CATEGORIES

Kuivalla aavikolla

2.9.2015

Ajamme syvemmälle kohti aavikkoa ja auton lämpömittari näyttää korkeaa kolmenumeroista lukemaa. Ulkona on polttavat 112 Fahrenheitia tukahduttavaa kuumuutta (n.45 °C). Ympäristön kuivuus on kauniin karu, mutta samalla pysäyttävä. Aavikon korkeimmilla vuorilla komeilee normaalisti näyttävät lumiset hupuit, mutta vuosia kestäneet lämpimät ja kuivat talvet ovat jättäneet ne nyt paljaiksi. Kaliforniassa on aina ollut kuivuutta, mutta tällä hetkellä mennään äärimmäisyyksissä.

Osavaltion kuivuuskriisi puhuttaa päivittäin otsikoissa, kuin myös kahvipöydissä. Vettä kierrätetään ja tekonurmikkoja istutetaan kilpaa. Jo vuosia kestänyt kuivuus on pahin, mitä täällä on nähty yli sataan vuoteen ja se näkyy kaikkien jokapäiväisessä elämässä. Suomalaisena veden on ottanut liiankin itsestäänselvyytenä, mutta tänne muuttaessa sitä oppi nopeasti elementin arvon. Päivittäin teemme kotona asioita, jotta osaltamme voisimme säästää paikallisia vesivarastoja. Vettä ei koskaan valuteta turhaan. Jokainen pisara on arvokas.

palm springs joshua tree-1152TEXTpalm springs joshua tree-1141palm springs joshua tree-1143palm springs joshua tree-1106palm springs joshua tree-1177palm springs-0759palm springs joshua tree-1176palm springs joshua tree-1242

Keltaharmaan horisontin keskeltä nousee korkeiden palmujen ympyröimä keidas. Avaan ikkunan saadakseni kuvan “Welcome to Palm Springs“-kyltistä, mutta joudun nopeasti pakenemaan takaisin auton ilmastointiin. Päin kasvojani puskeva aavikkotuuli tuntui siltä, kuin joku olisi puhaltanut naamaani kuumalla hiustenkuivaajalla. Laitan ikkunan kiinni ja otan huikan vettä vesipullosta ja nautin sen tuomasta viilennyksestä. Miten pelottavalta tuntuukaan ajatus, jos vesi vain loppuu? Siitä ei olla täällä edes kovin kaukana.

26 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

 • sonsaa

  Upeita maisemakuvia todellakin, näitä saa ripotella lisää mukaan jatkossakin! Olet kyllä todella taitava valokuvaaja!

  Ja kiitos, kun nostit tämän kuivuus-asian esiin täällä. Jokaisen suomalaisen on hyvä välillä saada muistutus siitä, että vesi ei ole mikään loputon luonnonvara. Mutta onpa kummallista tuo, että hotelleissa ei lainkaan kiinnitetä matkailijoiden huomiota veden säästämiseen? Hotellit ovat kuitenkin suuria veden kuluttajia. Vai onko se vain sitä, että halutaan pitää tällaiset ikävät asiat pois matkailijoiden silmistä?? Se on sääli, koska paikalliset asukkaat kuitenkin joutuvat painimaan ongelman kanssa.

 • Reetta K

  Hei Hanna!
  Kiitos blogistasi. Olen seurannut sitä viitisen vuotta. Visuaalinen ilme kehittyy koko ajan valokuvaustaitojesi kehityksen myötä, mutta erityisen kiitoksen halusin sanoa sisällöllisestä osuudesta. En tarkoita nyt kieliopillista puhdasoppisuutta, vaan sitä, että tarina on soljuvaa ja tilanteet ja ympäristö mielenkiintoisesti kuvattu. Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys blogimaailmassa, ja yksi painavista syistä mikä saa minut seuraamaan postauksiasi. Kiitos! Vaatetuksen suhteen täytyy kyllä hakea arjen inspistä muualta, sillä meillä kausi vaihtumassa syksyyn ;) Mutta kyllähän sinun upeat kesäiset asukuvat vievät nojatuolimatkalle valtameren toiselle puolen. Keep up the good work!

 • Lilyyy

  Ihania kuvia! Pysähdyin katselemaan näitä pitkäksi aikaa (mitä harvoin kahden pienen taaperon äitinä kerkeää tekemään :D). Kuvista välittyy tunnelma vahvasti, olet todella lahjakas ja inspiroiva nainen! :)

 • Mia

  Ihania maisemiakuvia, näitä lisää! Otsikko vain vähän hymyilytti, onko aavikko joskus muutakin kuin kuivaa? :) Huikeita päiviä sinne!

 • Hanna

  Ihania kuvia! Itse rannikolta toiselle road tripin tehneenä täytyy sanoa että kaipaan taas näiden kuvien jälkeen Amerikkaa ja voin myös myöntää olevani vähän kateellinen elämästäsi. Vaikka tiedän, ettei lomaan verrattuna ulkomaille muutossa on paljon rankkaa, mutta kuitenkin :)

 • Kyllä kiinnostaa myös maisemakuvat, kun ne on sun tapaan noin upeasti toteutettu. Olen tulossa ensi kuussa sinne, joten tosi hyvä muistutus, että pitää olla itsekin sitten todella säästeliäs veden käytön kanssa esim. juuri suihkussa.

