CATEGORIES

Paras aika vierailla Hollannissa?

21.11.2018

Viimeisten viikkojen aikana olen palannut aikaan ja muistoihin Hollannissa. Asuimme siellä vuosina 2005-2011, mutta tuohon aikaan en jakanut blogissani juuri mitään arjestani. Tähän havahduttuani päätin jakaa omia kokemuksiani maasta sekä vinkkejä siellä käyville. Toistaiseksi olen kirjoittanut mm. Hollantiin muutosta sekä 10 erikoisesta Hollanti-faktasta. Nyt vinkkaan mihin aikaan vuodesta Hollannissa kannattaa käydä ja miksi.

Sinterklaas, 5.joulukuuta

Hollanti on siitä erikoinen Euroopan maa, että siellä ei juurikaan vietetä jouluaattoa, vaan Sinterklaasia, joka on 5. joulukuuta. Saint Nicholasiin perustuva juhla kokoaa perheet yhteen muutamaa viikkoa ennen joulua. Syödään yhdessä ja vaihdetaan lahjoja, kuten valtaosa muusta maailmasta viettää jouluaattoa tai -päivää. Vaikka juhlat ovat samantyyliset, ja Sinterklaasiinkin kuuluu joulupukin tapainen hahmo apulaisineen, on näissä kahdessa selkeitä eroja. Huomattavin ero liittynee näihin apulaisiin. Apureina toimivat tonttujen sijaan pienet, Zwarte Piet-nimiset (suomennettuna Musta-Pete) mustakasvoiset hahmot, jotka aiheuttavat jokavuotisen keskustelun. Tarinan mukaan hahmojen kasvojen mustuus on peräisin savupiipun tuhkasta, mutta puvustukseen kuuluu kyllä myös paksut, kirkkaanpunaiset huulet ja tumma, lyhyt kiharaperuukki. Tämä aiheuttaakin jokavuotisen keskustelun näiden hahmojen soveliaisuudesta, kun toinen leiri kritisoi hahmojen rasistisuutta ja toinen korostaa juhlan perinteikkyyttä. Sinterklaasin aikaan kaupat ja kauppakeskukset ovat täyttyneet Sinterklaas hahmoista. Jouluinen Amsterdam on erityisen kaunis pikkuvaloineen ja monine luisteluratoineen, mistä halukkaat voi vuokrata luistimia.

Juustofestivaalit Alkmaarissa, elo/syyskuun vaihde

Hollanti on tunnettu juustoistaan ja juustojen rakastajan kannattaakin suunnata Alkmaarin kaupunkiin (puoli tuntia Amsterdamista) ihailemaan näyttäviä juustomarketteja. Elokuun lopulla kaupungissa on Kermis-juhla, joka kerää paikalle paljon maan juustotuottajia. Kaupungin keskusta täytyy valtavista gouda sekä edam-juusto kiekoista sekä erilaisista esityksistä. Kaupungista löytyy tietenkin myös juustomuseo.

Tulppaanien kukinta, maalis-toukokuu

Tulppaanien kukinta vaihtelee sään mukaan vuosittain, mutta suurinpiirtein maaliskuun puolestavälistä toukokuun alkuun on tulppaaniaika. Maa täyttyy mitä kauneimmilla väreillä kun maan pellot kukkivat lukuisissa erilaisissa tulppaanilajikkeissa ja väreissä. Erityisen kaunista aikaa ajella pitkin tätä pientä maata, sillä vähän väliä auton ikkunasta saa ihailla värikkäitä ja kauas kantavia kukkameriä. Mikäli et osu maahan kukintoaikaan, mutta kukat kiinnostavat, suosittelen käymään maailman suurimassa kukkatukussa Amsterdamissa, Flora Hollandissa.

Koningsdag, 27. huhtikuuta

Koningsdag eli kuninkaan päivä on kansallinen vapaapäivä Alankomaissa. Sitä juhlitaan 27. huhtikuuta. Päivänä juhlitaan kuningas Willem Alexanderin syntymäpäivää. Aiemmin sama juhla kulki nimellä Koninginnedag, eli kuningattarenpäivänä. Vuonna 2013 valtaan siirtyi kuningas Willem-Alexander ja siitä lähtien päivää on vietetty kuninkaan oikeana syntymäpäivänä, 27. huhtikuuta. Juhla on yksi suurimmista ja värikkäimmistä juhlista Alankomaissa, etenkin Amsterdamissa. Juhla muistuttaa paljon yleistä kaupunkikarnevaalia. Amsterdamin ulkoilmajuhlaan osallistuu lähes miljoona ihmistä. Juhlijat täyttävät kadut, kanaalit, puistot ja aukiot pukeutuneina oranssiin, joka on maan kansallisväri kuningasperheen nimen mukaisesti. Amsterdam täyttyy koko kaupungin kattavasta kirpputorista sekä lukemattomista esityksistä teatterista musiikkiin. Koko keskusta on yhtä juhla-aluetta ja suljettu liikenteeltä.

Pride heinä/elokuun vaihde

Kymmenet tuhannet ihmiset osallistuivat vuosittain järjestettävään Pride Amsterdam – tapahtumaan, joka järjestetään heinä/elokuun tienoilla. Pride-festivaali kestää yleensä n. viikon ja sisältää paljon iloista ja värikästä ohjelmaa. Viime vuosien suurin vetonaula on ollut kanaaliparaati, johon osallistuu satoja veneitä eri teemoilla. Hollanti vannoo tasa-arvon nimeen ja se salli samaa sukupuolta olevien avioliitot ensimmäisenä maailmassa huhtikuussa vuonna 2001.

coat ZARA

knit SECOND FEMALE

pants SAMSOE & SAMSOE

shoes AF KLINGBERG

bag LOUIS VUITTON

earrings GLITTER / saatu

 

Futismatkailu (kevät)

Jalkapallo on Hollannissa sydämen asia. Mikäli koskaan matkustat maahan suosittelen käymään paikallisessa jalkapallomatsissa. Jos liikut vain Amterdamissa, kannattaa kurkata Ajaxin otteluohjelma. Matsit erityisesti PSVtä ja Feyenoordia vastaan sisältävät poikkeuksellisen kovan tunnelatauksen. Keväällä jalkapallokausi lähenee loppuaan ja matsit kovenevat kun taistelu maan mestaruudesta kiihtyy. Huikeimpia kokemuksia on nähdä sen kaupungin mestaruusjuhla, jonka joukkue voittaa maan mestaruuden.

2 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Iina

    Voi että, onpa sinulla ihanan värinen ja niin mukavalta näyttävä neule. Ihan pysähdyin ihailemaan näitä kuvia ja paidan väriä. Mukavaa maanantaita ☀️?

    • Hanna Vayrynen

      Voi kiitos Iina – aurinkoa syksyyn! <3