli tarpeeseen! Mä en ikinä käytä aurinkosuojavoidetta, mut eilen paloin ja tänään kyllä pistin rasvaa itteeni. Ja tän videon jälkeen aion kyllä laittaa jatkossakin :)