  Mulla on ollut hirveä hinku päästä Palm Springsiin ja Joshua treehen ja olen miettinyt, että jos en saa kaveria, niin uskaltaisinko yksin ajaa sinne. Ilmeisesti reitti on kuitenkin hyvin liikennöity, ettei siellä yksin ajella (jos vaikka auto hyytyisi kuumuuteen..) Näiden kuvien jälkeen olen todella mielissäni, että hotelli on jo varattu Palm Springsistä varalta.. pakkohan tuo on kokea! =)

  • Mrs.V

   Kiitos kovasti! Olen todella innostunut valokuvauksesta viimeisten vuosien aikana :)

   Ja minusta on erikoista, että hotellit eivät mitenkään mainitse lapuin tai huomautuksin veden käytöstä. Me asukkaina kun teemme monia erilaisia päivittäisiä säästökikkoja. Täällä käyneet ystvämme ihmettelivät kovasti tätä säästeliäisyyttämme ja sanoivat, että heidän hotellissaan pistettiin surutta menemään vain. Tavallaan ymmärrän, ja tavallaan en… Vesi on rikkaus. Sen arvo pitäisi ymmärtää.

   Ja mekin käytiin Joshua Treessä! Suosittelen!! Auringon lasku oli suorastaan maaginen! Kuvia on tulossa… ;) Mutta suosittelen kyllä raahaamaan jonkun mukaan. Minua pelotti ihan samat asiat, vaikka miehen kanssa oltiin matkassa. Mutta kun takapenkillä oli ne pienet rakkaat taaperot! <3 Ja joshua treessäkin voi tavata karhuja, puumia ja ilveksiä… Pimeän tultua siellä on nimittäin todella pimeää, kun ei ole edes täälläpäin katuvaloja. Mutta liikennettä kyllä riittää ihan mukavasti!

   • Olen lukenut sun blogia jo vuosia ja vuosia ja huomaan miten hyvä kuvaaja susta on tullut vuosien varrella. Ei koskaan ole ollut valittamista kuvien laadussa, mutta nyt olet kyllä aivan maailmanluokan pro. Esikuva, jollaista laatua kohti haluaisin itsekin päästä.

    Kiitos noista vinkeistä Joshua treehen ja Palm Springsiin. Raahaan siis jonkun mukaan :D Parempi varmasti niin!

    • Mrs.V

     Kiitos valtavasti Ulla. Suuri kohteliaisuus. Teit minut iloiseksi. Valokuvaus on mahtavaa, kun se on tavallaan sellainen valtava vuori, jota ei saa koskaan valloitettua. Aina on uutta opittavaa. Kauhean mielenkiintoista ja antoisaa myös. Minun isoisäni rakasti valokuvausta. Sen seurauksena lähhestulkoon koko lapsuuteni (ja siskojen ja serkkujen) on dokumentoitu valokuva-albumein ja videoin. <3 Toivon voivani tarjota saman omille pojilleni.

     Ja hei ihan lähipäivinä tulossa postaus Joshua Treestä! :) Toivottavasti saat siitä pari vinkkiä lisää! Ihanaa reissua! :)

     • Hyvä vertaus tuo vuori! Ja lohdullista kuulla, että parhaillakin on tuollainen olo kuvaukseen liittyen :) Täytyy vaan opetella hyväksymään, että tässä harrastuksessa ei tulla koskaan valmiiksi. Toisaalta se on ehkä myös osa sitä viehätystä.

      Sulla on siis valokuvaustaidot geeneissä! Ihanaa, että jatkat perinnettä. Sun pojat varmasti myöhemmin tulevat arvostamaan sitä ja heidän puolisot ainakin! :D

      Jään innolla odottamaan Joshua tree -postausta, jee!! Kiitos kivoista sanoista ja toivotuksista!

 • Saaramaria

  Upeat kuvat! Olet todella taitava kuvaaja, näitä lisää ilman muuta!
  Veden vähyys ja pula makeasta vedestähän on sanottu olevan ihmiskunnan isoin kriisi, kun se hiljalleen toteutuu ilmastonmuutoksen myötä. Luin jokin aika sitten Emmi Itärannan kirjan Teemestarin kirja, joka kertoo tulevaisuudesta ilman makeaa vettä. Ei kovin houkutteleva tulevaisuuskuva todellakaan. Juuri pari iltaa takaperin pasaasin esikoiselle suihkussa veden säästämisestä, vaikka sitä meillä yllin kyllin on, se ei valitettavasti ole kaikille maailmassa itsestäänselvyys.

  • Mrs.V

   Näinhän se on. Olen kuullut myös hyvää tuosta Itärannan kirjasta. Kiinnostaisi kovasti lukea, kunhan löydän taas aikaa kirjoille. (Ah, miten ihanaa onkaan uppoutua kirjan vietäväksi ja ahmia niitä omassa rauhassa tunti kaupalla? Ehkä vielä joskus? :D Taaperoarki ei sitä vielä tarjoa :D Annat minulle uskoa tulevaisuuden hetksitä – kiitos! :D) Mutta näin se on. Oma vedenkäyttö on varmasti muuttunut loppuiäksi tämän jälkeen. Vettä todella pitäisi vaalia.

   • Saaramaria

    Kyllä se vielä helpottaa, you gotta have faith ? mullakin tuota aikaa on lähinnä lomalla, ja nyt meidän minimies on saanut jonkun uuden vaiheen kypsässä 4 vuoden iässä ja herättää mua öisin puhumalla unissaan, paljon ja kovaäänisesti… Että ei jaksa iltaisin silmät auki edes hyvän kirjan äärellä ?

 • EmmaK

  Oi, onpa nostalgisia kuvia!

  Viime kesänä ajelimme samasta paikasta matkalla Californiasta Arizonaan. Mieheni perhe asui lukuisia vuosia Phoenixissa ja itsekin siellä aikaa viettäneenä tunnen kertomasi kuuman aavikkotuulen kasvoillani. :) Tavallaan sitä on jopa ikävä, vaikka aluksi tuntui aina siltä ettei henkeä saa.. Arizonan Yamassa on muuten huikeat hiekka-aavikot, jossa saisi varmasti mielettömiä kuvia auringonlaskun aikaan!

  Vesi oli kyllä siellä ollessa ja asuessa elintärkeää. Califronian tilannettakin olen aika ajoin seuraillut. Toivottavasti ensi talvi olisi hieman kosteampi. Iloista mieltä ja mukavia hetkiä syksyyn teidän koko perheelle! :)

  • Mrs.V

   Joo se tuuli on hengen salpaannuttava! :D Kiitos vinkistä! Kuulostaa ihanalle! Dyyneissä on jotain maagista kultaisen tunnin aikaan… Ja tuo veden tilanne… Nyt onneksi povataan ennätys kovaa El Niñoa talvelle. Toivottavasti toteutuu.

 • Fru

  Kaikki kuvat aivan älyttömän upeita ja kiinnostavia!

 • Fru

  Asukuvien väliin ehdottomasti maisemakuvia! Paljon parempi niin. Ja uskon että kiinnostaa!!!

 • Jade

  Oh kuinka upeita kuvia!
  Odotan aina niin sinun uusia postauksiasi ja varsinkin näitä maisemakuvia, toki kaikkia muitakin aiheita. Nämä kuvat ovat kyllä suorastaan henkeä salpaavia!
  Sinun tekstisi ovat aina kauniisti ja niin suurella sydämellä kirjoitettu.

 • Upeita kuvia, kertakaikkiaan! Ilman muuta lisää näitä. :)

  • Mrs.V

   Kiitos! :) Minäkin pidän kovasti!

 • Upeita kuvia, varsinkin tuo viimeinen!

  Aikamoista paahdetta siellä! :O

  • Mrs.V

   Kyllä… Heti sisämaahan suunnatessa alkaa olla todella kuuma!

 • Heidi

  ihanat kuvat! Olisi kiva nähdä enemmänkin “maisemakuvia”. Itse en ole koskaan USA:ssa käynyt, joten näitä on kiva katsoa. Vielä olisi kiinnostanut tarkemmin kuulla miten säästätte vettä arkipäivässänne? Ymmärrän ettei sitä valuteta hanasta turhaan, mutta onko jotain muita toimia? Milloin siellä on viimeksi satanut?

  • Mrs.V

   Kiva kuulla! Otan täällä todella paljon maisemakuvia, mutta en ole ajatellut niiden olevan niin kiinnostavia tänne. Ehkä pitänee lisää niitä enemmän? Me säästämme vettä monissa jutuissa. Esim suihkun alle menen heti – en odota, että vesi lämpiää. Kastelen itseni, mutta sammutan veden heti kun alan saippuoimaan. Sama esim hammaspesussa. Vettä vaan vähän lasiin, jotta ei valu turhaan. Tällaisia pieniä, jokapäiväisiä juttuja. Täällä on satanut viimeksi n. kuukausi sitten? Tosin enemmän vesimääriin vaikuttaa talven lumisateet vuorilla, joista suuri osa vesivarastoista saadaan. Nyt huiput ovat pitkälti paljaat..

 • Upeat kuvat kuten aina ja ajatuksia herättävä teksti. Itsekin saa uutisista välillä lukea Kalifornian tilanteesta ja ajatus tuntuu jotenkin niin kaukaiselta täällä syksyisessä Suomessa minne sateet on juuri palanneet tuomaan sen syksyisen fiiliksen.. :o

  • Mrs.V

   Suomessa on kovin vaikea kuvitella sitä, että vedestä on pulaa. Täällä se on niin läsnä jokapäiväisessä elämässä, että sen arvon ymmärtää nopeasti.